Šolski parlament

na OSNOVNI ŠOLI Vojnik

Na tej spletni strani boste lahko spremljali dejavnosti Skupnosti učencev OŠ Vojnik in delo Šolskega parlamenta OŠ Vojnik.

Šolsko leto 2021 / 2022

Tema šolskega parlamenta za šolsko leto 2021 / 2022 je "Moja poklicna prihodnost"

DEJAVNOSTI ŠOLSKE SKUPNOSTI:

 • 18. 10. - 11. 11. dobrodelna akcija zbiranja hrane za DZLMZ

 • december 2021: dobrodelna akcija za Romano in Sofijo

 • december 2021: natečaj za najlepše praznično urejeno učilnico

 • 21. 2.: natečaj za najlepšo slovensko besedo

 • marec 2022: Pomagajmo Ukrajini (dobrodelna akcija)

DEJAVNOSTI ŠOLSKEGA PARLAMENTA:

 • 6. 9. 2021: razpis volitev v Šolski parlament

 • 30. 9.: VOLITVE

 • 21.10. popoldanska delavnica: kamenčki

 • 10.11. popoldanska delavnica: kamenčki

 • 13. 11. začetek meseca prijaznosti

 • 17.11. zaključek dobrodelne akcije na stojnici pred supermarketom Tuš

 • 13.11. začetek meseca prijaznosti (prodniki)

 • december 2021: z drobnimi pozornostmi polepšajmo dan

 • december 2021: video "Stop petardam"

 • 14. 2.: valentinovo (delitev lepih misli zaposlenim)

 • 21. 2.: dan materinščine (slovenski pregovori)

 • 28. in 31. 3.: občinski in regijski parlament

 • 14. 6.: predaja ključa

 • 15. 6.: premiera predstavitvenega videa šole

VOLITVE V ŠOLSKI PARLAMENT

6. septembra 2021 smo razpisali volitve v Šolski parlament. Za predsednika parlamenta so se lahko prijavili osmošolci in devetošolci. Letos se je prijavilo kar 20 kandidatov, zato smo morali izvesti ožji izbor. Kandidati so pisali "test" iz poznavanja šole in dela parlamenta. V drugi krog so se uvrstile 4 kandidatke, dve osmošolki in dve devetošolki. Napisale so svoje programe, s katerimi so se predstavile na volitvah, 30. septembra 2021. Volitve so potekale 5. šolsko uro in okrog 320 učencev in učenk je prejelo volilne lističe, na katerih so izbrali osebo, ki je sestavila najboljši program ter po dva predstavnika šestega, sedmega, osmega in devetega razreda za poslance parlamenta. Glasovali so tudi zaposleni na OŠ Vojnik.

Med kandidatkami za predsednico Šolskega parlamenta se je najbolje odrezala Hana iz 9.c. Podpredsednice pa so postale: Taja iz 9.d ter Leontina in Ula, obe iz 8.a.

Vsem izvoljenim članom želimo veliko uspeha pri delu v parlamentu in jim iskreno čestitamo za odlične uvrstitve!

dobrodelna akcija: zbiranje hrane za Društvo za lepše mačje življenje

Parlament Osnovne šole Vojnik je v mesecu novembru organiziral prvo dobrodelno akcijo v tem šolskem letu. Zbirali smo hrano za Društvo za lepše mačje življenje iz Vojnika. V treh tednih, kar je trajala akcija na šoli, smo zbrali skoraj 100 kilogramov mačje in pasje hrane. Odločili smo se, da naredimo malce drugačen zaključek akcije izven zidov naše šole. V sredo, 17. novembra smo med 16. in 18. uro na stojnici pred supermarketom Tuš v Vojniku, zbirali prispevke od mimoidočih in predstavljali društvo. Na stojnici smo bile predstavnice Šolskega parlamenta, predstavnici društva, družbo pa nam je delal tudi čudovit maček Dixy, ki je privabil kar nekaj pogledov mimoidočih. Vzdušje je bilo odlično, veliko je bilo dobre volje, klepetanja, obiskali so nas tudi predstavniki Novega tednika. Predstavnici društva pa sta parlamentarkama izročili tudi simbolične nagrade podjetja Vivapen za učence naše šole.

