Ik ben Tjakko, 45 jaar, woonachtig in Veendam en werkzoekend.

Met deze pagina hoop ik een goed beeld te kunnen geven van waar ik op dit moment (hobbymatig in mijn thuiswerkplaats) mee bezig ben, en wat ik dus ook voor een potentiële werkgever kan doen.

Ik zoek overigens niet perse technisch werk. Ik zoek met name iets dat goed bij me past, en daarom solliciteer ik op uiteenlopende functies. Dat ik óók technisch ben sluit andere dingen niet automatisch uit.

Voor mijn volledige CV kunt u contact opnemen via: tjakkoschaaphok@gmail.com 

De laatste bewerking was op 3 mei 2024.

Van de week vond dit zielige gevalletje mijn werkplaats. Het is een Duitse Kesel ARNO hydraulische machineklem. Ik heb hem gekocht omdat hij kleiner, lichter en dus wat handzamer is dan mijn huidige hydraulische freesklem. Maar hij ziet er niet uit, de werking is twijfelachtig, en hij is incompleet, dus..., goedkoop met werk.

In progress.

Onlangs heb ik me een paar mooie grote GEMA ponsbeugels gekocht. Hiermee wil ik gaan stansen, ponsen en persen op de hydraulische pers. Ik gebruik al een tijdje goedkope Chinese pons-setjes in een portaalframe, zie verder beneden, maar nu wil ik ook zelf wat gereedschappen gaan maken.

In progress.

Na lang zoeken heb ik eindelijk een hardheidsmeter gevonden.
Goedkoop, dus met werk, zoals altijd.

Om te beginnen was er een stelschroef losgelopen, waardoor het hele apparaat niet meer werkte. Daarna heb ik de hydraulische daalcilinder gevuld, want deze was tijdens transport leeggelopen, en toen kon ik de daalsnelheid van de meetkop weer instellen. Ik heb een nieuwe diamantpunt voor Rockwell C gekocht en gemonteerd. En na het vervangen van een gebroken schakelaar, werkt ook de elektronica weer. Tot slot heb ik hem nog gekalibreerd met behulp van wat HrC testblokjes, en nu werkt hij tot op ongeveer 1HrC nauwkeurig, en dat is helemaal prima.

Nu alleen nog een onderkastje kopen of maken, en dan is deze schitterende aanvulling op mijn thuiswerkplaats helemaal klaar!

Een 3D taster is erg handig, maar al snel te duur voor alleen maar hobbygebruik. Daarom heb ik onlangs dit hoopje ellende voor weinig opgescharreld. Hij haperde een beetje, het glas was stuk, de voeler ontbrak en ook cosmetisch mocht er wel wat aan gebeuren. Uiteindelijk heb ik alle problemen opgelost, en nu werkt hij weer goed.

Ik heb overigens zelf een meetpunt gemaakt, maar ik ben nog wel op zoek naar een originele.

Met het verhuizen van mijn draaibank naar de nieuwe werkplaats, heb ik ook gelijk een betere onderkast gemaakt.
En hiermee is het inrichten van mijn nieuwe (thuis)werkplaats eindelijk klaar!

Mijn laatste aanwinst is deze Elliott Invicta 1M metaalschaafbank. Ik heb hem nagekeken, wat dingetjes gerepareerd en hem daarna weer mooi gemaakt. Verder werkt hij nu op 1 fase door middel van een frequentieregelaar, en hij heeft een traploos instelbaar toerental.

Een schaafbank zal je in een moderne productieomgeving niet snel meer tegenkomen. Maar voor iemand die geen haast heeft en vooral enkele stukken maakt, is zo'n schaafbank nog heel erg goed bruikbaar.

Vandaag 12 wandcontactdozen, verwarming, en extra verlichting geïnstalleerd... 

Dit is mijn "nieuwe" Oostenrijkse Schiessl horizontale- en verticale freesbank. Gebouwd in 1963, met tandwiel aangedreven freeskop en tafelvoeding, en met een ISO30 gereedschap opname. Ik heb deze machine uit elkaar gehaald, gereinigd en daarbij alles nagekeken. Ik heb veel dingen gerepareerd waarbij ik zelf ook enkele onderdelen heb (na)gemaakt. Verder heb ik de elektronica gemoderniseerd, met o.a. ledverlichting en een frequentieregelaar.

Dit is een temperatuurregelaar voor mijn hardingsoven. Omdat ik vaak gereedschappen en onderdelen maak, en deze ook wil kunnen harden, is het belangrijk dat de temperatuur erg nauwkeurig regelbaar- en lange tijd houdbaar is. Hiervoor heb ik een plan gemaakt, de nodige onderdelen besteld, een behuizing ontworpen in Solidworks (CAD) en deze 3D geprint.

Voor het maken van een kleine serie gelijke veertjes, heb ik dit buigapparaat gemaakt. Het veertje aan de linkerkant was een handgemaakt testmodel. Het veertje rechts heb ik gemaakt met het buigapparaat.

