Šolski parlament

na OŠ Vojnik

Na tej spletni strani boste lahko spremljali dejavnosti Skupnosti učencev OŠ Vojnik in delo Šolskega parlamenta OŠ Vojnik.

Šolsko leto 2019 / 2020

Tema šolskega parlamenta za šolsko leto 2019 / 2020 je "Moja poklicna prihodnost"

DEJAVNOSTI ŠOLSKE SKUPNOSTI:

 • 25. 10. 2019: prvi šolski ples Halloween Party
 • 8. 11. 2019: delavnice Stekleničke upanja
 • 11. 11. 2019: udeležba na skupinski delavnici ob dnevu prijaznosti (Maribor)
 • 8. 11. 2019: delavnice Stekleničke upanja
 • 15. 11. 2019: delavnice Stekleničke upanja
 • 22. 11. 2019: delavnice Stekleničke upanja
 • 12. 12. 2019: sodelovanje na natečaju Bodi dober bodi kul
 • 19. 12. 2019: Christmas disko večer
 • 20. 12. 2019: zaključek akcije Stekleničke upanja v UKC Maribor

DEJAVNOSTI ŠOLSKEGA PARLAMENTA:

 • september 2018: načrtovanje volitev v šolski parlament
 • 13. 9. 2019: razpis volitev
 • 10. 10. 2019: VOLITVE V ŠOLSKI PARLAMENT
 • 11. 10. 2019: razglasitev rezultatov volitev
 • 15. 10. 2019: začetek dobrodelne akcije Stekleničke upanja
 • 16. 10. 2019: začetek dobrodelne akcije: Zbirajmo volno za starostnike
 • 21. 10. 2019: začetek dobrodelne akcije #skupajZaŽivali
 • 13. 11. 2019: sodelovanje z Gimnazijo Celje-Center (stekleničke upanja)
 • 13. 11. 2019: začetek MESECA PRIJAZNOSTI
 • 18. 11. 2019: zaključek akcije #skupajZaŽivali
 • 28. 11. 2019: začetek akcije Deli veselje še z drugimi
 • 10. 12. 2019: snemanje oddaje Male sive celice


Dobrodelna akcija "Stekleničke upanja" - priprave na akcijo

Leta 1999 je v ZDA Diane Gregoire, onkološka bolnica, dobila idejo, da bi izdelovala Bottles od Hope, stekleničke upanja. Rabljene stekleničke zdravil je reciklirala tako, da jih je »preoblekla« v polimerno glino v poljubnih barvah, vzorcih in oblikah ter jih nato razdelila bolnikom, obolelim z rakom. Stekleničke upanja so tako postale simbol za upanje in vero v življenje, saj so bolniki v njih vstavili listek, na katerega so napisali svojo največjo željo. Verjeli so, da se jim bo na ta način zapisana želja izpolnila, ker so potrebovali nekaj, na kar se lahko oprejo in na ta način dobijo moč in upanje za ozdravitev.

Ideja se je začela širiti po vsem svetu in tako prišla tudi v Slovenijo. Ker je pred nekaj leti pri nas akcija zamrla, smo se v Šolskem parlamentu Osnovne šole Vojnik odločili, da jo ponovno obudimo. Želimo si širiti vero v življenje, deliti pozitivno energijo in na ta način pokazati obolelim za rakom v Sloveniji svoje spoštovanje in jim vliti upanja ter moči za ozdravitev. Namen izdelovanja stekleničk upanja je tudi ozaveščanje ljudi, da rak ne prizadene samo starejših, ampak oboleva tudi vse več mladih. Če s to akcijo ozavestimo vsaj nekaj ljudi, da se znebijo slabih navad, ki lahko privedejo do rakavih bolezni, smo naredili veliko.

V stekleničkah upanja so združeni ljubezen in spoštovanje do sočloveka ter umetnost. Vsaka steklenička je namreč umetnina zase, predvsem zato, ker je narejena s srcem in željo, da v življenje nekoga drugega prinaša pozitivno energijo za uresničitev želja, predvsem želje po ozdravitvi.

V akcijo si želimo vključiti čim več ljudi, ki si želijo na tak način pomagati tistim, ki UPANJE še najbolj potrebujejo. Vključijo se lahko vsi, od osnovnošolcev do upokojencev. Vsi, ki želijo pomagati obolelim najti moč v boju za življenje. Stekleničke upanja bomo razdelili v tednu boja proti raku na onkoloških oddelkih po slovenskih bolnišnicah.

Kako pomagati?

