Šolski parlament

na OŠ Vojnik

Na tej spletni strani boste lahko spremljali dejavnosti Skupnosti učencev OŠ Vojnik in delo Šolskega parlamenta OŠ Vojnik.

Šolsko leto 2020 / 2021

Tema šolskega parlamenta za šolsko leto 2020 / 2021 je "Moja poklicna prihodnost"

DEJAVNOSTI ŠOLSKE SKUPNOSTI:

 • november: začetek meseca prijaznosti

 • 28. januar: srečanje z dijaki gimnazij

 • 9. februar: srečanje z dijaki tehniških in poklicnih srednjih šol

 • 8. marec: Jerusalema - OŠ Vojnik pleše

DEJAVNOSTI ŠOLSKEGA PARLAMENTA:

 • 9. september 2020: razpis volitev v Šolski parlament

 • 24. september: VOLITVE

 • oktober: dejavnosti v mesecu spletne varnosti

 • december: ustvarjanje videa eVoščilo

 • 1.12. začetek natečaja Božična peka piškotov

 • 17.12. dobrodelna akcija Misija človek

 • april 2021: občinski, regijski in državni parlament

VOLITVE V ŠOLSKI PARLAMENT

9. septembra 2020 smo na naši šoli razpisali volitve v Šolski parlament. Za predsednika parlamenta se lahko prijavijo osmošolci in devetošolci. Letos se je prijavilo 6 kandidatov, eden iz osmega razreda, vsi ostali pa so bili devetošolci. Napisali so svoje programe, s katerimi so se predstavili na volitvah, 24. septembra 2020. Volitve so potekale 5. šolsko uro in 282 učencev in učenk je prejelo volilne lističe, na katerih so izbrali osebo, ki je sestavila najboljši program ter po dva predstavnika šestega, sedmega, osmega in devetega razreda za poslance parlamenta. Glasovali so tudi zaposleni na OŠ Vojnik.

Med kandidati za predsednika Šolskega parlamenta se je najbolje odrezal Petja iz 9.c. Podpredsedniki pa so postali: Maruša, Sara, obe iz 9.d in Andraž iz 8.c.

Vsem izvoljenim članom želimo veliko uspeha pri delu v parlamentu in jim iskreno čestitamo za odlične uvrstitve!


OKTOBER,

MESEC SPLETNE VARNOSTI

(delo na daljavo)


Oktober je mesec spletne varnosti, kar je v teh časih še posebej pomembno, saj večino dela in socialnega življenja poteka na daljavo, preko računalnikov in telefonov, preko aplikacij za (video)komunikacijo in socialnih omrežij. Vsakodnevno opažamo, da žal poleg prednosti, ki nam jih nudi tehnologija, prihajajo do izraza tudi negativne plati - poskrbeti moramo za najvišjo možno varnost in se zaščititi pred spletnim nadlegovanjem.

V duhu trenutnega dela smo se v Šolskem parlamentu odločili, da bo tudi naše delo potekalo na daljavo in kot prvo nalogo smo si zadali, da učence opozorimo na nevarnosti, ki prežijo na njih pri uporabi interneta. Delovali smo predvsem preko Instagram profila (parlamentosvojnik) in Snap chata (Parlament Vojnik: osvojnik1819), našo aktivnost pa bomo beležili tudi na spletni strani:

Carousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel image

Pripenjamo pa tudi nekaj koristnih video-posnetkov, ki opozarjajo na pasti pri uporabi interneta in je prav, da se z njimi seznani prav vsak osnovnošolec, ki se spoznava z internetom oziroma ga uporablja na dnevni osnovi:

Kakšno je varno geslo?

Kako pomagati sošolki, iz katere se nekdo norčuje?

Ali blokirati nekoga, ki te žali preko vibra?

Ali je narobe, če na socialnih omrežjih objavljam fotografije, na katerih so moji prijatelji?

TOP Facebook prevare

Kako VARNO izbrišeš podatke iz telefona?