Ob koncu dneva smo ugotovili, da smo na stojnici dobili še dodatnih 40 kilogramov hrane, kar pomeni, da smo vsega skupaj zbrali kar 137,5 kg. Vsem, ki ste prispevali svoj delež, se najlepše zahvaljujemo v imenu naših kosmatih štirinožnih prijateljev.

ŠOLSKI PARLAMENT.pptx


mesec prijaznosti


13. november je mednarodni dan prijaznosti in s tem dnem se začenja mesec prijaznosti na OŠ Vojnik

barvanje prodnikov

Ena od dejavnosti našega meseca prijaznosti so tudi kamenčki prijaznosti, ki jih letos namenjamo vsem občanom in občankam naše občine.

Na popoldanskih delavnicah smo v sklopu Šolskega parlamenta pobarvali preko 400 prodnikov in jih opremili s pozitivnimi mislimi in spodbudnimi besedami. Velik del smo namenili varovancem Doma starejših občanov in njihovim zaposlenim, ostale kamenčke pa smo pustili na različnih mestih po Vojniku. Če torej naletite na kakšen poseben kamenček na vaši poti po Vojniku, ga vzemite in odnesite s seboj. Lahko ga obdržite zase ali pa podarite nekomu, ki mu želite polepšati dan.

Kamenčki so bili pobarvani z veliko pozitivne energije in dobre volje, zato smo prepričani, da jo bomo na ta način širili tudi med vas.

DOBRODELNA AKCIJA ZA SOFIJO IN ROMANO

V okviru meseca prijaznosti smo se v Šolskem parlamentu odločili, da bomo pomagali dvema družinama v stiski, ki se težko prebijata iz meseca v mesec zaradi izredno nizkih prihodkov. Dobrodelno akcijo smo poimenovali »za Sofijo in Romano«. Imeni sta izmišljeni zaradi diskretnosti in ohranjanja zasebnosti obeh družin. Obe družini smo spoznali in se prepričali, da pomoč res potrebujeta.

Prva družina je Romanina. Gre za mamico samohranilko s tremi najstniki, starimi 12, 15 in 16 let. Mamica je polovično invalidsko upokojena zaradi hude nesreče, ki jo je doživela in ji grozi izguba službe.

Druga družina je družina 28-letne Sofije, ki ima cerebralno paralizo in ima hude težave s hojo. Rodila se je 3 mesece prezgodaj in do danes prestala že veliko operacij na nogah. Živi z upokojenima staršema, ki sta oba bolna in imata nizki pokojnini.

Obe družini živita skromno in nista še nikoli prosili za pomoč. Mi smo bili prvi, ki smo jima pomagali in sicer z zbiranjem hrane z daljšim rokom uporabe ter z osnovnimi higienskimi pripomočki in čistili.

Iskreno se zahvaljujemo za vse darovane izdelke! Družini smo obiskali nekaj dni pred božičem in jima polepšali praznike ter narisali nasmeh na obraz.

z drobnimi pozornostmi polepšamo dan

Nadaljevali smo tudi z drugimi aktivnostmi v sklopu meseca prijaznosti. Naš namen je bil širiti pozitivno energijo, biti prijazen do izbranih soljudi in širiti prijazne misli v svoji okolici, predvsem, ker smo želeli osebe na naši šoli prijetno presenetiti. Verjetno se še spomnite zelo odmevne akcije parlamenta izpred dveh let, ko smo si pošiljali anonimna sporočila. Tudi letos smo se odločili, da to pozitivno energijo in lepe misli širimo med nami. Če kdaj, je letos to najbolj potrebno.

