Studenten Pastoraat Enschede

Zingeving - Wetenschap - Samenleving 

 

“De samenleving staat stijf van de zingevingsvragen” 

Het Studenten Pastoraat Enschede (SPE) staat midden in de wereld van wetenschappelijk onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. In het SPE zoeken we het gesprek over de relatie tussen 'wetenschap', 'samenleving' en 'zingeving'. Dat gesprek vindt plaats op allerlei niveaus. Soms heel individueel, want die moderne wetenschapper, dat zijn we zelf, dat ben jij. Soms zoeken we het gezamenlijke gesprek, of gezamenlijke bezinning, want het thema gaat ons allen aan.

De Enschedese Christelijke studentenverenigingen organiseren, in samenwerking met het Studenten Pastoraat Enschede, in het hart van onze stad: 

Een avond-kerstviering,  waarin het moet gaan,
tegen de klippen van zo veel oorlog op...
over 'vrede',  concreet, hier, nu!

[Klik voor meer]

Op maandagavond 16 december 2024 vindt de jaarlijkse kerstnachtdienst voor studenten plaats in de Grote Kerk te Enschede. Deze kerstviering, speciaal georganiseerd voor zowel christelijke als niet-christelijke studenten, biedt een moment van verbinding en bezinning in de drukke decembermaand. Het thema van de avond, "Gift of Peace," nodigt studenten uit om stil te staan bij het thema vrede in een inspirerende en warme setting. De dienst bestaat uit een spreker die over het thema vertelt en live muziek. Om internationale studenten te betrekken, is de dienst Nederlands gesproken en voorzien van Engelstalige ondertiteling. De afgelopen jaren trokken de kerstnachtdiensten  zo'n 250 studenten, die de avond ervaren als een lichtpuntje in de donkere dagen voor Kerst. Dit evenement is daarmee een waardevolle toevoeging aan het studentenleven in Enschede en een uitnodiging aan alle studenten om de feestdagen in te luiden met een boodschap van vrede en verbinding.

Tweemaandelijkse column van onze studentenpastor  

Deze zal vrede zijn…’ – Op weg naar de Studenten-Avond-Kerstviering

Afbeelding: Kerststal in Bethlehem in 2023 - Christus tussen het puin

“Als u niet geschokt bent door wat er in Gaza gebeurt, als u niet diep geschokt bent, is er iets mis met uw menselijkheid.”
(Citaat uit de kerstpreek van de Evangelisch Lutherse predikant van Bethlehem, Munther Isaac). 

[Klik op de tekst om de column in zijn geheel te lezen]

Het begint een beetje traditie te worden, de studenten-avond-kerstviering die de christelijke studentenverenigingen samen met het Studenten Pastoraat Enschede een goede week voor kerst organiseren.  Dit jaar doet naast de ‘Christelijke Studenten Vereniging Alpha’ en de ‘Navigators Studentenvereniging Enschede’ ook de ‘Reformatorische Studenten Kring Enschede’ mee. 

Het leuke van werken met studentenverenigingen is, dat je elk jaar weer met alleen maar nieuwe mensen begint. Want jaarlijks kiest elke vereniging een nieuw bestuur, met nieuw elan en frisse ideeën. Maar er is wél het draaiboek dat trouw wordt overgedragen. En natuurlijk worden in dat draaiboek jaarlijks de opgedane ervaringen verwerkt. Zo zijn continuïteit én kwaliteit goed geborgd. 

Toch zijn het niet de nieuwe bestuursleden en de nieuw toegetreden ‘coalitiepartner’ die dit jaar écht anders maken dan voorgaande jaren. Wat dit jaar echt anders maakt, en vooral veel ingewikkelder, is de inhoud van de Kerstviering. We vonden – en vinden – namelijk, dat het géén Kerst24 zou zijn als het níet over ‘Vrede’ zou gaan. Tegelijk beseffen we dat juist het woord ‘Vrede’ anno 2024 onvoorstelbaar ingewikkeld is geworden. Om een voorbeeld te geven: Als titel had perfect de formulering ‘Vrede nu’ gepast. Hoe uiterst krachtig vat je dan in twee woorden de boodschap van Kerst samen. Maar ‘Vrede nu’ (Shalom Achshav) is ook de naam van een Israëlische vredesorganisatie. Met deze titel zouden we onontkoombaar – hoe onbedoeld ook – met één van de kampen binnen het gepolariseerde politieke debat van onze tijd worden geassocieerd. . En hoe beladen klinkt dit jaar een lezing (Micha 5) die begint met ‘En jij, Betlehem…’? Om maar te zwijgen van een lied waarin we zingen ‘verlos uw volk, uw Israël’.
Zo maakt de heilloze polarisatie in onze hedendaagse samenleving je sprakeloos. De polarisatie holt zelfs de kostbaarste taal uit. Maar hóe kan je Kerst vieren als zelfs het woord ‘vrede’ niet meer lijkt te kunnen? 

