Wat is Tournée Locale?

Editie 2018

Editie 2020

Het tweejaarlijks cultureel wijkfestival Tournée Locale strijkt in het voorjaar 2020 neer in Katarina, Hollandsveld en Kempische wijk. Vanaf september starten de voorbereidingen van het festival dat in april en mei de wijk zal innemen met kleine en fijne culturele activiteiten voor en door wijkbewoners. Nieuw dit jaar is dat stad Hasselt een budget en ondersteuning ter beschikking stelt van bewoners met creatieve ideeën.

Na de succesvolle eerste editie van Tournée Locale in Runkst, Heilig Hart en de stationsomgeving waar meer dan 4.000 bewoners kwamen kijken of deelnemen, willen we met een nieuw programma naar andere wijken trekken. We doen dat met een programma op maat van de bewoners en meer dan 30 partners

Het CCHA programmeert bijvoorbeeld meerdere voorstellingen voor jong en oud op uitzonderlijke plekken zoals het live streamen van een concert in een rusthuis en een theatervoorstelling op het oude kerkhof. Villa Verbeelding zal samen met leerlingen van het Virga Jessecollege en Hogeschool PXL een expo opzetten waarin ze ‘wunderkammers’ of rariteitenkabinetten in mini-formaat creëren – geïnspireerd op de wijk en haar bewoners. Vorming Plus ontwerpt daarnaast met wijkbewoners een theaterstuk terwijl de Stedelijke Academie, Z33, Muziekodroom, UHasselt, Het Stadsmus, het Vrijzinnig Punt met een participatief project of voorstelling naar de wijk komen. Een mooie mix van voorstellingen, expo’s en workshops die buren samenbrengen en cultuur naar bijzondere plekken in de wijk haalt.

Een belangrijk element tijdens Tournée Locale is dat de bewoners ook zelf met ideeën kunnen komen. Zij kennen hun wijk en al het creatief talent dat er woont tenslotte het beste. Met deze ideeën kunnen de bewoners nu al van start in een traject dat uiteindelijk moet uitmonden in een eindproduct of toonmoment tijdens de festivalweken. Als stad stellen we hiervoor een budget en ondersteuning ter beschikking. Dit najaar start ook een experimenteel traject met de inwoners van de wijk Hollandsveld. Zij krijgen een burgerbudget waarmee ze een culturele wijkfestivaldag voor alle inwoners van Hollandsveld mogen organiseren. Wat er dan te zien en doen zal zijn? Dat beslissen de bewoners helemaal zelf!

Partners voor editie 2020

CCHa, Muziekodroom, Villa Basta, Villa Verbeelding, Vorming Plus Limburg, Basiseducatie, PLX Education, PXL Mad, Uhasselt, Centrum voor Basiseducatie, Vrijzinnig ontmoetingscentrum, Z33, dienst Jeugd, Academie voor beeldende kunsten, Bibliotheek Limburg Hasselt, Jenevermuseum, Dienst sport, dienst Duurzaamheid, het Stadsmus, Jessa Ziekenhuis, Architectuurwijzer, ...