Minnessida för Lars Göran Johansson

Efter en kort tids sjukdom har vår vän, pappa, make, son, morfar och kollega Lars Göran, LG, Johansson lämnat oss i stor saknad och sorg.

LG hade ett stort nätverk och många vänner. För att hedra LG har vi satt upp denna digitala kondoleansbok för att alla som vill ska kunna lämna en sista hälsning. Vi hoppas att dessa hälsningar kan hjälpa oss att minnas och vara ett fint minne för LGs barnbarn i framtiden.

Nedanför hälsningarna kan du läsa LGs egna spaningar som han skrev i syftet att hålla kontakten och blåsa liv i intressanta diskussioner med trevliga personer som han mött.


/Tove och Louise på Axiom Insight och Lars Görans familj

Dela dina minnen

Läs andras minnesord

Gunilla Carlsson


Vi är många som saknar LG, han fanns liksom alltid till hands för ett råd, med en rad eller två eller en lite längre spaning, och så alla dessa fina samtal.... Han var lyssnande, nyfiken på ett smittande, respektfullt och vetgirigt sätt. Med det kom kloka råd, levererade med omtänksamhet och så mycket erfarenhet. Alltid med den goda viljan, med smittande energi. På så sätt fick han oss att växa, vi som ville axla roller som beslutsfattande i parti, riksdag och staten. Även om jag inte längre har dessa roller fattas han mig - efter tre decennier fanns det mycket kvar att samtala om, att göra! Hans sista spaning handlade om vacciner och världen. LGs horisont var större än Sverige, och hans personlighet fick andra att känna sig växande och klokare. Tomrummet är därför väldigt stort. Jag är så tacksam för allt LG gav oss. Vila i frid.

_______________________

Nina Linander


LG och jag var kollegor på Electrolux och fortsatte att ha kontakt även efter att jag, och så småningom även LG, lämnat.


Jag minns LG som en underfundig, klok och vänlig kollega. Han var enormt uppskattad av alla, inte bara för sin professionalism, utan även för att man visste att LG kunde man lita på. Dessutom hade han humor och var väldigt rolig att diskutera med.


Efter Electrolux var LG mån om att hålla kontakten, bjöd in till roliga och intressanta evenemang och startade sitt nyhetsbrev som jag läste med stor behållning.


Jag kommer att sakna LG och hans spaningar.

_______________________

Pia Hovland


It has been a true honour and pleasure to know Lars-Göran. I have learnt so much from every meeting with him. And always left our meetings with a smile. He managed to always stay calm, plan ahead and consider all possible scenarios before making a move, and still all the time with a joke and a cunning smile.

We were going to have lunch as soon as Covid was "over".......He will be greatly missed!

_______________________

Tord Kyhlstedt


Lars-Göran, som kollega på Electrolux minns jag Dig som en lite annorlunda person i vårt något stressade vinstdrivna företag.

Du stod för ett lugnt och klart tänkande. Du var en god lyssnare, reflekterande, som visade respekt för andra och var uppriktig.

Dina SPANINGAR har jag vidarebefodrat till många vänner genom åren. Tack Lars-Göran!

Tord Kyhlstedt

_______________________

Ulla Hamilton


Människor gör intryck på olika sätt. En del tar stor plats i rummet, andra tar in vad som sker i rummet och reflekterar över vad som sker för att sedan dela med sig av sina tankar. LG tillhör de senare. Jag har känt honom i många år, följt hans karriär och haft fömånen att få ta del av hans reflektioner och kloka råd. Under det senaste året har han, via Axiom Insight, delat med sig av sin klokskap kring opinionsbildning. Ett uppdrag som jag vet låg honom varmt om hjärtat. Han sa alltid att det är roligare att säga ja. Ett svar som också var självklart att ge honom när han ville ses. För det mötet ledde alltid till nya tankar och perspektiv. Nu blir det inga fler möten. Du är saknad käre, kloke Lars-Göran.

_______________________

Georg Danell


Den fina begravningsgudstjänsten, då vi fick ta farväl av vännen LG, fick samma prägel, som LG var. Allvar kombinerades med optimism, kreativitet med hans syn på framtiden.


LG och jag träffades på 60-talet i samband med att han som politiskt underbarn sökte medlemskap i MUF, som 13 år-ing, vilket stadgarna inte medgav. Naturligtvis blev han ändå medlem med många års aktiv medverkan därefter. I början på 70-talet ingick han i en liten, i övrigt mer senior grupp av MUF-are, som besökte Israel. Vi lärde känna varandra väl genom många diskussioner om historia, religion, värderingar och säkerhetspolitik. LG visade redan då sin bredd av kunskap, ödmjukhet, engagemang för viktiga värderingar och allmän klokskap. Sedan den resan har jag haft kontakten genom hela LGs karriär. Oavsett vilken position han har haft har vi återkommande talat med varandra om familjen, hälsan och samhällsutvecklingen. Samtalen med LG präglades av hans vänlighet, omtanke och okomplicerade lösningar. Men tillsammans med våra kära, Isa och Ann-Liss, kunde vi kombinera seriösa samtal med exakta synpunkter på annat viktigt i livet t ex desserter. Alltid uppföljda av många härliga skratt.


Vi tackar LG för alla glada, fina minnen tillsammans!


Georg med Ann-Liss Danell

_______________________

Ann Lindell Saeby


Ska vi? Ja! Så gick det till när jag blev fast anställd på Kreab. Året var 1988 och jag hade frilansat på Kreab hösten 1987 samtidigt som jag läste sista terminen på Handelshögskolan. De digitala hjälpmedlen var ännu relativt begränsade så det var övervägande kommunikation på papper som gällde. Det var många år senare, i samband med att flyttstädning pågick inför byte av kontor från Sköldungagatan till Floragatan, som jag fick se den avrivna lappen där mitt namn stod och frågan ”Ska vi?” var ställd till Lars Göran från Peeter Luksep. Jag är väldigt glad att Lars-Göran tyckte det var roligare att säga Ja.


Lars Göran satte upp gemensamma mål för verksamheten och morötter som tex utbildningsresan till Disney – där kvalitet och kund stod i centrum. Han såg också värdet av att arbeta med företagskultur och värderingar. Han hade tankar om hur en kunskapsorganisation bäst samverkar där adhocratin stämde väl in. Det gick aldrig att skriva en text som inte kom tillbaka med kommentarer eller frågor. Ibland tog det lite tid men det blev alltid bättre med Lars Görans input. Han testade också sina egna idéer och tankar. Mycket av detta har jag tagit med mig och haft nytta av i mitt eget ledarskap och utveckling av team under åren på Kreab och efter det i större organisationer som Fortum och NCC. Fler företag skulle mått bra av Lars-Görans tankar.


Under alla år Lars Göran sedan arbetade på Electrolux och därefter Svenskt Näringsliv såg han till att hålla kontakten – genom att bjuda in till diskussion och dialog om intressanta ämnen, senaste trender och genom sina egna spaningar.


Lars Göran var en omtänksam person som tog sig tid att lyssna. Hans klokskap inom kommunikation och opinionsbildning är det många med mig som kommer sakna.

Tack Lars Göran för att du sa Ja 1988 och att jag fick möjligheten att lära känna dig!

_______________________

Amelie Langby


Det är seneftermiddag på Storgatan 19 och de flesta är ute på möten eller har gått för dagen. Lars Görans dörr står på glänt och jag passar på att titta in för en stunds samtal i de röda läderstolarna. Just denna eftermiddag kommer vi att prata om mentorskap. LG var som bekant mycket engagerad i att utveckla nästa generations försvarare av den fria företagsamheten. Med detta jobbar också jag och jag frågar om inte han är mentor åt någon. Det är han inte. Åtminstone inte i något sådant där program.


Jag tänker på det där samtalet när jag nås av beskedet om hans bortgång. Många beskriver honom som just en mentor och det var det han i sin roll som vice vd i Svenskt Näringsliv agerade för flera av oss yngre medarbetare. Det var inte formaliserat utan fullkomligt genuint. Med sin erfarenhet och kunskap om hur saker tidigare gjorts i kombination med nyfikenhet och engagemang för framtiden fanns alltid någonting att lära, någonting att diskutera, någonting att ta vidare. Han brukade tala om att det handlar om att börja någonstans och att ge människor en uppgift. Så var det för honom i Nacka en gång. Opinionsbildningen bygger på idéer, formas av individer och utvecklas av nätverk. De insikterna bär jag med mig.


En av de sista kontakterna vi hade var när han skrev för att önska grattis till att jag skulle bli mamma. För även om de flesta av våra samtal handlade om arbetet och idéerna så var det tydligt att familjen betydde mest. Till er går mina tankar.


Amelie Langby, medarbetare i Svenskt Näringsliv

_______________________

Margery Kraus


I am profoundly saddened by the loss of Lars, valued member of my International Advisory Council and dear friend to APCO. Lars always provided me, and our clients, with smart, strategic solutions and he brought his gentle, thoughtful and caring persona with him always. He had a tremendous impact on all of us. Lars lived out our values of boldness, curiosity, empathy and passion in everything he brought to his work to APCO. Our thoughts and prayers to those he leaves behind. May he rest in peace.

_______________________

Elisabeth Grunditz


LG,


Det är svårt att ta in att du inte längre finns där, ett telefonsamtal eller en lunch bort – för att fråga om råd eller uppdateras om allt spännande som händer runtomkring.


Jag är oändligt tacksam för allt du lärt mig, för att du trott på mig och låtit mig växa med ansvar.


När det var dags för mig att för första gången rekrytera en person frågade jag dig om råd, om hur jag skulle tänka och göra. ”Fråga något i stil med hur personen sorterar sina glas i köksskåpet” sa du och vi pratade länge om vikten av att prata ”samma språk” även om man inte alltid tycker lika. Det finns såklart inget rätt svar på frågan men hur och vad en person svarar ger en vägledning om vem den är. En typiskt LG-finurlig fråga som jag ofta återkommer till.


Med sorg och saknad,


Elisabeth

_______________________

Rickard Ydrenäs


Tack för inspirerande och lärorika spaningar, LG! Vi kommer alltid minnas dig.

_______________________

Tove Lifvendahl


Under den tid vi arbetade ihop såg jag honom aldrig på dåligt humör, utan alltid med flera tankeprocesser och projekt igång samtidigt, ständigt nyfiken på nästa steg, framåtlutad, vetgirig om vad som väntade runt hörnet och medveten om betydelsen av att använda tiden med omsorg. "Vad ska vi göra åt x och y, har du någon tanke om det?" var en fråga jag tror att vi är många som fick, och den sporrade omgivningen att anstränga sig i tanken för att hitta goda svar. Det är jag tacksam för.

_______________________

Anna Johansson


Jag hade privilegiet att jobba nära LG under flera år på Svenskt Näringsliv. Alltid smart, inkluderande, nyfiken, klurig, utmanande, vänlig, vass och varm. Full av idéer, nytänkande och goda råd kom han att påverka både mitt yrkesliv och livet utanför jobbet. Liksom han påverkat så många andra, både i stort och smått. Fastän det nu är flera år sedan vi arbetade ihop tänker jag än idag "Vad skulle LG gjort?" och med det guidas jag fortfarande av hans kompass. Vila i frid, LG.

