CHANGE IT SESSIES (14:00 - 15:30)

Hoe zet je de verandering mee in gang en ga je concreet aan de slag in jouw eigen werking? Doe inspiratie op tijdens deze interactieve keuzeworkshops, gesprekstafels, lezingen en cases.

Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven voor de sessies. Dat gebeurt de dag zelf.

CHANGE IT
SESSIE
1

De innovatieve kracht van coöperatieve modellen

Om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, hebben we nood aan straffe samenwerkingsvormen. Hannes Hollebecq is ervan overtuigd dat het coöperatieve ondernemingsmodel daarbij een sterke rol speelt. Bij Cera ondersteunt hij diverse types coöperaties in allerlei sectoren. Toch is Hannes niet blind voor de risico’s en aandachtspunten van het coöperatieve model. Joachim Jacob (Partago) en Karel Lootens (Wooncoop) delen ervaringen en inzichten over hoe ze dat als gedreven innovatoren in de praktijk omgezet hebben. Sessie verzorgd door Caroline Godts (Sociale InnovatieFabriek).

CHANGE IT
SESSIE 2

Intrapreneurship (gesprekstafel)
Sociale innovatie stimuleren bij alle geledingen van je organisatie

Impact vergroot als je van jouw maatschappelijke uitdaging een gedeelde queeste maakt. Bij alle geledingen van de organisatie, of over stakeholders heen. Denk aan een producent, leverancier en klant die samen de strijd aangaan tegen voedselverspilling. Neem deel aan deze gesprekstafel en ontdek je hoe je participatieve trajecten opzet in jouw organisatie. Hoe je innovatieve teams stimuleert en zo de bedrijfscultuur verandert. Steven Hermans (CM) en Martin Ruebens (InnovatieNetwerk Vlaamse Overheid) delen hun ervaring met sociaal intrapreneurship bij hun organisaties. Sessie gehost door Karen Hiergens van de Sociale InnovatieFabriek.

CHANGE IT
SESSIE 3

Impact gericht investeren om wijken en regio's te versterken
Hoe placed-based impact investment ook in Vlaanderen introduceren?

Ook binnen het investeerderslandschap is het tijd voor systeemverandering. Het doel van place-based impact investment is om een bepaalde wijk, stad of regio te versterken. Belangrijk criterium voor zulke investering is waar de maatschappelijke verandering plaatsvindt. Jennifer Van der Merwe vertelt hoe men bij Kindred in Liverpool nieuwe lijnen uitzet voor lokale investeringen. Vervolgens delen enkele experten inzichten en ervaringen: Stijn Scholts (Grantsnation) en Alain Boribon (Citizenfund). Dit is een fishbowl-sessie, dus ook jij kan dit panel vervoegen en mee in discussie gaan! Sessie verzorgd door Pieter-Jan Van de Velde (Trividend) en Tomas De Groote (Sociale InnovatieFabriek). Een sessie voor impactinvesteerders, fondsen, lokale overheden... die mee willen denken over hoe we placed-based impact investment ook in Vlaanderen kunnen introduceren
(Deze sessie is in het Engels)

CHANGE IT
SESSIE
4

Schakelen in woelige tijden
Hoe impact maken met een wendbaar Business Model?

Woelige tijden creëren onrust. In een wereld die steeds sneller verandert, is het een uitdaging om op lange termijn te denken. Strategische wendbaarheid wordt dan ook een cruciale vaardigheid voor organisaties en leiders. Peter Depauw van Strategies and Leaders vertelt hoe je scenario’s bouwt in een veranderende wereld en zwakke plekken in je Business Model blootlegt. Hoe je schakelt tussen korte en lange termijn, zonder je impactstrategie te verloochenen.

Foto: Frank Toussaint