Heilig-Kruiskerk duikt 50 jaar de geschiedenis in

HASSELT - Een halve eeuw geleden werd de eerste steen van de Heilig-Kruiskerk gelegd. Zondag vierden de Runkstenaren dit met de opening van een foto-expo. Het project ontstond uit een succesvolle samenwerking van de kerkfabriek en de Stad Hasselt. Het evenement dat plaatsvindt tijdens Tournée Locale heeft slechts één doel: de Runkstenaren samenbrengen.


‘Ik heb vele schone jaren gehad in deze kerk’, vertelt Lu Quintiens.

‘Ik heb een sterke emotionele band met de kerk’, vertelt Lu Quintiens, lid van klarinettenensemble Amici. In ‘70 trouwde Quintiens met zijn vrouw in de Heilig-Kruiskerk. Ook hun twee zonen dragen de kerk mee in hun hart. Ze werden er allebei gedoopt door Quintiens broer. Hij was namelijk op dat moment de priester van dienst.

Op 22 april, klokslag twaalf, opende de foto-expo van de Heilig-Kruiskerk haar deuren. Tientallen foto’s nemen de bezoekers vijftig jaar mee terug in de tijd. Beelden van trouwerijen, doopsels en enthousiaste kerkgangers vrolijken de ruimte op.

Quintiens is te zien op een hele hoop foto’s. Je vindt hem onder andere op beelden van het kerkkoor. Hij blikt positief terug: ‘Het was altijd een gezellige boel. Alle koorleden brachten vrienden mee om te zingen, en zo kwamen we uiteindelijk tot één grote, gezellige bende’, zegt Quintiens.

De klarinetspeler is heel enthousiast over de expo. Vooral het samenzijn vindt hij heel speciaal. ‘De Runkstenaren krijgen de kans elkaar opnieuw te ontmoeten. En er is niets mooier dan samen met oude vrienden herinneringen ophalen.’

Samenwerking

De kerkfabriek van de Heilig Kruiskerk kwam met het initiatief. Zij benaderden de Stad Hasselt, die op haar beurt twee vliegen in één klap sloeg. Het feest van de Heilig-Kruiskerk zou plaatsvinden tijdens Tournée Locale.

‘Een half jaar geleden kwam de kerkfabriek bij ons aankloppen. We hebben enkele keren samengezeten en we zijn tot dit mooie resultaat gekomen’, vertelt Lore Motten van de cultuurdienst Hasselt. Volgens haar brengt het initiatief de buurt samen. ‘Niet iedereen heeft een rechtstreekse link met de kerk. Maar zo kunnen buren of vrienden die wel op de foto staan de herinneringen delen met anderen. Dat versterkt de sociale omgang in de buurt enorm. ’

Louis Polus heeft genoeg herinneringen om te delen. ‘Ik heb dat hier allemaal meegemaakt’, lacht hij. Polus schittert op de foto’s van zijn dochters doop. Hij heeft daarbuiten nog een heel hechte band met de Heilig Kruiskerk. ‘Ik loop al mee in het kerkgebeuren van toen deze kerk er nog niet was, ik heb de bouw ervan nog meegemaakt’, vertelt Polus.

De kerkganger doet al twintig jaar de boekhouding voor de Parochiale Werken. Dat is een vzw die zich ontfermt over het kerkgebeuren. ‘De kerk heeft een groot deel van mijn leven bepaald’, zegt hij mijmerend. ‘Maar ondertussen ben ik al 81 jaar en is het tijd dat de jeugd het overneemt.’

Toen de stad me om foto’s vroeg, heb ik deze meteen enthousiast gegeven!’ zegt Louis Polus.

‘Gelukkig namen de dames van de Stad Hasselt de organisatie in hun handen, want anders ai ai ai!’ vertelt Jef Moors met een knipoog. Moors is voorzitter van de plaatselijke kerkfabriek. ‘En ze hebben hun werk super gedaan, we hopen zo de buurt opnieuw welkom te heten in de kerk.’ Zelf staat Moors op de foto van een verjaardagsfeest van de toenmalige pastoor.

Op 9 september 2018 wordt de Heilig-Kruiskerk officieel de hoofdkerk van Runkst. De meeste evenementen zullen dan in deze kerk doorgaan. Volgens Moors is het belangrijk dat de Runkstenaren hun kerk leren kennen. ‘Ik zou bijna zeggen dat het een nieuwe start is. We krijgen als gemeenschap de kans om opnieuw een band te smeden, en deze expo is het begin daarvan.’

‘Met de expo willen we de wijk het signaal geven dat iedereen welkom is’, vertelt Jef Moors.

Elena Parton - studente journalistiek - PXL