Deze kolomboormachine heb ik helemaal nagekeken, een paar dingen gerepareerd, en van een nieuw verfje voorzien. Voor een paar tientjes en wat liefdewerk is deze oude maar oerdegelijke machine een mooie aanvulling op de nieuwe werkplaats.

Ik gebruik Solidworks 2013 (CAD software) en een kleine 150 x 150mm 3D printer voor het maken van onderdeeltjes, of prototypes. Onlangs heb ik hiervoor een verwarmd printbed gemaakt om grotere dingen te kunnen printen zonder dat deze ongelijkmatig krimpen en dan loskomen van het bed.

Om lange boringen in 42CrMo4 (een hele taaie legering) te kunnen ruimen, heb ik deze coolant-through wisselplaat ruimer gemaakt. Hij is gemaakt van gehard zilverstaal en heeft een diameter van 8mm. Hij gebruikt commerciële MAPAL wisselplaatjes, die ik koop op Ebay, en die ik nauwkeurig kan stellen met M1.6 stelschroefjes. 

Dit is de koelpomp van mijn (huidige) metaalfreesbank. De vorige eigenaar had er hout mee verspaand, en de pomp was uit elkaar gedrukt door een flinke lading houtpulp (links). Zo'n pomp is eigenlijk niet gemaakt om te worden gerepareerd, en ze zijn ook niet heel erg duur. Maar de wikkelingen waren nog goed, dus ik wilde het toch eens proberen, en met succes.

Deze universele gereedschapsslijpmachine heb ik opgebouwd uit kant-en-klare onderdelen en met zelfgemaakte onderdelen. Ik had hem oorspronkelijk gebouwd voor het slijpen van met name kanonboren, maar inmiddels kan ik er ook spiraalboren, beitels, frezen en ruimers mee slijpen.

Tussen Schaaphok Techniek en nu ben ik 2 keer verhuisd. In deze periode had ik weinig werkruimte en moest ik me redden met deze kleine boor-frees-combinatie. Uiteindelijk heb ik er een digitale diepte uitlezing op gemaakt, nieuwe gradenringen, een dikkere kolom, betere verlichting, een koelpomp en spindle spantangen om maar zo weinig mogelijk ruimte over te laten voor toolflex. Uiteindelijk heb ik deze machine zo'n 5 jaar gehad en ik heb er werkelijk alles uitgehaald dat erin zat.

Onlangs heb ik hem verkocht, en nu heb ik gelukkig weer een grote industriële machine.

Toen opa was overleden, ging zijn bankschroefje bijna in het oud ijzer. Maar dat vond ik zonde. Dus ik heb hem opgeknapt, en nu is hij weer goed voor kleine klusjes in mijn werkplaats.

Ik heb diverse hulpstukken gebouwd om te kunnen kanonboren (dit is het boren van hele diepe gaten in één keer, dus sneller en efficiënter) op mijn conventionele draaibank. Een van deze hulpstukken is deze spindle oil return. Dit apparaat kan ik in de hoofdas van de draaibank steken, tegen het te boren of te ruimen werkstuk aandrukken, dan aandraaien waardoor de nylon spanbekken naar buiten komen en zich vastklemmen in de as, en daarmee kan ik een teveel aan boorolie opvangen, filteren en terugleiden naar het reservoir.

Een filmpje van dit systeem in actie vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=aMa8B5HAy0E 

Om onder andere te kunnen kanonboren op mijn conventionele draaibank, heb ik deze voorzien van een high pressure high volume koelsmeersysteem. Met behulp van een hydrauliekpomp op de hoofdmotor, kan ik boorolie tot 20l/min rondpompen. Het systeem is uitgerust met hydraulische snelkoppelingen, en een speciaal filtreersysteem met filters en magneten filtert de olie waarna deze teruggaat in het reservoir. Ik gebruik geen emulsie, maar een pure snijolie voor hoge druk snijtoepassingen omdat ik vaak met hard of taai gereedschapsstaal werk. De motor is voorzien van eenrichtingslagers in de pulley, zodat wanneer ik de motor andersom laat draaien (zoals met draadsnijden),  de hydrauliekpomp niet wordt aangedreven.

Hier een filmpje van het systeem in actie: https://www.youtube.com/watch?v=Lq5rspusVcg 

Om goedkope Chinese pons-setjes te kunnen gebruiken op mijn hydraulische werkplaatspers, voor het ponsen in plaat- en stripstaal, heb ik een standaard portaalframe aangepast en enkele hulpstukken gemaakt.

Deze rvs warmtewisselaar heb ik gemaakt voor een hot tub met houtkachel. Voor een mooier resultaat zou ik sommige dingen nu heel anders aanpakken. Maar hij is bijna 10 jaar later nog steeds in gebruik, dus prima.

