Speelgoed

De indeling

Het speelgoed staat overzichtelijk per categorie (zie hier onder) ingedeeld in de kasten. Grote stukken speelgoed hebben vaak kleine (losse) onderdelen erbij, deze zitten in een apart doosje welke de medewerkers van de Speelhut meegeven tijdens de uitleenregistratie.

Alle gezelschapsspellen zijn extra voorzien van een leeftijdsaanduiding en staan zoveel mogelijk bij elkaar in de kast. Spellen voor de allerkleinsten (3+) en de oudsten (10+) staan bovenin de kast zodat de kinderen in de leeftijd 4+/5+/6+ zelf een keuze kunnen maken doordat deze spellen op kindhoogte staan.

Kijk voor het actuele aanbod van speelgoed op de Facebook pagina van de Speelhut, de foto's zijn ook zichtbaar als je geen lid bent van Facebook. In de foto-albums zien wat er te leen is in elke categorie (hieraan kunnen geen rechten worden ontleend).

Nieuw in de uitleen

Regelmatig worden er nieuwe materialen aangeschaft. Speelgoed en spellen die nieuw in het assortiment zijn, worden eerst in een aparte kast uitgestald. Leden kunnen dit speelgoed en deze spellen direct lenen.

Toelichting op de verschillende categorieën

B= Bewegingsmateriaal

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind wordt uitgenodigd te lopen, duwen, sjouwen, trekken, gooien, klimmen en springen, dus waarmee grof motorische bewegingen worden gemaakt.

Bijvoorbeeld: skelters, loopauto's, step, glijbaan in verschillende maten en loopfietsen.

C= Constructiemateriaal

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind stapelt, bouwt en gebruik maakt van diverse verbindingselementen. De categorie is opgebouwd van bouwen naar construeren.

Bijvoorbeeld: Duplo, K'nex, Zoub en Mega Bloks.

F= Fantasiemateriaal

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee het kind naspeelt wat het ziet en meemaakt. Fantasiemateriaal is nodig bij het verwerken van gevoelens. Het kind experimenteert met verschillende rollen. Naarmate een kind ouder wordt, speelt het situaties die het niet zelf meegemaakt heeft, maar die het heeft leren kennen uit boeken, verhalen of TV-series. Het kind kan terug gaan in de tijd (riddertijd) of in de toekomst leven (Science Fiction-verhalen). Kinderen hebben fantasiemateriaal nodig om met elkaar, zichzelf en de grote mensenwereld om te leren gaan.

Bijvoorbeeld: garage, Little People, keuken- en winkelmaterialen.

G= Gezelschapsspellen

Binnen deze categorie vallen die spellen die primair bedoeld zijn om met meerdere personen te spelen. Het speldoel staat vast en moet volgens afgesproken regels bereikt worden. In de collectie vind je ook een aantal coöperatieve spellen waarbij je met elkaar speelt en niet tegen elkaar! Binnen de G-categorie vindt je ook denkspellen.

P= Puzzels

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarbij het gaat om zoeken, herkennen en bij elkaar brengen van vormen. Doel is: de vorm compleet maken.

Z= Zintuiglijk materiaal

Spelmaterialen die binnen deze categorie vallen stimuleren en activeren de fijne motoriek en de zintuigen. Te denken valt hierbij aan materiaal dat een beroep doet op de ontwikkeling van het gehoor, tastzin, de oog-handcoördinatie. Het materiaal nodigt uit tot experimenteren, passen en meten en vergelijken (kleur-vorm). Binnen de Z-categorie vindt je bij de Speelhut ook de taalspellen.

Bijvoorbeeld: knikkerbanen, TipToi, bambino/mini/maxi LOCO en rijgspellen