Guess Who is Coming to Dinner

HASSELT – Tournée Locale komt met bijzonder origineel vermaak op de proppen: eten en acteren met een bende vreemden. Je bent toeschouwer van een voorstelling waar je ook een acteur bent. Je medeacteurs, die je nog compleet onbekend zijn, worden nadien het gezelschap aan tafel. Betalen voor deze voorstelling doe je simpelweg met een groente naar keuze. Het genie achter dit concept: Nico Boon

Tournée Locale is een tweejaarlijks cultuurfestival in Hasselt dat mensen uit de verschillende wijken dichterbij elkaar wil brengen. Hoe kan dat beter dan je ongemakkelijk uit je comfortzone te laten halen in iemand anders zijn woonkamer. Dat is namelijk het concept van Guess Who Is Coming To Dinner, een stuk ervaringstheater door theatermaker Nico Boon geschreven.

Je start je avond aan de kassa, waar je letterlijk in natura betaalt, met groenten. Nadien wordt je verwelkomt in de living bij je nog onbekende buren van de andere wijk. Samen met een viertal lotgenoten ontdek je aan de hand van enkele instructies wat de hele opzet is. Er wordt je een script overhandigd en een rol toegewezen. Het voorschotelen van hapjes en een drankje doen het ijs al vlug breken.

Er was eens een moraalfilosoof, een vrouw van Pakistaanse origine, een maatschappelijke assistente en een hondenclubeigenaar,… Niet het begin van een slechte mop, wel de rolverdeling voor het stuk. Net zoals échte acteurs ontleden de deelnemers scène per scène het stuk. Humor en inleving zijn niet verplicht maar wel toegestaan.

Je leest dit script voor de eerste keer. Het staat vol nieuwe informatie en meningen die niet de jouwe zijn, bijzonder uitdagend in het bijzijn van onbekenden. Door mensen uit hun comfortzone te halen en ze een gemeenschappelijk doel te geven, hoopt bedenker Nico Boon een band te scheppen tussen de deelnemers.

Nico Boon schreef het stuk ‘Guess Who Is Coming To Dinner’ voor evenementen, zoals Tournée Locale, waar de toeschouwers eveneens deelnemers kunnen worden. De bedoeling is om mensen via een culturele beleving, wat humor en natuurlijk ook wat eten, dichter bij elkaar te brengen. Een concept dat ook in rechte lijn met het idee van Tournée Locale loopt.

Eenmaal de scripts te hebben overlopen, is het tijd om je ervaring met je lotgenoten te delen. Alle deelnemers worden weer verwacht bij het oorspronkelijke vertrekpunt. Daar wordt de opmerkelijke avond afgesloten met smaak: een Indische driegangenmenu, dat bovendien volledig veganistisch is. Dan kwam je toegangsticket toch nog van pas. Bedankt chef-kok Bhumika Parekh voor de culinaire verrijking.

Birgit Tureluren

Foto's: Jan Castermans