December activiteit


De legende van Brugse Zot


Het verhaal van de Brugse Zot gaat terug op de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt, om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden en een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

Sindsdien is de bijnaam van de Bruggelingen ‘Brugse Zotten’ en komt deze ook meermaals terug in de historiek van de stad. Door het stadsbier ‘Brugse Zot’ te lanceren, herinnert brouwerij De Halve Maan de Bruggelingen met een knipoog aan hun geschiedenis.

Als decemberactiviteit gaan wij Zaterdag 1 december de brouwerij van het bier dat wij al jaren trouw schenken op ons zijspantreffen, Brugse zot, bezoeken, met aansluitend een etentje in de feestzaal van de brouwerij.

Als u dat bezoek met aansluitend etentje wil bijwonen, moet u wel op voorhand inschrijven, en dit vóór 15 november. Inschrijven kunt u door het verschuldigd bedrag te storten op de rekening van de S.U.B. BE86-0014-8106-8950 en door een seintje te geven aan Katrien of Pol

Wij verzamelen op 1 december om 18h aan de brouwerij Walplein 26 te 8000 Brugge.

Het bezoek start om 18h30

Kostprijs voor het bezoek en het etentje is voor de leden € 30 p/p . de niet leden betalen voor dit alles € 40 p/p. Kinderen onder de 12 aan de helft van de prijs. De dranken zijn niet inbegrepen.