2025-04-14, Räddningstjänsten Storgöteborg, Peter Södergren

Idag handlade det om bränder, framförallt i hemmet.
Peter gav oss under den närmaste timmen en gedigen utbildning i hur bränder uppstår och hur man bäst skyddar sig från att drabbas.

I Sverige får Räddningstjänsten 24 000 larm på vilka man rycker ut 6000ggr per år. Ca. 100 personer/år dör i brandolycka en siffra som tenderar att sjunka. Orsaken kan vara att man använder mer syntetiskt ljus och mindre stearin. Rökning i kombination med spritintag är annars en omfattande orsak att olyckan är framme.
Moderna LI-jonbatterier i mobiler m.m. är en smygande risk som inte får underskattas. Detta gäller främst vid laddning som kan leda till överhettning och brand om man inte är försiktig och ser till att inget brandfarligt finns inpå..

Peter kunde inte nog framhålla att fungerande brandvarnare, väl placerade är den bästa försäkringen bland förbyggande åtgärder och är dessutom ett lagkrav. Det är ett måste att de kollas varje år!

Det finns hjälpmedel även för äldre samt funktionsnedsatta som kan komma i fråga.

Vi fick se en dramatisk film som med stor tydlighet visade vad som dels händer, dels gäller vid en brand i ett bostadsrum. Brandförloppet sker fort och röken är både explosiv och livsfarlig så det gäller att handla rätt och riktigt. Mottot är: Rädda, varna, larma, släck, det är lag på att varna och larma.

En brand kräver värme, bränsle samt syre. därför är det bästa sättet att släcka en brand att ta bort syret i första hand men naturligtvis även någon av de övriga. Brinner det i frityrgrytan så är det locket på direkt som gäller.
Använd absolut inte vatten - explosion blir följden!

Det tar i genomsnitt ca. 90 sek att göra en bil klar för utryckning och man når i allmänhet fram till olycksplatsen efter ca. 10 min.

Peter fick svara på många frågor som ledde till många fler värdefulla upplysningar.

Han tackades med den sedvanliga honungen och en varm applåd.

Text och bild: Leif