Tervetuloa Suomen Unettomat ry:n sivuille

Piirros Anu Kosonen

Suomen Uniyhdistys ry perustettiin 2002. Se perustettiin valtakunnalliseksi yhdistykseksi, koska kaikilla paikkakunnilla ei ole paikallisia uniyhdistyksiä. Näin pääsevät kaikki läpi Suomen mukaan Uniliiton edustamien ja edistämien hyvän unen, unihäiriöiden hoidon ja vireyden ylläpidon toimiin.

Nimi muutettiin 03.04.2012 Suomen Unettomat ry.ksi. Nimi kuvaa paremmin sitä, miten unettomuus yhteiskunnassamme lisääntyy ja hyvä uni vähenee. Yhdistys pyrkii kokoamaan yhteen unettomuudesta kärsiviä sekä helpottamaan ja parantamaan asiaa tiedottamalla, yhteistyöllä ja vertaistapaamisilla

Suomen Unettomat ry on valtakunnallinen yhdistys, jonka jäseneksi voi liittyä kuka tahansa tilapäisestä tai pidempiaikaisesta unettomuudesta kärsivä. Jos kärsit tai epäilet diagnosoitua unihäiriötä voit myös liittyä muihin Uniliiton alaisiin yhdistyksiin (Eriteltynä liittymiskaavakkeessa) Jäseneksemme voi liittyä aina, kun olet kiinnostunut unen parantamisesta, sen vaikutuksista terveyteen tai haluat ylipäätään tukea hyvää asiaa.

Tervetuloa mukaan toimintaan, tästä linkistä pääset Uniliiton kalenteriin.

Jäsenmaksu ja -edut:

 • 15 € / vuosi / henkilö. Yritykset ja yhteisöt erikseen sovittuna.
 • Jäsenyytesi antaa sinulle:
  • mahdollisuuden vaikuttaa Suomen Unettomat ryn toimintaan ja päätöksiin
  • kutsun järjestämiimme luentoihin, koulutuksiin tai vertaistapaamisiin
  • liittymisen Suomen Unettomat ry.n kautta myös Uniliitto ry.n jäsenyyteen josta saat kaikki Uniliiton edut hyväksesi
  • neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Uniuutiset lehtenä, kotiin kannettuna. Sisältää ajankohtaiset asiat, uniaiheita teemoittain sekä kiinnostavia artikkeleita ja haastatteluja unen sekä vireyden aiheista.
  • Tempur -tuotteista -10 % alennus
  • Apua kuorsaukseen -asentoliivi 10 % alennus - kysy koodi tilaamiseen uniliitto (at) gmail.com

Ajankohtaista:

 • Vietimme Uniliiton mukana iloista Unikeon päivää 27.7. 2019 Helsingissä Espan lavalla klo 12-14. Emme heittäneet ketään minnekään vaan jaoimme hyvää tietoa unesta, unirytmeistä ja unihäiriöiden kanssa elämisestä. Paneelikeskustelussa "Miksi unikeko ei herää aamulla?" mm. mukana professori Markku Partinen, uniterapeutti Susan Pihl ja Uniliiton puheenjohtaja Salla Mansikkamäki.


 • Suomen Unettomien Kevätkokous pidettiin 7.5 klo 17:00 - 17:30 Kannelmäessä, Sitratori 3, 4. krs. Uniliiton toimistolla.

Käsittelimme sääntöjemme mukaisesti kevätkokousasiat ja kokous myönsi hallitukselle sekä toimihenkilöille vastuuvapauden.

Uniliiton kevätkokoukseen valittiin edustajaksi puheenjohtaja tai hänen valtuuttamansa edustaja.

Muissa asioissa keskustelimme mahdollisuudesta pitää syyskokous muualla Suomessa. Ehdotuksia otetaan vastaan!

 • Kokouksen jälkeen kuulimme Unikulmasta TTM Hannele Lahden "Nukkumisergonomia Unen tukena" luennon.

Luennossaan Hannele avasi hyvän unen taustoja. Hän kertoi mm. vuorokausirytmin ja unen laadun vaikutuksista sekä riittävän unen merkityksestä hyvinvoinnille.

Kuulimme vuoteen valinnan tärkeydestä sekä terveellä että etenkin kivuista kärsivällä ihmisellä. Hyvällä, yksilöllisesti räätälöidyllä vuoteella pystyy auttamaan untaan todella paljon!

Tyyny olisi vaihdettava vähintään noin kahden vuoden välein ja testattava se, miten korkean ja millaisen tyynyn todella tarvitsee. Samoin vuodevaatteet tulisi pestä ja vaihtaa tarpeeksi usein, että niiden puhtaus ja raikkaus tukisivat untamme parhaiten.

Jos huomaa, että vuoteesta noustuaan kolottaa tai puuduttaa ja pitää oikoa itseään kauan ja hartaasti, tulisi tarkistaa miten hyvin sänky oikeastaan omaa kehoa ja unta tukee. Itselle sopivan vuoteen valintaan kannattaa käytää aikaa, harkintaa ja ammattilaisen apua.

Hannele esitteli vielä Unikulman tyynyjä ja vastaili läsnäolijoiden kysymyksiin. Tunnin esitys antoi läsnäolijoille hyvää tietoa vuoteen merkityksestä hyvään uneen.

Kiitos Hannelelle luennosta ja Unilliton toimiston väelle hyvästä luentotilasta ja tarjoiluista!


 • Keski-Uudenmaan uuden vertaisryhmän kevään viimeinen tapaaminen Rajamäellä 13.5.2019 (esite tämän sivun alaosassa) Tervetuloa! Syksyn tapaamispäivät ja ajat ilmestyvät sivulle elokuussa. • Unettomuudesta ja sen hoitosuosituksista löytyy hyvää ja tutkittua tietoa www.käypähoito.fi sivustoltaUnettomuus

Unettomuuden syyt ovat moninaiset ja sen seuraukset sitäkin moninaisemmat.

Unettomuus voi olla lyhytaikaista tai jatkua pidempään. Aina se kuitenkin vaikuttaa seuraavan päivän olotilaan. On hyvä muistaa ja todeta, että et ole yksin ja lopulta se uni tulee - ennemmin tai myöhemmin, mutta tulee kuitenkin. Ole itsellesi ja muille unettomille armollinen - unta ei tarvitse suorittaa.

Suomen Unettomat ry pyrkii lisäämään tietoa, ymmärrystä ja tukemaan mm. vertaistuen avulla eri syistä unettomuudesta kärsiviä.