Bridgetafelcommunicatie
Over een onderzoek naar ongewenst gedrag en wat je daaraan kunt doen.
Niets menselijks is ook bridgers vreemd. De meeste bridgers hopen bepaalde personen heel graag wel, of juist niet, als tegenstanders te ontmoeten. Wat meer enthousiasme voor de een dan voor de ander is vrij normaal. Met de een klikt het nu eenmaal beter of gemakkelijker dan met de ander. Maar het echt vervelend vinden om bepaalde personen aan tafel te krijgen, is een gevoel dat zo weinig mogelijk moet voorkomen.
Aan het terugdringen/opheffen van bepaalde ergernissoorten kan je zelf veel doen. Vooral omdat de oorzaak van ergernis per definitie bij jouzelf ligt… Inderdaad, de oorzaak. Degene waarmee alle ellende volgens jou begint, geven we hoogstens de eer van de ‘aanleiding’. Sommige mensen hebben niet altijd in de gaten dat hun gedrag, hun houding weerstand oproept. Daar kan je dus wat aan doen.
Vormen van ongewenst gedrag
Hieronder inzendingen over ongewenst gedrag
Arbritage
Veel commentaar op functioneren TC (met name uitfoeteren) dat ik niets meer voor die club doe als TC-man.
Spelers die graag aan hun eigen tafel arbitreren, maar van de meeste regels niet op de hoogte zijn. Zij vertellen wel wat mag of niet en zijn beledigd als er een arbiter geroepen wordt. Dit vinden ze ook echt onnodig en lastig i.v.m. de speeltijd.
‘Meneer’ is arbiter op onze club en meent zich het recht te kunnen voorbehouden om deze activiteit ook aan de eigen tafel te moeten uitvoeren. Hij is dan ook gepikeerd als hier opmerkingen over worden gemaakt. Daarnaast is hij zo goed op de hoogte van de reglementen dat hij deze ook nog weet te misbruiken tijdens het spel in de vorm van valsspel.
Een speelster is zo achterdochtig dat ze alle biedverlopen van de spellen noteert, achteraf haar eigen fouten met arbitrage wil opheffen en als de arbitrage voor haar slecht uitpakt ze de arbitrage niet respecteert en haar drol wekenlang niet doorslikt.
Bieden
Onzekerheid of het geen psyche-biedingen zijn
Een vrouw die heel zorgelijk aan tafel zit, diepe groeven in haar gezicht heeft en alles wat geboden wordt uitgelegd wil krijgen. Zelf heeft ze afspraken die niet kenbaar gemaakt worden. Ze zegt dan: ‘Daar hebben we geen afspraken over.’
Voornamelijk A spelers: die denken dat ze de grote schepper zijn. Hebben geen systeemkaart, ‘leggen het wel uit’ maar dan blijken er vele vallen in hun biedingen te zitten. Ook gedegradeerde A spelers vallen hieronder.
Een man wordt woedend indien het kastje meldt dat hij geen top heeft gescoord omdat aan een andere tafel de tegenstanders veel te hoog hebben geboden en kwetsbaar vele slagen gedubbeld down zijn gegaan. Hij voelt zich slachtoffer van al die kneuzen die er maar een eind op los spelen, en dreigde zijn lidmaatschap op te zeggen indien het bestuur niet een eind aan dat gesodemieter zou maken. Nu dunkt mij in de eerste plaats dat hij toch glansrijk van al die kneuzen zou moeten kunnen winnen als hij zo sterk is, en ten tweede klonk zijn dreigement om op te zeggen menigeen als een aangename belofte in de oren. Helaas zit hij er nog, en zijn gedrag is nauwelijks verbeterd.
Een man die uitleg wil hebben en na het spel zegt dat de uitleg niet volledig genoeg was. En daar de hele tafel (4 spellen) op terug blijft komen. Een voorbeeld: we openen 1 en ik leg uit dat dit een normale opening is met 5-kaart schoppen. Het blijkt een 6-kaart te zijn. Hij zegt dan: ‘Dat moet je expliciet vermelden, de lengte is dus 5+.’ Ja dat snapt hij toch ook wel zonder deze uitleg. Muggenzifterig.
Dominant
Zeer dominant gedrag. Ongevraagd opnieuw delen nadat er is rondgepast aan de 1e tafel.
Een arbiter die heel vaak aanmerkingen maakt op bieden. Zelf de baas speelt aan tafel.
Na onregelmatigheden zelf de voortgang willen afdwingen.
Boos worden als er arbitrage wordt gevraagd aan hun tafel.
Speelt met het mes op tafel en kaffert haar partner voortdurend uit.
Goede spelers maar zijn te dominant aanwezig, vooral tegenover mindere spelers. Soms bij het agressieve af. Zijn ook nog eens bars tegenover tegenstanders.
