Etsen

Overzicht van mijn ETS technieken

Bekijk de hoofdgalerij ETSEN (klik vervolgens op de gewenste ETS map).

Techniek : Etsen

Op een bewerkte plaat wordt een tekening in spiegelbeeld overgebracht. De uitgekraste delen van de etsgrond worden bloot gesteld aan een verdund zuur zodat het metaal weg vreet. Hoe langer de plaat inbijt hoe breder de lijnen en donkerder het wordt. De etsgrond wordt verwijderd, de inkt ingewreven en vervolgens afgeklopt. Hierna wordt met vochtig papier een afdruk van de ets gemaakt met een diep drukpers.

Techniek : Droge naald

Er wordt rechtstreeks op een plaat getekend met een krasnaald, hierdoor komen er dikke groeven in de plaat (BRAAM genoemd). Afdrukken met droge naald zijn beperkt omdat de BRAAM snel afslijt. Voor etsen is dit onbeperkt. Men noemt dit droge naald omdat er geen ZUUR aan te pas komt.

Techniek : Collagrafie

Met collagrafie (gemende techniek) wordt verstaan dat een etsplaat wordt afgedrukt en vervolgens extra met een 2de, 3de plaat wordt gedrukt. Het is ook mogelijk dat allerhande materialen en sjablonen worden toegevoegd of zelfs uitgeknipt.

Techniek : Polymeren

Is een nieuwe techniek waar je met niet toxische producten werkt. Op een gevijlde geschuurde en gepolierde plaat wordt een foto polymeer film opgezet, het negatief wordt onder een UV lichtbron in een afgeschermd kastje vacuum aangezogen en belicht. In een sodabad wordt de film ontwikkeld,afgespoeld, goed afgedroogd en gehard met UV licht. Na het harden wordt de plaat geinkt, afgeklopt en onder een pers doorgedraaid om een polymeer afdruk te bekomen.

Techniek : Monotypes

Is een druktechniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt. Op een plaat wordt met inkt of verf een tekening gemaakt. Terwijl de inkt nog nat is, wordt deze afgedrukt op papier. Een tweede afdruk maken is onmogelijk wat wil zeggen dat elk werk UNIEK is.

Techniek : Lyno

Is een hoogdruktechniek op een linoleum plaat. De tekening wordt overgezet op de plaat en alles wat wit blijft wordt weggestoken met een guts. Er wordt inkt aangebracht op de linoleum, het droog papier wordt gelegd en vervolgens gerold. Door het gebruik van kleuren bekomt men een meerkleuren afdruk of enkel een zwart-wit .