_______________________

Christina Lindberg


Jag minns LG som en fin, respektingivande och respektfull chef. Till att börja med på Kreab och så småningom på Electrolux. Han var alltid en källa till inspiration och det bästa bollplank man kan tänka sig. Nyfiken, lyhörd och vetgirig. Hans sinne för humor var också frikostigt. Kloka principer som "om inget annat funkar, prova sanningen" och "tid är det mest värdefulla vi har, planering av den kan man inte delegera" har jag tagit med mig från vårt samarbete. Och oändligt mycket mer.


Tack för allt! Vila i frid LG!

_______________________

Mona Odhnoff Sundström


LGs och mina vägar korsades första gången i mitten på 1980-talet. LG fanns på Kreab och jag var informationschef på Byggentreprenörerna (numera Sveriges Byggindustrier), som genomförde ett par omfattande och rikstäckande kampanjer: Bygg Sverige ur krisen och Mer valuta för byggkronan. Under min tid på NCC återupptogs kontakten.

Vårt samarbete må ligga långt tillbaka i tiden, men minnet av LGs briljans i kombination med hans finstämda person är starkt. Så tacksam att våra vägar möttes!

Mina tankar går till familjen som alltför tidigt tvingats ta farväl. Må LG vila i frid!

_______________________

Åsa Myrdal Bratt


Jag jobbade nära och intensivt med Lars Göran i många år på, framför allt på 1980 och 90-talen. Först som (väldigt ung) ”stabschef” när LG var VD på Kreab. Med åren jobbade vi tätt i många stora projekt. Vi skrev också den interna lilla boken Rojong tillsammans, något han ofta återkom till när vi sågs långt senare. Senast nu i juni, vilket fick mig att leta fram den på nytt. Det känns extra angeläget att minnas den nu. Rojong är ett indonesiskt ord för samverkan och samverkan är något LG var väldigt bra på och mån om. Han skapade alltid en känsla av förtroligt och kreativt samarbete även i relationen med kunder, fjärran från den vi- och ni-kultur många ser, och framför allt såg, som självklar och nödvändig. Det gjorde det extra inspirerande och utvecklande att jobba med just Lars Göran. Alltid nya idéer och kreativa vändningar. Ett ovanligt konstant gott humör och en vänlig grundinställning. En stark och smittande passion och förmåga att se det viktiga i alla projekt vi jobbade med. Det är mycket jag tagit med mig och är tacksam för.


Lars Göran lyckades t o m övertala mig att avbryta min mammaledighet tidigare än jag tänkt för att komma med till Ja till Europa som ansvarig för den betalda delen av kampanjen. Det var förstås väldigt spännande. Tillsammans med inte minst reklamgurun Jan Cederquist och hans team ägnade vi många timmar kring viktiga avvägningar i reklam och tryckt kommunikation. Vi gjorde många undersökningar och budskapstester och för både Lars Göran och mig blev det extremt tydligt hur det vi alla redan har i våra huvuden påverkar vad vi sen hör och ser. Det har påverkat oss båda starkt i yrket sen dess. Tack för att jag fick vara med om det Lars Göran!


Erfarenheten från Ja till Europa lockade mig till reklamvärlden några år och vi sågs inte lika mycket. Så hörde Lars Göran av sig med ett nytt spännande projekt - att arbeta i team med honom och amerikanska varumärkeskonsulten Larry Light med Electrolux nya varumärkesstrategi. Även det ett omfattande arbete som jag var med och drev i mer än två år som inhyrd från Kreab, där jag precis börjat igen. Det var första gången jag kom i kontakt med ett varumärkesarbete som verkligen var strategiskt, inte bara inom kommunikationen utan i produkt- och tjänsteutvecklingen och i omvandlingen av hela Electrolux. Det tänkandet har kommit att prägla hela min yrkesverksamma tid sen dess. Idag arbetar jag som konsult inom varumärkesutveckling och är kursansvarig lärare på Berghs i samma ämne, som bara blir mer och mer intressant. Tack för det Lars Göran, utan dig skulle jag kanske inte göra just det idag! Tack också för att du har varit en uthållig vän. Vi har inte alltid tyckt lika om allt, och det har varit en styrka. När det har blåst har du funnits där och påmint om att i slutet kommer alltid kavalleriet, inspirerat av otaliga westernfilmer.


Slutorden i Rojong-skriften var ett citat från en annan av Lars Görans favoriter Walt Disney: "The whole thing here is the organization. Whatever we accomplish belongs to our entire group, a tribute to our combined effort. I feel there is no door which, with the talent we have here, cannot be opened." Tack igen Lars Göran, du var med och öppnade dörrar för mig och många, många andra.

_______________________

Per-Allan Karlsson


Vilken fantastisk resa jag fått vara med på att arbeta med och för dig under mer än 20 år. Ditt sätt att hela tiden utmana, vrida på argument och analysera har pushat mig att alltid försöka ligga i framkant. Dina uppdrag har många gånger legat så långt fram att man fått stretcha sig själv maximalt. Att rekrytera talang till dig innebar att hitta de som alla andra ville rekrytera men du var alltid 3 år före. Det finns så många tillfällen att relatera till. Stort tack för att du var den du var.

_______________________

Peter Jeppsson


Tack LG för de år vi fick tillsammans i ledningen för Svenskt Näringsliv! Vi brukade skoja om att du var den som tänkte mest konspiratoriskt i gruppen, och inte sällan fick du rätt. Din erfarenhet och din förmåga att läsa av människor kom ofta väl till pass även i arbetsgivarfrågor. Vila i frid.

_______________________

Johan Björkstén


Lars-Göran,


Du var en av mina bästa vänner. Tomrummet och sorgen är svåra att sätta ord på. Men du, mentorn och rådgivaren, finns kvar och kommer aldrig att lämna mig eller alla de andra du funnits till för genom åren; din klokhet och omtänksamhet kommer att fortsätta vägleda oss, vartän du själv vandrat.


Ett par veckor innan du plötsligt lades in på sjukhus så lärde du min son Erik att cykla. Barnets glädjestrålande leende och gränslösa lycka när han i kvällssolen pilade bort längs grusvägen från sommarstället i Ösmo får symbolisera vad du betytt för så många av oss. Älskade vän, vi saknar dig i jordelivet, men du finns alltid kvar inom oss.

_______________________

Magnus Karlberg


Tack Lars Göran för din stora generositet med kunskap, klokhet och tid som du alltid delade. Din optimism och förmåga att se möjligheter var uppfriskande och uppskattat under de åren vi arbetade tillsammans på Electrolux .

_______________________

Annika Landius


Som tidigare kollega med LG i Svenskt Näringsliv, minns jag de snabba stegen i korridoren, alltid ett leende och många framtidsspaningar. LG lyfte bla digitaliseringen som näringslivets stora revolution och att Afrika med Kenya kommer att vara en framtida intressant marknad för näringslivet, som vi borde skaffa oss mer kunskap om. LGs framsynthet tillförde mycket till oss som arbetade med näringspolitiken.

_______________________

Carin Lembre


I hela mitt yrkesverksamma liv har du LG funnits där. Som chef i Ja-kampanjen, som ordförande i Springtime och som kund under många år. Tänk vad mycket roliga saker vi gjort tillsammans. Saknaden är stor.

_______________________

Jan Nygren


Lars Göran och jag kommer från olika miljöer och hittade vår politiska hemvist i olika politiska partier. Men vi fann varandra i det goda samtalet och i respekten för demokratiska värden. Ja, vi arbetade också tillsammans inför folkomröstningen om EU-medlemskap. Det var alltid lika spännande och roligt att möta Lars Göran. Rak, uppriktig och alltid med en lite provocerande fråga som gav samtalet mening. Vi träffades inte så ofta, men det slumpade sig så att just de sista veckorna av Lars Görans liv hade vi fler kontakter än vi haft på länge. Mötte samma Lars Göran som jag känt sedan tidigare. Kanske lite smalare, men i övrigt... Fick förvisso beskedet om hans sjukdom, men sådant brukar man ju numera klara.

Och snabbt därefter beskedet om hans bortgång. Obegripligt, ofattbart och svårt att ta in.

Du är saknad, väldigt saknad. Men minnet av dig lyser.

_______________________

Rolf Gren


Dear LG


My time with you started in China where you were the one helped me to grow the market, my business skills, and on top of all taught me have to take responsibility and to be honest and correct.

But most of all you taught me give respect and you get respect. Make sure that the word we is much more important that the word I.

Give compliments to people and let people grow in the life because you show trust and make sure it is we who did it not I.

You introduced me to such great people as Waldner and Johan Bjorksten and many more.

I will never forget our media training you arranged for us in China and all that we learned have followed me and been to extreme help and benefit for me.

I want to say Thank You for all you did for me and I do not mean all you done for me in my business life. You were a try friend and always invited me and my family to your home and lucky me you did visit us in our home.


You will always be in my life!!

...


Kära LG


Min tid med dig började i Kina där du var den som hjälpte mig att växa marknaden, mina affärskunskaper, och dessutom lärde jag mig att ta ansvar och vara ärlig och korrekt.

Men mest av allt lärde du mig att ge respekt och du får respekt. Se till att ordet vi är mycket viktigare än ordet I.

Ge komplimanger till människor och låt människor växa i livet eftersom du visar förtroende och ser till att det är vi som gjorde det inte jag.

Du presenterade mig för så fantastiska människor som Waldner och Johan Bjorksten och många fler.

Jag kommer aldrig att glömma vår mediaträning som du ordnade för oss i Kina och allt vi lärt oss har följt mig och varit till extrem hjälp och nytta för mig.

Jag vill säga tack för allt du gjorde för mig och jag menar inte allt du gjort för mig i mitt affärsliv. Du var en försökskompis och bjöd alltid in mig och min familj till ditt hem och tur att du besökte oss i vårt hem.


Du kommer alltid att finnas i mitt liv!!

_______________________

Leif Johansson


När LG kom till oss på Electrolux lärde han sig snabbt väldigt mycket om marknadsföring, produktutveckling och varumärken. Det var bra men minst lika viktigt var att han lärde oss otroligt mycket om politik och samhället runt företagen. Det blev lärdomar som jag haft mycket nytta av i mitt liv.

Allra bästa hälsningar

Leif Johansson

_______________________

Staffan Götestam


Att Sverige är med i EU är mycket LG:s förtjänst som ledde kampanjen JA till Europa. Jag och min syster Birgitta Götestam tillfrågades av LG om vi ville svara för den kulturella delen med teater och roliga evenemang som med humor och glädje kunde skapa den snabbaste vägen till människans insikt om EU som fredsprojekt. Det var en spännande tid och jag minns den segerrusiga kväll då faktum trumpetades ut. Sverige kom med i EU. Jag minns också LG:s uppmuntrande och vägledande förmåga. Man kände sig sedd och betydelsefull för det historiska projektet. LG, alltid retoriskt skicklig med en busig glimt i ögat skapade entusiasm och en tro på det gemensamma målet. Och när vi sågs under åren därefter ställde han alltid nyfikna frågor: "Hej, hur mår du, hur går det, kan jag hjälpa till med något?" Att ha fått vara en av dom som LG skickade sina kloka och genomtänka spaningar till känns fint och jag kan fortfarande höra honom ställa dom vänskapsfulla frågorna, inte bara till mej utan till en hel värld. "Hej, hur mår du, hur går det, kan jag hjälpa till med något?"

