Tudnivalók

Túránk nevéből fakadóan a Dunazug-hegység vadregényes szurdokain vezet végig, célja ezen természeti értékek bemutatása, valamint túrázási lehetőség biztosítása az érdeklődő természetjárók számára. A túra csak gyalogosan, az igazolófüzetben ismertetett útvonal végigjárásával, és az útvonalon található ellenőrzőpontok igazolásainak beszerzésével teljesíthető. Az útvonal több szakasza nehezen járható, sziklás letörések, keresztbedőlt fák nehezítik az előrejutást. Ezért nincs is meghatározva a szigorúbb értelemben vett szintidő, a cél a túra épségben történő befejezése, a 40 km-es távon este 19:30 óráig, míg a 30 km-es távon 18:30 óráig.

A túrán mindenki saját felelősségére indul, kártérítés a rendezőktől semmilyen jogcímen nem igényelhető! Az útvonal helyenként kifejezetten veszélyes (N), a túra közben bekövetkező esetleges balesetekért nem tudunk felelősséget vállalni. A túra során ne szemeteljetek, a keletkező szemetet a kijelölt hulladékgyűjtőbe tegyétek. A túrán kérjük a dohányzás mellőzését! z

2017-ben 10. alkalommal rendezzük a túrát, ismét lentről felfelé.

Újdonság: Nagy-Csikóvár után – mielőtt balra lemennél a Holdvilág-árokba, egy tiszteletkört kell tenned Lajos-forráson át a Bölcső-hegyre

A Holdvilág-árokban az út hivatalosan a vaslétrán keresztül vezet, de ha valaki tériszonyos, az a P+ jelzésű turistaúton maradva megkerülheti.

Az eredeti útvonal a Salabasina-árkon át – nehézségei, veszélyei miatt – hivatalosan nem része a túrának, de ha valaki nagyon kíváncsi rá és vágyik a további kalandokra, mindezt megteheti. J A „hivatalos” út itt végig P sáv jelzésen halad a Salabasinai-kút érintésével a Tölgyikrek felé.

Biztonsági okból a 40 km-es távra vállalkozók 16 óra után már nem mehetnek tovább a Lukács-árok felé. Nekik a 30 km-es résztáv teljesítését tudjuk elismerni.

A térképvázlaton és az összefoglaló táblázatban sorszámmal, vagy betűvel megjelölt helyeken ellenőrzőpont működhet. Természetesen nem lesz mindenhol ellenőrzés, de ezeken a helyeken számíthatsz pontőrre, vagy kihelyezett egyéni igazolóeszközre.

Amennyiben a túrát feladod, vagy végleg eltévedtél, kérünk, hogy jelezd a legközelebbi ellenőrzőponton, vagy társaiddal üzend meg oda, esetleg hívd a lentebbi telefonszámok valamelyikét. Ha elhagyott igazolófüzetet találsz, kérjük, add le a legközelebbi ellenőrzőponton, ha elhagytad, ott érdeklődhetsz róla.

Elérhetőségeink a túra alatt:

(20) 3211-805 (Hevér Gábor),

(70) 941-2258 (Dr. Jakab Panni),

(30) 694-4889 (Gethe László).

A teljesítéshez sok sikert, jó utat kíván: a Rendezőség

Menetrend hazafelé:

860-as busz Dobogókő – Pomáz: 13:00 13:55 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00

H5-ös HÉV Pomáz – Batthyány tér: 20 óráig minden óra 00, 20, 40-kor, 20 óra után 10 és 40-kor.