Tanártréning

1. Google Classroom

A google classroom egy modern, letisztult és ingyenes LMS rendszer, amelynek felületen oszthatsz meg feladatokat a diákokkal, visszajelzést adhatsz az általuk benyújtott digitális munkákra. Emellett kiválóan alkalmas az online kommunikációra és értékelésre is.

2. Nemcsak matematika és természettudományos órákra

Bár ezeket a videókat a márciusi belső továbbképzésén résztvevő matematika szakos kollégák számára készítettem, a nyelv és humán szakos kollégák is találhatnak hasznos ötleteket. Hogyan barkácsolj otthon egy adaptív tesztet? Milyen módon tudsz valós idejű kollaborációt megvalósítani az osztályteremben? Csak pár kérdés, amelyre választ kaphatsz.

3. Tájak, életközösségek - kifordított osztályterem

Egy természettudományos workshopon mutattam be a 'kifordított osztályterem' nevű módszertani megoldást, amelynek az a lényege, hogy a diák otthon elolvassa a tananyagot, egy rövid teszttel feltárjuk azokat a területeket, amelyekre az órán koncentrálni kell és a tanóra során ezeket beszéljük át, vagy gyakoroljuk be az új anyagot valamilyen módon.

Az órát megelőzően a diák feladata a pdf fájl (ez a tankönyvi lecke) elolvasása, ezt követi az alatta lévő linken található ellenőrző feladat .

Az órán a munkafüzet vonatkozó részét (második pdf) és a két LearningApps feladatot felhasználásával mélyítjük el a frissen szerzett tudást.

4. A Google űrlapok oktatási felhasználása

Az egyik rendkívül sokoldalú Google termék, ami kihagyhatatlan az oktatásban.

5. Matematika szakosok számára

Egy matematika szakos kollégák számára szervezett workshop anyaga érhető el itt. A csatolt linkeken olyan weboldalakat érhettek el, amelyek reményeim szerint hasznosak lesznek a számotokra!

6. Storybird - történetmesélés, kreatív írás

Kérlek nézd meg a videókat és próbáld ki a felületet. Ez a link egy blogbejegyzésre visz, ahol egy tanári és diák hozzáféréshez is találsz felhasználónevet és jelszót, tehát azonnal ki is próbálhatod!

7. Spiral.ac

Frissítés: Sajnos a spiral.ac fizetős lesz hamarosan. Az ingyenesen használható funkciója az úgy nevezett Quickfire lite alkalmazás lesz, amely abban különbözik az eredeti Quickfire alkalmazástól, hogy nem lehet előre összeállítani egy kérdéssort. Ez nyilván egy nagyon komoly korlátozás, ettől függyetlenül kiválóan lehet alkalmazni. Például matematikaórán a tanár feltesz szóban / táblára írva egy bemelegítő kérdést és a diákok megválaszolják azt. A pedagógus azonnal látja az összes diák válaszát és képet kap arról, hogy mekkora nehézséget jelent az adott feladat az osztálynak.

Ez a telefon böngészőjében is működő alkalmazáscsomag rengeteg segítséget jelent, interaktív órák megvalósításában, entry and exit ticket felmérésekben, videó formátumú tananyaghoz való kérdések létrehozásában. Akár házi feladatot is létrehozhatsz a felületen.

8. Ókori Róma - kifordított osztályterem és digitális történetmesélés

Az első linken az 5. osztályos történelem tankönyv Rómával kapcsolatos anyagrészek feldolgozásához találsz egy blogbejegyezést, amelyet követve a diákok tudnak készülni otthon. A 20-21. leckénél a digitális történetmesélés jelenik meg, hogy segítsük a diákokat a lényegkiemelés gyakorlásában. Ennek lényege, hogy vizuális segédeszköz (pl egy prezentáció, rövidfilm) segítségével saját maga (vagy csoportmunkában) adja elő a tanult anyagot. Ez tulajdonképpen egy hagyományos kifejtős dolgozat modernizált változata.