_______________________

Vännerna på Ung Företagsamhet


Tack LG för ditt stora stöd till vår verksamhet. Uppmuntring och utmaning i lika delar. Din tro på ungas företagsamhet har gjort att Sverige har ett starkare, större och bättre entreprenörskap idag och i framtiden. Du har gjort skillnad.


Ung Företagsamhet genom

Cecilia Nykvist

_______________________

Inger Christenson


Jag kände LG genom hans arbete i styrelsen för Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro. Han var engagerad och kunnig och alltid med glimten i ögat. Tack för denna insats under många år.

_______________________

Birgitta Ed, Carl B Hamilton och Annika Sundström, kollegor på Ja till Europa


Som tidigare meddelats har Lars Göran Johansson, Stockholm, gått bort. Närmast anhöriga är hustrun Isabel, dottern Helena, barnbarn och moder. Han blev 67 år.


I folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap 1994 var Lars Göran Johansson, allmänt kallad LG, en av de viktigaste personerna. Han var navet i en kampanj där osäkerhet hanterades med respekt och där många människor med olika bakgrunder och politiska uppfattningar kunde enas.


En omtyckt bild bland ja-sidans affischer och annonser, var den med en trygg skotsk herde som med blicken stadigt fäst på tvivlande och oroliga svenska betraktare med ett leende sade ”Welcome Sweden!”. Underförstått, vi är ungefär som ni; inget konstigt. Budskapet, att de flesta européer, som skottarna, tycker att fördelarna med att vara EU-medlem är större än nackdelarna, avdramatiserade väljarnas beslut.


LG ansvarade för en kampanj som präglades av vänlighet, och omsorg om människorna som skulle bestämma sig, en kampanj med en mångfald av personer som avsändare av ”ja”-budskapet. En kampanj som inte hotade med hemska konsekvenser vid ett nej, och som var sparsam med teoretiska beräkningar och juridik.


LG var alltså chef för organisationen Ja till Europa. Upplägget speglade hans egen personlighet. Han var lågmäld med en förståelse för att denna komplicerade fråga borde handla om att Sverige bör vara med och fatta besluten i Europa för att bättre påverka Sveriges roll och chanser i Europa, och inte bara stå utanför och anpassa sig till vad andra bestämmer.


När ledande politiker som Carl Bildt och Ingvar Carlsson tillsammans skulle driva hem ja-sidans budskap fanns en risk för att effekten inte skulle fördubblas utan den kunde lika gärna halveras, påpekade LG, eftersom väljare som uppskattade den ene partiledaren ofta ogillade den andre. LG förstod därmed också vikten av att lyfta fram andra och nya företrädare. Dit hörde inte minst Marit Paulsen som i egenskap av rekorderlig, rak och slagfärdig kvinna var en effektivare budbärare av ja-budskapet än statsråd och professorer.


Pricken över i:et var hans mod att mitt i kampanjandets allvar också våga använda humor. Ja-sidans slogan ”Det är roligare att säga ja!” irriterade motståndarna, men fick de egna leden att känna både glädje och entusiasm.


Vi har mycket att tacka LG för och kommer sakna hans rättframma och direkta frågor. Han lever som en förebild när det gäller opinionsbildning och ledarskap.


DN 7 oktober 2021

_______________________

Tomas Tobé


Jag lärde känna LG när vi tillsammans utvärderade ett EU-val för vårt parti. Förstod snabbt vilket erfarenhet, men framför allt nyfikenhet, som denna finurliga person besatt. Sedan dessa så hördes vi återkommande i de olika roller vi hade och våra samtal kretsade nästan alltid kring att analysera olika skeenden i vårt samhälle. Jag kommer alltid att bära med mig våra samtal och så tacksam för att jag fick lära känna LG.


Det känns tungt att du lämnat alldeles för tidigt. Vila i frid.

_______________________

Niklas Nordström


Ibland kan man fundera vad man egentligen har åstadkommit under yrkeslivet som blir bestående värden. I LGs fall behöver man inte fundera på det han bidragit med. Sverige och vi som bor här har det mycket bättre tack vare LGs engagemang och arbete för att göra Sverige till en del av EU. Vanligt folk har fått det bättre tack vare att ekonomin växer och jobben blir fler. Utan LG kanske vi inte varit med i gemenskapen och Sverige hade på många sätt varit ett fattigare land. Jag hoppas LG kände sig stolt när han promenerade i Vasastan och reflekterade över livet och det han gjorde som JA-general. Vi är många som är stolta över att vi fick jobba med LG och vara en del av den krets av människor han ville umgås med. Klok, nyfiken och alltid intressant att tala med - så kommer jag minnas LG. Hoppas ni som finns i familjen förstår hur många vi är som kommer sakna LG och som önskar att ni får frid i sorgen efter honom.

_______________________

Peter Isling


Finaste LG. Alltid så klok. Alltid där för goda råd. Alltid juste, vänlig, men bestämd. Du var en fantastisk chef och mentor som gav mig möjligheter att utvecklas och bryta ny mark. Tillsammans tog vi nya och betydelsefulla grepp för näringslivets opinionsbildning som kommer vara vägledande för långt fram i tiden. Jag är så glad och tacksam att jag fick lära känna dig och arbeta tillsammans med dig under flera år. Vila i frid.


Peter Isling, Chef Extern kommunikation, Svenskt Näringsliv

_______________________

Henrik Tjernberg


Jag mötte LG första gången på KREAB i slutet av 80-talet och har sedan dess haft förmånen att träffa honom i olika roller och olika sammanhang. En sak visste jag varje gång vi träffades; jag skulle gå därifrån som en visare och klokare man. Lågmäld, eftertänksam och med en idérikedom som är få förunnat spred han framtidshopp i en, ofta alltför glåmig omvärld.


Det är bedrövligt att LG inte längre finns bland oss men hans gärning ska sent glömmas.

_______________________

Joakim von Braun


LG var tillsammans med Peeter Luksep en av de goda vänner jag lärde känna i början av 1970-talet inom MSU, Moderat Skoldungom. De bägge, samt Ulo Ignats, var i hög grad ansvariga för min politiska skolning under ungdomsåren. Då var kampen mot kommunismen synnerligen aktuell och både svenska vänsterextremister och Moskvas imperialister i Baltikum och Östeuropa fick sina fiskar varma. Nu har dessa krafter i många stycken förpassats till historien.


Nu har samtliga dessa tre vänner från ungdomen fallit ifrån - alldeles för tidigt. De intressanta telefonsamtalen och mailen kommer nu att bli allt färre. Det känns både bittert och oerhört tomt!

_______________________

Tommy Adamsson


Saknaden av LG är djup och stor. Han var bakom sin milda och vänliga framtoning snabb, klar och tydlig i sin analys i alla de frågor vi hade anledning att beröra tillsammans. Jag har många fina minnen från åren av samarbeten i olika fora. Han borde fått vara verksam bland oss mycket längre. Frid över hans ljusa minne.

_______________________

Gunnar Andrén, f.d. riksdagsledamot


Till Lars-Göran

Ett mycket tråkigt besked -efter att ha känt LG i kanske fyrtio år eller mer: Det var alltid - för att nu ta fasta på de sista åren - hugnesamt att få del av hans spaningar, som alltid väckte nya tankar, idéer och infallsvinklar.

Vissa blir alltför kortlivade. Jag inrangerar LG i den dessvärre allt längre raden av vänner man alltid hade utbyte av, om dt så var via texter eller personliga sammanträffanden.

RIP.

_______________________

Håkan Gergils


LG gjorde alltid den rätta analysen. Alla borde ta till sig dessa analyser och slutsatserna som följer. Det är bästa sättet att hedra vännen LG och skapa ett bättre samhälle. RIP Lars Göran!

_______________________

Bo Albertsson


Alltid ett råd tillhands.

_______________________

Lars Tobisson


Många är de kampanjer som LG och jag drev tillsammans under 1900-talets sista decennier. Det gällde valrörelser och folkomröstningar. Det handlade om löntagarfonder och Europa.


Som kommunikatör var inte LG den bombastiske befälhavaren som basunerade ut sina budskap på gator och torg. Men hans insatser betydde mycket för dem som under dessa år slogs för en framtid i frihet.


Uppslagsrik och plikttrogen såg han till att projekt och evenemang genomfördes enligt uppgjorda planer. Alltid älskvärd och välvillig, även i stridens hetta.


LG! Vi kommer att minnas dig som en nyckelspelare i kampen för vad vi ser som frihet och rättvisa..

_______________________

Mats Lederhausen


Jag saknar L-G redan. Hans insatser för att vidga vår syn, lyfta vår blick och hjälpa oss alla att se saker i ett större, vidare och mer upplyftande sammanhang har varit ovärderligt för mig och många andra. Tack. Vi måste fortsätta detta viktiga arbete. Världen behöver det idag mer än någonsin.

_______________________

Marie Rudberg


Nyfiken, orädd, rädd, strateg, detaljorienterad, sparsam, generös, reflekterande, orolig, förtjust skrattande, nytänkande, omtänksam, snäll, känslig, intellektuell, nätverkande, sällskaplig, delaktig. Alldeles för tidigt, jag saknar dig!

_______________________

Fredrik Pallin


Det var under min period på JA till Europa som jag förstod att det är PR och kommunikation jag ska jobba med (vilket jag gjort sedan dess). Det var otroligt inspirerande att både jobba med kampanjen i sig och med LG som chef. EU-kampanjen är ju en hel bok i sig med otaliga upptåg och nya grep kring kommunikation. Vi hade otroligt kul på JA-kontoret och jag minns särskilt när vi hyrde in en lärarinna i franska då hela kontoret skulle lära sig eller bli bättre på franska. Jag och LG hamnade i OBS-klass och blev tvungna att ta extralektioner och vi kan väl konstatera att LG var bättre på annat (likaså jag). Under årens lopp jag och LG följt varandra. Han var alltid intresserad och uppmuntrande längs min karriär. Han kunde höra av sig då och med frågor och funderingar kring nya digitala tjänster eller specifika frågor om sociala medier. Alltid nyfiken och blicken mot det senaste. Det är så jag minns LG!

_______________________

Carina Malmgren Heander


Lars Göran, LG, minns första mötet hösten 2007 när jag skickades för "screening" till dig av Hans Stråberg min blivande chef på Electrolux och vår gemensamma. Blev briefad att "LG han är svår med många vassa frågor" så var påläst och skärpt! Vilket samtal vi hade, nog fanns det skärpa men oj så berikande, stimulerande och roligt. Och på den vägen blev det som kollega och vän. Du fanns där med din klokskap, intelligens, skarpa analys och omtanke. Många frågor har ventilerats och fått ett svar över en lunch på Bobonne. Tack LG! Du finns alltid med mina tankar - hur skulle du gjort här i denna situation?