 • z zbiranjem stekleničk s plutovinastimi zamaški ali pokrovčki na navoj (v velikosti do največ 5 cm),
 • z donacijo polimerne gline (npr. Fimo masa) ali drugih materialov (moos guma, vrvice, trakovi, das-masa, lepilo, okrasno perje, majhni leseni dodatki, bleščice, …),
 • z izdelavo stekleničk v poljubni tehniki (lahko jih izdelujejo posamezniki doma ali v skupinskih organiziranih delavnicah) – za izdelovanje stekleničk ne potrebujete posebnega umetniškega znanja ali talenta, le dobro voljo in željo po sodelovanju.

V procesu zdravljenja se bolnik oprime vsake rešilne bilke in stekleničke upanja dajejo oporo in upanje bolnikom, da bodo ozdraveli. Vsak, ki je pripravljen nameniti nekaj časa in / ali toplih besed na bolnikovi poti do ozdravitve, je vabljen k sodelovanju.

Simona Šarlah, prof., mentorica Šolskega parlamenta

simona.sarlah@gmail.com

Najlepše se zahvaljujemo Steklarni Hrastnik za donacijo 100 stekleničk, ki jih bomo podarili v sklopu projekta Stekleničke upanja.

Delavnice za izdelavo Stekleničk upanja, ki smo jih izvedli 8., 15. in 22. novembra 2019 na OŠ Vojnik.

Na našo pobudo se je odzvala tudi Gimnazija Celje-Center, ki je v sredo, 13. 11. 2019 izvedla delavnice v 3. a in 4. a pod mentorstvom prof. Tanje Bračun. Najlepše se zahvaljujemo mentorici, ki je izvedla delavnice, prof. Gregorju Deleji, ki je poskrbel za nakup 20 kock Pardo mase in Kristjanu Vebru za organizacijo.

Dobrodelna akcija zbiramo volno za starostnike

Šolski parlament bo letos pomagal tudi starostnikom, ki so v jeseni življenja ostali sami in z najnižjimi prihodki. V Sloveniji je bilo po statističnih podatkih lani preko 36.000 starostnikov, ki so prejemali manj kot 300 € pokojnine. Najnižja znaša 250 €. Poleg pomanjkanja hrane jih najbolj muči mraz, saj pogosto nimajo dovolj denarja za ogrevanje. V društvu Humanitarček iz Maribora zbirajo za njih denar za hrano, mi pa jim lahko pomagamo z darovanjem volne, saj bodo v mesecu novembru pletli šale, nogavice in rokavice za starostnike, ki si tega ne morejo privoščiti. V naslednjem tednu bomo zbirali VOLNO – lahko so ostanki volne ali celi klobčiči. Barva ni pomembna, prav tako ne količina. Če ima kdo od vas doma kakšen klobčič volne odveč, ga lahko prinese do konca naslednjega tedna v učilnico za nemščino, mi pa jo bomo nato poslali v Maribor, kjer se bodo zbirali prostovoljci in pletli. V decembru pa bodo izdelke razdelili starostnikom, ki si jih ne morejo privoščiti in jim tako vsaj malo ogreli mrzle dni.

Vsak posameznik ne more narediti spremeniti sveta, če pa stopimo skupaj, lahko naredimo veliko dobrega. Hvala vsem že v naprej za sodelovanje.

Preberite si tudi: Neprostovoljna dieta starostnikov

Vabljeni ste tudi k projektu Vida, ki ga organizira zgoraj omenjeno društvo Humanitarček in sicer za pomoč starostnikom z nakupi t.i. "lunch paketov" (več na njihovi spletni strani).

Z veseljem vam sporočamo, da smo zbrali veliko škatlo volne (skoraj 6 kg) in jo poslali v Galerijo kreativnih v Maribor, kjer bodo v mesecu novembru pletli šale, kape, nogavice in rokavice za starostnike.

Vsem, ki ste se odzvali in prinesli volno, se najlepše zahvaljujemo!

Halloween Party

Zadnji dan pred počitnicami smo v šolski jedilnici izvedli prvi šolski ples Halloween Party, ki se ga je udeležilo rekordno število učencev - kar 75! Našemili so se v stilu noči čarovnic in dve uri plesali na glasbo, ki jo je vrtel DJ Illusion. Jedilnico so parlamentarci Tjaša A., Nika, Anita, Tjaša B., Bor, Špela in Maša pred plesom okrasili v skladu s temo plesa. Na pomoč sta priskočili tudi naši dve bivši parlamentarki: Klara in Ana. Na koncu so si bili vsi učenci enotni - da je bila zabava odlična in si čimprej želijo ponovnega plesa.

Vsem učencem čestitamo za zgledno vedenje na plesu, organizatorjem pa za odlično pripravljeno zabavo!

