Media

De kinderen weten de speeltuin al goed te vinden. Foto: Jur Engelchor

Publicatiedatum: maandag 14-09-2018

Anderhalf jaar geleden was het nog een traditioneel plein bij een school. Veel beton, saai, weinig uitdagend. Inmiddels is het een speelparadijs voor jonge en oudere kinderen uit de hele wijk. Behalve de kinderen ontmoeten daar ook hun ouders elkaar tijdens de barbecue in het weekeinde.

Dit is het verhaal over het speelplein bij Integraal Kind Centrum (IKC) Wereldwijs, kinderopvang en basisschool in één in Graan voor Visch. De helden in het verhaal zijn de vrijwilligers van de Stichting Wereldplein, speciaal opgericht om van het plein één van de opvallendste speelplekken van de polder te maken. Wethouder Tom Horn (Zorg, Welzijn en Wonen) ontmoette vrijdag een delegatie van de stichting, waarin ouders, buurtbewoners en de wijkraad zijn vertegenwoordigd.

Palmboom

De vrijwilligers vertellen Tom Horn enthousiast over de totstandkoming van het speelplein. Het is trouwens nog niet eens helemaal af, maar het wordt al wel dagelijks druk bezocht. Bijna elk speeltoestel en onderdeel is een verhaal apart. Neem de palmboom. Die stond dood te gaan bij een hovenier omdat een klant de boom te groot vond en de bestelling daarom afzegde. Of de mensen van het Wereldplein de palmboom op hun plein wilden? Daar hoefden ze niet lang over na te denken.

Of neem de Piramide. Die stond bij ‘iemands opa’ in de tuin maar nam daar best veel ruimte in beslag. En nu is het één van de pronkstukken op het speelplein. Over de rioolbuizen waar de kinderen doorheen kunnen kruipen en het groen worden vergelijkbare verhalen verteld.

Bikkels

Tom Horn was naar het plein toe gekomen om de vrijwilligers een pluim uit te reiken, verbonden aan de Meer voor Elkaar-toer. Om zo de waardering van het college over te brengen. Horn:

“Jullie zijn bikkels. Jullie doen alles zelf: plannen maken, geld ophalen, jullie steken zelf de handen uit de mouwen bij de aanleg en jullie houden ook zelf toezicht. Complimenten.”

Ontwerp

Een vrijwilliger zegt:

"Het voelt als je eigen tuin. Als ik hier kom, ga ik ook meteen glimmen. Ik denk dat dat voor iedereen geldt. Ook voor de kinderen. Ook zij hebben op alle mogelijke manieren geholpen.”

Sterker nog, het speelplein is gebaseerd op hun ideeën, vertelt penningmeester Kees Klaassen van de Stichting Wereldplein, tevens voorzitter van de wijkraad. Met de bijdrage van een anonieme sponsor is een architect betaald die van de inbreng van de kinderen een ontwerp heeft gemaakt. Het plein is zo’n vierduizend vierkante meter.

“We hebben de hekken verplaatst. Die stonden eerst alleen om de speelplaats bij de school maar we hebben nu ook de pleintjes van de kinderopvang erbij betrokken en openbaar groen. Het plein is opgedeeld in werelddelen: Oceanië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Azië en Europa."

Fantasie

De vrijwilligers geven toe dat dat (nog) niet direct overal even duidelijk is, maar betreuren dat allerminst.

“Bij spelende kinderen kun je gerust een beroep op hun fantasie doen.”

Klaassen en zijn mensen hebben bewust gekozen voor een lokale kleine zelfstandige die het plein aanlegt. De geraamde kosten bedragen zo’n 160.000 euro maar de penningmeester hoopt en verwacht dit bedrag te kunnen halveren. Gewoon door veel zelf te doen. Wat in heel veel gevallen al is gebeurd. Zoals het verwijderen van hekken en tegels. De Stichting Wereldplein haalt ondertussen overal geld en materialen vandaan. Daarbij is ook gebruikgemaakt van https://nieuwepioniers.nl/. De penningmeester laat weten dat geld, materialen en ideeën nog steeds welkom zijn. Zelf pleit hij voor een watertappunt bij het speelplein. Wethouder Tom Horn belooft naar de mogelijkheden te kijken.

LIVE: NH Leeft bij Kern met Pit

Kleine, maar belangrijke verbeteringen in de buurt komen vaak door inzet van bewoners. Enthousiaste Noord-Hollanders presenteren vandaag hun ideeën bij Kern met Pit!

