Interaktive skjermer

Forslag til bruk av interaktiv skjerm i ulike fag:

Samfunnsfag, historie, geografi & engelsk:

I de humanistiske fagene fungerer interaktive skjermer godt som en stasjon elever kan bruke til utforskende- og samarbeidslæring. Størrelsen på skjermen gjør at man kan stå flere og se på samme ting, som for eksempel et kart, 360-graders bilde eller en nyhetssak. Man kan også lettere produsere stoff sammen, som tankekart eller plakater.

På UV har vi en rekke læringsstier som kan inspirere til opplegg med utforskende læring. Her er poenget at elevene skal lage en rekke hypoteser underveis og øve på å reflektere. Her har vi prøvd å kombinere flere fagfelt og arbeidsmåter så elevene kan bygge bredt på forkunnskap og gå så dypt de selv vil i stoffet.

Humanistiske opplegg.pdf
Opplegg fremmedspråk.pdf

Fremmedspråk & engelsk:

I fremmedspråk er det nyttig å kunne lagre det man har skrevet på tavla fra forrige gang, for eksempel i arbeid med grammatikk. Her slipper man for eksempel å skrive bøyingsformer på nytt og kan heller hoppe mellom ulike opplegg etter behov. En nyttig funksjon på smarttavla er også at du lett kan legge inn bilder til tekst, så elevene kan knytte vokabular til illustrasjoner. I tillegg kan du slå opp bilder av steder eller byer du snakker om enkelt ved å søke i bildefunksjonen. 

Flere skjermer har også spill som øver elevene på lyd, uttale og vokabular.

Norsk & kunstfag

I norsk og kunstfag er analyse av tekst og bilde sentrale kompetanseområder. Med en interaktiv skjerm kan man enkelt legge opp til at elever kan samarbeide om å analysere for eksempel et dikt eller et maleri både ved å notere på siden og markere direkte i tekst/bilde. Dette kan du se et eksempel på i samfunnsfag, hvor elevene skal analysere et maleri om Manifest Destiny.

Tavla gjør det også lett å vise elevene hvordan man analyserer multimodale tekster og film, da man ofte kan skrive direkte på en nettside eller pause en film og markere ulike virkemidler man ser.

Matematikk

Som regel har de interaktive skjermene en innebygd programvare som åpner for bruk av programmer som GeoGebra og Scratch. Dette gjør at lærer enkelt kan hoppe mellom tavleprogrammet og for eksempel GeoGebra i undervisninga, og at elevene kan jobbe i lag.

Religion & filosofi

I religion på UiA har vi hatt et prosjekt hvor man har tatt 360-bilder inne i ulike religiøse bygg. Dette ble gjort for å la studenter og elever gjøre seg kjent med hvordan ulike religioners bygg så ut. Dette kan også gjøres gjennom en 360-video av en seremoni, en situasjon med etiske dilemmaer mm.

Her ser du en video som ofte er brukt av internasjonale studenter som studerer norsk demokrati. Videoen er en 360-film hvor elevene skal reflektere over en episode på en buss i Australia.

360-video og bilde kan brukes både på smartskjerm, VR, PC og nettbrett.