Uthämtning och tillbakalämning av hyrd utrustning

Uthämtning och tillbakalämning av hyrd utrustning

Ambitionen är att alltid vara på plats för att hjälpa till vid uthämtning av utrustning, och att kontrollera den efter tillbakalämnandet. Observera dock att detta är en kajakuthyrning med självbetjäning. Om du känner att du kommer att behöva hjälp är det bara att höra av dig i god tid för att försäkra dig om att hjälp finns på plats.

Lås

Det svarta kodlåset på ladan öppnas med den tidsbestämda kod du har fått per SMS eller E-post. Den tidsbestämda koden gör det möjligt att hämta ut och lämna tillbaka utrustning från klockan 00.00 det dygn uthyrningen startar till 23.00 det dygn uthyrningen avslutas.

1. För att väcka kodlåset; tryck på knappen längst ned till höger med hänglåssymbolen (🔓).

2. Tryck in den kod du har fått via SMS eller E-post.

3. För att öppna låset; tryck åter igen på knappen längst ned till höger med hänglåssymbolen (🔓), och drag låset nedåt.

4. Kodlåset låses automatiskt när låset stängs. Känn efter att det är låst genom att dra det nedåt.

Lucka

Kajakerna tas ut genom den lucka som är på västra gaveln till höger när du kliver in i kajakladan. Luckan öppnas genom att du drar den mot dig och samtidigt skjuter regeln åt vänster.

Utrustning

All utrustning är uppmärkt med nummer. Kontrollera att du får med dig rätt utrustning, och att den inte är skadad. Rapportera skadad utrustning omedelbart till svartsokajak@gmail.com. Skadad utrustning kan utgöra en säkerhetsrisk för nästa paddlare.

Tag den kajak med det nummer, som står angivet i din bokningsbekräftelse. Paddel ligger i sittbrunnen och fästes i den paddelsäkring, som sitter fast framför sittbrunnen. På detta sätt kan du lägga ifrån dig paddeln när du är ute på vattnet utan att tappa den, och den sitter även ihop med kajaken om du skulle slå runt. Det finns en liten risk att trassla in sig i paddelsäkringen. Var därför försiktig om du väljer att använda den. Det går även bra att per sällskap ta en delbar extrapaddel märkt ”reserv” från väggen. Denna placeras med fördel itudelad bakom sittbrunnen.

Flytväst för vuxen (40-130 kg), samt kapell passande bokad kajak, är uppmärkta med nummer och hänger på galgar. Flytväst för barn finns i storlekarna 3-15, 15-30 och 25-40 kg, och hänger även de på galgar. Se till att de hängs upp på galgarna igen vid återlämnandet så att de torkar.

Kapellet sätts utanpå flytvästen och väl ute på vattnet dras det fast runt sittbrunnen. Börja trä på det bakifrån och arbeta framåt med vardera hand på varsin sida. Det är VIKTIGT att handtaget på kapellet hamnar på utsidan av kajaken så att det kan dras av om man skulle välta! Är det varmt och man inte har något emot att få lite vattenstänk på sig behövs inte kapell användas. Barn som inte kan förväntas kunna ta av sig kapellet själva i en nödsituation bör ej använda kapell.

Kartan tål vatten och sitter i ett mer eller mindre vattentätt fodral framför sittbrunnen. Om du har en vattentålig mobil kan detta vara en bra plats att placera den.

Vattenpumpen är placerad på vänster sida under sitsen i enkelkajakerna och bakom sitsen i dubbelkajakerna.

Tvättsvampen bakom sätet används för att få ur mindre mängder vatten.

Paddelflottören sitter fast under däckslinorna bakom sittbrunnen, och är även fäst med en polyesterrem med spänne. Om du skulle välta med kajaken och behöver flottören för att ta dig upp så är den lättillgänglig. Det är bra om få andra saker finns på denna plats då det är här du behöver fästa paddeln och klättra upp vid självräddning med flottör. Paddelflottören är bra att lägga under kajaken när den dras upp på land.

Ska man paddla långt kan det vara bra att ta med ett sittunderlag. Gärna ett uppblåsbart.

Transport på land

Är man två personer är det lättast att hjälpas åt att bära ned kajaken till vattnet. Vill man göra det effektivt tar båda en kajak i vardera hand. Kajaken bärs inte i handtagen utan med ett grepp under kölen.

