Βαΐα A. Καραγιάννη
Head Director του
VENIS STUDIOS
Συντηρήτρια Ιστορικών Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων
Η Βάια Α. Καραγιάννη είναι Ειδική Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ελλάδα, όπου απέκτησε το Πτυχίο Νομικής (LL.B.). Έχει αδειοδότηση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς του δικαίου, περιλαμβανομένων των νομικών ζητημάτων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και την τέχνη.
Μετά την καριέρα της στο δίκαιο, καθοδηγούμενη από το ισχυρό της πάθος για την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά, σε συνδυασμό με τις καλλιτεχνικές της δεξιότητες, αποφάσισε να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για να συμβάλει ενεργά στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην πράξη. Έτσι, ολοκλήρωσε τέσσερα χρόνια επαγγελματικών σπουδών στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των οποίων απέκτησε εις βάθος γνώση των προηγμένων τεχνικών για τη διατήρηση και αποκατάσταση ιστορικών έργων τέχνης και εφαρμογών εγκεκριμένων υλικών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις ηθικές αρχές της συντήρησης της τέχνης.
Ολοκλήρωσε την πρακτική της εκπαίδευση στο Εργαστήριο Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ειδικού Συντηρητή Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη.
Το 2012, συνίδρυσε την "Ieri Parakatathiki Labs" μαζί με τον Βενιζέλο Γ. Γαβριλάκη στη Θεσσαλονίκη. Μέσω των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών της, το εργαστήριο έγινε γνωστό για την συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, επεκτείνοντας σταδιακά τη δραστηριότητά του στην Τουρκία.
Το 2022, η Καραγιάννη και ο Βενιζέλος Γαβριλάκης ίδρυσαν το "VENIS STUDIOS" στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ενσωματώνει τις αρχές της "Επιστήμης και Τέχνης της Συντήρησης και Αποκατάστασης". Ως συνιδρύτρια και ειδική συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων του "VENIS STUDIOS", διευθύνει και εργάζεται τόσο στο εργαστήριο όσο και επί τόπου σε πλήθος έργων συντήρησης και αποκατάστασης που αφορούν αντικείμενα και αρχαιότητες που ανήκουν σε μουσεία, εκκλησίες, γκαλερί τέχνης, κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ. Συνεργάζεται με επιτυχία σε ομάδες συντήρησης και ειδικούς από όλο τον κόσμο.
Με 15 χρόνια εμπειρίας στη συντήρηση σημαντικών ιστορικών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, έχει καταστεί ειδικός στη συντήρηση και αποκατάσταση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, ζωγραφιών, έργων τέχνης από την οθωμανική εποχή, αρχαιοτήτων, ιστορικών και σύγχρονων έργων τέχνης από διάφορα υλικά, όπως καμβά, ξύλο, πέτρα, μέταλλο, κεραμικό, ύφασμα και άλλα. Η εργασία της ξεχωρίζει για την αφοσίωσή της, την έντονη προσοχή στη λεπτομέρεια και τη βαθιά ευαισθησία απέναντι στα έργα τέχνης, και τις αρχαιότητες συνδυασμένα με τις εξαιρετικές τεχνικές γνώσεις της για τις πρακτικές αποκατάστασης και συντήρησης.
Επιπλέον, διαθέτει εκτενή εμπειρία στη σύνταξη εκθέσεων κατάστασης και συντήρησης, τεκμηρίωσης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνουν αναλυτικές περιγραφές, μετρήσεις, φωτογράφηση, εκτιμήσεις αρχικής κατάστασης και έρευνες για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Έχει εργασθεί σε τεκμηριώσεις σε πολλές ιστορικές και πολιτιστικές τοποθεσίες, όπως μουσεία, εκκλησίες, γκαλερί τέχνης και άλλες τοποθεσίες.
Η Καραγιάννη είναι επίσης η συντάκτρια των επιστημονικών μελετών, δημοσιεύσεων και άρθρων που δημοσιέυονται από το "VENIS STUDIOS". Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά της Κωνσταντινούπολης και στο διεθνές περιοδικό "Conservation of Works of Art" (IIC). Επίσης, έχει παρουσιάσει την έρευνά τους, μαζί με τον Πρόεδρο του "VENIS STUDIOS", σε σημαντικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης, όπως το Τμήμα Συντήρησης και Αποκατάστασης της Σχολής Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν και το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, καθώς και σε σημαντικά διεθνή συνέδρια συντήρησης.
Ο τελικός της στόχος είναι να συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να επωφεληθούν από τα πολιτιστικά, ανθρώπινα, κοινωνικά και πνευματικά μηνύματα που μεταφέρει κάθε έργο τέχνης.