Johan Bruninx - kunstennacht

“Ik kan alles mooi vinden als ik het maar op de juiste plaats zet”

HASSELT – Op de Kunstennacht van Tournée Locale konden mensen genieten van de jaartentoonstelling van Vonk. In Z33, het huis voor actuele kunst op de Zuivelmarkt, gingen bezoekers van de ene kamer naar de andere van The Artist’s Studio? om tal van soorten kunst te ontdekken waaronder die van Johan Bruninx.

Johan Bruninx poseert in zijn eigen donkere kamer van The Artist’s Studio?

Johan Bruninx is een van de kunstenaars die zijn ontwerpen toont tijdens de Kunstennacht. Als lid van Vonk is hij heel trots om met de rest van de Vonkleden samen te werken met Z33. “Ik ben heel tevreden over het geheel want het is een mooie tentoonstelling. Het is natuurlijk ook fijn om eens te zien waar al mijn collega’s mee bezig zijn”, zegt Bruninx.

Bruninx werkt als kunstenaar en designer vanuit de recyclage van beelden. Hij wilt zo de overproductie van gebruiksvoorwerpen tegen gaan. Door de aanwezigheid van objecten in zijn atelier ontstaan nieuwe samengestelde beelden. Tijdens de Kunstennacht konden de bezoekers zijn nieuwste werk De Tuin der Lusten bewonderen. Dit stelt een doembeeld voor over de gevolgen van massaconsumptie.

Bruninx toont op de Kunstennacht onder andere een livestream vanuit zijn smartlab. “Ik heb een lichtsculptuur gebouwd, genaamd ‘dreamscraper’. Het is een sculptuur naar de ruimte toe gebouwd eigenlijk. Het is vijf meter hoog zoals een wolkenkrabber, een droom. En hier wordt die dan live gestreamd. De vliegtuigjes die er rond vliegen zijn ook een verwijzing naar de bommenwerpers van vroeger omdat de sculptuur naast het spoor ligt. Ik ben daar namelijk ook opgegroeid in Runkst en we gingen er vaak spelen.”

Op zich is de sculptuur vooral een lichtexperiment. De ‘dreamscraper’ is een staande lamp van een ouder ontwerp die naar boven toe gestapeld is. Bovenaan bevindt zich een motor voor het visuele effect van de beweging. Voor Bruninx was het namelijk belangrijk voor de livestream dat de bezoekers niet keken naar een stilstaand object.

“Ik ben in het algemeen gefascineerd door mooie dingen”, vertelt Bruninx. “Ik kan alles mooi vinden als ik het maar op de juiste plaats zet. Voor mij is ook het ecologische aspect en het consumptiegedrag heel belangrijk. Ik wil ergens in mijn kunst een boodschap geven. Het was ook nooit mijn eerste bedoeling om kunst te maken om te verkopen, maar eerder om kunst te maken om net die boodschap over te kunnen brengen naar de mensen. De aarde staat dus vaak centraal in mijn ontwerpen.”

Volgens Bruninx is cultuur de voeding voor de mensen. Muziek is hier ook een onderdeel van. Hij kon dus de avond mooi afsluiten door zijn oude passie voor vinylplaten boven te halen en even te draaien voor de toeschouwers.

Hanne De Tant