Velvet Morning History

Het eerste Velvet Morning Trio werd 2011 in het leven geroepen door pianiste/zangeres Myriam G.S. Mestiaen, drummer Christ Steyaert en bassist Patrick Van Buynder, met als doel een eigen sound te creëren door middel van vrije improvisaties. De creatie van de muziek van Velvet Morning werd gebaseerd op een collectieve muzikale achtergrond, waarbij de muzikanten elkaar inspireerden met een eigen muzikale visie op alle invloeden die uit de pop-en rockmuziek, jazz- en blueswereld komen. De eerste demo's van Velvet Morning werden in Juni 2012 opgenomen in Joriz dc Recording Studio in Zelzate. Velvet Morning was één van de zes laureaten geselecteerd voor de Jazz-wedstrijd in Jazzenede 2012. Het eerste concert van Velvet Morning Trio werd op het Jazzenede Festival in augustus 2012 warm onthaald.

In najaar van 2012 nam Violiste Hilde De Bruyne deel aan enkele jamsessies met de band. Eén jaar lang experimenteerden bassist Patrick Van Buynder, pianiste/zangeres Myriam G.S. Mestiaen, drummer Christ Steyaert en violiste Hilde De Bruyne met de ontelbare mogelijkheden die pop, jazz, folk en pure improvisatie bieden. Het eeuwige vraagstuk waar de melodielijn begon of eindigde, kon alleen maar inspirerend werken. Bassist Patrick Van Buynder's meeslepende groovy baslijnen werden ritmisch tot leven gebracht door drummer Christ Steyaert, waarop pianiste Myriam G.S. Mestiaen treffende melodielijnen deed ontstaan met pianistieke improvisaties en vocale aanvullingen, terwijl violiste Hilde De Bruyne voor melodieuze verfijning zorgde met typische folk riffs en klassieke accentjes. Soms ontstond er iets dat om structuur vroeg, soms bracht één enkele jamsessie genoeg op gang om te kunnen spreken over een unieke muzikale ervaring.

In 2014 besloot Bassist Patrick Van Buynder om zijn coverband 'De La Cover' opnieuw op te starten, en nam de 18-jarige Contrabassist Pieter Van Gysel de rol als gastmuzikant op zich. Velvet Morning speelde in 2014 enkele mooie concertjes dankzij de geweldige creatieve input van deze jonge talentvolle contrabassist.

In 2015 vervolledigde de ervaren bassist Daniel Loeman de Velvet Morning Band. Zijn muzikale parcours verhaalt een groot deel uit de Belgische popgeschiedenis. De tijd dat balorkesten nog lucratieve bijverdiensten waren heeft Daniel nog gekend. Hij speelde in balorkesten en tal van coverbands.

Na vele concerten in muziekcubs en muzikale omlijstingen van vernissages kwam Velvet Morning in 2019 in de aandacht met het artistiek Project Bloedtest ism met actrice Hilde Heijnen, vzw Wit.h en het Dr. Guislain Museum. Met de live-performance en de soundscape- recording 'Wonderbaby' maakte Velvet Morning muzikale geschiedenis.

In 2020 werd de live-performance 'Wonderbaby' in de wondermooie setting van de Clarenhofkapel te Hasselt in een filmproject van regisseur Guido Verelst (Deep Focus) geïntegreerd.