VIJESTI

Film sa Učke:

Autor: Ian Palisak, 2. 1. 2018.

Slavini planinari na vrhu istarskog poluotoka

Slavini planinari su ovu nedjelju posjetili najviši vrh Parka prirode Učka ,Vojak. To je ujedno i najviši vrh istarskog poluotoka, a uzdiže se 1401 metar nad morem. S vrha se pruža pogled na Kvarnerski zaljev s otocima ( Krk i Cres), planine Gorskog kotara, Velebita i Alpe.

Nakon osvojenog vrha i odmora u planinarskom domu Poklon, gdje su Slavini planinari bili počašćeni uz topli čaj i kokice, posjetili su Rijeku i riječki Advent.

Međunarodni dan planina

Autor: Ian Palisak, 1. 11. 2017.

Planinarska skupina„Slavini planinari“ povodom Međunarodnog dana planina priređuje izložbu fotografija u Gradskoj knjižnici „Ivana Belostenca“ u Ozlju 8.12.2017. u 17.00 sati.


Slavini planinari na vrhu Risnjaka

Autor: Mirjana Petrunić, 1. 11. 2017.

U subotu su Slavini planinari i voditeljice Mirjana Petrunić i Sandra Prebeg posjetili još jedan u nizu Nacionalni park. Iz najšumovitijeg prostora Hrvatske, Gorskog kotara, ogoljen i kamen izdiže se masiv Risnjak (1528 m). Vidici koji se pružaju s vrhova tih masiva čudesno su mjesto za promatranje Gorskog kotra, Kvarnerskog zaljeva i Alpa u Sloveniji.

Gusto i nepregledno zelenilo goranskih šuma osiguralo je Risnjaku ulazak u društvo nacionalnih parkova Hrvatske.

Sva raskoš gorskih šuma i krških oblika otkrivaju se hodom planinarskim stazama. Ukupno je četrnaest staza.

Do vrha Risnjaka , Slavini planinari su se kretali vrlo zahtjevnom Horvatovom stazom koja vodi od Crnog Luga (ulaz u Nacionalni park), prolazi pored Vučje jame te dalje kroz predjele Bukovca i Smrekovca završavajući bočno ispod planinarskog doma. Nakon kratkog odmora Slavini planinari su se upitili prema vrhu Risnjaka (1528m) .

Ovom zahtjevnom stazom, Slavini planinari su pokazali da mogu stati uz bok iskusnim planinarima.

Posjet NP Risnjak

Autor: Mirjana Petrunić, 26. 10. 2017.

Planinarska grupa Slavini planinari organizira 28. listopada 2017. jednodnevni izlet u NP Risnjak. Polazak iz Ozlja u 7 sati (parkiralište kraj Konzuma). Dolazak u Ozalj se planira oko 20 sati.

Film sa NP Krke:

Autor: Ian Palisak, 29. 9. 2017.

U Europskom Tjednu kretanja Slavini planinari posjetili NP Krku i Krešimirov grad

Autor: Mirjana Petrunić, 25. 9. 2017.

Povodom europskog tjedna kretanja,ovaj vikend Slavini planinari i njihovi voditelji Mirjana Petrunić, Sandra Prebeg i ravnateljica škole Gordana Basar posjetili su najposjećenije dijelove NP „Krke“ Skradinski buk i Roški slap.

Na Skradinskom buku nalaze se obnovljene vodenice , koje stoljećima koriste snagu vodenog toka.Danas obnovljene vodenice imaju veliko kulturno povijesno značenje kao spomenici ruralnog graditeljstva i gospodarske prošlosti. Slavini planinari su prisustvovali prezentaciji mljevenja žitarica , pranju i stupanju sukna, tkanju torbi i prostirki, kovanju potkova i pripremanju hrane u staroj kužini.Na Skradinskom buku vidjeli su i ostatke nekadašnje hidroelektrane Krka, koja je počela s radom1895 godine, samo dva dana poslije Tesline hidroelektrane na slapovima Nijagare.Slavini planinari , posjetili su Roški slap koji je smješten 36 km nizvodno od izvora rijeke Krke i pećinu Oziđana. Pećina se nalazi pri samom vrhu kanjona, iznad Roškog slapa, do koje vode 517 drvenih stepenica. U pećini su pronađeni brojni tragovi čovjekovog boravka (keramičkih posuda, ljudski kosturi ...)

Nakon šest sati hodanja kanjonom Krke kamenim i drvenim stazicama, Slavini planinari uputili su se u Krešimirov grad te posjetili katedralu sv. Jakova, tvrđavu sv. Mihovila i tvrđavu Barone. Spoznali, kako su tvrđave u prošlosti činile obrambeni sustav grada Šibenika koji je stoljećima odolijevao neprijateljima grada. Danas tvrđave predstavljaju iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe.

