15:e VM i kendo, Novara 2012

Post date: May 31, 2012 12:16:41 AM

Så är då de 15:e världsmästerskapen i kendo avklarade. Precis som vid föregående VM så var vår egen Jimmy Cedervall med och representerade Sverige. Den gången, 2009 i Brasilien, var han den ende från klubben som var närvarande, så ej detta år. Vi var tre från klubben som åkte ner till Italien för att heja på och stötta Jimmy och resten av landslaget och vilken resa det blev........

Kendo i världsklass, rafflande finaler, kändisar på rad, möten med kompisar från när och fjärran, god mat och dryck, tågstrejk, nattliga äventyr, äventyr i ottan osv. osv.

I herrarnas individuella fick Jun Yamazaki från FSKA möta Takanabe Susumu, som senare under dagen vann världsmästartiteln. En upplevelse utöver det vanliga, vad vi fick veta! Jun hävdar bestämt att Takanabe lärt sig konsten att teleportera sig.......

Längst av herrarna gick Ambjörn Holmkvist från Shimbukan i Skellefteå. Han vann sin pool men fick tyvärr respass i första utslagsmatchen.

Annars var Takanabes första match efter poolen, mot Choi från Korea en av de finaste under VM. Ren, snygg och konstruktiv kendo som avslutades i encho med en fantastisk men av Takanabe. En av VMs absoluta höjdpunkter.

Jimmy deltog endast i lagtävlingarna, där han inte bara visade upp en vacker kendo, utan också plockade hem poäng åt laget. Det är inte utan att vi på läktaren blev stolta över vår klubbkamrat! Att lagets insatts inte räckte för att ta laget ur poolen är bara att beklaga och lade lite sordin över stämningen en stund, vi hade ju så gärna sett mer av vårt landslag. Men när vi närmade oss slutet av dagen återkom spänningen och glädjen över att vara där vi var och vi fick bland annat se våra grannar i öst kämpa väl mot det japanska laget innan det till slut var final mellan Japan och Korea. Korea som förövrigt hade en riktigt tuff semifinal mot USA, den avgjordes i sista matchen och var otroligt spännande.

I damtävlingen bjöd Wäsbys Michiko Komaki och FSKAs Michaela Ahlstam oss på fin fin kendo och spänning genom att vinna sina respektive pooler. I första utslags matchen fick de möta en japanska respektive en koreanska och det motståndet visade sig tyvärr vara övermäktigt. När det var klart för semifinaler var det de fyra japanska tjejerna som gjorde upp och till slut stod Yoko Sakuma som segrare. Japanskorna är verkligen totalt överlägsna och presterar en myckt fin kendo som vem som helst skulle vara stolt över.

Vuxna människor som vi är blev vi allihop ändå lite som skolungdomar igen av att få passera Eiga Naoki på armlängds avstånd, sitta bredvid Teramoto Shoji på läktaren, festa med Miyazaki Masahiro, förgäves försöka släppa Takanabe Susumu före i kön till bajamajorna, krocka med samme Takanabe på sayonara festen och springa in i det japanska landslaget vid Milanos katedral. Med alla dessa små möten blev tävlingarna en upplevelse långt över det förväntade.

På morgonen efter tävlingarna intervjuades Jimmy av P4 Uppland. Klippet finns på webben, och inslaget börjar runt 15:40 in i sändningen (se länk nedan).

Det har varit otroligt roligt och givande att på plats få titta på när de bästa i världen visar upp sin kendo. Inte alltid så fint kanske när så mycket står på spel, men kraften och farten......! Summa sumarum: Bara att börja spara pengar för att kunna åka till Tokyo 2015 och vara med vid de 16:e världsmästerskapen!

/Anna, Jessica och Per

Jimmy i P4 Uppland 08.00 - 08.30 måndag 28 maj 2012 (15:40)

Våra egna bilder

Resultat

Herrarnas final, lag (video)

Ippon i slow motion från herrarnas final, lag (video)

Damernas final, lag (video)

Herrarnas final, individuellt (video)

Tsuki-ippon i herrarnas final, individuellt (video)

Damernas final, individuellt (video)

Per, Jimmy och Jessica vid arenan.
Jessica, Anna och Per
Photobomb på delegatläktaren
Jimmy och Per