"Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?"


Szeretettel várunk

Segíts, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen!

Segíts, hogy a Finnországhoz, Norvégiához, Szlovákiához, (stb.) hasonlóan a Magyarországon is munkaszüneti nap legyen ez a nap!

A legtöbbet segítő szervezet honlapja: vasasok.hu

Több szabadság, hosszabb élet!

- Miért jó az, ha több lesz a szabadidőnk? Azért jó, mert hosszabb ideig élhetünk! A születéskor várható átlagos élettartam nemcsak a jövedelemtől, az életmódtól, az egészségügy állapotától függ, hanem attól is, hogy kipihenik-e magukat az emberek. Azokban az európai országokban, ahol több a pihenőidő, azaz a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók éves munkaideje alacsonyabb, hosszabb ideig élnek az emberek.

Megjegyzés: A magyar adatokat európai országok adataival kell összehasonlítani. Japánnal, Bolíviával, Jordániával vagy Madagaszkárral való összehasonlítás megtévesztő.

A portugálok évente körülbelül 92 órával dolgoznak kevesebbet, mint mi magyarok, és körülbelül 5-6 évvel tovább élnek mint mi. Portugáliát azért választottam, mert ők a legszegényebbek Nyugat-Európában, vásárlóerő paritáson alig gazdagabb, mint mi magyarok.

  • Munkaidő hossza: Portugáliában 1747,5 óra/év, Magyarországon 1840 óra/év (2003 évi adat) (lásd) *1
  • Születéskor várható átlagos élettartam: 2003-ban Portugáliában 77,5 év, míg Magyarországon 72,6 év (lásd)
  • Születéskor várható átlagos élettartam: 2015-ben Portugáliaiban 81,3 év, ezzel szemben Magyarországon 75,7 év (lásd)

Hasonlítsuk össze a magyar és a svéd adatokat is. Látható, hogy magyar szempontból még tragikusabb a helyzet. A svédek évente körülbelül 164 órával dolgoznak kevesebbet és körülbelül 7-8 évvel tovább élnek, mint mi magyarok!

  • Munkaidő hossza: Svédországban 1676,2 óra/év, Magyarországon 1840 óra/év (2003 évi adat) (lásd) *1
  • Születéskor várható átlagos élettartam: 2003-ban Svédországban 80,3 év, míg Magyarországon 72,6 év. (lásd)
  • Születéskor várható átlagos élettartam: 2015-ben Svédországban 82,2 év, ezzel szemben Magyarországon 75,7 év. (lásd)

Pár ország kivételével a - több szabadság, hosszabb élet! - szinte minden EU tagállam esetén igaz, még a közvetlen térségünkben is. Északi szomszédaink a szlovákok kevesebbet dolgoznak és hosszabb ideig élnek, mint mi!

Szerintem nemcsak azért vándorol ki rengeteg honfitársunk Nyugat-Európába, mert magasabbak a bérek, hanem azért is, mert tudják, hogy kevesebb ideig kell dolgozniuk, és azt is tudják, hogy hosszabb ideig fognak élni! A kivándorló fiatalok nemcsak az alacsony életszínvonal elől menekülnek el, hanem a korai halál elől is!

A magyar átlagot az rontja le, hogy nálunk fiatalon, vagy középkorúként sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg az emberek. Sarkítva fogalmazva a magyar munkavállaló agyondolgozza magát, nem tud regenerálódni, ezért sokkal nagyobb valószínűséggel hal meg "fiatalon", mint a szerencsésebb, szlovák-portugál-svéd társa. A munkavállalók gyakoribb halála kétszeresen is rossz a hazai munkaadóknak. Egyrészt a munkaerő hiányt tovább fokozza, másrészt a munkavállalók halálával a fogyasztók száma, tehát a hazai piac is csökken.

A katasztrofális magyarországi demográfiai helyzet megoldása szempontjából kevés az, ha több gyermek születik. Fontos az is, hogy a szüleik hosszú ideig éljenek! Vállalhat-e gyermeket az a fiatal magyar házaspár, amelynek tagjai pontosan ismerik a siralmas magyar statisztikai adatokat? Ezek szerint a magyar férj-apa sokkal nagyobb valószínűséggel fog meghalni gyermeke érettségije előtt, mint egy vele megegyező életkorú svéd, vagy portugál férj-apa.

Idén 2017 tavaszán a magyar országgyűlés tagjai bölcsek voltak akkor, amikor a nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánították! De ez kevés! Folytatni kell az elkezdett politikát. Legyen szenteste napja a következő. Éljünk tovább! Több szabadság, hosszabb élet!

*1: Tudom, hogy minden statisztika kifogásolható. Táppénz, életkor, bizonyos foglalkozások stb. befolyásolják ezt a statisztikai adatot. A lényeget azonban jól mutatja, mi magyarok többet dolgozunk.

Bíró Zoltán 2017.05.29-30

Vidám hangulatú népszavazási kezdeményezés

2016 őszen Magyarországon népszavazás volt. A KVÓTA NÉPSZAVAZÁS-t komor, szomorú hangulatú, extrémen pesszimista kampány kísérte.

2017-ben előttem 69 esetben kezdeményeztek népszavazást. Többségében komor, jogokat csökkentő, kötelezettségeket növelő kezdeményezéseket adtak be. Idézem a kulcsszavakat a kezdeményezésekből: "ne legyenek", "ne termeljenek", "megtiltja", "jogszerű felmondás", "tiltsák el", "ne épüljön", "tiltsa el", "érvényüket veszítsék", "ne lehessen", "tiltsa be", "visszavonja", "bűncselekmények", "szabadságvesztés legyen", "feljelentés", "ne haladhassa meg", "ne lehessen", "vagyonosodási vizsgálatát".

A "SZENTESTE NÉPSZAVAZÁS" egy pozitív hangulatú népszavazási kezdeményezés, arról is szól, hogy biztosan boldogabb lesz a jövő, hiszen több időnk lesz pihenni, és ünnepelni!

Bíró Zoltán 2017.05.29

Megjelent a szolidaritás:JOBB ADNI, MINT KAPNI!

A Vasas Szakszervezeti szövetség alelnökével László Zoltán úrral beszélgettem. Elmondta, hogy valami olyan jelent meg a népszavazási kezdeményezés kapcsán, amire évek óta nem volt példa. Netes fórumokon, illetve személyes beszélgetések esetén is, sokan jelezték, hogy ez az ügy személy szerint Őket nem érinti, de mégis aláírják azért, hogy másoknak jobb legyen.

Saját magam is gyűjtök aláírásokat. Én is tapasztaltam a SZOLIDARITÁS megjelenését. Sok nyugdíjas aláírta, hogy jó legyen a fiatalabbaknak. Külföldön dolgozó, hazalátogató magyar is aláírta azért, hogy jobb legyen az itthon maradóknak. Sőt még egy hajléktan is aláírta, hogy jobb legyen a többi embernek! Az emberek tömegesen nem azt nézték, hogy ez miért jó nekik, hanem azt, hogy ez jó a TÖBBI EMBERNEK! Az érdekemberekből, jóembereket varázsol ez a kezdeményezés! Saját magamon is érzem, hogy átalakulok. Úgy tűnik megjelent az igazi karácsony szellemisége: JOBB ADNI, MINT KAPNI!

Bíró Zoltán 2017.08.06