#skupajZaZivali

Zahvaljujemo se Tjaši Arih za montažo videov in Aniti Rojc za oblikovanje plakatov ter zbiranje zgodb o živalih.

V času jesenskih počitnic sta tudi obiskali Društvo za zaščito živali v Orovi vasi pri Polzeli.

V humanitarni akciji #skupajZaZivali smo zbrali 250,67 kg hrane za živali. Hvala gospe Maji Polenik in Ani Polenik za pomoč pri prevozu v društvo ter vsem, ki ste darovali hrano in poslali SMS s ključno besedo KONJI5 na 1919!

MESEC PRIJAZNOSTI NA OŠ VOJNIK

13. novembra obeležujemo mednarodni dan prijaznosti. S tem dnem pa smo na šoli začeli z mesecem prijaznosti. Parlamentarci Tjaša A., Nika, Anita, Tjaša B, Živa, Bor, Špela in Maša so med vse zaposlene na matični šoli in na vseh treh podružnicah razdelili rdeče srčke, na katere so prilepili lepe misli.

11. novembra 2019 smo se udeležili skupinske delavnice v organizaciji Dobrodelne organizacije Humanitarček in Galerije Atilem v Mariboru. 11 predstavnikov šolske skupnosti se je z mentorico Simono Šarlah v popoldanskem času odpeljalo v Maribor in pobarvalo kar 160 prodnikov in na njih napisalo lepe misli, ki so jih na mednarodni dan prijaznosti delili po vseh Sloveniji. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje v tej veliki, vseslovenski akciji.

Deli veselje z drugimi

Z 28. novembrom 2019 smo nadaljevali z aktivnostmi v sklopu meseca prijaznosti. Naš namen je bil širiti pozitivno energijo, biti prijazen do izbranih soljudi in širiti prijazne misli v svoji okolici, predvsem, če želimo določeno osebo prijetno presenetiti.

Učenci so lahko v učilnici za nemščino vzeli majhne kuverte, v katerih so našli listek. Na listek so napisali prijazno sporočilo, lepo misel za kogarkoli na šoli. Lahko so se podpisali ali pa ostali skriti. Listek so vstavili v kuverto in nanjo napisali, komu je namenjena. Kuverto so nato odnesli nazaj v učilnico, v za to pripravljeno škatlo.

Predsednica in podpredsedniki Šolskega parlamenta so škatlo izpraznili dvakrat tedensko in poskrbeli, da je prišlo pisemce na pravi »naslov«. K sodelovanju smo povabili tudi vse zaposlene na šoli, saj so lahko prijazna sporočila poslali tudi učiteljem.

Z veseljem sporočamo, da je akcija doživela ogromen odziv, nad vsemi pričakovanji. V dobrih dveh tednih smo odposlali in raznosili preko 700 kuvert!

Bodi dober bodi kul

Sodelovali smo na natečaju Bodi dober bodi kul in sicer z videoposnetkom, ki sta ga posnela Žiga Kogovšek in Benjamin Mauh. Posnela sta dobrodelno dejavnost na naši šoli.

Male sive celice

Parlamentarci Tjaša A., Nika, Anita, Tjaša B., Živa, Bor, Špela in Maša so se skupaj z Žanom in Žigom 10. decembra 2019 udeležili snemanja oddaje Male sive celice, kjer smo zastopali Šolski parlament tudi z maskotama Vojčem in Vojčico.

Christmas disko večer

19. decembra 2019 smo organizirali zadnji šolski ples v tem koledarskem letu. Zabaval nas je DJ Illusion, plesa pa se je udeležilo okoli 70 plesalcev iz osmega in devetega razreda.

STEKLENIČKE UPANJA - zaključek akcije

20. november - UKC Maribor

V petek, 20. decembra smo stekleničke odnesli na onkološki oddelek UKC Maribor in jih razdelili med onkološke bolnike. Z njimi smo preživeli celo dopoldne, se z njimi pogovarjali, jim krajšali čas med čakanjem na izvide in dajali izjave za mnoge medije, ki so prišli posnet prispevek za lokalno okolje. Stekleničke so delili Marina Operčkal, Alja Preložnik, Ana Polenik, Nuška Rožman, Tia Jelenc, Tjaša Arih, Bor Lebič in Špela Ramšak. Spremljali pa sva jih Jelka Kralj in Simona Šarlah. Izkušnja, ki smo jo doživeli, nam bo pustila neizbrisen pečat v naših življenjih, učenci pa so izkazali neizmerno toplino in sočutje do sočloveka. Osebje na oddelku in bolniki so nam bili izredno hvaležni za našo gesto in iz ordinacije so odhajali nasmejani in pozitivne volje.