Psikolog ve Terapi

Çoklu kişilik bozukluğu; bellek, kimlik, bilinç, algı, duygulanım, davranış ve çevreyi algılamada bir bozulma olarak görülmesiyle birlikte, psikolog desteğinin önemli olduğu bir bozukluktur. Psikoterapi ile birlikte psikiyatri alanında çalışan hekimler tarafından da gözlemlenmesi oldukça önemlidir. Düzce Psikoloji literatürlerinde bu bozukluk Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu adıyla da karşımıza çıkmaktadır. Bu bozukluğa sahip olan hastaların davranışları iki ya da daha fazla kimlik tarafından kontrol altına alınmaktadır. Kimlikler arasında farklı kişisel geçmiş, karakter özellikleri, isimler bulunmaktadır ve kısmen farklı veya tamamen bağımsız olan kimlikler de bulunmaktadır. Kimliklerden biri daha sakin, uyumlu, beğenilen özellikler gösterirken, diğer kimlik sapkın, kötü davranışlar sergileyecek özellikleri taşıyabilmektedir. Kimlikler arasındaki geçiş çok kısa sürede gerçekleşmektedir ve kimlikler birbirleri hakkında çok fazla bilgiye sahip değillerdir. Zihnin bütünlüğünün ve kimliğin bölünmesi bunun nedenidir.

Psikolog Görüşüne Göre Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Yapılan araştırmalara göre travma yaşayan kişiler, travmadan sonra psikolojik semptomlar göstermeye daha yatkındır. Bu bozukluğa sahip olan kişiler, psikolog desteğiyle birlikte travma ve stresle başa çıkma yolları üzerinde çalışırlar.

        Bedensel şikayetler

        İntihar girişimi

        Flash-back yaşantılar

        Kişinin kendi içerisinde başka birinin ya da ikinci bir kişinin olduğunu hissetmesi

        Kendi konuştuklarını, davranışlarını hatırlamama

        Evde nereden geldiği belli olmayan eşyaların varlığı

        Uyku bozukluğu

        Tetiktelik duygusu

        Yeme bozukluğu

        Depresif belirtiler

Psikolog Görüşüne Göre Eşlik Eden Durumlar

Çoklu kişilik bozukluğu, psikolojik sorunları da beraberinde getirebilmektedir ve Ankara psikolog arayışı daha da önemli bir hale gelmektedir. Konversiyon, somatizasyon, travma sonrası stres bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu, depresyon ve madde kullanımı en sık görülen eşlik eden durumlardır.

Psikolog Bakış Açısıyla Çoklu Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Danışan terapiye kimlik değişikliğinden ya da amnezilerden şikayet ederek gelmez. Tedavide gözlem sürecinde kişilik değişimleri, amneziler görülmektedir. Birden fazla kişiliğin bir araya gelmesi ve bir bütün oluşturması, travmatik yaşantının farkındalığının kazandırılması, danışanda bütünleştirmenin sağlanması, travmanın, hissedilen olumsuz duyguların yeniden yapılandırılması, baş etme mekanizmalarının güçlendirilmesi terapi sürecini oluşturmaktadır. Çocukluk döneminde yaşanılan travmaların neden olduğu bu bozukluk, diğer psikolojik sorunlara oranla daha dikkatli ele alınması gerekmektedir. Bu nedenle psikolog ya da psikiyatri alanında çalışan hekimlerin deneyim ve bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.

Bursa Duşakabin