_______________________

Dan Hohenthal med familj


I medlet av 1970-talet utsattes Finland mer än någonsin efter andra världskriget för påtryckningar från Sovjetunionens sida. Det var tiderna under vilket begreppet ”finlandisering” myntades. Som en följd av den osunda politiska utvecklingen i Finland, grundade dåvarande riksdagsman Georg C. Ehrnrooth det konstitutionella partiet, för vars ungdomsförbund jag småningom blev ordförande. Tiderna var svåra och vi som var aktiva i partiet sökte stöd inte minst av de nordiska liberalkonservativa partierna såsom Moderaterna i Sverige.


Det största stödet fann vi bland Moderaternas ungdomspolitiker. En av de första som stod upp för oss var, den för några år sedan tyvärr bortgångne, Peeter Luksep, som med sin estniska bakgrund kände starkt för Finland. Genom Peeter kom jag i kontakt med Lars Göran, som osjälviskt tillsammans med Peeter gjorde sitt bästa för att stöda oss konstitutionella och hjälpa oss att få kontakter i Sverige. Ett av det viktigaste Lars Göran gjorde för oss, var att ordna ett möte mellan Moderaternas dåvarande partiordförande Gösta Bohman och mig. Det blev en stor upplevelse för mig personligen och inspirerade mig otroligt mycket.


Lars Göran hade ett brinnande intresse för Finland. Långt senare förstod jag att han fått det i modersmjölken, eftersom hans morfar under frihetskriget i Finland år 1918 såsom Finlands-frivillig hade kommit i kontakt med dåvarande general Gustaf Mannerheim.

Under årens lopp lämnade såväl Lars Göran som jag politiken, men våra vänskapsband bestod och våra familjer stod regelbundet i kontakt. Sålunda var det också naturligt, att när vår familjs yngsta, Victoria, skulle döpas bad vi Lars Göran och Isa bli hennes gudföräldrar. Detta hade också en speciell symbolisk betydelse, eftersom Georg Ehrnrooth, Gustaf Mannerheims gudson, var gudfar till Victorias äldre bror Michael.


En av de trevligaste traditioner med Lars Göran och Isa var julluncherna i Stockholm, ofta på Grand Hotells terrass. I dessa deltog alltid åtminstone Lars Göran och Isa samt min hustru Susanne och våra tre barn, Michael, Louise och Victoria tillsammans med mig. Denna tradition pågick i flera år, men på grund av corona-pandemin blev december 2019 den sista gemensamma jullunchen. Eller egentligen inte den sista, eftersom vi hade en virtuell sådan den 13 december 2020. Lars Göran och Isa deltog från sitt hem i Stockholm och vår familj från vårt semesterhus i Levi i finska Lappland. Borden såväl i Stockholm som Levi dignade av traditionella julläckerheter. Den jullunchen glömmer vi aldrig.


Den 23 augusti i år kom Lars Göran och jag överens om att i år försöka återuppta jullunchtraditionen, så som den varit innan pandemin. Tyvärr blir den jullunchen nu aldrig av.


Tack Lars Göran för din vänskap. Tack för det stöd du under de politiskt svåra åren stod för. Tack för att vi fick känna dig.

_______________________

Göran Thorstenson


Den 24 sep nåddes jag av budet att Lars Göran somnat in. Jag visste att han var sjuk eftersom vi pratades vid för någon vecka sedan. Men nu är LG borta och det är helt ofattbart och sanslöst sorgligt.


Lars Göran var min lärare och mentor. Som lärde mig det mesta av vad jag kan om kommunikation. Först som min chef i flera år på Kreab. Sedan under lång tid som styrelseordförande i Springtime när jag var VD. Men också som en verkligt god vän jag kunde prata med om det mesta. Vi delade grundläggande värderingar och åsikter om världen. Men vi hade också olika uppfattningar i mycket. Jag kunde bli tokig på Lars Görans invändningar och kritik, men för det mesta insåg jag så småningom att han hade rätt. Han var en av de klokaste och och mest kreativa personer jag känt - kanske en av Sveriges allra bästa kommunikatörer. Och vi hade så kul tillsammans. Som t ex när vi for till OS i Atlanta sommaren 1996, köpte svartabörsbiljetter från män med tjocka guldkedjor och lyssnade på barnkörer hos Coca-Cola.


Du kommer att saknas mig Lars Göran. Men du kommer ändå alltid att finnas där för mig, när jag funderar på hur du hade tänkt. Mina tankar går till Helena med familj och till Isabel! Vila i frid LG!

_______________________

Gunnar Strömmer


Lars Göran Johansson - LG för alla som kände honom - har gått bort. Han spelade stor roll för många. Inte minst som mentor och rådgivare till många unga i deras väg mot vuxna roller i politik, opinionsbildning och näringsliv.


LG:s samhällsengagemang startade tidigt. Han var riksordförande för Moderat skolungdom och satt i ledningen för Moderata ungdomsförbundet. Han pluggade på Handels och tog sig vidare till näringslivet.


Och så blev han kampanjgeneral för JA-sidan inför 1994 års folkomröstning om svenskt EU-medlemskap. För oss som fick vara del i den kampanjen (själv var jag då 22 år och tog uppehåll från juridikstudierna i Uppsala för att kunna vara med på heltid) var det en helt omvälvande upplevelse. Och LG:s ande svävade över alltihopa. Betydelsen av segern, att Sverige blev en fullvärdig del av det europeiska samarbetet, kan förstås inte överskattas.


I alla sina ledande roller i näringslivet efter JA-sidans vinst - både i företag och i näringslivets organisationer - har LG fortsatt odla och utveckla sina relationer, inte minst med yngre förmågor som han trott på. Och de vittnesbörd som efter hans bortgång har strömmat fram från alla håll och kanter lyfter fram hans nyfikenhet, kreativitet, framtidstro, vilja att bidra med nya insikter och få andra att växa.


Han har också hjälpt oss som idag leder Moderaterna med kloka råd och insikter, och vårt samspel avbryts nu mitt i steget och alldeles för tidigt.


Mina tankar går till LG:s familj. Minnena av LG är ljusa och kommer att delas och vårdas av många.


Gunnar Strömmer

Partisekreterare i Moderaterna

_______________________

Annika Sundström


Jag känner mig priviligerad som fick jobba tillsammans med LG när han var chef för JA till Europa. Kampanjen inför folkomröstningen präglades av hans förståelse för att frågan helt enkelt handlade om att vi bör vara med och fatta besluten, inte stå utanför och anpassa oss till vad andra europeiska länder bestämmer. Hans insikter och ledarskap, och många trovärdiga röster som presenterade sina skäl för att vi ska vara med i gemenskapen, gav oss rösträtt i Europa.

_______________________

Elisabeth Tarras-Wahlberg


Det kändes väldigt sorgligt att läsa att LG inte längre finns bland oss. Trösten är att han ändå gör det genom allt klokt han sagt, skrivit och gjort. En sällsynt kreativ och klok kollega har gått ur tiden.

_______________________

Gunnar Hökmark


Ständigt med en ny tanke, en ny kunskap eller en ny idé. Alltid ett steg före men alltid lika mån om att dela med sig. Inspirerad av ny kunskap och nya idéer men alltid med samma vänskap och ideal. Alltid mån om ljusets kraft men aldrig ivrig att ställa ljuset på sig själv. Ständigt på rätt sida om problemen. Ständigt med sina vänner. Alltid med sina närmaste i tanken.

Det är så sorgligt att det ljus Lars Göran Johansson var nu slocknat. Det är en väldigt god vän som gått bort men också en person fylld av ansvar och engagemang för det som är rätt och det som är fel.

I en tid då många valde att betrakta förtrycket i Östeuropa och i Sovjetunionen som en given konstant såg LG kraven på frihet som en självklarhet, beredd till den nödvändiga konfrontation mot dem som accepterade det eller teg inför det. Frihet och marknadsekonomi, för det var så ett civiliserat samhälle formas, som ger alla en möjlighet att växa, utvecklas och skapa välstånd gemensamt.

Ständigt nya vinklingar och ständigt nya perspektiv. LG såg och förstod vad som skiljer det öppna samhället från det slutna, det växande mot det stagnerande och det civiliserade mot det brutala. Vad han än arbetade med under sin långa karriär inom politik, konsultverksamhet, kampanj och opinion eller i företag och organisation var det detta personliga engagemang som han aldrig svek.

LG var, kanske för många i det fördolda, avgörande för att Sverige skulle ta steget in i Europeiska Unionen. Han hade många viktiga roller men kanske var den mest historiska hans stora insats för att genom saklig opinionsbildning, personlig känsla och förmåga väcka de mångas engagemang för medverka till ett svenskt ja i folkomröstningskampanjen om Sverige skulle säga ja till medlemskap i EU.

Han var kampanjledare för Ja till Europa men i själva verket mycket mer än så. Han ledde den breda opinionsbildningen och väckelsen för varför Sverige inte bara var en självklar del av Europa utan också en lika självklar del av det europeiska samarbete som vi stått utanför så lång tid.

Det hade han stått upp för långt innan, redan när han som gymnasist och ung moderat ville agera för ett öppet Europa, fritt och demokratiskt. Den visionen såg han själv mycket konkret till att den blev verklighet. Förmågan att övertyga och hans syn på opinionsbildning som ett ständigt samtal mellan argument gjorde att så många gick till rötterna med sin syn på Sverige och Europa att en majoritet röstade ja. Inte för att de blev påverkade av någon annan utan för att de utifrån sina egna värderingar och uppfattningar såg och förstod varför de som medborgare måste ta ansvar för sina egna åsikter och säga ja till Europa.

LG förstod opinion eftersom han respekterade människor och hade den självklara insikten att varje individ har uppfattningar som är präglade av mycket mer än ett ja eller ett nej. Han kunde sätta ljuset på det som var viktigt för andra liksom för honom själv. Han var själv en del av den långsiktiga rörelse som ledde Sverige fram till medlemskap.

Så var det på varje befattning och i varje ansvar han hade. Ideal och respekt. Opinionsbildning för ett fritt näringsliv och för ett öppet samhälle. Kommunikation och tydlighet för ett av våra finaste stora företag. Ständigt med en ny boks tankar eller med en nya artikels nya reflektioner.

Ständigt med en ny inspiration kring hur man når fram till människor med insikten att man bara kan övertyga dem genom att väcka deras egna uppfattningar, inte tvinga på dem andras.

Ibland för att ifrågasätta det som vi kunde tycka var självklart men som vi måste förstå bättre. Andra gånger för att locka fram den tvekan som gör att man tvingas grunda sig i egna ideal.

En god vän som betydde mycket för sina vänner. Mig övertygade han att bli ordförande i Moderata Ungdomsförbundet för länge sedan men därefter och i alla nya steg med som bollplank, stöd och vän. Alltid en vän att lita på och med många vänner därför att han var en god vän.