Hygiëne
Lichaamsgeur en mondadem.
Er zijn een paar heren die ik geregeld een Tic-tac aanbied; maar helaas daar maken juist die heren geen gebruik van.
Mensen die zich niet wassen waardoor je met luchtjes aan tafel zit.
Een speelster is een mooipraatster, kan niet zwijgen, weet van iedereen kwaad. Zij ziet er niet fris uit en onverzorgd. Ze neemt met vette vieze handen de speelkaarten op.
Negeren
Tegenstanders die alleen oog voor elkaar hebben en mij/ons volstrekt negeren
Tegenstanders die mij negeren en niet begroeten, dan wel geen plezierig spel toewensen.
Mensen die niet groeten als ze aan tafel komen en doorpraten over het vorige spel (ik word dus genegeerd!) Ik probeer dit te voorkomen door een beetje hard te zeggen tegen mijn partner: "Wat was dat toch een gezellige tafel he, die vorige tafel" dan kijken ze vanzelf nieuwsgierig op!
Twee vrouwen praten voortdurend met elkaar zonder ook maar enige belangstelling voor de tegenstanders
Overig
Heeft mij in het verleden op een onfatsoenlijke manier als partner gedumpt.
Maakt flauwe, vrouwonvriendelijke moppen aan tafel.
Kauwt constant kauwgum.
Onbeschoft gedrag en bij arbitrage betrapt op pertinent liegen. Veroorzaken daardoor regelmatig onrust.
Een speelster kan geen partner houden; heeft geprobeerd mijn partner - met wie ik heel leuk speel - af te pakken.
Een kribbig iemand, kan geen aardige opmerking van af.
Niet positief ingesteld, sarcastisch en altijd in de contramine
Een ontevreden man met altijd commentaar
Eigengereid gedrag zoals: tijdens de speelronde herhaald opstaan om iets te snoepen of te drinken te halen, veel te lang met partner over het gespeelde spel willen nakaarten terwijl de ronde nog niet helemaal gespeeld is, erna in de laatste minuut toch nog aan een nieuw spel beginnen, gevolg: de nieuwe spelers voor die tafel verliezen speeltijd..., verkeerde aantal kaarten terugstoppen in de boxen.
Bij ongewenste bridgetafelgenoten met een laag EQ ['Emotionele-Intelligentiequotiënt', mate waarin iemand zijn eigen gevoelens begrijpt, zich in een ander kan inleven] stap ik op, ook mijn partner
Sommige mensen zijn aan de bridgetafel erg fanatiek, terwijl als je gewoon een gesprek met ze voert ze erg aardig zijn.
Spelers die altijd- nadat overeengekomen is hoe het resultaat is en drie spelers ja hebben gezegd- het er niet mee eens zijn. En heus ook die mensen kunnen heel aardig zijn zolang ze niet bridgen.
Nooit weten wat een bepaalde uitkomst inhoudt.
Partner
Spelers die hun partner, in ons bijzijn, ongezouten kritiek leveren op zijn/haar bij- of volgbod en daarbij het misverstand alleen zoeken bij de partner en niet bij zichzelf.
Een speler die door zijn drankprobleem tegen zijn tegenspelers regelmatig onbeschoft tekeer gaat. Telkens biedt hij daarna zijn excuses (dag of week erna) aan maar het herhaalt zich telkens weer.
Twee spelers hebben de neiging hun tegenspelers uit te lachen, maar spelen zelf vrij zwak.
Een speelster kan na het spelen van een bieding zo dikwijls naar haar tegenspeler uithalen dat hij of zij het niet meer weet; is wel een goede speelster; dat houdt het spelen dikwijls op, maar trekt zich daar niets van aan.
Een man, een zeer goede speler, is driftig van aard, reageert vaak onaangenaam tegen zijn partner, speelt onsportief en geeft bijna ongemerkt O.I aan zijn partner.
Een echtpaar waarvan de vrouw de man heel vaak uitscheldt omdat hij weer fouten heeft gemaakt.
Zitten de partner commentaar te geven en te verbeteren.
Ongezellig aan tafel; heeft altijd wat negatiefs tegenover partner en tegenstanders. Het rare is buiten de bridge tafel om is hij wel aardig, kan je best een pintje mee drinken oid. maar zo gauw de kaarten in zijn handen zijn draait hij als een blad van een boom om.
Kunnen het niet nalaten om met de ogen, hoofd of vingers kleine goed- of afkeuringen te geven ook al hebben ze hier opmerkingen over gekregen. Worden ook verdacht van ergere praktijken.