A második és harmadik linken olyan feladatlapokat találsz, amelyek célja, hogy a hetedikes diákjaim önálló tanulási képessége fejlődjön. Ezért a tankönyvből kiemeltem a lényeges részeket és pontos instrukciókkal láttam őket el a jegyzetkészítéssel kapcsolatban. Itt is extra videókkal és feladatokkal támogatom a munkájukat. Az óra során a felügyelem a munkát és segítem őket.

A második feladatlap végén is megjelenik a digitális történetmesélés.

9. Learningapps

A learningapps egy olyan nélkülözhetetlen tanári segédeszköz, amelynek felületén tucatnyi különböző online feladatfajta (tankocka) vár arra, hogy felhasználd. Az ismerkedést és felhasználást segíti, hogy minden egyes feladattípushoz több minta is rendelkezésre áll. Ami még jobb, hogy ezrével várnak a más tanárok által készített tevékenységek a feladatbankban, nagyon sok érhető el magyar nyelven is.

10. Kahoot

Ez az anyag a Kahoot osztálytermi és otthoni felhasználásáról szól. Ez a kvíz játék szerintem nagyon hasznos és sokkal többet ki lehet hozni belőle, mint amit az ember az első pilanatban gondol :) Azok, akik már tapasztalt felhasználók a kahoot kvízekben, nyugodtan kezdjék az első videót 20:30-nál, mert ott egy olyan játékmódot mutatok be (Jumble), ami nem annyira elterjedt még. A második videó az otthoni és önálló felhasználás módját mutatja be, a harmadik pedig a kahoot egész órás felhasználását új anyag oktatására.

11. Storyline

Most nem videót osztok meg, hanem arra kérlek, hogy ismerkedj meg egy olyan aktív tanulói tevékenységgel, amelyet egy tantárgyon belül, vagy éppen tantárgyközi projektmunka keretében használhatsz.

A storyline módszer biztosan ismerős mindenkinek, még ha más néven is találkoztatok vele. Az első lépés egy téma kiválasztása (javasolt, hogy a tanár válassza ki a tananyagnak megfelelő témát, vagy épp több tanár együtt keressen egy olyan problémát, kihívást, amely több tantárgy keretén belül is értelmezhető). Ezután egy közös felületen minden diák felsorolja az ötleteit, javaslatait (ez alkalommal egy megosztott google slide lesz a felület, ahol mindenkinek van egy saját névre szóló diája). Tegyük fel, hogy egy tantárgyközi projektet szeretnék csinálni és megkérem a diákokat arra, hogy írják össze, hogy szerintük milyen területek kapcsolódhatnak a központi problémához/témához. Az ötleteket együtt átbeszéljük, kirostáljuk a kevésbé megvalósítható / nem annyira odaillő dolgokat és utána minden diák egy-egy résztémát dolgoz ki tanári segítséggel, ha ez szükséges. A legvégén a tanulói produktumokat egy közös felületen jelenítjük meg, ízlés szerint fűszerezve :)

A csatolt prezentáció a kollégák ötletbörzéjének eredményét tartalmazza.

12. Reflexió a Storyline kooperatív módszerre

Fantasztikus ötletek jöttek és tényleg rávilágított ez az ötletbörze, hogy mennyi kapcsolódási pont van a különböző tantárgyak között annak ellenére, hogy ez a magyar oktatásban egyáltalán nem jelenik meg a hétköznapokban és az egységes, holisztikus szemlélet helyett inkább az egymással nem összhangban álló tantervek és elszigetelten oktatott tárgyak jellemzik a rendszert.

