Reizen naar Hawaii: de mooiste eilanden & stranden

Een vakantie naar Hawaii: je droomt er misschien wel eens van. Alleen die naam al roept beelden op van de prachtigste stranden en ruige landschappen. Maar welk eiland is het mooist? Welke verschillen hebben de eilanden? Welke stranden zijn een ‘must see’?


Kauai & Maui

Elk eiland van Hawaii is weer anders. Zo staat Kauai Island bekend op zijn prachtige natuur. Kauai wordt ook wel ‘Het eiland van de vele tuinen’ genoemd, omdat het er zo groen is met veel kleurrijke planten en bloemen. Maui is het op één na grootste eiland van de archipel. Het bestaat eigenlijk uit 2 vulkanen, gescheiden door een grote vallei. Het eiland wordt daarom ook wel ‘The Valley Isle’ genoemd. Op Maui worden vooral relax-vakanties gehouden op de vele resorts. De hoge golven aan de noordkant, die vooral in de wintermaanden de kust onveilig maken, zijn een echte bezienswaardigheid. Hier wordt op de hoogste golven ter wereld gesurfd!


Hawaii – ‘The big island’

Op Big Island (de originele naam is gewoon Hawaii) kun je genieten van het ruige vulkanische landschap met zijn prachtige watervallen en wilde, groenbegroeide kliffen en rotsen. Met nog dagelijks veel vulkanisch activiteit is dit eiland het ‘jongste’ van alle andere eilanden. Je kunt er van heel dichtbij lava zien stromen, of de mooiste sterren zien vanaf diverse koepels op de top van Mount Mauna Kea.


Oahu

Op Oahu is het meeste toerisme te vinden, met veel hotels aan het beroemde (maar drukke en volgebouwde) Waikiki Beach. Andere bezienswaardigheden van Oahu zijn de beroemde Pearl Harbour, aangevallen in de 2e wereldoorlog door de japanners, en de noordkant van het eiland (North Shore), die wereldwijd bekend is om zijn surfspot ‘Pipeline’.


Hawaii – de mooiste (rustige) stranden


Kua Bay Beach Park (Big Island)

Kua Bay Beach Park is een perfect spierwit zandstrand, ideaal voor zwemmers. Het ligt in het Kekaha Kai State Park aan de westkant van ‘The Big Island’. Kua Bay is een klein strand, maar vormt een juweeltje tussen de veelal rotsachtige kust van dit eiland. Het is makkelijk bereikbaar door de borden te volgen naar het nationaal park vanaf Highway 19 aan de westkant van het eiland. Een parkeerplaats ligt zo goed als áán het strand. Vanaf daar is het klimmen en klauteren over de rotsen, want een echt pad is er niet.

Op Kay Bay is geen strandwacht aanwezig, dus zwemmen is op eigen risico. De zee is azuurblauw en vaak zijn er bodyboarders aanwezig op de hoge golven. Vooral in het winterseizoen, als de golven het hoogst zijn. Ook kan het zomaar voorkomen dat je dolfijnen of walvissen spot, die regelmatig opduiken in de wintermaanden.


Ka’ena Point Beach (Oahu)

Ka’ena Point Beach is een strand aan de westkust van het eiland Oahu, in het Ka’ena Point State Park (aan het einde van highway 93). Het is een kuststrook die snel diep wordt waardoor er veel ‘shorebreaks’ zijn. Het is geen zwemstrand, maar ideaal om te bodyboarden of te surfen. Een vrijwillige strandwacht is aanwezig. Ook heb je vanaf deze plek een prachtig uitzicht over de gehele westkust van Oahu. Vanaf het strand kun je een prachtige wandeling maken naar Ka’ena Point, het noordwestelijke punt van Oahu waar de westkust samenkomt met de noordkust.


Ke’e State Beach Park (Kauai)

Aan het einde van de hoefijzer-vormige snelweg 560, langs de kust van het eiland Kauai, ligt Ke’e State Beach Park. Dit is een ideale plek om te genieten van de natuur van Kauai. Het is niet voor niets dat de weg hier ophoudt. Vanaf hier begint namelijk de Kalalau Trail. Een route die lopend verder afgelegd wordt, door de ruige natuur van het fantastische Na Pali Coast State Park.

Elke minuut verandert je aangezicht weer van schitterende vergezichten tot verlaten baaitjes. Vanaf het strand van Ke’e State Beach Park heb je een geweldig uitzicht op de schitterende steile kliffen van Na Pali Coast State Park. Het is een geweldige plek om te snorkelen: het stikt er van de kleurrijke vissen en schildpadden.


Lanikai Beach (Oahu) Makena Beach

Lanikai Beach is gelegen aan de oostkant van Oahu in de plaats Kailua. Het wordt gezien als één van de mooiste stranden ter wereld vanwege z’n natuurlijke schoonheid, hagelwitte zand en kraakheldere turquoise water. Lanikai Beach wordt dan ook veelvuldig gebruikt door fotografen en modellen. Lanikai is overigens het Hawaiiaanse woord voor ‘hemels water’. Het strand is ook bekend om de prachtige maanopkomst boven de Mokulua Islands. Vooral bij volle maan is dit aangezicht er fabuleus mooi.

Doordat het strand vlakbij een sjieke woonwijk ligt, is er weinig openbare parkeerruimte. Lanikai is dan ook alleen te bereiken via kleine paadjes tussen de huizen door, maar het strand is dus wél openbaar.

Eén van de beste stranden van Maui is Makena Beach, ook wel ‘Big Beach’ genoemd. Het is gelegen aan de zuidkust van Maui tussen twee gebieden van lava-gesteente in, ten zuiden van het plaatsje Wailea. Dit is een goed alternatief om de beroemde maar druk bezochte stranden van Ka’anapali (hét bekendste strand van Maui) en Lahaina te vermijden.

Naast Big Beach ligt ‘Little Makena Beach’. Deze twee stranden worden gescheiden door een stukje landtong van de oude vulkaan. Vanaf deze vulkaan, die niet hoog is, heb je overigens een geweldig uitzicht over beide stranden. Er zijn goede zwem- en snorkelcondities, maar er kunnen ook ‘shorebreaks’ voorkomen, wat het zwemmen gevaarlijk maakt (maar wel weer ideaal is om te bodyboarden!). Via Makena Road is er een goede verbinding naar de stranden toe, ook is er genoeg parkeergelegenheid.