EL COMERÇ JUST

Has sentit a parlar sobre el comerç just?

Algun cop has escoltat o parlat sobre el què vol dir comerç just? Saps què significa que els treballadors cobrin sous dignes?

Però, sabem què és exactament?

Hem creat aquesta web per parlar-ne aprofitant una sortida que hem fet a la Fundació Benallar.

Què és?

El comerç just es una forma alternativa de comerç promoguda per diverses ONG, entre elles la ONU, que lluiten per que hi hagi una relació comercial, voluntària i justa entre els productors, treballadors i els consumidors.

Els principis del comerç just són:

  • Respectar al medi ambient.
  • Que els treballadors cobrin sous dignes (que cobrin el que equival a totes les hores treballades) .
  • Que no treballin més de les hores permeses, i que si fan hores extres se'ls hi cobri.
  • Eradicar l'explotació infantil i adulta
  • Igualtat de gènere; es dona valor i es recompensa el treball de la dona



Diferències entre el comerç just i el comerç responsable

El comerç just té l'objectiu de canviar les relacions comercials entre els països més enriquits amb consumidors i els països més empobrits on es fan els productes. El comerç responsable et vol donar un estil de vida millor, tant pels humans, els animals i el medi ambient amb un consum ètic.

Fairtrade

Com saber si compres en una botiga amb comerç just?

Per saber si el que compres es 100% comerç just, ha de tenir un logo com el de l'esquerra. Representa a l'organització Fairtrade qui s'encarrega de determinar els estàndards del comerç just; i així, cada producte té certes condicions que s'han de complir per poder portar el segell.

Tot i així hi han altres segells de garantia que també t'indiquen que el producte es del comerç just; i n'hi ha diferents segons el país com Naturland Fair (agricultura alemanya), Fair for Life (Suïssa), Ecocert Fair (segell ecològic francès) o Tu Símbolo (Amèrica Llatina).

Així que si la botiga on compres, els productes tenen algun d'aquests segells, és del comerç just. Tot i que també pots anar a botigues on nomès es venen productes exclusius del comerç just, com Oxfam Intermón, SETEM, PROYDE , La tenda de tot el Món o Comercio responsable.

Com fer que el teu negoci formi part del comerç just?

Pots començar per posar-te en contacte amb associacions del comerç just i vendre els seus productes demanant al teu proveïdor que n'obtingui. Depenent de l'associació on estiguis, podràs tenir diferents productes; com cafè, te, infusions, o afegint màquines de venda automàtiques amb els seus productes.

Què passaria si el comerç just no existís?

Passaria el que ja passa a molts llocs;

1. Gent (adults i nens) treballant moltíssimes hores, cobrant uns sous minúsculs.

2. Que productes cultivats i creats en un propi país de forma ecològica es venguin menys (ja que són més cars) que productes produïts per grans empreses, situades a països on no hi han impostos massa elevats.

3. A part, es contaminaria molt més del que ja es contamina, i no hi hauria cap entitat intentant evitar-ho.

4. Molts dels productes menjaríem serien químics (o en portarien).

5. I les grans indústries d'explotació obtindrien beneficis molt grans que no revertirien en els treballadors, com a conseqüència podrien produir molts productes a preus baixos, i llavors entraríem en un cercle viciós.

QUI SÓM?

Som un grup de 4t d'ESO de l' Emperador Carles que estem fent una Web com a treball de Síntesis relacionat amb el comerç just, aprofitant una visita que hem fet a la Fundació Benallar; que és un centre on acullen persones immigrants, que no tenen empadronament ni papers.

Aquest grup està format per: Anna Gabaldà, Adeline Macías, Nil García, Elian Báez i Oriol Costa.

ENQUESTA: COMERÇ JUST I COMERÇ RESPONSABLE

Aprofitant que estem fent un treball sobre el comerç just i responsable, hem pensat en fer una enquesta per preguntar a la gent que en pensa sobre aquest tema.

Us deixem l'enllaç amb les preguntes i les respostes:

https://drive.google.com/open?id=1nVM8W9OPRXT_poBPi2FaaX1wVWWJTn_2dAkTYgbgbTo

CONCLUSIONS

Durant aquesta setmana ens hem informat i hem aprés moltes coses sobre el comerç just i responsable , i sobre la seva lluita contra les grans empreses o multinacionals que no respecten els drets dels treballadors ni es preocupen per les condicions del productes que venen a la gent. I hem sapigut com identificar si un producte és de comerç just o no.

En aquest projecte tots els integrants del grup han treballat de manera ordenada i coordinada. Potser alguns han estat treballant més que altres en el grup, però en el fons creiem que em treballat molt bé.