Problemen van borst en urogenitaal stelsel

Dit klinisch blok bevat alle pathologie van gynaecologie en urologie, maar geen verloskunde. Dit vak is 7 studiepunten waard. Het wordt gegeven als eerste vak in het 2de semester.


Meer info kan je steeds terug vinden op de ECTS-fiche.

Vergeet ook zeker niet de voorbeeld vragen te bekijken op de VGK drive.

Onderdelen

Dit blok bestaat uit 2 delen: gynaecologie en urologie

Gynaecologie

Deze slides worden in het begin van het blok op Minerva gezet. Deze bevatten heel veel foto's, dus je kan er eventueel voor kiezen om deze slides in kleur af te drukken of de foto's eerst te verwijderen (je krijgt de slides in powerpoint). Zeker omdat het een donkere achtergrond is en je vaak handmatig de kleuren moet aanpassen.

Er is ook een handboek te verkrijgen, maar de slides zijn een perfecte samenvatting van het handboek, waardoor je deze eigenlijk niet moet kopen. Prof. Gerris geeft duidelijk aan wat belangrijk is voor de basisarts en wat zeker voor het examen te kennen is.

Urologie

De meeste lessen worden door Prof. Hoebeke gegeven. In de Acco moet je de gedrukte cursus kopen (zoals onze anatomieboeken in de bachelorjaren). Prof. Hoebeke zal heel veel extra vertellen over operaties, maar dit is niet te kennen voor het examen, maar wel zeer interessant om te horen. Prof. Everaert geeft les zonder slides, maar volgt meestal wel het blokboek. Prof. Lumen geeft les met slides, maar deze zijn wel een perfecte samenvatting van de cursus. Bij urologie beklemtonen ze heel hard wat belangrijk is voor de basisarts. Er wordt een groot deel over de verschillende kankers gewijd, maar is een minder belangrijk deel voor het examen.


Examen

100 MCQ met 5 antwoordmogelijkheden

- 66 vragen gynaecologie

- 34 vragen urologie


Opgelet: dit examen in 2de zit is mondeling!