Učenci in zaposleni na šoli so lahko vzeli majhne kuverte, v katerih so našli listek. Na listek so lahko napisali prijazno sporočilo, lepo misel za kogarkoli na šoli. Lahko so se podpisali ali pa ostali skriti. Listek so vstavili v kuverto in nanjo napisali, komu je namenjena (ime, priimek in razred). Kuverto so nato zalepili in odnesli v za to pripravljeno škatlo, ki je stala na mizici pred tajništvom šole.

Prazna pisemca so nato razdelile parlamentarke.

Letos smo raznosili kar 500 kuvertic in tako narisali nasmeh na obrazu številnim ljudem na šoli.

natečaj za najlepše praznično okrašeno učilnico

Na naši šoli je v decembru potekalo tekmovanje za najlepše praznično okrašeno učilnico. Tekmovali vsi oddelki od prvega do devetega razreda. Komisija, ki so jo sestavljali tri učenke in dva zaposlena na šoli, si je učilnice ogledala v ponedeljek, 20. decembra, po pouku. Pri ocenjevanju so upoštevali splošen vtis ob vstopu v učilnico, čistočo in praznično dekoracijo. Učence smo opozorili, da k učilnici spada tudi prostor za garderobo. Pri ocenjevanju so dobili večje število točk izvirne dekoracije, ročno izdelani okraski, reciklirani izdelki in izdelki, ki na nek način predstavljajo razred, ki »začasno prebiva« v določeni učilnici.

Tekmovali so v treh kategorijah:

- najlepše urejena učilnica na razredni stopnji

- najlepša učilnica na predmetni stopnji in

- najbolj praznično urejena pisarna.

Najboljši v posameznih kategorijah so dobili nagrado - družabno igro, prav vsi sodelujoči pa so dobili tudi simbolične nagrade. Pomembno je bilo timsko delo, povezanost razreda in praznično vzdušje med nami.

Učenci ste nas učenci izredno presenetili s svojo ustvarjalnostjo, iznajdljivostjo in timskim delom! Naše učilnice še nikoli niso bile tako bogato praznično okrašene in tako okusno urejene. Pokazali ste neizmerno iznajdljivost, veliko sposobnost sodelovalnega duha in neverjetno kreativnost. Nekateri ste se svojega dela lotili pred tremi tedni, spet drugi pa ste učilnice uredili zadnji trenutek. Prav vsaka učilnica pa je imela svojo unikatno zgodbo in veseli smo, da smo lahko s parlamentom sprožili tako zanimive anekdote, spisali nepozabne spomine in prebudili spečo ustvarjalnost, ki (očitno) nima mej!

Določitev zmagovalcev je najtežja naloga Šolskega parlamenta v tem šolskem letu. Največje možno število točk je bilo 100 – upoštevali pa smo splošen vtis, čistočo, urejenost prostora, nagradili smo ročno izdelane okraske, urejenost oglasnih desk, oken, okenskih polic, stropov, vrat in še mnogo drugih podrobnosti. Učilnice so izredno izenačene in menimo, da ste zmagovalci natečaja prav vsi, ki ste se povezali in sodelovali za skupno dobro. Verjamemo, da ste se ob tem zabavali in menimo, da je to največja nagrada za cel oddelek.

Določili smo po 3 zmagovalce na razredni stopnji in ločeno na predmetni.

Najlepše urejene učilnice na razredni stopnji so bile:

- učilnica 4.a

- učilnica 1.a in

- učilnica 5.b

Najlepše urejene učilnice na predmetni stopnji pa so bile:

- učilnica 6.d

- učilnica 7.b in

- učilnica 8.c

Najlepše urejena pisarna je didaktični kabinet na razredni stopnji. Vsem sodelujočim še enkrat čestitamo za izredno povezanost in ustvarjalnost!

