Šolski parlament

na OŠ Vojnik

Na tej spletni strani boste lahko spremljali dejavnosti Skupnosti učencev OŠ Vojnik in delo Šolskega parlamenta OŠ Vojnik.

Šolsko leto 2017 / 2018

SREČANJA ŠOLSKE SKUPNOSTI:

 • 7.4.2018: sobotne delavnice (5 ur) z naslovom: "Lahko se zgodi tudi tebi", na temo spletne varnosti
 • 20.4. in 21.4.2018: 1. parlamentarni vikend na temo spletne varnosti in odnosov v šoli

DEJAVNOSTI ŠOLSKEGA PARLAMENTA:

 • september 2017: načrtovanje volitev v šolski parlament
 • 6. 10. 2017: razpis volitev
 • 7. 11. 2017: VOLITVE V ŠOLSKI PARLAMENT
 • 8. 11. 2017: rezultati volitev
 • 1.12.2017: AKCIJA OB SVETOVNEM DNEVU BOJA PROTI AIDSu: Predsednik parlamenta in podpredsedniki so izdelali rdeče pentlje, ki označujejo boj proti AIDSu in jih razdelili v vseh učilnicah predmetne stopnje, skupaj z letaki, ki opozarjajo na nevarnost in možnosti okužbe z virusom HIV. Posneli smo tudi radijsko oddajo na to temo.
 • december 2017: DOBRODELNA ZBIRALNA AKCIJA ZA PALČICO IN ANINO ZVEZDICO
 • 25.1.2018 1. srečanje šolskega parlamenta (tema: medvrstniško nasilje)
 • 13.4.2018: Pustni šolski ples v organizaciji Šolskega parlamenta
 • 21.2.2018: Občinski parlament v Celju (udeležili so se ga Jurij Jurčenko, Ava Boštjančič, Nastja Borinc, Klara Korošec, Pina Berk, Eva Slana in Denis Leban)
 • 20.3.2018: Regijski parlament na OŠ Ljubečna (udeležil se ga je Jurij Jurčenko)

DOBRODELNA ZBIRALNA AKCIJA ZA PALČICO IN ANINO ZVEZDICO

V okviru Šolskega parlamenta na OŠ Vojnik (izvoljeni predstavniki učencev 8. in 9. razreda so v tej akciji ambasadorji dobrodelnosti) smo se v mesecu decembru priključili dobrodelni akciji Gimnazije Celje-Center. Njihov dijak Kristjan Veber je dal pobudo za zbiranje potrošnega materiala za varno hišo Palčica, ki je v Grosupljem. Tam dajejo zatočišče otrokom od 0 do 6 let, dokler za njih ne najdejo primerne rejniške družine ali pa dokler se situacija v njihovi primarni družini ne uredi do tolikšne mere, da se lahko vrnejo nazaj domov. Otroci v varni hiši preživijo do 3 tedne.

V dobrodelni akciji #zaPalčico smo zbirali potrošni material za predšolske otroke in tudi zbrali 5 velikih paketov, ki smo jih dostavili na gimnazijo že pred prazniki.

Hkrati pa je Gimnazija Celje-Center tradicionalno vključena v vseslovensko akcijo Anina zvezdica in zbira hrano z daljšim rokom trajanja. Na šoli smo se odločili, da se priključimo obema akcijama. Zbrali smo dobrih 80 kilogramov hrane, ki smo jih prav tako dostavili na Gimnazijo Celje-Center.

Želeli smo si, da bi vest o akciji dosegla čim več ljudi in vojniški učenci so se s svojimi družinami resnično izkazali in dokazali, da (še vedno) znamo biti zelo sočutni in solidarni. Še posebej bi se radi zahvalili izvoljenim predstavnikom učencev 8. in 9. razreda Šolskega parlamenta, ki so bili ambasadorji dobrodelnosti: Juriju Jurčenku, Avi Boštjančič, Nastji Borinc, Klari Korošec, Pini Berk in Evi Slana. Med pripravami na obe akciji smo prebrali kar nekaj zgodb otrok iz Varne hiše Palčica, ki so se zelo dotaknile naših »ambasadorjev dobrodelnosti«, zato so se odločili, da bodo te zgodbe delili z vsemi učenci razredne stopnje, kjer so naleteli na topel odziv vseh učencev. Sedmošolci pa so napisali pisma s spodbudnimi besedami in ilustracijami zaposlenim v Palčici in otrokom, ki so tam preživeli praznike.

Hvala tudi Denisu Lebanu za pomoč pri pakiranju stvari.

Še posebej velik HVALA pa vsem, ki ste tako ali drugače sodelovali v dobrodelni akciji in tako pripomogli k temu, da je nekdo imel pretekle praznike lepše, vsaj malo bolj brezskrbne in je občutil, da nam je mar za sočloveka.


Simona Šarlah,

mentorica Šolskega parlamenta in Šolske skupnosti

Dobrodelna zbiralna akcija #zaPalčico na OŠ Vojnik je potekala v mesecu decembru.

Delo na 1. srečanju Šolskega parlamenta je potekalo v "kavarnah", ki so jih vodili parlamentarci: Jurij, Ava, Nastja, Klara, Pina in Eva.

Šolski ples, 13.4. 2018

Občinski parlament v Narodnem domu Celje, 21.2.2018