Riksläger om att instruera

Post date: Nov 26, 2011 10:15:14 PM

Helgen den 18-20 november hölls det årliga Rikslägret på Fyrishov här i Uppsala. Initiativtagare för årets upplaga var Mats Wahlqvist, Bob Harris och Joe Imamura från FSKA i Stockholm som tillsammans ordnade ett träningsläger med fokus på instruering. Ett läger med detta tema har varit efterfrågat för att kunna sammanföra svensk kendo och samordna träningen i de olika klubbarna.

Lägret bjöd på många värdefulla tips om konsten att lära ut och inspirera andra. Bob Harris pratade under lördagen om vikten att ha målsättningar i både sin egen träning och som tränare, samt hur dessa mål går att nås. Mats Wahlqvist gick sedan igenom tävlingens rutiner, vad som kan leda till varning i en tävling och hur man som instruktör hjälper andra att förbereda sig inför en tävling.

Båda två poängterade också att vi inte alltid behöver falla tillbaka i traditionsenliga träningsmetoder i kendo. Det är fullt möjligt att själv tänka ut övningar som bäst lär ut just den aspekt av kendo man vill träna. Detta illustrerades med några väldigt belysande praktiska övningar under söndagen. Mycket information att ta in, och många intressanta nya perspektiv på instruerande kom upp under lägret. En bra kendohelg med andra ord!

Bilder från lägret finns på Picasa

Riksläger 2011

Mats Wahlqvist instruerar tsuki.