ATHU064 – VELOREGIO

MOUNTAINBIKE MASTERPLAN

Az EU által támogatott Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program a határon átnyúló együttműködés projektjeit segíti. A program célja az osztrák-magyar határ mentén a gazdasági, társadalmi, kulturális és ökológiai kapcsolatok elmélyítése, és ezáltal a regionális versenyképesség erősítése valamint az egyenlőtlenségek enyhítése.

Napjainkban egyre népszerűbb az aktív turizmus, ahol a turista utazásának motivációja valamilyen fizikai aktivitást igénylő szabadidős vagy sporttevékenység gyakorlása. A kerékpáros turizmus egyedi módon kapcsolja össze a sporttevékenységet a természeti értékek és a kulturális örökség felfedezésével. Ausztria és Magyarország határtérsége, a hegységek és alföldek közti topográfiai sokszínűsége, illetve tájképi és kulturális gazdagsága okán, ideális tulajdonságokat hordoz ahhoz, hogy európai top kerékpáros régióvá válhasson. A Veloregio projekt célja e potenciál határon átnyúló feltárása azért, hogy természeti és kulturális örökséget a kerékpáros turizmussal kombinálva, további vendégéjszakákat generáljon.

A Kőszegi Kerékpáros Egyesület a Veloregio projekt keretében - Kőszeg Város Önkormányzata megbízásából - az Írottkő Natúrpark határon átnyúló mountainbike úthálózatának tervezését végezte el. A munka eredményeképp elkészült megvalósíthatósági tanulmányt és masterplant, valamint a tervezési folyamat egyéb dokumentációit itt tesszük közzé.