Turnul apor

Una dintre cele mai placute momente cand vizitati un oras este atunci cand aveti posibilitatea sa il priviti de la inaltime. Nu in toate orasele exista acest privilegiu, de aceea in Baile Tusnad va puteti bucura de punctul de belvedere, Turnul Apor.

Turnul Apor este situat la o altitudine de 701 m si a fost construit ca punct panoramic in anul 1883. in 2008 a fost restaurat din dorinta de a-si pastra forma initiala.


Fie ca urmati indicatorul marcajului cu punct rosu care incepe de pe Aleea Sfanta Ana, fie ca pui pe gps locatia, ambele te duc, cu siguranta, pana la turn.Urmatorul indicator arata drumul spre Turnul Apor in stanga si in dreapta Lacul Sf. Ana.

Cu cat inaintati mai mult spre turn incep sa se deschida peisajele de iarna in fata ochilor ca niste picturi faimoase.

Este primul traseu marcat din Baile Tusnad. Traseul turistic porneste din mijlocul statiunii, trece prin centrul orasului, pe langa izvoarele Mikes si Apor si ajunge la marginea padurii.


Aici se termina strada pavata, traseul continua pe o poteca bine batatorita. Dupa cam 10 minute de mers, traseele marcate cu cruce rosie si punct rosu se despart. Primul traseu, marcat cu cruce rosie (traseul nr. 10) duce la Situl Natura 2000 Tinovul Mohos – Lacul Sfanta Ana, iar cel de al doilea, marcat cu punct rosu, se intoarce spre stanga si continua pe versantul Muntelui Surduc aproape pe orizontala. Dupa cca. 10 minute de mers, la o altitudine de 701 m, se ajunge la Bastionul Apor, construit ca punct panoramic in anul 1883 (de curand a fost restaurat si iluminat pe timp de noapte cu un panou fotovoltaic). Dupa punctul de belvedere drumul se intoarce mai intai spre dreapta, apoi spre stanga, ocolind izvoarele unui mic parau. Pe mica vale coboara o poteca marcata, care ajunge in statiune.

In 1883, multumita contelui Apor Károly a fost construit in partea de jos a varfului Surduc, Bastionul Apor (761 m), acesta fiind un punct panoramic si de odihna, care nu a fost folosit niciodata ca obiectiv strategic. Din bastion exista a priveliste excelenta asupra orasului Baile Tusnad din Defileul Tusnad, asupra raului Olt si a Rezervatiei Naturale Piatra soimilor.

Bastionul Apor a suferit mai multe renovari de-a lungul anilor, dar in fiecare caz s-a conservat cladirea conform stilului si scopului acestuia. Chiar mai mult, acum poate fi vizualizat din oras chiar daca este intuneric. Pe parcursul renovarii din 2017 s-a amenajat un spatiu de expozitie in incinta basionului prin amplasarea unor panouri cu imagini de arhiva si cu o scurta prezentare a trecutului acestuia.


Bastionul Apor

Vedere din Bastion

Indicator aflat pe poteca tematica