Twee mannen schelden hun eigen partner uit. Bij vrijwel elk spel wordt de huid vol gescholden. Bijvoorbeeld: ‘Je weet toch dat die schoppens vrij zijn, waarom gooi je ze dan weg?’ ‘Ik begrijp je absoluut niet. Dit kost weer veel punten. We kunnen nu wel naar huis.’
Eén vrouw moppert altijd op haar partner.
Een man laat vrijwel bij ieder spel luidruchtig blijken dat hij in zijn ogen tig keer beter speelt dan mijn partner en ik, en tevens zijn eigen partner voor rotte vis uitmaakt. Is hij dan zo'n geweldenaar? Dat zou je niet zeggen in de wetenschap dat hij pas onlangs met moeite uit de laagste speellijn (C) is gepromoveerd.
De man kat altijd zijn vrouw af, terwijl hij zelf de grofste fouten maakt en zijn vrouw niet weet wat ze moet bieden.
Traag
Sommige mensen- waaronder heel soms ikzelf – aarzelen, denken te lang na, enzovoort. Dat hoeft geen “valsspelen” te zijn, maar ach, ook weer sommige mensen doen dat héél wel erg vaak en dan voel ik me niet prettig.
Twee spelers die ofwel te laat komen, tijdens het wachten aan de bar gaan staan en tegenspelers laten wachten tot zij het nodig vinden om naar de tafel te komen. Wanneer men hen daar op aanspreekt negeren zij dit.
Lang terugkijken op een spel.
Het weigeren van een dichte claim, met uitleg erbij.
Twee dames denken, denken en maar denken, meestal dan ook te laat klaar, spel naspelen en dan maar mopperen. Wij als wedstrijdleidsters hebben het vaak besproken met deze mensen , maar dan zijn wij de gebeten hond.
Mensen die bij iedere kaart vragen wat betekent dit en waarom speelt je partner die kaart welke betekenis heeft die kaart? Mensen op de club haten het als ze tegen hun spelen. Praten met de dames helpt niet, dit is hun stijl.
Tegenstander
Twee spelers zijn arrogant, denken dat zij de enigen zijn die goed kunnen bridgen en bemoeien zich ook nog eens met mijn bieden en spelen.
Twee spelers doen erg denigrerend aan tafel. Eén van hen heb ik fatsoenlijk per brief benaderd en hem gewezen op de nare houding. Ik kreeg een vervelend antwoord terug, in dezelfde geest zoals hij ook aan de bridgetafel is.
Een man zal ALTIJD vertellen wat we (mijn partner) en ik beter hadden kunnen/ moeten doen want… Na elk spel ongevraagd privéles.
Vals spelen
Verschillende spelers nemen het niet zo nauw met de spelregels, zelfs vals spel.
Lokken regelmatig conflicten uit door vals spel. Zoals inseinen van de partner middels bepaalde opmerkingen over wat in de dummy verschijnt, maar ook nadat iedereen zijn kaarten terug heeft gestoken een afwijkend resultaat noemen. Deze afkeur is vrijwel verenigingsbreed.
Proberen een slag te stelen, verkeerd neerleggen en dan meteen schudden, dat je het niet meer kun controleren.
Slechts 1 paar maakt regelmatig fouten bij de uitslag en schudt snel de kaarten. Dat geeft soms gedoe om de juiste uitslag vast te stellen.
Een speelster speelt vals en heel veel mensen hebben een hekel aan haar.
Veel te lang nadenken voordat ze een bieding doen.
Een stel wil amper alerteren en nog minder uitleg geven. Ze spelen op het randje en waarschijnlijk er over heen.
Een man gaat heel onsportief lang zitten denken, bv als ik een mogelijkheid zie tot snijden, terwijl achteraf blijkt dat hij maar één kleine kaart mee heeft. Dat gebeurt niet één keer maar meerdere malen bij vele tafels.
In de A-lijn. Ze zegt bijvoorbeeld (ik arbitreer in eigen A-lijn, helaas!!): Je gebruikt de informatie uit een spel om zelf beter te scoren. Kortom, beschuldigingen die nergens op slaan.
Reacties van bridgers die zich NIET ergeren
De reacties van spelers die zich NIET irriteren en die hun geheim daarvan prijsgeven.
Ik heb eigenlijk met niemand een probleem; ik pas me heel gemakkelijk aangezien de betrekkelijkheid van bridge t.o.v. veel grotere (wereld)problemen.
Mijn reactie kan mogelijk vreemd klinken. Het gaat mij primair om het spel. Met wie ik het privé speel is mijn keuze. Op een club is die keuze er niet. 's Avonds hoef ik met niemand anders dan alleen mijn eigen partner door dezelfde voordeur.