Ständigt den gymnasieelev som upptäckte omvärlden och världen och stod upp för sina ideal, som med samma ideal fortsatte upptäcka mer även när han upptäckt så mycket redan. Och nu får vi inte längre del av hans upptäckter. De nya perspektiven när vi själva sitter fast. Men värst av allt inte glädjen i samtal och möten. Vännen som kunde försätta berg, och gjorde det, finns inte längre. Tankarna går till hans Isa och dottern Helena med familj,

_______________________

Marit Mitteregger

Jag hade förmånen att få lära känna LG under min tid på Six Year Plan. Att han så frikostigt delade med sig av sina kunskaper, åsikter och tillit till en sådan junior konsult som jag var då, är något jag är mycket tacksam för idag. Det är ett förhållnings- och arbetssätt som jag tar med mig i framtiden. Mina tankar och kondoleanser går till hans familj och kollegor.

_______________________

Nicklas Skår

Jag hade många intressanta samtal med LG både på Storgatan och på vår gemensamma klubb där vi var ledamöter. Men främst kommer jag att minnas LG för det förtroende han visade mig i samband med att vi gjorde en film om hållbarhet för Svenskt Näringsliv. LG gav mig och övriga inblandade i projektet full frihet att skapa en 45 min lång film utan att han en enda gång bad att få se något klipp under produktionen, trots att jag sagt att den skulle kunna upplevas kontroversiell. Han såg den först på premiärvisningen. Att han på det sättet vågade tro på mig som medarbetare gav mig möjligheten att göra något av det största och roligaste jag gjort, och sannolikt kommer att göra, under mitt yrkesliv. För det är jag honom evigt tacksam. När vi talades vid sista gången var det i förhoppningen att pandemin skulle klinga av och att vi skulle kunna ses snart över en lunch. Det kommer nu inte att ske. Saknaden är stor!

_______________________

Lars G Karlsson

Lars Göran min namne, jag hade äran att få arbeta med dig under många år. Första mötet med dig var redan under EU kampanjen. Sen fortsatte vår kontakt under din Electrolux tid, där jag fick förtroendet att göra flera koncernutställningar. Sen när du lämnade Electrolux och gick till Svenskt Näringsliv, så fick jag åter uppdrag från dig. Att arbeta med och för dig var en utmaning. Man måste vara påläst och noggrann, dina tankar och knivskarpa blick tog alltid uppdragen till en hög nivå. Jag lärde mig mycket av dig och kommer sakna dina spaningar som var väldigt kära när dom kom. R.I.P Lars Göran.

_______________________

Ulrik Wehtje

Vi är många som kommer att sakna LG både som god vän och för alla hans kloka ord och tankar. Djupt tacksam för att fått träffa lära känna honom.

_______________________

Anders Edholm

Lars Göran var för mig och många andra inte enbart en god vän utan också en mentor, inspiratör och en utmanare. Lars Görans ständiga nyfikenhet och vilja att prova nya grepp var inspirerande för många av oss och är något jag har tagit med mig under min tid i näringslivet och politiken. Vi arbetade ihop i nära 25 år, saknaden är stor. Vila i frid Lars Göran, dina tankar och idéer lever vidare här nere på jorden.

_______________________

Janerik Larsson

25 september ·


Vännen LG

Kretsen som arbetade med EU-folkomröstningen 1994 decimerades när HG Wessberg gick bort 2018 och nu har vår vän LG också lämnat oss.

Det blir ett än större tomrum i en mångårig vänskap som skapades under några utmanande år på 90-talet och som sedan fortsatt i det privata med LG och Isabel.

För Gunilla och mig var det med stor sorg vi tog emot budskapet från Isabel i fredags eftermiddag.

Våra varma tankar går nu i första hand till henne och till Helena och hennes familj.

Men livet och vänskapen fortsätter och minnet av vännen LG kommer att bestå.

_______________________

Anders Lindberg

I det tidiga 80-talets Stockholm var LG, trots en ganska blygsam fysionomi, en stor man. Det stod ett skimmer av politik, affärsliv och "stora världen" runt LG: Välskräddad och gärna med ett synligt nummer av Economist i fickan. Att som Handelsstudent från provinsen, erbjudas att ingå i hans krets, kändes som att bli välkomnad till "den högsta kasten". Under de därefter följande decennierna har våra roller varit medarbetare, rådgivare, bollplan och samtalspartner. Men oavsett roll har det övergripande syftet med det pågående samtalet alltid varit: Hur kan de frihetliga värdena stärkas och skyddas? LG var de stora idéernas man, men inte de stora gesternas eller åtbördernas man. LGs paradgren var att genom inpass - en fråga, krav på ett förtydligande, påpekande om ett logiskt felslut eller ett tillägg - strama upp, förädla och befrukta en idé eller ett förslag. Inte sällan gjorde han därmed sina egna tankar och idéer till någon annans, vilket får betraktas som en skicklig consiglieris främsta signum. LG var en stor man och han gjorde stort och viktigt för många. Saknaden är stor.

_______________________

Anna Wieslander

Det var med bestörtning jag tog emot beskedet att LG har gått bort. Det var alltid intressant att ta del av hans spaningar. Vi kom i kontakt med varandra när jag startade Atlantic Council-kontoret i Stockholm. Han var hjälpsam med sitt nätverk och med idéer kring samarbeten som jag skulle kunna utveckla. Vi på Atlantic Council jobbar alltid i partnerskap och så uppfattade jag även LG:s ansats. Därtill var han med sitt intresse for omvärlden en spännande samtalspartner. Det var en glädje att få lära känna honom.

_______________________

Bo Svefors

Att driva mjuka frågor i hårda sammanhang.

Det var LG en mästare på.

Bo S

_______________________

Anders Hult

LG gav mig mitt första riktiga jobb i mitten på 90-talet. Som alltid fick man stor frihet och ansvar och hans skickade ut mig i världen. Osnuten och ung så hade man alltid hans förtroende och misstagen på vägen korrigerade han med lugn. Hans nyfikenhet och ständig jakt på nästa fråga som betydde något har jag sällan stött på hos någon annan. Hans klurighet och lurighet i små frågor var alltid närvarande. Hans trick att skicka mail från anonyma mailkonton för att testa kundtjänsten på Electrolux var alltid lika kul! Tack LG.

_______________________

Hans Ollongren

Första gången jag träffade LG var i Bryssel under Ja till Europa kampanjen. Det var verkligen roligt att få vara en del av projektet, där lärare från hela Sverige besökte Bryssel för att få en inblick i vad det skulle innebära om Sverige blev medlemmar i EU.

Efter det sågs vi i många olika sammanhang, Electrolux, Svensk Näringsliv men också i ett litet men tätt sammansvetsat gäng, där LG var en ledande gestalt, i Vasastan under rubriken "Upper West" - med regelbundna testningar av Dry Martinis och efterföljande middagar.

LG var en verklig "early adopter" - den förste som bjöd in mig till Facebook för riktigt många år sedan.

VI kommer att sakna LG otroligt mycket. Hans underfundiga humor, hans skarpa blick för vad som händer runt omkring i samhället och hans förmåga att formulera komplexa sammanhang på ett kristallklart sätt.

Vi tänker på dig, och vi tänker på Isa och hela familjen.

_______________________

Maria Åsenius

Åh, vad sorgligt att LG gått bort. Hans spaningar var alltid en fröjd att ta del av. LG var nog en av de skarpaste hjärnor jag stött på, och dessutom full av värme och humor. Nu blir tillvaron lite blekare.

_______________________

Johan Östberg

Jag är glad att jag fick lära känna dig. Du sa vad du tyckte, du var alltid trevlig och du var aldrig finare än andra. Det finns få som du. Vila i frid.

_______________________

Carola Lemne

Jag lärde känna LG när jag blev vd för Svenskt Näringsliv. Hans rykte föregick honom - en av Sveriges skickligaste kommunikationsstrateger, fick jag veta, och de år vi jobbade ihop bekräftade det omdömet. Jag lärde mig otroligt mycket om den svåra konsten att påverka vad som händer med både fakta och känslor, att välja sina strider, att förstå sina motståndare (och vänner också förstås!) och att lära sig använda sin person och sin position på allra mest effektiva sätt.

Ett tydligt minne var när jag var färsk på jobbet och var inbjuden att tala på något stort event - minns inte vad, men stort var det. LG var (tyckte jag) lite om sig och kring sig vad det gällde arrangemangen. Mycket detaljer om vilka andra som skulle vara där, de fysiska förutsättningarna, inramning, mottagande etc. Lite väl mycket tyckte jag, som från mina år på Praktikertjänst visserligen var van vid mycket stora , men samtidigt rätt informella sammanhang. Tagga ner tyckte jag - jag åker dit och vet ju vad jag vill säga så det ordnar sig säkert. LG tittade lite bistert på mig och sa: Bara för att inte du tar ditt ämbete på allvar så betyder inte det att inte inte jag gör det! En elegant tillrättavisning av en ny vd!

Och sån var LG - aldrig rädd för att säga mot sin chef när det behövdes, alltid beredd att dela med sig av sin kunskap, och alltid med koll på varenda detalj. Lite väl mycket koll skulle nog några säga, och visst kunde man ibland sucka lite över LGs behov av att ha full koll på allt - men jag lärde mig snabbt att det var kopplat med förmågan att se de stora linjerna och en otroligt stark kompass för vad som var rätt och fel, och varför vi gjorde det vi gjorde. En yrkesman ut i fingerspetsarna, en lojal och skicklig rådgivare och en god vän. Saknaden är stor!

_______________________

Leif Johansson, Michael Treschow, Hans Stråberg

Lars Göran, eller LG som de flesta av oss främst kände honom som, har under många år gjort viktiga insatser för Sverige och för det svenska näringslivet. Redan åren före EU-folkomröstningen ombads Lars Göran att leda stiftelsen Ja till Europa och vad som skulle bli Sveriges kanske mest avancerade opinionsbildningsoperation någonsin. Lars Görans strategi var i korthet att driva en lågmäld samtalskampanj och effektiv opinionsbildning. Mycket tack vare Lars Görans intelligens, ödmjukhet och finurlighet kom Sverige i november 1994 att rösta för ett svenskt EU-medlemskap.

1995 rekryterades Lars Göran till tjänsten som ny kommunikationsdirektör i Electrolux. Electrolux som under många år vuxit och blivit alltmer diversifierat var under omdaning. Globaliseringen började ta fart på allvar. Under många år hade Electrolux vuxit genom förvärv och på köpet fått många varumärken världen över att hantera. Lars Göran ledde en transformationsresa av sällan skådat slag och ett stort antal varumärken konsoliderades genom en ny varumärkesstrategi.

Lars Göran insåg tidigt att koncernen även behövde tänka om hur man arbetade med produktutveckling. Vitvaror och dammsugare hade i konsumenternas ögon blivit något vardagligt och nu behövdes nya grepp för att utveckla mer spännande produkter baserade på konsumentinsikt. Lars Göran var drivande och Electrolux gick mot ett produktsortiment med färre varumärken, och produkter som svarade bättre mot konsumenternas behov.

Lars Göran var en mycket uppskattad och för oss viktig medarbetare som det var lätt och roligt att arbeta med. Med sitt kund- och medarbetarfokus var kommunikationen en del av marknadsföringen. Lars Göran hade alltid ett glatt humör och inget var för svårt. Vi fick, alla tre, stor hjälp och stöd i att utveckla Electrolux.