V predbožičnem tednu pa smo med odmori vrteli tudi praznično glasbo.

stop petardam

V času praznikov se žal dogaja veliko nesreč, povezanih s pirotehniko. Ker smo v parlamentu prepričani, da je vsaka takšna nesreča preveč, smo v tem času posneli video z naslovom Stop petardam! in objavili kar nekaj objav na Instagram - profilu, ki so učence opozarjale na nevarnost oziroma varno uporabo pirotehničnih sredstev.

valentinovo

Ob valentinovem smo se parlamentarke spomnile na zaposlene na naši šoli in vsakemu podarile listek z lepo mislijo in ilustracijo, da smo jim tudi na ta dan sporočile, kako cenimo njihovo delo in smo vesele, da so lahko del našega vsakdana.

Tudi šola se je spomnila na nas, saj smo dobili simpatično malico v obliki srčka.

mednarodni dan materinščine

21. februar se obeležuje kot mednarodni dan materinskega jezika, z namenom, da se spodbuja spoštovanje lastnega in drugih maternih jezikov po svetu. Materni jezik oziroma materinščina je tisti jezik, ki se ga naučimo kot prvega, ki ga govorijo tudi naši starši in ni nujno jezik okolja, v katerem živimo. V njem najlažje čustvujemo, razmišljamo, doživljamo in razumevamo sebe ter sporočamo drugim o sebi in svetu.

Slovenščina je materni jezik približno 2,4 milijonom ljudi, od tega jih približno 1,85 milijona živi v Sloveniji. Slovenščino kot materni jezik govorijo tudi v Italiji, na Koroškem v Avstriji, v hrvaški Istri, madžarskem Porabju ter v Nemčiji, ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji in Južnoafriški republiki. Slovenščino poučujejo na lektoratih na 54 univerzah v 25 državah po svetu.

Ob prazniku našega jezika smo se v Šolskem parlamentu odločili, da po šoli izobesimo nekoliko manj znane slovenske pregovore, zato vas vabimo, da se po hodnikih malo ozrete naokoli in kakšnega preberete. Hkrati pa iščemo NAJLEPŠO SLOVENSKO BESEDO. Lahko jo napišete na listek in ga oddate v škatlo pred tajništvom v času vsakega odmora. Skrbno bomo prebrali vaše predloge in v prihodnjih dneh razglasili najlepšo slovensko besedo po izboru učencev in zaposlenih na OŠ Vojnik.

Bodimo ponosni na naš čudovit jezik in izkažimo spoštovanje do njega na vseh področjih našega življenja! Z njim ohranjamo zgodovinsko dediščino, tradicijo lastne družine ter naroda. Star pregovor pravi: »Če umira moj jezik, umira tudi moj narod.«

Prejeli smo preko 60 vaših predlogov, ki ste jih v tednu pred počitnicami oddali v škatlo pred tajništvom ali pa zapisali na instagram profilu Šolskega parlamenta. Parlamentarke smo skrbno prebrale vse vaše predloge in ugotovile, da je bilo največ glasov za besedo LJUBEZEN. Po temeljitem posvetu pa smo med vsemi predlogi izbrale še eno besedo, ki je na nas naredila velik vtis. To je beseda HREPENENJE.

Ti dve besedi sta torej postali najlepši slovenski besedi po izboru učencev Osnovne šole Vojnik v tem šolskem letu. V kolikor boste želeli, bomo naslednje leto ponovili izbor.

Hvala vsem za vaše predloge, parlamentarke pa vam želimo uspešen začetek popočitniškega tedna!

POMAGAJMO UKRAJINI

Živimo v časih, ko nič več ni samoumevno - ne zdravje, ne mir na svetu. Dogodki, ki smo jim priča v zadnjih dneh, so marsikomu spremenili pogled na svet, na to, kaj je v življenju RES pomembno. In v takšnih časih ljudje spoznamo, kako zelo pomembno je, da imamo drug drugega, da si pomagamo in stojimo ob strani. Srečni smo, da imamo družino, prijatelje, da se lahko mirno sprehajamo, družimo in smejimo. Žal ljudje v Ukrajini nimajo te sreče. Zaradi vojne trpijo v strahu, na begu, v pomanjkanju in na mrazu. To so vaši in naši sovrstniki, ki se bojujejo za preživetje, si želijo samo miru in brezskrbnega življenja. Mnogi so morali zapustiti svoje domove in bežijo v neznano. Prestrašeni, obupani in obnemogli. Milijon ljudi je že zapustilo svojo domovino, a mnogo več jih še to poskuša.