Slavini Planinari kreću u pohod carskim slapovima NP Krke

Autor: Mirjana Petrunić, 19. 9. 2017.

Planinarska grupa Slavini planinari 23 . rujna 2017. organizira jednodnevni izlet u NP Krku i Šibenik. Polazak iz Ozlja u 6 sati ( parkiralište kraj spomenika) i povratak u Ozalj oko 22.00 sati. Prije polaska doći 15 min ranije.

Knjigu na sunce!

Autor: Ian Palisak, 20. 6. 2017.

Društvo Naša djeca Ozalj poziva djecu, prvenstveno predškolskog uzrasta, i roditelje, zaljubljenike čitanja, na četvrtu po redu manifestaciju „KNJIGU NA SUNCE!“.

Iskoristite dan za boravak u prirodi, dođite u petak, 23. lipnja 2017. godine u 18 sati na Gradsko kupalište (ispod hidroelektrane) u Ozlju i družite se s nama.

Ove je godine tema boravak i snalaženje u prirodi, a manifestaciju radimo u suradnji sa: Radio klubom "Ozalj" - 9A1CEU, DVD-om Vrhovac, Slavinim planinarima te HGSS-om, stanica Karlovac.

Pripremili smo vam od svačega pomalo: zanimljive priče, dječju prečnicu, vatrogasne igre, radioamaterske igre, planinare u akciji, nagradnu igru... Na vama je samo da ponesete dekice za sjedenje na travi i pridružite nam se u zanimljivim aktivnostima.

U slučaju lošeg vremena, „Knjigu na sunce!“ će se održati u Domu hrvatskih branitelja (bivša Bašta), Kurilovac 13, Ozalj.

Vidimo se! :)

http://www.citajmi.info/dogadanja/opsirnije/knjigu-na-sunce-4/.

Film sa Zavižana:

Autor: Ian Palisak, 9. 6. 2017.


Idemo na Zavižan :)

3.6.2017. Slavini planinari idu na planinu Zavižan.

Službeni logotip Slavinih planinara:

Film sa Vražjeg prolaza:

Autor: Ian Palisak, 16. 5. 2017.

Slavini planinari u posjetu planinarskom srcu Gorskog kotara

Autorica: Mirjana Petrunić

U subotu 13. svibnja Slavini planinari, vodiči i voditeljice Sandra Prebeg i Mirjana Petrunić, u pratnji učiteljice Jasminke Trpčić, posjetili su skradski kraj, od davnina turističko i planinsko srce Gorskog kotara. Ispod Skrada, skriva se na dnu 300 metara dubokog prirodnog kotla Vražji prolaz, jedan od najljepših prirodnih fenomena Gorskog kotara i Hrvatske. Njegov najatraktivniji dio je uzak kanjon potoka Jasle, a nedaleko od njega nalaz se Zeleni vir (izvor) iznad kojega se obrušava slap potoka Curka s visine od 70 metara. Osobit ugođaj cjelokupnom okruženju daju bučni vodeni tokovi.

Slavini planinari su posjetili i hidroelektranu koja se smjestila duboko u dnu kanjona, na mjestu gdje se sastaju potoci Jasle iz Vražjeg prolaza i Iševnica sa Zelenog vira.

To je jedino planinarsko odredište u Hrvatskoj do kojeg se najprije treba spuštati, a zatim iz njega penjati.


Izlet u Vražji prolaz

Autor: Ian Palisak, 5. 5. 2017.

Planinarska grupa Slavini planinari 13 . svibnja 2017. organizira jednodnevni izlet u Gorski kotar (Skrad, Vražji prolaz, Zeleni vir i špilja Muževa hiža). Polazak iz Ozlja u 7.30 sati (parkiralište kraj spomenika) i povratak u Ozalj oko 17.00 sati. Prije polaska doći 15 min ranije.

Cijena iznosi 70,00 kn. U cijenu je uključen prijevoz autobusne tvrtke Autotransport Karlovac, ulaznica za Vražji prolaz, Zeleni vir i špilja Muževa hiža. Cijena je formirana po broju učenika.

Intervju - Dr. Maja Grba Bujević

Autor: Ian Palisak, 13. 4. 2017.


FIlm s Papuka:

Autor: Ian Palisak, 7. 4. 2017.

Šuška se šuška...

Autor: Ian Palisak, 27. 3. 2017.

Sljedeću planinu koju će Slavini planinari posjetiti bit će Zavižan.

Odlazak Slavinih planinara u Slavoniju u najveći park prirode - Papuk

Autor: Mirjana Petrunić, 14. 3. 2017.

Planinarska grupa " Slavini planinari " u subotu 25. ožujka 2017. godine organizira jednodnevni izlet u Slavoniju, na najljepšu slavonsku planinu Papuk.

Polazak iz Ozlja (parkiralište kod Konzuma) 6.30 sati i povratak oko 20 sati.