through the roof

Lobke Visser

de redactie

Wij, Lobke Visser en Mirjam van Aalderen, zijn de makers van deze digitale krant. We studeren Docent theater aan NHL Stenden in Leeuwarden. Vanuit onze opleiding zijn wij de afgelopen tijd bezig geweest met dit project voor het Fries museum, wat is gebaseerd op de expositie It's possible to raise the ceiling a bit over Taus Makhacheva. In deze digitale krant vinden jullie onze persoonlijke interpretatie van een aantal kunstwerken, die op deze expositie te vinden zijn.
Wij hopen jullie enthousiast te maken om de expositie ook zelf te komen ontdekken!

Mirjam van Aalderen

wie is taus?

Van de Legszinka-dans tot mannen die bijten in ijsjes, en van autorijden zonder gordel tot koorddansen: met haar kunstwerken kijkt Taus Makhacheva naar allerlei bijzondere gewoontes in de republiek Dagestan, in Rusland. Ze laat ongewone rituelen zien, feesten, culturele gewoontes en tradities. Door middel van voorwerpen, films en installaties onderzoekt de kunstenaar hoe lokale gewoontes passen binnen de grotere wereld en hoe traditie en vooruitgang samengaan of juist elkaar belemmeren. Tot en met 6 maart 2022 is haar werk te zien in het Fries Museum onder de humoristische titel Taus Makhacheva: It’s possible to raise the ceiling a bit.

in een tornado

'Het meest interessante aan dit kunstwerk vind ik de enorme indruk die het maakt op iedereen die het voor het eerst te zien krijgt. Het werk is namelijk zo groot dat het eigenlijk niet in de expositieruimte paste. Daarom hangt het nu in de hal van het museum en is het te zien vanaf verschillende verdiepingen.

Ik heb geprobeerd om een indruk te geven van hoe geweldig groot dit werk is door van boven naar beneden in een spiraalvorm te filmen. Je krijgt het werk dus vanuit alle hoeken te zien terwijl je als door een tornado naar beneden wordt gezogen.'

- Lobke Visser

ingesleten paden

'Wat mij enorm inspireerde aan dit kunstwerk is het oneindige 'ingesleten' pad. Dit deed mij denken aan een verhaal, waarin je door juist het minder bewandelde pad te kiezen, de mooiste dingen kan ontdekken. Dingen die je anders nooit had gevonden.

In dit kunstwerk zie ik de vrijheid van ieder mens om een eigen pad te kiezen. Iedereen heeft de vrijheid om voor zichzelf de keuze te maken tussen het bewandelen van het bekende ingesleten pad of het onbekende nog niet ontdekte pad.

Voor mij is dans een uiting van deze vrijheid. Door te dansen alsof er niemand naar mij kijkt, voel ik me vrij op het pad dat ik gekozen heb.'

- Mirjam van Aalderen

laat zien wie je bent

'Ansichtkaarten staan bekend om hun stereotype beelden van een bepaalde omgeving en de mensen die daarin wonen. Ze laten vaak een ‘perfecte plaatje’ zien, maar is dit wel de werkelijkheid?'

'Onze wereld zit vol met bewerkte of in scène gezette beelden. Of je nou kijkt naar deze ansichtkaarten of op social media. Ik vind het jammer dat heel veel mensen daardoor het gevoel krijgen dat ze ook in deze 'perfecte wereld' moeten passen, is het niet veel mooier als we laten zien wie we echt zijn?

Daarom heb ik me laten inspireren door de vraag: Wat als we van die perfectie afstappen en echte beelden laten zien?'

- Lobke Visser

door andere ogen

'Als ik een kunstwerk bekijk, zie ik in eerste instantie alleen een voorwerp, maar als ik langer blijf kijken, ga ik langzaam steeds meer zien.

Ik kijk graag door andere ogen en ik zie dan steeds meer details, die beginnen op te vallen. Een voorwerp wordt steeds mooier en interessanter en het begint met het vertellen van een verhaal.

Zo leek the unbound collection in eerste instantie een verzameling aan alledaagse voorwerpen, maar toen ik ben ik beter gaan kijken naar de details. Door dat te doen, ben ik gaan zien welke verhalen zich eigenlijk allemaal verschuilen achter deze toch unieke voorwerpen.'

'Elk detail heeft iets te vertellen.'

- Mirjam van Aalderen

de russische kast

In ‘The Unbound’, de tweede ruimte die je binnen gaat als je expositie bezoekt, staat een heel bijzonder voorwerp.
Een grote witte rijkversierde kast, met aan de ene kant een half bankje en een half schilderij en aan de andere kant een halve spiegel.
Dit werk is ontstaan vanuit een periode waarin voorwerpen vooral functioneel moesten zijn. Er was geen ruimte voor mooie versierde dingen. Toen deze ruimte er ineens wel kwam werd hier dan ook flink gebruik van gemaakt. In de hele expositiezaal van ‘the unbound’ zie je allerlei voorwerpen die op heel veel verschillende manieren zijn versierd.
Deze kast is echter niet alleen maar een mooi versierde kast. Het is een combinatie van meerdere ‘mooie’ voorwerpen samengevoegd helemaal in een bepaalde stijl.
We leven in een tijd waarin er ruimte is om dingen te maken op een manier die we zelf ‘mooi’ vinden en dat is eigenlijk best bijzonder.
Je zou dus kunnen zeggen dat iedereen de mogelijk heeft om een soortgelijk kunstwerk te maken.
Welke voorwerpen, knutselwerken, fotocollages, gedichtregels, boeken, outfits of andere dingen heb jij thuis die jouw stijl perfect samenvatten?
Kijk eens of je een combinatie kunt maken van drie van deze voorwerpen om jouw unieke stijl te laten zien aan de wereld.
Maak een foto van jouw kunstwerk en deel hem met ons via #mijnkast en deel zo jouw stijl met iedereen.

andere projecten

In deze digitale krant hebben wij jullie meegenomen in onze persoonlijke interpretatie van een aantal kunstwerken, die te vinden zijn op de expositie It's possible to raise the ceiling a bit over Taus Makhacheva. Wij hopen enorm dat jullie door ons project enthousiast zijn geworden om zelf ook de expositie te komen ontdekken!

Maar wij zijn niet de enige die ons hebben laten inspireren door deze expositie! Een aantal klasgenoten van ons hebben zich op weer een hele andere manier laten inspireren, waardoor zij andere ook hele toffe projecten hebben gemaakt. Ben je al nieuwsgierig geworden? (Ik hoop het wel!) Klik dan op deze knop om ook de andere projecten geïnspireerd op It's possible to raise the ceiling a bit te bekijken!