Korter dan 30 minuten aan tafel met een tegenstander die ik wat minder sympathiek of ronduit onsympathiek, vind ik prima te doen. Gewoon normaal doen en op naar de volgende tafel. Meer verwacht niemand van je. Niemand scoort als mens 100% bij iedereen. De helft zou al mooi zijn.
Mijn kijk op de oorzaken van aversie is dat wij onze eigen stemming negatief laten beïnvloeden door onze zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen. Als hierdoor irritatie dreigt te ontstaan, kun je alleen maar nagaan of je hier iets aan kunt doen: ogen dicht, oordopjes, knijper op je neus, de ander op zijn/haar gedrag aanspreken. Heeft dit niet het gewenste resultaat dan rest "accepteren" en er vooral geen last van hebben. Hou je last: ga bij de ondergrondse, beraam een terreuraanslag, misschien biedt dit niet de oplossing, maar je hebt wel het gevoel dat je er alles aan gedaan hebt.
Natuurlijk is de ene me liever dan de andere, maar in die mate ongewenst, dat ik mijn bridgeavond/middag erdoor laat verpesten of sterk door laat beïnvloeden komt niet voor!
Hmm hmm... ik vind dat het MIJN probleem is als ik iemand niet mag…
Aan de bridgetafel doe ik mijn stinkende best om die vervelende bridger een dikke vette nul..0.. te bezorgen. Je kunt nu eenmaal niet iedereen aardig vinden.
Als er sprake is van vals spelen bewijzen dat dat zo is, of aan tafel een duidelijke hint geven.
Ik ga ervan uit dat als ik bepaalde lieden liever niet zie, ik dan wat aan mezelf moet doen. En dat lukt bij iedereen goed. Uiteraard heb ik mijn voorkeuren.
Ik probeer iedereen positief te benaderen. Er zijn altijd mensen tussen die je minder goed liggen. Maar bij een positieve benadering krijg je ook weer wat terug.
Ik zelf heb geen problemen met de andere leden van de clubs waar ik speel. Samen met mijn vrouw behoren wij tot de betere bridgers op beide clubs. Volgens mij kan je dan veel makkelijker omgaan met de andere bridgers. Ik denk dat met name de leden in de lagere groepen meer problemen hebben met andere leden en vooral met de A spelers als die zich niet hoffelijk gedragen.
Stoppen van ongewenst gedrag
Zeg duidelijk wat moet stoppen. Noem daarbij dat wat je waarneemt, zónder daar een oordeel aan te hangen! Dus niet: ´Houd op met dat gemopper.´ Wel: ´Ik wil dat u stopt met het geven van commentaar.´
Op een ontwijkende/ontkennende reactie: ‘Ik wil dat u daarmee stopt.´
Dus geen argumenten bedenken, alleen je wens herhalen (dat heet: de kapotte grammofoonplaat)En als ook dat niet helpt: ‘Ik zou het jammer vinden als we dit niet zonder de arbiter kunnen oplossen.´
En de volgende stap is inderdaad dat je de arbiter uitnodigt. Vaak zal de eerste stap overigens al voldoende zijn.
Ja, ik hoor het je denken: 'als de arbiter nu degene aan jouw tafel is wiens gedrag een vervelend gevoel bij jou oproept?’ Dan zul je ook die moeten aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. En als er geen andere/hogere arbiter aanwezig is, kun je zeggen dat je het vervelend vindt om dat te moeten aankaarten bij het bestuur. De spelregels zijn immers duidelijk; daar kan geen misverstand over bestaan. En de gouden regel voor arbiters is: nooit arbitreren aan je eigen tafel!
Omgaan met negeren en arrogant gedrag
Dat is echt heel vervelend. De irritatie die hierdoor ontstaat is echter vrij gemakkelijk op te heffen!
Voel je alsjeblieft niet beledigd omdat ´mevrouw´ of ´meneer´ jou geen blik waardig keurt! Ga daar ook niet op zitten wachten. Neem initiatief. Door mevrouw of meneer aan te spreken. Geef een compliment, vraag naar hun laatste briljante actie, of grootste ramp. Als dat niet lijkt te helpen kun je een stapje verder gaan, met een vraag als: ´Wie van jullie maakt de meeste fouten?´, of: ´Wie van jullie is de baas?´, vooral aardig als je tegen levenspartners speelt. Je zult verbaast staan van het positieve effect! Want van irritatie aan jouw kant zal snel geen sprake meer zijn.
Sluit trouwens niet uit dat spelers die arrogant/afstandelijk overkomen, misschien hetzelfde van jou vinden. Omdat je nooit wat aan ze vraagt of tegen ze zegt, alleen maar heel kritisch kijkt…
Bron: https://www.bridgeservice.nl/publicaties/Ongewenst%20Bridgetafelgenoten%20Gehalte.doc