Amiről ez a bejegyzés szólni fog, az a kollaboratív munkaforma. Az, hogy a diákok csoportban dolgoznak, nem egyszerű, mert egyrészt nincsenek hozzászokva, másrészt a munka koordinációja sem egyszerű (bár a google prezentációknál a kommentelési funkció nagyon sokat segít ebben). Ettől függetlenül szükség van rá és az Efop projekt keretében hangsúlyos elem a kollaboratív munkaforma. Ennek egy digitális megvalósítási formáját mutattam meg a Storyline koncepcióba csomagolva :)

Az alábbiakban röviden szeretném bemutatni, hogy milyen csatolt anyagokat találtok a mai bejegyzésben:

Az első link egy angolórán született projektre mutat, amely során a diákok párban írtak meg egy rövid történetet egy megosztott prezentáción, majd egy másik pár történetét egészítették ki.

A következő linken egy youtube lejátszási listát találtok, amely olyan screen casting videókat (a telefon képernyőjét és hangot tartalmazó felvétel) találtok, amelyeket egy általam készített prezentációt és a vonatkozó tankönyvi leckét felhasználva 4 fős csoportok készítettek. Ezt a munkaformát először csinálták ebben az osztályban. Bár elmagyaráztam a gyerekeknek, hogyan kell használni az appot, azért látható, hogy nem ment át minden csoportban az információ. A tevékenységet egyébként az iskola udvarán csinálták, hiszen a mobiltechnológia alkalmas a tantermi falak lebontására is :)

7ny_story_5d

13. Mire jó egy tanári blog?

Már nagyon sok mindennel megismerkedtél, ideje egy nagyon fontos szempontról beszélni. Konkrétan arról, hogy hogyan is tudod ezeket a feladatokat megosztani a diákokkal. Általában ha online információt szeretne az ember diákoknak eljuttatni, akkor az alábbiakat teszi:

a) ír egy emailt

b) ír egy üzenetet egy csetprogramon (pl. messenger, viber)

Azt gondolom, hogy ezek működhetnek, bizonyos körülmények között. Ha olvassa a diák az emailjeit, vagy rendelkezik valamilyen csevegő appal. De általában mindig van valaki, aki épp azon a felületen nincs regisztrálva és nem is fog a kedvemért. Akkor hogyan juttassuk el hozzá a tananyagot?

A kommunikáció mellett egy nagyon fontos szempont, hogy a digitális oktatási munkád során felgyűlt feladatokat hogyan rendszerezed. Előbb-utóbb el fogod veszíteni a fonalat és nem fogsz emlékezni arra, hogy melyik felületen milyen feladatok vannak már készen.

Meglepő módon a diákok eljuttatása az online tananyaghoz és a feladatok rendszerezése megoldható ugyanazzal az eszközzel. Ezt a fantasztikus megoldást úgy hívják, hogy BLOG! Ha van egy blogod, amelyre rendszeresen feltöltöd az anyagok linkjeit, a diákjaid könnyen elérik azokat bármilyen eszközről. És a legjobb, hogy az egyes bejegyzéseket elláthatod cimkével, tehát nagyon egyszerű lesz visszakeresni évek múlva is egy adott témához tartozó összes feladatot. Csináltam neked egy videót arról, hogy milyen gyorsan és könnyen lehet egy blogot írni :)

U.i.1.: Természetesen egy jól működő LMS rendszer (mint például a Google classroom) is kiváló felület a diákok és tanárok számára, de nem biztos, hogy minden esetben szükség van erre a megoldásra. Ha az a célod, hogy az anyagaid és a feladatok könnyen elérhetők legyenek, illetve gyorsan és hatékonyan szeretnéd visszakeresni a már elkészült feladatokat, akkor egy blog teljesen megfelel a számodra!

U.i.2.: Egy blog mellett szóló végső érv (még ha egy komplett LMS rendszert használsz is) az, hogy így meg tudod osztani az ötleteidet másokkal. A tudásmegosztás az egyik prioritás a munkánk során és rengeteg inspirációt adhatunk, illetve kaphatunk ilyen módon.