Heel bewust hebben we aan het begin van ons voorbereidingstraject deze ingewikkeldheid onder woorden proberen te brengen: Dat het snel ‘politiek’ wordt. Dat je zomaar in een kamp getrokken wordt als je praat over ‘vrede’. Dat onze viering daarmee voor we het weten alleen maar leiden zal tot verdere polarisatie. Dat je tegenwoordig in elk gesprek gedwongen wordt om partij te kiezen, maar dat je precies dát niet wil, en dat dat ook echt niet helpt. Maar dat we de plank Bijbels gezien helemaal misslaan als wij van de weeromstuit vluchten in vaagheid en abstractie in ons spreken over ‘vrede’, juist met Kerst. Dat de werkelijkheid van de oorlog je neerslachtig maakt, omdat je je tegenover de oorlogsmacht alleen maar onmachtig voelt. Maar dat onmacht zomaar omslaat in onverschilligheid, waarmee je in feite de oorlog verdringt… 

En toen we dat allemaal eerlijk aan elkaar hadden verteld was er geen weg meer omheen. Juist als dat onze werkelijkheid is, is een profetie als die van de profeet Micha zó nodig: “Deze zal vrede zijn!” (Micha 5:4 in de op dit punt heel letterlijke Statenvertaling). Het zal een heel dun lijntje zijn waarop we in de Kerstviering van 16 december zullen balanceren, zo zijn we ons heel goed bewust. Maar er is geen weg omheen. Want “Deze zal Vrede zijn!”

Jaco Zuurmond (Academiepredikant Enschede)


Student Support / Mental Health / Contact

'Geloof' is niet vanzelfsprekend. Dat is het nooit. Zoals het hele leven nooit vanzelfsprekend is. En als je gaat studeren kan het gebeuren dat allerlei ogenschijnlijk verwarrende vragen zich melden. Onze studentenpastor gaat er graag over met je in gesprek. Niet omdat hij de antwoorden weet. Maar wel omdat  hij weet dat echte eerlijke vragen altijd een verdiepende en verrijkende dialoog als perspectief in zich dragen. 
Met onze studentenpastor kun je een afspraak maken voor een gesprek over ‘life changing events’, ingrijpende familieomstandigheden, integriteit of over de impact van een ernstig ziektegeval in jouw omgeving. Maar ook bijvoorbeeld twijfels over je studiekeuze kunnen aanleiding zijn voor een verdiepend gesprek. De pastor kan goed luisteren en brengt ordening aan in de dingen die je dwars zitten. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk. Mocht het nodig zijn dan verwijst de pastor jou door naar de huisarts, specialistische hulp, psychologen e.d.
Je kan altijd contact opnemen via: info@studentenpastoraatenschede.nl

We are here to provide assistance to students who may need someone to talk to about the challenges they are facing in their lives.
We understand that student life can be tough, and that’s why we offer a meaningful conversation or just a normal talk about how life is going.
Our professional chaplain is always here to listen and provide guidance, no matter how big or small the issue may be.
At the ‘Studentenpastoraat Enschede’, we believe that seeking help is a sign of strength, not weakness. That’s why we encourage you to reach out to us whenever you feel overwhelmed or in need of support. Whether you’re struggling with academic stress, personal relationships, doubt about your choice of study, or simply need a listening ear, our support line is always available.
We take the confidentiality of our clients very seriously. Any information that is shared with us during our conversations will be kept confidential.
You can allways contact us at: info@studentenpastoraatenschede.nl

Het Studenten Pastoraat Enschede organiseert…