Om een digitale uitlezing op mijn draaibank te maken, heb ik een wat oudere (=goedkopere) maar professionele set compleet gemaakt, alle montagebeugeltjes ontworpen in Solidworks, en deze 3D geprint.

Om een serie van wat kleine onderdelen te kunnen buigen en frezen, heb ik onlangs verschillende gereedschappen gemaakt.

Voor een klant (periode Schaaphok Techniek) heb ik deze totaal doorgerotte trekkerspatborden herbouwd. Al met al nog een flinke klus, maar het resultaat mocht er wezen.

Mijn meest recente motor was een Suzuki GSXR750 SRAD. Deze heb ik niet alleen helemaal herbouwd en daarbij bijna alles vernieuwd of gereviseerd, maar ook heb ik zelf de valdoppen gemaakt, een stuurdemper gereviseerd en een side mounted stuurdempermontage gemaakt. 

Dit is een zelfgebouwde profielwals van een stapel onderdelen tot het eindresultaat. Deze heb ik gebouwd (periode Schaaphok Techniek) om rozenbogen van betonijzer te kunnen buigen voor een klant. Maar later kon ik er natuurlijk ook allerlei andere klusjes mee doen.

Deze aluminium klem heb ik vroeger eens gemaakt voor het monteren van een kleine camera op het stuur van een trike. Destijds had je nog niet zoveel goedkope oplossingen van AliExpress.

Deze houder heb ik gemaakt voor het positioneren van een cylinderkop van een motor, specifiek om verrotte afgebroken uitlaatbouten te kunnen uitboren. Maar later ook voor werk aan kleppen e.d.. Hier afgebeeld op mijn eerste echte freesbank, een Abene VHF, periode Schaaphok Techniek.

Dit is een aanpassing op de draaibank, om de motor en de langsvoeding te stoppen zonder de tandwielen te ontkoppelen. Hiermee kan ik sneller en efficiënter schroefdraad snijden. Het is deels ontworpen in Solidworks en 3D geprint.

Dit was  mijn eerste Suzuki GSXR750. Toen ik hem kocht, werkte de tweede versnelling niet meer. Ik heb het motorblok gedemonteerd, de brokstukken eruit gevist, de versnellingsbak herbouwd met gebruikte- en nieuwe onderdelen, en uiteindelijk ook de rest van de motor helemaal opnieuw opgebouwd naar mijn eigen wensen.

Dit smidsvuur is een eigen ontwerp. Hij heeft enkele innovaties zoals het regelen van de luchtstroom door middel van een bypass, en op maat te maken en makkelijk te vervangen branderpitten.

Om de smederij compleet te maken heb ik deze bok gebouwd, met 200kg aambeeld en antieke bankschroef. Het was een hele mooie combinatie. Helaas moest ik dit verkopen toen ik ging verhuizen.

Een zelfgebouwd hulpstuk om radii te kunnen draaien op de manuele draaibank.

Vroeger werkte ik vaak aan motoren. Om een motorblok te kunnen herbouwen, maakte ik altijd mijn eigen bokjes.

Deze RVS fontein in de vorm van een plant heb ik eens gemaakt als cadeau.

Voor het opbergen van gereedschappen maak ik vaak mijn eigen rekjes en houders.

Deze oude 3 x 32Amp generator met een Continental dieselmotor stond te roesten op een boerenerf, werking onbekend. Ik heb hem gekocht als oud ijzer, de oude kappen verwijderd en een nieuwe steun voor de radiator gemaakt. Verder heb ik hem voorzien van moderne elektronica en aansluitingen, nieuwe accu's, vloeistoffen en filters. Uiteindelijk liep hij prima en leverde goed stroom.

Omdat hij toen ook nog ergens moest staan, want hij was voor eigen gebruik, heb ik ook gelijk maar een generatorruimte bij de werkplaats aangebouwd. Toen ik later ging verhuizen heb ik deze aggregaat verkocht aan een carnavalsvereniging.

Voor een fantasy weekend heb ik deze strijdbijl gemaakt van een oude pikhouweel. Het blad heb ik uitgesneden uit plaatstaal, en toen aan de pikhouweel gelast. Daarna heb ik het verwarmd op het smidsvuur en "overgesmeed" voor een authentieke look. Ik werd er bijna niet mee binnengelaten..., maar kreeg er uiteindelijk wel veel leuke reacties op.

Dit was mijn eerste motorproject. Een Harley Sportster Ironhead, die door de vorige eigenaar helemaal kapot was gereden. Ik heb het blok gereviseerd, o.a. door 2 verschillende blokhelften samen te voegen. Koeling en stroom zijn vervangen, en ik heb hem ook cosmetisch helemaal veranderd. Dit was in 2008.

Met de kennis en ervaring die ik nu heb. zou ik alles heel anders doen.
Maar toch vind ik het leuk om dit project nog even te laten zien..