Efter avslutat värv på Electrolux gick Lars Göran vidare till Svenskt Näringsliv och en roll som vice vd och kommunikationsdirektör. Rollen innebar att LG blev kommunikationsdirektör för det svenska näringslivet. Med sina insikter och djupa kunskaper fortsatte Lars Göran sin gärning för att göra Sverige till ett mer företagarvänligt och därmed framgångsrikt land. Våra tankar går till Lars Görans familj.

SvD Papperstidning 11 oktober 2021

_______________________

Odd Eiken

Vi möttes 1973 på det ungkonservativa sommarlägret i Ugglarp. Lägerledaren Lars-Göran – för de flesta bara LG – hade just gått ut gymnasiet och var riksordförande för Moderat skolungdom. Under det halvsekel som följt har vi hunnit vara kollegor, kompanjoner, ömsom varandras chef och uppdragsgivare och ständigt varandras bollplank. I livets svåraste stunder har LG också visat sig vara den bästa och mest omtänksamma kamrat man kan önska sig.

LG arbetade på Kreab parallellt med studierna och blev snart vd. Som ledare var han smart, analytisk och kreativ. Ibland kunde han upplevas som litet hemlighetsfull. Skälet var hans ringa behov av att vara mittpunkt, men också att medan vi andra brottades med problemet, så arbetade LG:s hjärna redan med lösningen.

När vi i styrelsens för Ja till Europa sökte efter den som kunde leda ja-kampanjen i folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap föll valet på LG. Oddsen var dåliga. Nej-sidan ledde. Ja-sidan var dessutom en allians av parter som till vardags var varandras motparter. Moderater, liberaler och socialdemokrater. Facket och arbetsgivarna. I den alliansen riskerade den enes bästa argument för ja, bli den andres skäl för ett nej.

I många folkomröstningar har strategin varit att skrämmas med konsekvenserna av en förlust. Den kampanj som LG orkestrerade, var motsatsen. Folklig, patriotisk och positiv. LG:s roll i ett av Sveriges viktigaste vägval var avgörande.

Efter folkomröstningen följde år som hyllad kommunikationsdirektör på Electrolux och sedan Svenskt Näringsliv. Vid 65 år fyllda startade han bolaget Axiom Insights. När han fick frågan om varför han gav sig på detta, trots bräcklig hälsa och uppnådd pensionsålder, svarade LG med det som varit rubriken på hans kampanjstrategi, och kanske också devisen för hans livsgärning: ”Det är alltid roligare att säga ja.”

DN 4 oktober 2021

_______________________

Läs LGs egna spaningar

Svenska folket vill ha vaccinpass

31 augusti, 2021.

Debatten är intensiv, främst i andra länder. Vissa företag kräver att anställda ska vara vaccinerade (eller löpande testa sig) för att få komma till jobbet och restauranger i flera länder kräver nu vaccination om du ska få äta där. Vad tycker svensk folket?

Vi på Axiom Insight har frågat allmänheten. Den första frågan handlade om svenskarnas inställning till att arbetsgivaren kan kräva att deras medarbetare är vaccinerade. Resultatet från denna fråga visar att det finns ett starkt stöd för detta där 65 % av de 1400 tillfrågade anser att det är en bra idé med krav på medarbetare, medan 21 % tycker det är en dålig idé. 14 % av de tillfrågade är tveksamma. Självklart är stödet större bland de som redan är vaccinerade. Av de som är helt vaccinerade är det 79 % som anser att det är en bra idé att arbetsgivaren kan kräva att man är vaccinerad.

Stödet ökar ytterligare (69 %) om det är de anställda som kräver att deras kollegor ska vara vaccinerade för att de ska komma tillbaka till jobbet.

Vi frågade även om de skulle välja en restaurang som kräver att alla gäster är vaccinerade. Även här ansåg 65 % av svenskarna att det var en bra idé medan 20 % tycker det är en dålig idé. Resterande 15% anser inte att det spelar någon roll.

Det är överraskande att det är så många som tycker att det ska vara krav, givet den mer frivilliga linje som Sverige hittills har haft. Kanske har de vaccinerade ledsnat på alla restriktioner som de uppfattar är ett resultat av att många fortfarande inte har tagit sina sprutor.

Undersökningen genomfördes i augusti i vår rullande tracker Axel. Respondenterna är rekryterade för att ge en representativ bild av den svenska befolkningen utifrån ålder, kön och region. För mer information kontakta vår VD, Tove Jarl: tove.jarl@axiominsight.se.

Den här undersökningen gjorde vi på eget initiativ. Vi genomför varje månad 2000 webbintervjuer för våra kunder som en del av arbetet att utforma budskap som mottagaren uppfattar, förstår och accepterar.

/LG

Det behövs entusiasm!

18 juni, 2021.

Snart är det fem år sedan den brittiska folkomröstningen om medlemskap i EU. Om bara 600 000 personer hade bytt åsikt (av 46 miljoner röstberättigade) hade Storbritannien fortsatt som medlem i EU.

Någon riktigt entusiasm för EU har aldrig funnits i Storbritannien. Debatten om EU hade under 30 år huvudsakligen handlat om problem och de flesta politiker hade definierat sig själva som EU-skeptiker. 2016 skulle man, av pragmatiska skäl, uppmana befolkningen att rösta för fortsatt medlemskap. Inte för att EU gör Storbritannien starkare, säkrare och bättre – utan för att ett utanförskap är svagare, osäkrare och sämre. Det fungerade inte.

JA-sidan (Remain) hade som huvudstrategi att tala om de ekonomiska problemen med att stå utanför EU. De hade inte så många andra möjligheter, eftersom deras tidigare företrädare hade varit skeptiska till EU. Deras enda alternativ var att försöka utmåla ett utträde som ännu värre än medlemskap. Ofta i form av statistik och fakta framfört av företrädare från Bank of England och IMF. Det var lika entusiasmerande som att sitta i en telefonkö till Försäkringskassan.

Mot detta stod påståendet att medlemskapet kostade 350 miljoner pund i veckan, pengar som lämnade Storbritannien och som bättre kunde används av NHS. Ett felaktigt påstående som 47 % av väljarna i en opinionsundersökning trodde var sant. Även om påståendet starkt ifrågasattes fortsatte Leave att använda det. Ju mer det diskuterades desto fler insåg att medlemskapet var mycket dyrt och att rösta Leave innebar att man stödde den inhemska sjukvården.

Till detta kom att den stora näringslivsorganisationen, CBI, lämnade walk-over. Det kändes olustigt att ge sig in i kampanjen och man trodde (eller hoppades) att JA-sidan skulle vinna ändå. CBI valde att inte registrera sig som kampanjorganisation vilket innebar att man i princip inte kunde göra något under kampanjen. CBI ”neutraliserade” sig själva. En näringslivsorganisation måste våga ta ställning, även om det kortsiktigt kan kännas obekvämt.

Det finns mycket mer att lära av Brexit, det mest grundläggande är att man måste våga stå upp och argumentera för sin grundläggande uppfattning (tex att samarbete mellan länder är bra) och inte falla i fällan att bara diskutera problem och spela defensivt. Det kanske fungerar att vara defensiv i en fotbollsmatch mot Spanien, men vill man vinna hela Europamästerskapet måste man våga göra mål. Först då blir skapar man entusiasm.


/LG

Följer du med ut eller stannar du hemma när det är över?

4 maj, 2021.

Förhoppningsvis börjar vi se ljuset i tunneln på pandemin. Kanske kan vi snart börja leva livet som vanligt igen. Eller blir det som vanligt eller kanske ser vi ett ”nytt normalläge”?

Just nu känns det uppenbart att man äntligen kommer att sitta på alla restauranger hela kvällar, tacka ja till alla inbjudningar, konsumera alla pengar man sparat och besöka alla resmål som varit så långt borta. Dags att plocka fram affischerna från folkomröstningen om EU: att säga ja är roligare.

Men, blir det så - eller kommer vi att ha fått andra prioriteringar? Kanske kommer vi att uppskatta hemmet mera, den lilla intima middagen med några få och att det faktiskt är bättre att se film på TV än i en stor biosalong där alla prasslar med godispåsar.

Undersökningar visar att många tror att de kommer att vara hemma mer än tidigare, även om de inte längre måste. Andra har tvingats träna på att vara ensamma och har lärt sig uppskatta sitt eget sällskap. Många har fått en insikt om vilka familjemedlemmar och vänner som man verkligen saknar, vilket inte alltid varit de man träffat oftast. Jag tror att många kommer att ompröva om de verkligen trivs med sin livssituation och att det kanske är dags att pröva något annat, både på jobbet och bland vänskaps- och familjerelationer.

I SvDs Perfect Guide skriver Hugo Rehnberg att hans livsstil plötsligt har blivit 10 år äldre. Att han känner sig klar med nattliga fester, lägger sig numera tidigt och funderar på om storstaden kanske inte är allt. Kommer vi se fler som följer Rehnbergs väg?

I veckan har det varit mycket prat om ett ”nytt normalläge”. Kritikerna mot Lena Hallengrens uttalande har med rätta konstaterat att vi inte kan inskränka grundläggande fri- och rättigheter under ospecificerad tid. Men ett nytt normalläge kanske snarare handlar om att vi, utan restriktioner, uppskattar vår frihet mer och har möjligheten att kunna ta aktiva val att stanna i den lilla världen med de närmsta när vi vill.

Det handlar kanske inte bara om att vara hemma utan att vi kommer att använda vår tid mera medvetet. Precis som när man varit nära att dö, känner man att tiden måste användas bättre, en plötslig insikt i det uppenbara, livet inte är oändligt. Då gäller det att försöka leva varje dag som den sista - och göra det som känns viktigast.

/LG

Har vi Zoomat ut?

12 mars, 2021.

Nu är det bevisat - digitala möten är mer tröttsamma än ”riktiga” möten.

En ny studie från Stanford undersöker varför en dag med Zoom-möten uppfattas mera tröttande än en dag med fysiska möten. Jeremy Bailenson menar att på Zoom-möten tittar alla på alla hela tiden och därför upplever många att det är som att stå på en teaterscen. Dessutom är ofta deltagarnas ansikten närmare dig än om mötet hade varit i ett mötesrum, vilket kan upplevs som mer hotande (och därmed energikrävande). En tredje effekt är att du dessutom ofta ser dig själv, vilket sällan sker i verkliga livet. Att ständigt bli påmind om hur man ser ut och ständigt behöva reflektera över ens egna ansiktsdrag när man talar, tenderar att trötta ut även den bästa. Sammantaget konstaterar forskaren på Stanford att digitala möten är psykiskt mer ansträngande än traditionella.

Digitala zoom-möten har dessutom ofta fler deltagare än motsvarande fysiska möten. Det är så enkelt att lägga till en person och man är ju orolig att någon ska känna sig utanför när de sitter hemma. Dessutom vill alla som är inbjudna visa att de har något betydelsefullt att säga. Allt för ofta under möten blir det därför mer en kamp om ordet bland vissa deltagare, medan andra deltagare helt har zoomat ut.