Dragi učenci, ne pozabite: Če opazite, da je nekdo žrtev spletnega nadlegovanja, obvezno obvestite o tem odraslo osebo (starši, razrednik, učitelji). Ne spremljajte nemo stvari, ki se dogajajo, če veste, da s tem nekomu škodijo! Če so dobri ljudje tiho, lahko zlo hitro zmaga. Pomislite, kako bi se VI počutili v vlogi trpinčene osebe. Bodite pametni in reagirajte preudarno.

KOTIČEK ZA STARŠE ;-)

Kaj so aplikacije, ki jih uporabljajo otroci?

Kliknite na posamezne sličice, če želite izvedeti več.


Upoštevajte dejstvo, da je za večino aplikacij starostna omejitev za priključitev (po navadi 13 let).

Svojemu otroku še ne dovolim uporabe mobilnega telefona, računalnika, tablice ...

O izbrisu neprimernih posnetkov, posnetih na šoli

Objava fotografij otrok na družabnih omrežjih

Spletno nadlegovanje - 10 dejstev, ki bi jih moral slišati vsak starš (v angleščini)

uporaba_interneta_-_prirocnik_za_starse_web.pdf

KAKO PREPREČITI SPLETNO USTRAHOVANJE OTROKA?

 • Svojih osebnih informacij (imena, naslova, telefonske številke, e-mail naslova) naj otroci nikoli ne posredujejo preko interneta.

 • Otroke učite, da ne smejo verjeti vsemu, kar na internetu preberejo. Ne obstaja nikakršno zagotovilo, da vsi ljudje na internetu govorijo resnico, zato naj otroci ne nasedajo prevaram in lažem.

 • Otroci naj se naučijo in upoštevajo spletni bonton. V virtualnem svetu naj veljajo ista pravila kot v realnem svetu. Če je nekdo na internetu do otroka nesramen, naj ga le-ta preprosto ignorira in mu ne odgovarja.

 • Otroci naj ne pošiljajo sporočil, kadar so slabe volje. Otroke učite, da naj počakajo, da se umirijo in v miru razmislijo, kako pravilno odreagirati. Jezna sporočila bodo kasneje lahko obžalovali, napake pa bodo le stežka popravili, saj se sporočil, ko so enkrat poslana, ponavadi ne da brisati.

 • Otroke naučite, da naj nikoli ne odpirajo sporočil, ki jim jih pošiljajo neznanci. Otrok naj takšno sporočilo zbriše, prav tako pa naj se posvetuje z odraslo osebo, ki ji zaupa.

 • Če se otroku nekaj ne zdi v redu, potem zagotovo res ni. Otroke učite, da naj zaupajo svojim občutkom. Vsebine, ki jim povzročajo strah ali nelagodje, naj vedno pokažejo staršem, učiteljem ali drugim odraslim.

 • Otroci naj nikoli ne odgovarjajo na sporočila spletnih nadlegovalcev. To je natančno tisto, kar nadlegovalci hočejo. Če pa bodo videli, da ni odgovora, bodo prej ali slej odnehali.

 • Otroke naučite uporabljati zaščito, prav tako pa jih naučite, naj se nikoli ne srečujejo z ljudmi, ki so jih spoznali on-line.

Kaj lahko naredi otrok, kadar se pri klepetanju počuti razžaljenega ali se nekdo hoče pogovarjati z njim o stvareh, ki mu niso prijetne?

 • Ena izmed rešitev je, da otrok nemudoma zapusti klepetalnico. Na internetu obstaja veliko različnih strani, na katerih se lahko pogovarjamo in tako lahko enostavno najdemo nadomestek. Vendar pa rešitev ni tako enostavna, če gre za eno izmed najbolj priljubljenih strani našega otroka in jo želi še naprej obiskovati in se obenem izogniti moteče osebe.

 • Otroku razložite, da je nadlegovanje zgolj »virtualno«, torej neosebno, kar nas sicer kljub temu razjezi, vendar pa ni resno nevarno, vse dokler niso znani osebni podatki. Vendar bodite kljub temu vedno previdni, vsako nadlegovanje morate jemati resno in ga preveriti!