NHevents.mp4

Foto: HFV / Eric van Lieshout

School Hoofddorp ontruimd na gaslek op plein

HOOFDDORP - Een school aan de Graan voor Visch in Hoofddorp is vanochtend ontruimd wegens een gaslek op het schoolplein. Het lek ontstond tijdens werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw speeltoestel.

De kinderen van de Wereldwijs-school zijn volgens omstanders tijdelijk elders ondergebracht.

Het gaslek is door de brandweer tijdelijk gedicht in afwachting van beheerder Liander. Ze zijn direct aan de slag gegaan om de school weer van gas te voorzien.

Meer lezen...

Initiatiefnemers Wereldplein met verdubbelaar in bijzijn van kinderen

Wereldplein ontvangt 'verdubbelaar'

Publicatiedatum: maandag 06-11-2017

Kees Klaassen en Moniek Mulder-Kiburg, de initiatiefnemers van Stichting Het Wereldplein, ontvingen op donderdag 2 november de zogeheten verdubbelaar uit handen van wethouder Marjolein Steffens-van de Water voor hun crowdfundingproject 'Het Wereldplein, laat het groeien!'.

Op het schoolplein van IKC Wereldwijs in Graan voor Visch kregen initiatiefnemers Kees Klaassen en Moniek Mulder-Kiburg, in het bijzijn van een aantal leerlingen, een cheque van 2.500 euro. Samen met een team bestaande uit Mariëlle, Ricardo, Tine, Mario en Manja hebben Kees en Moniek een crowdfundingcampagne voor Het Wereldplein gevoerd via het platform Nieuwe Pioniers.

In totaal is er met de crowdfundingactie 7.000 euro opgehaald voor de speeltoestellen. Foto: Jur Engelchor

Speeltoestellen

De campagne begon op 27 september met het doel om 4.500 euro op te halen voor nieuwe speeltoestellen, zoals een vogelnestschommel inclusief wachtplekken, een buitenklas en een wilgenhut. Via crowdfundingplatform Nieuwe Pioniers konden mensen tot 1 november geld doneren. Ook met een sponsorloop van de kinderen werd geld opgehaald. De campagne was een succes en heeft in totaal 4.531 euro opgebracht. De kinderen hebben 2.461 euro bij elkaar gerend en het overige deel is gedoneerd door ouders, verzorgers, vrienden, kennissen, leerkrachten en zakenrelaties. Omdat het doelbedrag van 4.500 euro is gehaald, vult de gemeente Haarlemmermeer het bedrag aan met 2.500 euro.

Stichting Wereldplein

Het huidige plein bij basisschool IKC Wereldwijs biedt onvoldoende uitdagingen tot bewegen voor de kinderen, is niet milieuvriendelijk en leert ze niets over de natuur en omgeving om hen heen. Stichting Het Wereldplein wil een groen, openbaar schoolplein voor IKC Wereldwijs in de wijk, waar kinderen kunnen spelen en zich bewust worden van de wereld om hen heen. Het speelplein wordt bijna vierduizend vierkante meter groot en bestaat uit verschillende werelddelen, waar kinderen kunnen kruipen, klimmen en bouwen. Met de crowdfundingactie wordt een deel van het plan gerealiseerd.

Regentonnenactie van Haarlemmermeer Waterproof groot succes

11-10-2017, 12:26 | Van de redactie

HAARLEMMERMEER De regentonnenactie waarbij NMCX Centrum voor Duurzaamheid met de campagne Haarlemmermeer Waterproof een gratis regenton weggeeft aan in totaal circa 100 basisscholen, sportverenigingen en buurthuizen in Haarlemmermeer blijkt een groot succes. Binnen een aantal weken ontving NMCX veel enthousiaste aanvragen en is er nog maar een beperkt aantal regentonnen beschikbaar.

Meer lezen...

Kees Klaassen en Moniek Mulder: "Culturele diversiteit maakt de buurt kleurrijk." Foto: Jur Engelchor

'Ik ga naar Het Wereldplein, ga je mee?'

Publicatiedatum: dinsdag 10-10-2017

"Wat begon met een idee voor een moestuintje groeide uit tot een groots plan voor een groene en educatieve speelplek bij IKC Wereldwijs, kinderopvang en school in één, voor de hele buurt!" Vrijwilligers Kees Klaassen en Moniek Mulder zijn twee initiatiefnemers van Stichting Het Wereldplein in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch. "Met de crowdfundactie die we zijn gestart via het digitale platform Nieuwe Pioniers hopen we een deel van het plan te realiseren."