14. Hogyan készítsünk adaptív teszteket?

Ezúttal egy újabb tesztkészítő oldalt szeretnék bemutatni, amely abban különbözik a korábban már megismert opcióktól, hogy képes véletlenszerű feladatokat tartalmazó tesztsor létrehozására. Tehát elkészítesz egy feladatbankot (mondjuk 30 feladattal), beállítod, hogy egy tesztsor adott számú feladatot tartalmazzon. Így a diákjaid jó eséllyel más-más kérdéseket kapnak. Az, hogy ez a random tesztfeladatsor mikor és milyen pedagógiai céllal lehet nagyon hasznos, nagyon sok mindentől függ, természetesen. Nekem az első ötletem az volt, hogy egy évvégi ismétlésnél az összes ezen az oldalon létrehozott feladatból lehet létrehozni egy évvégi gyakorló feladatsort, amiben még a különböző témák arányát is súlyozhatom. Ha megírod a facebook csoportban, hogy te mire használnál egy ilyen véletlenszerűen generált feladatsort, nagyon hálásak lennénk!

15. Screencasting videókészítés mobiltelefonon

A következő videóban azt szeretném bemutatni, hogyan lehet egy screencasting videót csinálni mobiltelefonon. Tanári prezentáció, új anyag bemutatása, egy app használatának ismertetése, a cél lehet bármi, a megoldás nagyon egyszerű!

16. NKP feltöltés

A mellékelt videóban mutatom be, hogy milyen módon lehet az új NKP felületére feltölteni a havi jó gyakorlatokat.


17. Quizlet live

Az az bemutató arra épít, hogy a Quizlet weboldalt már ismered. Ha ez nincs így, itt találsz egy nagyon részletes oktatóanyagot. A csatolt videó a Quizlet Live alkamazását mutatja be. Kiváló tevékenység a szavak, fogalmak, kifejezések tanítására, miközben kollaborációra és versengésre készteti a diákokat.

18. Mentimeter

Szeretnék bemutatni egy nagyon hasznos, interaktív órai tevékenységek megvalósítására alkalmas weboldalt:www.mentimeter.com


19. Quizizz

Szórakoztató kvízek készítése otthonra és osztályterembe egyaránt. Integrálható a feladat a Google Classroomba, így láthatóak a házifeladatként kiadott kvízek eredményei is!


20. Szerepkártya

Az ötletet több szakmai beszélgetés inspirálta. Bár a példa slide történelem témájú, de bármilyen tantárgyban hasznosítható, ahol lexikális ismereteket kell rendszerezni. A diákok feladata, hogy az előre elkészített sablont töltsék meg tartalommal. Ez történhet órai vagy otthoni, egyéni vagy csoportmunka keretében is. Ha szeretnéd az általam készített mintát használni, akkor kattints erre a linkre és a File menüpontra válaszd ki a másolat készítése opciót. Utána már szerkesztheted is.

Szerepkártya

21. Thinglink

Egy nagyszerű megoldás arra, hogy egy képet vagy ábrát weboldalakkal, multimédiás tartalommal turbózzunk fel.

thinglink.com

22. Google slides / goole diák

Egy nagyon egyszerű és hatékony megoldás nem csak prezentációk, hanem feladatlapok, és egyéb tevékenységek készítésére is. A lejátszólistában az ötletek után találsz egy rövid tutoriált is.

23. Google sites / google oldalak

Weboldalak készítése egyszerűen tananyagok rendszerezésére, kollaboratív munkákra kollégákkal és diákokkal, portfoliók készítésére.

24. A Google dokumentumok felfedezése

Érdemes egy kis időt szánni a diákokkal arra, hogy elsajátítsák a Google dokumentumok néhány hasznos funkciójának használatát. Így, amikor rendelkezésre állnak majd a megfelelő eszközök, a diákok hatékonyabban tudnak majd kreatív munkát is végezni! Itt található egy feladatsor, amelyet felhasználhatsz erre a célra.

A Google Docs felfedezése