Alla dessa nya möten, är kanske anledningen till att undersökningar visar att de som jobbar hemma under pandemin faktiskt jobbar fler timmar än tidigare. Den tid som många tidigare tillbringade i kollektivtrafiken eller bilköer är nu arbetstid. Men all denna nya extratid som vi lägger på möten, gör den oss mer produktiva?

Signaturen Bartleby på The Economist uppskattar att 80 % av tiden som 80 % av deltagarna tillbringar på möten är bortkastad och under pandemin har denna bortkastade tid ökat. Hans optimistiska slutsats är att vi kan se framemot en stor produktivitetsökning med färre möten med färre deltagare när vi flyttar från köksbordet tillbaka till kontoret.

Davis Wallace förutsåg i en bok om framtiden, som kom ut 1996, att ”videotelefoner” kommer slå igenom brett, men att det bara kommer att vara - ett år för att sedan återgå till ”bara ljud”. Jag tror att Teams och Zoom är här för att stanna (även efter pandemin). Men, mina förhoppningar är att vi framöver har möten vars syfte är så pass tydligt att ingen någonsin behöver tänka tanken när mötet är avslutat att detta möte kunde ha varit ett mail.


/LG

PS. Personlig har jag dock under pandemin verkligen uppskattat att ha vinprovning eller middag med barn och barnbarn digitalt.

Vem i hela världen kan man lita på?

27 januari, 2021.

Det är snart 50 år sedan Mikael Wiehe och Hoola Bandoola Band sjöng ”vem kan man lita på”.

Några årtionden senare kommenterade Wiehe sången med att ”tillit är något helt avgörande i ett samhälleligt perspektiv (…) vi måste kunna lita på att sjukvården och skolan fungerar, att de gamla tas om hand på ett bra sätt”. Wiehe har sitt perspektiv, men jag kom att tänka på hans kommentar när vi på Axiom ställde en fråga om tillit och politiker.

Vi valde en formulering som har använts i USA i över 50 år. Vi frågade svenska folket om de ”känner att svenska politiker saknar kontakt med folket”. 73% svarade ”ja”, dvs 3 av 4 anser att svenska politiker saknar kontakt med folket. Enbart 27 % svarade nekande på denna fråga.

Det som kanske är mest överraskande är att ja-sägarna inte är överrepresenterat av arga äldre män på landsbygden utan att det är relativt jämt över fler demografiska variabler. Det är till och med något fler personer i storstäderna, bland medelålders och kvinnor. Frågan började att ställas i USA när Lyndon Johnson var president (1963–1969) och i USA har andelen ja-sägare ökat för varje årtionde sedan dess. Idag svarar runt 80 % att de känner att politiker saknar kontakt med folket. Sveriges resultat är inte långt efter och kanske kommer vi att se samma trend i Sverige framöver.

Vi frågade om tilliten till ”svenska politiker” och hade säkert fått andra svar om vi frågat om det parti man själv röstar på. Men, det finns utan tvekan en stark uppfattning och en klyfta mellan väljare och politiker. Känslan är inte ideologisk - det handlar för många om ”att det inte fungerar”. Polisen kommer inte om jag ringer och nu känns problemen med sjukvård och äldrevården än mer akut. Fler och fler verkar se alla politiker/politiska partier som en enhet. När problemen hopar sig och ingen verkar ta sitt ansvar, kommer fler att fråga sig vem i hela världen man kan lita på?

Jag tror att hur vaccineringen av befolkningen sköts under våren kommer att vara ännu ett test på om vi kan lita på politiker och myndigheter. Om svenska folket inte litar på sina politiker/makthavare har vi ett problem som inte går att vaccinera bort.

/LG

Avbryt mig inte

1 december, 2020.

Jag vill höra vad du tycker. Det är så man säger, men så avbryter man ändå den som pratar. Alla avbryter - inom familjen, bland vänner, på jobbet och i debatten.

Problemet ligger ofta hos oss som avbryter. Vi orkar inte lyssna. Vi tror att vi vet vad personen som pratar ska säga. Vi vill göra något annat. Vi vill spara tid. Vi vill korrigera den som pratar. Vi vill prata själva. Därigenom skickar vi en tydlig signal att vi egentligen inte bryr oss om personen som pratar. Vad jag har att säga är viktigare.

Vi avbryter snabbare nu är tidigare enligt the Gottman Institute i Seattle. Deras forskare kom fram till att den genomsnittliga tiden att lyssna på en person under ett affärsmöte för tre år sedan var 20 sekunder. Om man mäter på samma sätt (hur man nu gör det) har tiden idag minskat till 11 sekunder.

Att fokusera på någon eller något är dagens bristvara. Även när vi försöker koncentreras oss blir vi ständigt avbrutna. ”Mobilerna” med en ständig ström av notiser och mail är en orsak. Vi blir oroliga, det finns alltid något annat som kanske är viktigare än det man borde göra. Vi väljer det vi tror är brådskande istället för det som egentligen är viktigast.

Den första debatten mellan Trump och Biden har redan blivit ett historiskt exempel på att ständigt avbryta den som pratar. Intressant att Trump, enligt undersökningar, uppfattades mer positivt i den andra debatten, när muteknappen gjorde det svårare att avbryta.

Att avbryta skapar polarisering, genom att inte lyssna på vad den andra säger, tycker och tänker är det svårt att bygga broar mellan olika uppfattningar och skapa förståelse. I många fall tycker man inte olika, man har inte lyssnat och därför missförstått. Vilka konflikter - små som stora - hade undvikits om parterna bara hade lyssnat.

Att fokusera, lyssna och förstå, svårare än man tror. Vad kommer hända om den genomsnittliga tid att lyssna på en person minskar ytterligare, och där en tweet anses för lång för att läsa?


/LG

Metaforer avslöjar hur vi tänker

3 november, 2020.

Nästan allt som är abstrakt omvandlar vi till metaforer för att förstå. Metaforer är inte retorik utan en struktur för hur vi tänker, uppfattar omvärlden och inte minst hur vi kommunicerar med andra. Metaforer är en del av vår kultur och kan förändras över tid.

Genom djupintervjuer och fokusgrupper kan vi förstå vilka metaforer människor använder och därmed hur de tänker och inte minst hur de ”sorterar” ny information. Det finns metoder för att utveckla och testa nya metaforer för att få fler att förstå ett budskap.

Axiom har tex testat olika metaforer för ”att göra det lättare att skapa nya arbeten”. Det är helt klart lättare att förstå metaforen om ”att öppna dörrar till nya arbeten”, det är aktivt och visar att även den som vill ha ett jobb kan ta ett steg för att få ett arbete. Den metaforen fungerar bättre än den metafor som ibland används att ”lägre trösklar ger fler arbeten”. Det sista associeras lätt att med att stå på knä med sandpapper.

En annan observation är att vi - i näringslivet och politiken - ofta inte pratar om verkligheten utan istället försöker beskriva ett diagram där en kurva går upp eller ner. Vi säger att arbetslösheten stiger, när det handlar om att fler människor har blivit arbetslösa. Vi säger att arbetslösheten är hög när det handlar om att många saknar jobb.

Ibland kan även metaforer bli långsökta. När industrins företrädare i en debattartikel nyligen vill beskriva det ekonomiska läget skrev de att det var mörkt som ”i Marianergraven”. Vi var många som fick googla för att lära oss att det är Stilla Havets lägsta punkt - över 11 kilometer under vattenytan. Vilken innebär att texten om att det skulle vara lite ljusare 200 meter upp från botten inte stämmer, där är det fortfarande helt svart. Metaforer ska man ta med en nypa salt och gärna ha torrt på fötterna....

/LG


PS. Tack för alla kommentarer till Spaningen om värderingar som frihet, samarbete, hushållning, nyfikenhet och respekt som alla är viktiga både i en familj och i ett företag. Det flesta som hörde av sig tyckte jämförelsen fungerade, några gillade den så mycket att de spred Spaningen vidare. Andra påpekade klokt att det finns mycket annat som skiljer företag och familj - tex att i en familj kan man inte välja bort individer.

PPS. När vi på Axiom frågar svenskarna om det är bäst för Sverige att människor litar på eller är skeptiska till media svarar 63 % att är bäst att vara skeptisk och 23 % att det är bättre om vi litar på media. Speciellt yngre tycker det är viktigt att vara skeptisk. Hur ska man tolka det?

Är ett företag som en välfungerande familj?

29 september, 2020.

En fungerande familj och ett framgångsrikt företag har mycket gemensamt. Men alltför ofta tenderar vi att beskriva dem på olika sätt. Nedan finns ett sätt att beskriva ett företag utifrån en familj som håller ihop. Fungerar det?

Frihet, inte tvång

Goda relationer både i en familj och i ett förtag bygger på frivillighet – ingen ska tvingas till något hon inte är med på. Varje individ har rätt att skapa sitt liv efter eget huvud, så länge hon inte skadar andra. En myndig person har rätt att själv bestämma hur hon lever och med vem, vad hon ska göra, läsa och tycka, och vad hon ska göra med sitt eget liv. Den seriösa företagaren erbjuder, handlar och förhandlar, men tvingar ingen.

Samarbete, vi hjälps åt

Ensam är inte stark. För att förverkliga våra drömmar och lösa våra problem måste vi hjälpas åt. Oavsett om vi ska hjälpa till med matteläxan, trösta lillasyster, utveckla en algoritm, eller möta klimatförändringarna måste vi samarbeta.

Ett företag är en mängd frivilliga samarbeten mellan medarbetare, leverantörer och kunder. Precis som hela ekonomin - en smörgås med pålägg är resultatet av frivilligt samarbete av tusentals människor, kanske i olika länder.

Hushållning, att vara sparsam med resurser

Både i en familj och i ett företag måste vi hushålla med begränsade resurser. Eventuell vinst i ett företag är ett tecken på att det har skapat värde för andra, genom att ge dem något de vill betala mer för, än för allt annat de annars hade kunnat använda sina pengar till. Eventuellt överskott i en familj kan gå till den där efterlängtade solsemestern.

Hushållning är en förutsättning för hållbarhet. Som företag och familjer måste vi hela tiden omvärdera vilka resurser vi ska använda, för att leva så effektivt och resurssnålt som möjligt.

Nyfikenhet, våga prova och ibland misslyckas

Vår kanske viktigaste drivkraft är nyfikenheten – viljan att utforska, att försöka göra något bättre än förr och hitta helt nya sätt. Nyfikenheten är inneboende hos alla, men den stimuleras både i en familj och i ett företag om man uppmuntrar förmågan att tänka kritiskt, uttrycka sig fritt och utmana invanda tankar.

Kloka företag är alltid öppna för nya idéer från personal, konsumenter och konkurrenter för att ständigt bli bättre. Kloka föräldrar uppmuntrar sina barn att våga prova det som är annorlunda och tänker som Pippi ”det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!”.

Respekt, hänsyn till att vi alla är olika

I en familj bör man respektera varandra som man är, det gäller även i ett företag.