Vsega tega dogajanja ne smemo samo opazovati. Prav je, da sočustvujemo z njimi, a - če le lahko - jim moramo pomagati po svojih najboljših močeh. K sreči se dogajajo tudi pozitivne stvari. Ves svet je stopil skupaj, se povezal in prikazal neverjetno empatijo, kar nam vrača vero v človečnost. Vidimo to, kar smo v Vojniku že mnogokrat pokazali - da znamo pomagati človeku v stiski. To neverjetno skrb za sočloveka in živali ste že tolikokrat pokazali v humanitarnih akcijah Šolskega parlamenta. Tudi tokrat vas parlamentarke prosimo za pomoč. Pridružili se bomo vseslovenski dobrodelni akciji za pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini. Kot ste že navajeni, bomo tudi tokrat na hodnikih šole nastavili škatle, kamor lahko prinesete:

- hrano z daljšim rokom uporabe (lepo prosimo, preverite, da je rok uporabe vsaj še pol leta! Hrana naj bo dobro zapakirana in suha. Poskušajte se izogibati stekleni embalaži.)

- osnovne higienske pripomočke (vlažilne robčke, mila, šampone, zobne paste, zobne ščetke...)

- sanitetni material (vato, bombažne palčke, higienske vložke, sete za preveze, tetra plenice, umivalne krpice, sete prve pomoči, povoje, gaze, papirnate robčke, protibolečinske tablete)

Ljudje, ki jim bomo pomagali, najbolj potrebujejo osnovne življenjske potrebščine. Pokažimo še enkrat, da zmoremo stopiti skupaj in pomagati najbolj ranljivim in pomoči potrebnim!

Iz srca hvala vsem, ki ste nam pomagali zbrati ogromno različnega materiala! Poskrbeli smo, da je prišel v prave roke.

OBČINSKI IN REGIJSKI PARLAMENT

28. marca smo se odpravili v Narodni dom Celje na Občinski parlament, kjer smo zastopali našo šolo v treh delavnicah, ki jih organizira Medobčinsko društvo prijateljev mladine, na temo "Moja poklicna prihodnost".

31. marca pa je Hana zastopala šolo na Regijskem parlamentu, ki ga je tokrat organizirala Osnovna šola Antona Bezenška v Frankolovem.

Občinski parlament, Narodni dom Celje, 28.3.2022

Regijski parlament, OŠ Antona Bezenška Frankolovo, 31. marec 2022

predaja ključa

14. junija so devetošolci v organizaciji Šolskega parlamenta simbolno predali ključ bodočim devetošolcem, ki so morali opraviti določene naloge, v dokaz, da so sposobni prevzeti funkcijo najstarejše in najbolj povezane generacije na šoli. Na koncu pa so morali tudi zapriseči, da se bodo odgovorno in zrelo vedli v celem šolskem letu 2022/2023.

predstavitveni video šole

Čisto na koncu šolskega leta pa smo se lotili tudi velikega projekta. Posneli smo predstavitveni video šole, ki je zamenjal tistega, posnetega pred desetimi leti.

Za sodelovanje se zahvaljujemo vsem devetošolkam in devetošolcem, ki so bili vedno pripravljeni priskočiti na pomoč ter celotni snemalni ekipi: Leontini Topolovec, Uli Flis, Taji svečak in Hani Krušič, ki so posodile glas za video ter Matjažu Sivki (dron) in Andražu Dimcu (montaža).

Poudariti moramo, da je video v celoti delo osnovnošolcev in je narejen na zelo visokem nivoju.