 • Pogovorite se, zakaj je na internetu, drugače kot v realnem življenju, možno nekatera nadlegovanja ignorirati.

 • Nekatere klepetalnice ponujajo tudi tehnične rešitve pri takih problemih. Možno je nastaviti sezname uporabnikov, ki jih želimo ignorirati in tako se nam sporočila teh blokiranih uporabnikov ne prikazujejo več. Najbolje je, da na strani, ki ponuja klepetalnice preverite, kakšna so pravila in kako je poskrbljeno za to, da ne pride do nadlegovanja otrok.

 • Dobre spletne klepetalnice ponujajo kontaktne naslove na katere lahko uporabniki pošljejo svoja vprašanja in pritožbe. Pri poročanju nadlegovanja je smiselno, da poleg opisa problema oz. nadlegovanja pošljete tudi posnetek vašega zaslona (ang. »Screenshot«), ki bo služil kot dokazilo. Posnetek zaslona enostavno naredite tako, da na tipkovnici pritisnete tipko »Print Screen« (zgornji, desni rob). S tem ste ustvarili .jpg sliko, ki jo morate še shraniti. Odprete primeren program (npr. Word, Paint, Photoshop,…) in prilepite sliko v dokument (pritisnite tipki Ctrl + v).

KAKO LAHKO PREPOZNATE ALI JE VAŠ OTROK ŽRTEV SPLETNEGA NASILJA?

Ni gotovega znaka, da je vaš otrok resnično žrtev spletnega nasilja, prav tako lahko naslednji znaki pomenijo marsikaj drugega. A če sumite, da gre za spletno nasilje, bodite pozorni, če vaš otrok:

 • preneha z uporabo računalnika ali telefona, ko se mu približate;

 • ko prejme sporočilo, deluje živčno, prestrašeno ali zaskrbljeno;

 • po uporabi mobilnega telefona ali računalnika je slabe volje;

 • ne želi se pogovarjati o tem, kaj počne na računalniku ali mobilnem telefonu in s kom klepeta;

 • ne želi več v šolo ali sploh zapustiti doma;

 • pokaže znake depresivnega vedenja – pojavi se pomanjkanje apetita, težave z nespečnostjo in podobno;

 • običajno uživa v uporabi računalnika ali telefona, nenadoma pa ga ne želi več uporabljati.

Povzeto po: safe.si

MESEC PRIJAZNOSTI

13. novembra je mednarodni dan prijaznosti, zato v tem mesecu na naši šoli začenjamo z mesecem prijaznosti. Ker žal še vedno nismo v šoli, začenjamo predvsem z objavami na instagramu in snapchatu, vse objave pa bomo obesili tudi na to spletno stran.

Ne pozabite: vsak dan se potrudite, da nekomu polepšate dan, pa čeprav z drobno pozornostjo, lepo mislijo, objemom ali kratkim sporočilom. Svet bo v trenutku lepši <3

Učenci od 1. do 9. razreda so v preteklem tednu barvali prodnike, na katere so napisali lepo misel. Te prodnike so nato podarili osebami, ki so jim želeli polepšati dan. Spodaj je samo nekaj od številnih kamenčkov, ki so res čudoviti izdelki in zagotovo dosegajo svoj namen - širijo pozitivno energijo in rišejo nasmeh na obraz.

Hvala vsem za poslane fotografije in bodite prijazni vsak dan. Svet bo v trenutku lepši!

Tabla prijaznosti

V tem nenavadnem šolskem letu se je projekt table prijaznosti odvijal na daljavo. Na profilu šolskega parlamenta smo na Instagramu tri tedne zapored objavljali "text box", kamor so lahko učenci zapisovali lepe misli, spodbudne besede in na daljavo narisali nasmeh naključnim bralcem in obiskovalcem našega profila. Vse objave si lahko pogledate na našem profilu, pripenjamo pa jih tudi na našo spletno stran (s klikom na sliko, lahko le-to povečate).