'Pap, mam, ik ga naar Het Wereldplein, komen jullie ook?' Dat is wat de initiatiefnemers van Stichting Het Wereldplein uiteindelijk voor ogen hebben.
Moniek Mulder:
"Een plek in de buurt waar niet alleen kinderen lekker verstoppertje kunnen spelen en hutten bouwen, maar ook een ontmoetingsplek voor ouders en buurtbewoners zodat ze minder onbekenden voor elkaar worden." 

Twee jaar geleden ontstond bij een groepje ouders het idee om een plein met meer groen en minder steen te realiseren.

Kees Klaassen:
"Inmiddels hebben we een concreet plan inclusief begroting van honderdvijftigduizend euro, is een stichting opgericht en hebben meerdere grote fondsen uit de omgeving gul gedoneerd."

Plein in werelddelen

Als eerste nieuwbouwwijk van Hoofddorp uit de jaren zeventig draait Graan voor Visch al even mee.

Mulder:
"Jonge gezinnen herontdekken de wijk als aantrekkelijke woonplek. Toch blijven de vooroordelen over de culturele diverse wijk hardnekkig. Terwijl die culturele diversiteit de buurt in meerdere opzichten juist kleurrijk maakt."

Klaassen vertelt hoe Het Wereldplein de kinderen bewust wil maken dat de wereld één geheel is.

"Door het bijna vierduizend vierkante meter grote plein in te richten met werelddelen. Denk aan een Chinese Muur in Azië waar de kinderen overheen kunnen klauteren, een jungle in Zuid-Amerika met hutten van wilgentenen en een waterpomp met natte zandbak in Oceanië."

Verse appeltaart

Zelf haalden de schoolkinderen via een sponsorloop al een mooi bedrag op, maar iedereen die geeft, krijgt ook iets terug. Zo ontvangen mensen bij een donatie van vijf euro een 'wereldstressballetje'. Als het viervoudige wordt gegeven, bakt buurtbewoner Tine van Laar een verse appeltaart.

Klaassen:
"Voor bedrijven bedachten we de emmertjes-actie. Als een bedrijf honderd, vijfhonderd of duizend euro geeft, ontvangt het in ruil daarvoor respectievelijk een brozen, zilveren of gouden emmertje met naamplaatje. Gevuld met bloemen en planten fleuren ze de muur van het fietsenhok op." 

De crowdfundcampagne loopt tot eind van de maand.

"Hopelijk hebben we dan de benodigde zevenduizend euro opgehaald zodat we het plein kunnen verrijken met een vogelnestschommel, amfitheater voor buitenlessen en een wilgenhut."

Haarlemmermeer

Uitreiking Groene Lintje 25 juni 2017

26 juni 2017 Peter BoermanBestuur

Dit jaar voor de achtste keer zetten we mensen in het zonnetje die duurzaamheid belangrijk vinden. Want het lijkt zo vanzelfsprekend. En voor hen is het dat misschien ook. Maar wij vinden dat het best eens wat meer aandacht en waardering mag hebben. Dat is de reden waarom we het doen. Om mensen het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn. En dat het gezien wordt wat ze doen.

Meer lezen...

Schipholfonds maakt mensen blij

11-03-2017, 19:46 | Van de redactie

SCHIPHOL In Hoofddorp en Nieuw-Vennep ging vrijdagmiddag laat bij vier organisaties en één prive-persoon de vlag uit. Reden: even daarvoor hadden zij van het Schipholfonds een mooie donatie ontvangen.

Meer lezen...

Wethouder Nederstigt knikkert met kinderen van IKC Wereldwijs

Donderdag 13 oktober is IKC Wereldwijs in Hoofddorp gestart met het recycle-educatieprogramma van de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden. De kinderen en teamleden van het Integraal Kind Centrum (IKC) kregen les over recycling van het NMCX en zijn daarna gestart met het scheiden van het afval in de klas, waardoor het weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Zo wordt afval het begin van iets moois. Als bewijs hiervan ontvingen de kinderen uit handen van wethouder Onderwijs en Duurzame Economische Ontwikkeling John Nederstigt en Joost Boermans van Meerlanden bovendien een knikkertegel gemaakt van gerecycled plastic, voor op het schoolplein.


Meer lezen...

Manon Groenenberg en Kees Klaassen zetten zich in voor het nieuwe plein bij IKC Wereldwijs.

