חיסונים

עבר הווה ועתיד

מבוסס על: חיסון- עבר, הווה ועתיד. משרד החינוך והמחלקה להוראת מדעים, האוניברסיטה העברית

הדמיה של הוירוס באמצעות מיקרוסקופ אלקטרונים. הגדלה פי-370,000. ותמונות של חולים באבעבועות.

אבעבועות שחורות

כיום חיסון נגד מחלות שונות הוא דבר מקובל מאוד. עד למאה ה-18 לא חיסנו באופן שיטתי בני אדם נגד מחלות. אחת המחלות שגרמה לתמותה רבה הייתה אבעבועות שחורות.

מחלת האבעבועות השחורות נגרמת על-ידי נגיף (וירוס) ומתבטאת בהופעה של פצעים (אבעבועות) על העור בכל הגוף.

רופא כפרי אנגלי בשם אדוארד ג'נר Edward Jenner למד מאנשי הכפר כי פרות חולות לעתים במחלה דומה – אבעבועות הבקר. הסתבר כי אדם שנדבק מהפרות באבעבועות הבקר, מבריא ולא יידבק בעתיד במחלת האבעבועות השחורות – הוא מחוסן.

בשנת 1796, השתמש ג'נר בידע הזה כדי לחסן אנשים מפני אבעבועות שחורות: הוא שרט את עורו של ילד ומרח על השריטה חומר שנלקח מאבעבועות של פרה. אצל הילד התפתחה מחלה קלה, הופיעו על גופו אבעבועות אך הוא החלים לאחר מספר ימים. כעבור כחודשיים חזר ג'נר על הפעולה אך הפעם מרח על השריטה חומר שנלקח מאבעבועות של אדם חולה באבעבועות שחורות. הילד לא נדבק במחלה כלל ונראה היה כי החיסון הצליח.

מי שחולה באבעבועות הבקר לא יחלה באבעבועות שחורות, הבין ג'נר והוציא בשנת 1796 את החיסון הראשון בעולם לדרך, חיסון כנגד אבעבועות שחורות. כאנקדוטה, מעניין לציין שבשל העובדה שהחיסון הראשון בעולם נעשה על-ידי נגיפים הגורמים לאבעבועות אצל פרות, נקראים כיום החיסונים בלעז Vaccination על-שם המילה הלטינית Vacca ("פרה")

צפו בסרטון ולימדו על תהליך ההתחסנות של הגוף וכיצד החיסונים מיגרו את מחלת אבעבועות שחורות.

כתוביות בעברית זמינות לבחירה.

חיסונים נחשבים לפריצת דרך ברפואה.

הם מגנים נגד מחלות הנגרמות על ידי וירוסים.

הן על ידי הענקת הגנה אישית לאדם המחוסן והן על ידי מניעת הפצה והדבקה של מחלות.

חיסונים הביאו לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה ממחלות זיהומיות שנגדן מחסנים.