Natečaj:

Božična peka piškotov

KNJIGA RECEPTOV.pdf

Objavljamo končni izdelek - knjigo vseh na natečaju zbranih receptov! Zahvaljujemo se vsem sodelujočim! Zmagovalca bomo razglasili po praznikih.

Rezultati natečaja:

Razglasitev rezultatov.pdf

Dobrodelna akcija "Misija človek"

Kot vsako leto, smo tudi letos - kljub izrednim razmeram - organizirali dobrodelno akcijo. Pridružili smo se projektu Misija človek. Tokrat je akcija zaradi ukrepov ob epidemiji potekala samo en dan.

17. decembra smo pred glavnim vhodom v šolo zbirali prispevke za Varno hišo Palčica, materinski dom, Društvo za zaščito konj in junake 3. nadstropja.

Vsem, ki ste prispevali po svojih močeh, se najlepše zahvaljujemo!

letak.pdf

Šolski parlament želi vsem učenkam in učencem, njihovim staršem ter vsem zaposlenim na šoli mirne praznike in uspešen skok v novo leto!

Srečanja Šolskega parlamenta in Šolske skupnosti

z dijaki in študenti - moja poklicna prihodnost

Kljub delu na daljavo, Šolski parlament ne počiva. Organizirali smo dve videokonferenci za osmošolce in devetošolce. Glede na to, da letos ne bo informativnih dni v običajni obliki, kjer bi lahko naši učenci obiskali šole, na katere se vpisujejo naslednje šolsko leto, smo se odločili, da na ZOOM-konferenco povabimo naše bivše učence, ki so zdaj dijaki oziroma že študentje, da z nami delijo svoje izkušnje iz srednje šole in odgovorijo na vprašanja ali morebitne dileme, ki se porajajo ob vpisu na nadaljnjo stopnjo izobraževanja.

Prvo srečanje je bilo organizirano v četrtek, 28.1. in sicer smo najprej povabili k sodelovanju 15 predstavnikov vseh gimnazij, iz vseh smeri v naši regiji. Tako so se srečanja udeležili predstavniki Gimnazije Celje - Center (splošna smer, umetniška gimnazija - likovna smer, predšolska vzgoja, prišla pa je tudi študentka, ki je obiskovala vzporedno glasbeno šolo), I. gimnazije v Celju (splošna smer, športni oddelek, klasična smer, umetniška gimnazija - glasbeni oddelek), Gimnazije Lava (splošna smer, tehniška gimnazija in Evropski oddelek) ter predstavnici Ekonomske gimnazije in Gimnazije Slovenske Konjice. Dijaki in študentke so izredno izčrpno predstavili vsak svojo smer, našim učencem pa ponudili neprecenljive izkušnje in prepričani smo, da so tudi olajšali marsikatero odločitev. Vsem dijakom in študentkam se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje in čas. Izredno ponosni smo na vas, ki odraščate v odgovorne in prijetne odrasle osebnosti!

Drugi srečanje načrtujemo za torek, 9. februar. Povabili smo predstavnike srednjih tehniških in poklicnih šol iz Celjske regije.

Tudi na naši osnovni šoli smo se odločili, da se pridružimo vsem, ki v teh časih plešejo na znano pesem Jerusalema. Video, ki je nastal v skupnem projektu si lahko ogledate tudi tukaj:

Zahvaljujemo se vsem nastopajočim za vso dobro voljo in pozitivno energijo!


Občinski, regijski in državni parlament


V mesecu aprilu so letos stekle vse dejavnosti na občinski, regijski in državni ravni. Delo je potekalo na daljavo, preko ZOOMa. Občinskega in regijskega parlamenta sta se udeležili Sara in Hana, Hani pa se je uspelo uvrstiti tudi na prvi državni parlament na daljavo v zgodovini, za kar ji iskreno čestitamo, obema pa se zahvaljujemo za odlično zastopanje šole na vseh treh ravneh otroških parlamentov!