Foto: Wessel Mekking

Wereldplein in Hoofddorp gaat kinderen uitdagen!

Door Wessel Mekking - 5-12-2016, 20:01 (Update 6-12-2016, 11:06)

HOOFDDORP - Nu kijkt directeur Manon Groenenberg van IKC Wereldwijs vanuit haar kantoor in Hoofddorp nog uit op een stenen plein. Maar het integraal kindcentrum in Graan voor Visch, waar onder meer een basisschool en kinderopvang onder vallen, wil de grijze vlakte omtoveren tot het Wereldplein, een uitdagende plek met veel groen.

Na een moeilijke periode zo’n vijf jaar geleden, toen ze nog De Wegwijzer heette, is de school weer gaan groeien. Volgens Groenenberg, sinds anderhalf jaar directeur, speelt daarbij een grote rol dat de basisschool tegenwoordig deel uitmaakt van het IKC.

Ouders die hun kinderen naar de peuterspeelzaal brengen, komen automatisch in aanraking met de basisschool en hebben daardoor geen vooroordelen.

Droom

Nu het leerlingenaantal weer op peil is en de school zelfs wil gaan uitbreiden, is het tijd voor een volgende stap. Van het nieuwe Wereldplein wordt sinds begin dit jaar werk gemaakt. Inmiddels is een stichting opgericht om de droom van directeur Groenenberg en haar voorgangster waar te maken.

Ook een groep ouders zet zich in voor het nieuwe plein, onder wie Kees Klaassen, penningmeester van Stichting Het Wereldplein. Hij deed zijn kinderen bewust op de basisschool in Graan voor Visch, die eerder nog het stempel ’zwarte school’ kreeg. Hij koos onder meer voor Wereldwijs, omdat de school meer biedt dan de reguliere basisschoolvakken.

Het voorlopig ontwerp van het Wereldplein

Klaassen roemt de aandacht voor duurzaamheid, ict en schoolzwemmen op de basisschool, die zich tegenwoordig trots ’kleurrijk’ noemt. Kinderen die uit het buitenland naar Hoofddorp komen en de taal nog moeten leren, krijgen onderdak bij Wereldwijs.

Het is ook een van de redenen dat het nieuwe schoolplein Wereldplein is gedoopt. Het plein bestaat straks uit de verschillende werelddelen; kinderen kunnen dus laten zien waar ze vandaan komen. Het nieuwe schoolplein, zo’n 3.600 vierkante meter groot, is eigenlijk de wereld in het klein. Centraal staat een soort wereldbol.

Sponsorloop

Het nieuwe plein gaat de kinderen uitdagen te spelen én te leren, vertellen Groenenberg en Klaassen. Daar zorgen de wilgenhut, klimstruiken, verstopplekken, moestuintje, vogelnestschommel en Chinese muur wel voor. Het Wereldplein biedt ook ruimte aan een buitenklas, inclusief ouderwets schoolbord. Maar het leren gaat ook spelenderwijs; planten vragen bijvoorbeeld om onderzoek.

Het Wereldplein is voor de hele buurt. ,,We willen ook dat het altijd open is’’, vertelt Groenenberg. De hoop is dat het plein de ’sociale cohesie’ bevordert.

Op allerlei manieren is en wordt geld ingezameld voor het Wereldplein. Zo bracht een sponsorloop 3.896,70 euro op, veel meer dan Wereldwijs-directeur Groenenberg had durven dromen. Daarnaast worden fondsen aangeschreven en kunnen geldschieters een emmertje sponsoren, voor honderd, vijfhonderd of duizend euro. Ook gaan kinderen lege flessen inzamelen.

Steentjes

Hergebruik speelt een belangrijke rol bij het Wereldplein. Ouders hebben al een flinke berg steentjes neergezet, afkomstig uit hun tuin. Ook een oud speeltoestel keert, in delen, straks terug. In het hoekje van het schoolplein liggen de restanten van een boom die om veiligheidsredenen sneuvelde. Het blijkt nu al een grote aantrekkingskracht te hebben op de kinderen. ,,Het daagt uit tot onderzoeken.’’

Zo’n twintig procent van het benodigde geld voor het Wereldplein is binnen. ,,We gaan ervoor. Misschien duurt het een jaar langer, maar we gaan het redden’’, verzekert Groenenberg.

Het plein wordt in fases aangelegd. Het eerste deel van het Wereldplein wordt waarschijnlijk in het voorjaar opgeleverd.