Majoriteten bestämmer inte allt och både i en familj och ett företag diskvalificeras inte avvikande tankar. Vi tolererar andra och deras beslut, även om vi inte gillar dem. Majoriteten bestämmer inte allt. En företagare tittar på vad människor kan göra, inte varifrån de kommer, deras hudfärg eller religion. Och ytterst finns en rättsstat som förhindrar kräkningar av andra och deras egendom.

Varje punkt kan och bör utvecklas. Men, fungerar detta sätt att prata om företagens värderingar? Vad saknas eller leder tankarna fel?

/LG

Avslöjande insikter

26 augusti, 2020.

Även om sommarläsningen börjar gå mot sitt slut vill jag rekommendera boken Politik på riktigt av Irene Wennemo, numera chef Medlingsinstitutet. I grunden en handbok för hur politiker i Regeringskansliet (ca 200 personer) ska samarbeta med ”sina” opolitiska tjänstemän (ca 4300 personer). Men, det finns mycket att lära även för oss i politikens utkanter.

Även om Irene tillhör den inre kretsen inom Socialdemokraterna har hon både som person och författare en hälsosam distans till det politiska spelet. Hon vill både förstå och ha en dialog med sina politiska motståndare.

Det finns många tänkvärda insikter i boken, tex ”Valrörelser handlar ofta inte om vad som är långsiktigt bra för Sverige utan om vad väljarna tror är bra. Och det är inte alltid samma sak” eller ”Bästa möjliga finansiering är att lyckas beskatta eller dra in förmåner för en liten oprioriterad grupp som ändå inte tänker rösta på partiet”.

När man läser boken inser man vilken enorm tröghet det finns när politiska beslut ska genomföras. Politiken är trögföränderlig skriver Irene Wennemo och noterar att en politikers viktiga egenskap är tålamod.

En orsak är ”besittningseffekten” dvs det som redan är beslutat är svårt att ändra på och det finns nästan alltid starka grupper som argumenterar för status quo. Wennemo citerar Daniel Kahneman som har visat på ”att presumtiva förlorare alltid är mer fientliga än vad presumtiva vinnare är entusiastiska”.

Vidare ger hon insiktsfulla tips om hur man utformar ett framgångsrikt vallöfte (populärt, rätt konflikt, mobiliserande, genomförbart, mätbart, rimlig ambitionsnivå och en wow-faktor). Det påminner mycket om hur man sätter mål i stora företag.

Wennemo bekräftar min uppfattning att vill man påverka politiken är valrörelserna helt fel tid, men det är också för sent när regeringen väl är tillsatt - då handlar det ”bara” om genomförande. Den som vill påverka måste vara ute tidigt och arbeta genom de politiska partierna.

Avsnittet Beslutsfabriken är en mycket pedagogisk redogörelse för hur Regeringskansliet är organiserat och hur man manövrerar, speciellt från insidan, för att få igenom beslut. Mycket är lagstiftning men även myndighetsstyrning som är ”ett underskattat sätt att påverka politiken”.

En egen reflektion när jag läste boken är hur tandlösa överenskommelser som januariavtalet blir i praktiken. När man har nycklarna till Regeringskansliet till ett annat parti är man i praktiken maktlös. Det finns hur många möjligheter som helst att på olika sätt förändra, förhala, försena eller fördröja ett förslag som en regering inte vill genomföra.

/LG


PS När Axiom efter sommaren genomför fokusgrupper med allmänheten ser vi en stor osäkerhet och oro inför framtiden. Rekord på börsen och stigande fastighetspriser, samtidigt som arbetslösheten ökar. Det skapar ovisshet och förvirring. När världen och ekonomin är uppochner, vem och vad kan man då lita på? DS

Snabbspolning pågår

9 juni, 2020.

Mycket kommer att bli helt annorlunda efter Corona men ofta är det en snabbspolning av trender som redan fanns. Innan Corona talade vi om att utvecklingen gick fort, nu ser vi en super-acceleration, på gott och ont - är det en snabbspolning framåt eller bakåt? Några reflektioner i Corona-tider:

- Rationalisering av tjänstemannajobb. Vad blir annars slutsatsen när så mycket verkar fungera fast många bara jobbar 60 %? Fyradagarsvecka? Vi ser och kommer att se mycket av en grym strukturrationalisering som även drabbar mycket som fungerar bra.

- Automatisering. Många talar om nationell självförsörjning och att ”ta hem produktionen”. I praktiken handlar det om att robotar tar över tillverkningen istället för lågavlönade långt borta.

- Ökad e-handel. Både vi konsumenter, men inte minst många mindre företag har tvingats att snabbt lära sig att erbjuda handel över nätet. Vad ska vi göra med alla tomma gallerior?

- De stora digitala företagen blir ännu starkare. Google, Amazon, Facebook, Microsoft och Apple kommer att fortsätta att vara en magnet för de smartaste personerna och de nya affärsidéerna. Amazon överväger att köpa klädåterförsäljaren J.C. Penny som håller på att gå i konkurs. Techbolagen är inte längre bara techbolag.

- Nationalism. Stängda gränser och slopade handelsvägar var många nationers första svar på Corona, även inom EU. ICA-chefen uppmanar oss samtidigt att köpa svenskt. Vi som litet land har mest att förlora.

- Konflikten mellan den gamla och nya stormakten - USA och Kina. Det finns många konfliktytor, inte bara tullar och handelshinder, och det är en konflikt där vi kommer att tvingas välja sida.

- Populism. När vi till slut inser att vi varken kan lita på regeringen eller Folkhälsoinstitutet - vem ska vi då tro på? Samtidigt leds flertalet länder som är hårt drabbade av Corona av populistiska ledare.

- Elektronisk övervakning av medborgarna. Tekniken med ansiktsigenkänning har funnits en tid, men nu kommer vi att föredra att visa ansiktet istället för att ta fram plånboken, och allt sparas av någon...

/LG

(Själv fortsätter jag den frivilliga isoleringen och håller digitalt kontakt med familj, vänner och kunder. Axiom expanderar med nya kunder, en nyanställning och genomför framgångsrikt webbfokusgrupper. Nya tider kräver nya metoder).

Apropå snabbspola - spola tillbaka tjugo år. Hur hade vi klarat isoleringen utan möjligheten att mötas digitalt med Teams och Zoom och dessutom inte hade underhållits av Netflix, SVT Play och HBO?

Nio av tio litar på forskare

23 mars 2020

I en ny undersökning som Axiom Insight genomfört om allmänhetens syn och reaktion på Coronakrisen är det tydligt att oron i samhället kraftigt har ökat under de tre senaste veckorna. Idag är mer än hälften av befolkningen ganska eller mycket oroliga för spridningen av Corona.

Undersökningen visar också att personer under 25 års ålder är lika oroliga som de äldre än 65 år, trots att riskbilden skiljer sig kraftigt mellan grupperna.

Oron finns över hela landet men den varierar. Undersökningen visar, möjligen något överraskande, att de som bor i glesbygd oroar sig i större utsträckning än de som bor i tätbefolkade områden.

Från andra typer av krissituationer i modern tid har vi sett att många söker sig till sociala medier för att finna och dela information. Förtroendet är dock större hos allmänheten för forskare, akademiker och myndigheter än för andra informationskällor. Tre fjärdedelar har ganska eller mycket stort förtroende för myndigheter och nästan nio av tio har ganska eller mycket stort förtroende för forskare och akademiker.

Vi kan också se att bekanta och andra som man följer på sociala medier, såsom exempelvis influencers, inte uppfattas vara en tillförlitlig källa till information. Över 83 procent har litet eller inget förtroende alls för information om Corona som kommer från influencers. Över tre femtedelar har inget eller litet förtroende för bekanta på sociala medier.

Undersökningsresultatet visar också tydligt att oavsett vem eller vilka man har förtroende för, så verkar genomslagskraften av vad avsändaren vill kommunicera variera mellan olika grupper i samhället. Även i de fall respondenter i stort litar på samma informationskällor når budskapen/informationen fram i olika hög grad.

Kvinnor är, exempelvis, mer mottagliga för budskapet att tvätta händerna och för informationen att undvika större folksamlingar. Att allmänheten lyssnar till och litar på forskare och akademiker kan vid första anblick verka hoppingivande i en tid av populism, men samtidigt verkar vi trots detta snarare styras av känslor och attityder snarare än fakta.

Ovanstående är utdrag ur en debattartikel jag och Tove Jarl (VD för Axiom Insight) publicerat på SvD debatt

/LG

Själv är jag frivilligt isolerad, inte för att jag är smittad utan för att jag tillhör riskgrupperna efter komplikationerna av en operation förra året. Det fungerar hittills ganska bra, jag är tillgänglig för alla former av digitala kontakter och med ett par videokonferenser varje dag går livet vidare.

Karaokebaren på andra sidan gatan är fortfarande öppen på helgerna. Det måste vara en av de få öppna i Europa och USA. Är osäker - är det något man ska vara glad eller orolig för?

Att lyssna och förstå

5 februari, 2020.

När lyssnade du - ordentligt - på någon senast? Fler och fler pratar, men är det verkligen fler som orkar lägga tid på att förstå?

Vi har alla råkat ut för att den vi talar med verkar dagdrömma, tittar på sin mobiltelefon eller bara tänker på vad hen själv ska svara eller kommentera – och därmed inte verkat lyssnat på vad en säger. Eller ännu värre avslutar dina meningar för att den du pratar med tror att den vet vad du ska säga. Sen kommer den bistra insikten att man förmodligen inte är bättre själv.

Det finns många kurser i att tala, men få i att lyssna. Utmaningen är att lyssna aktivt. Skillnaden är att inte bara uppfatta orden utan att förstå betoningar, kroppsspråk och inte minst vilka begrepp och metaforer som används. Det är då man förstår hur den som pratar tänker, vilka värderingar och attityder som ligger bakom.

Att lyssna aktivt innebär att ställa frågor, öppna frågor som visar ett genuint intresse och nyfikenhet för att fördjupa sig i andra människors sätt att se på världen. Hur många konflikter/gräl hade inte kunnat undvikas om vi varit bättre på att lyssna och förstå?

Det finns hjälp att få: i USA finns nu thefamilydinnerproject.org, där man dagligen inte enbart får förslag på matrecept utan även lämpliga ämnen, så kallade ”conversation starters” att prata om vid familjens skärmfria måltider. Exempelvis ställer de frågan ”What does it mean to be brave?”. Kan det vara så att det krävs lite mod för att våga släppa sin egen världsbild och lyssna aktivt på någon annan för en stund?

/LG


Ett av våra aktuella projekt på Axiom Insight är att lyssna på personer under 30 när det gäller hållbarhet och klimat för att bättre förstå om de uppfattar företagande som en del av problemet eller en del av lösningen. För många kommer svaret på den frågan att forma deras uppfattning om marknadsekonomin.

Lars Göran Johansson

Lars Göran, LG, Johansson var i många år en tongivande röst inom kommunikation och opinionsbildning genom sina arbeten på KREAB, JA till Europa, Electrolux, Svenskt Näringsliv och Axiom Insight.

Därutöver hade LG många engagemang och var alltid nyfiken på att lära sig nya saker.