Libanees restaurant omgetoverd tot intieme concertzaal

HASSELT – Afgelopen woensdagavond trad de half-Libanese zangeres Amber Haddad op in restaurant Shaam. Wijkgenoot Martijn Vanbuel meldde zich voor deze muzikale avond spontaan aan als contrabassist. Samen met Adil Benshain op de oud-Arabische luit vormen ze het Amber Haddad Trio. Ze speelden Arabische jazzmuziek waarmee ze het volzette restaurant meteen wisten te bekoren.

Amber Haddad is al van kinds af aan bezig met muziek. Reeds op 5-jarige leeftijd leert ze viool spelen. Vanaf dat moment is haar interesse in muziek alleen maar beginnen groeien. Ze volgt tijdens haar middelbare schoolcarrière de richting jazz zang aan het Conservatorium van Maastricht. Ze blijft haar passie voor muziek volgen, en begint enkele jaren later zelf als zangdocente in The Lighthouse of Music, een afdeling van de Kumulus muziekschool. Haddad staat sindsdien regelmatig met haar muziekgroep op de planken.

Intiem

Het concert van het Amber Haddad Trio vond plaats in het Libanese restaurantje Shaam. Een uiterst gepast gekozen locatie voor de Arabische jazzmuziek. De kleine ruimte zorgde voor een intieme huiskamersfeer tussen de aanwezigen, en dat viel duidelijk in de smaak. Het trio speelde drie verschillende sets. Wijkgenoot Martijn Vanbuel kwam spontaan met het idee om mee te spelen op de contrabas. “We spelen vooral Arabische nummers, en ook een aantal eigen composities”, zegt Amber aan het begin van het concert. Tussen elke muziekset in werd het publiek verwend met Libanese specialiteiten uit het restaurant. “Het Arabisch slaapliedje was veruit mijn favoriete nummer van de avond”, zegt een toeschouwer. De uitbaters van het restaurant Shaam, ook van Libanese afkomst, herkennen het nummer uit hun geboorteland al van bij de eerste paar tonen. Ze nemen meteen hun smartphones bij de hand om alles vast te leggen op beeld. Voor hen kreeg de avond zonder twijfel een nostalgische touch. Kortom: de multiculturele mix van toeschouwers en de zuivere, Arabische klanken van het Amber Haddad Trio zorgden voor een sfeervolle muzikale avond.

Sara Stevens