Är man själv eller föredrar lite stöd är det bäst att använda den kajakvagn, som sitter på gaveln av kajakladan. Denna fästes så att hjulen sitter en på tredjedel av kajakens längd från fören, och dras då med ett grepp runt aktern. På detta sätt slipper den som drar gå böjd och kajaken släpar inte i marken. Använd inte kajakvagnen med lastad kajak!

Inställningar och anpassning

Fotstöd och roderpedaler

Fotstöden ska sitta så att du med böjda ben har stöd av dem samtidigt, som du sitter med ryggen mot ryggstödet och knäna mot underdelen av däcket. På fotstödets övre del sitter pedalerna med vilka du kan styra rodret. Roderlinan ställer in sig själv, och är inget du behöver tänka på.

För att ställa in fotstödet sätter du dig tillrätta i kajaken. För en plastkajak är det tillåtet att göra detta på land, medan det för en glasfiberkajak måste göras i vatten för att den inte ska skadas!

Fotstödet lossas i enkelkajakerna genom att du vrider upp den lilla ”flagga”, som sitter upp mot dig från fotstödet, inne i kajaken. När fotstödet är lossat kan du skjuta det upp eller ned med fötterna eller sträcka dig in och göra det med händerna. När fotstödet sitter på plats vrider du tillbaka flaggan nedåt, och känner efter att fotstödet sitter fast.

Fotstödet i dubbelkajakerna lossas genom att du trycker den grå justeringsarmen uppåt. Därefter kan du  trycka armen innåt eller dra den utåt för att justera fotstödet. När du är nöjd trycker du justeringsarmen nedåt för att fästa den. Är man lång kan det vara bekvämare att sitta fram i dubbelkajakerna.

Skedda

Skedda är den fena som sitter undertill på bakdelen av enkelkajakena. När du tar kajaken ut och in ur kajakladan samt upp och ned ur vattnet så ska skeddan vara uppfälld. Du fäller upp den genom att föra det reglage, som sitter på utsidan av höger sida av sittbrunnen, framåt. För att fälla ned skeddan drar du detta reglage bakåt. Se upp för att få in sand i skeddan när du tar upp och ned kajaken från vattnet. Skulle det hända kan du dra ut den med linorna som är fästa under skeddan. För nybörjare är det bättre att paddla med roder och undvika att använda skeddan.

Roder

Roder är den fena som sitter allra längst bak på kajaken. Det kan fällas upp på kajaken eller ned i vattnet. Rodret ska vara uppfällt och fastsatt när du tar kajaken ut och in ur kajakladan, och uppfällt när du tar kajaken upp och ned i vattnet. Du fäller ned rodret genom att bestämt släppa det rep, som sitter snett bakåt vänster från sittbrunnen. Du fäller upp rodret genom att dra repet, låta rodret rotera upp mot däcket, och fästa repet i anordningen där du nyss drog. Genom att trycka på pedalerna ovan fotstödet vrider sig rodret och kajaken svänger åt det håll du trycker.

Packning

Luckorna

Locken till luckorna ska när kajaken är oanvänd i kajakladan ligga i respektive lucka (är luckorna stängda torkar inte kajaken) och är fästa med ett gummiband. För att stänga luckan; lägg den ovanpå hålet och se till att den hakar i sargen på en sida. Lägg båda händerna mot denna punkt, trycks ned luckan med viss kraft och för respektive hand i en halvcirkelrörelse så att de möts tvärs över från den första punkten.

Fördelning av packning

Se till att viktfördelningen i kajaken är jämn och att tunga föremål ligger åt mitten. En större vattensäck ligger utmärkt i sittbrunnen bakom fotstöden. Dricksflaskor ligger bäst bakom ryggstödet eller i fikaluckan. Det är praktiskt att lägga lunchen, matrelaterad utrustning och annat som kommer att behövas under dagen i främre luckan då de blir lättåtkomliga när kajaken ligger till hälften nere i vattnet. Lägerrelaterad utrustning som tält, sovsäck och liggunderlag ligger med fördel i bakre luckan.

Återlämning av utrustning

Utrustning återlämnas senast kl 23.00 den sista dagen av bokningen. Denna tid gäller på grund av tekniken i låset. Utrustningen ska då vara ren och rimligt torr. Det ska inte finnas något vatten i sittbrunn och packluckor. Använd svamparna bakom sätet i sittbrunnen och handdukarna på bockarna utanför ladan.

Om utrustningen är skadad ska detta rapporteras omedelbart vid upptäckten av skadan eller skadetillfället till svartsokajak@gmail.com. Skadad utrustning kan utgöra en fara för nästa paddlare!