Новости

Фондацијa "Култура сећања"

Имамо велико задовољство да вас обавестимо о резултату наше прве акције. Захваљујући Вама, који сте препознали важност ове теме и неопходност брзе акције, режисер филма Симо Брдар, успео је да сними филм који је планиран за учешће на интернационалним фестивалима.

Преузето са "Српска инфо"

Филм "Оде колијевка" свједочи о усташким звјерствима у Поткозарју током Другог свјетског рата, када су многи становници, у већини српске националности, ликвидирани те скончали животе у најстрашнијим мукама.

"Главни лик односно свједок злочина је Рајко Медић из Јутрогоште, који је испред филмске камере испричао своју тешку животну драму. Ово су ријетке прилике када је он смогао снаге да о страдањима своје родбине, комшија и сународника у Јасеновцу и другим логорима смрти НДХ јавно говори" - изјавио је за Српска инфо, Симо Брдар, историчар и аутор филма.

Рајко је на крају филма као и током снимања, подсјећа Брдар, више пута казао да се годинама трудио да све то заборави, да избрише рат из свога сјећања.

"У томе је у великој мјери успио. Не може се живјети са толкио бола и несанице, уколико бих чешће понављао причу о страшним злочинима. Филм ће конкурисати за награде на свјетским фестивалима, а Симо вјерује да ће ово бити филмски прилог за лакше схватање и боље разумјевање размјера зла које се овдје догодило у Другом свјетском рату" - рекао је Симо Брдар

Његов филм "Крст од крви" на јединствен и аутентичан начин свједочи о Србима који су током Другог свјетског рата страдали у логорима у Норвешкој, али и помоћи коју им је пружало норвешко становништво. Овај филм говори о једној судбини кроз коју се преламају судбине и свих других 2300 српских логораша који су страдали у нацистичким логорима у Норвешкој.

На YouTube каналу Симе Брдара можете видети више његових кратких документарних филмова.


Поводом 80 година од доласка првих српских интернираца у Норвешку у току другог светског рата, норвешки историчар Кнут Флувик Туресен и његови сарадници су решили да сниме филм о њиховом страдању. Кнут Флувик Туресен је норвешки писац, историчар и сценариста који је радио при разним институцијама и на много различитих пројеката. Он је такође као норвешки официр служио војску у неколико земаља укључујући Балкан, Средњи Исток и Авганистан. У Украјини је 2015. радио за OSCE. До сада је издао 14 књига о војној историји и о Другом светском рату. Књига „У Норвешку, у смрт“ о српском логорашу Николи Рокићу је преведена на српски и издата у Србији 2015. године. Туресен тренутно ради као стручни сарадник за историју у неколико издавачких кућа у Норвешкој као и на једној већој серији о Другом светском рату на норвешкој државној радио-телевизији, НРК-у.

Снимање филма је већ започето и кратки инсерт из филма можете погледати овде. Циљ им је да обезбеде средства тако да могу да сниме дужи документарни филм за одраслу публику, као и једну верзију која би се могла пуштати деци у основним школама. За то су им потребна додатна средства. Претпостављена потребна цифра је 200.000 норвешких круна. Тај износ би покрио све најважније трошкове и омогућио да обе верзије буду снимљене са добрим квалитетом.

Фондација има за циљ неговање културе сећања. Током наше прве конференције о концентрационом логору Јасеновац, пожелели смо да неку од следећих конференција посветимо Мами-Карашок и другим хуманим људима из Северне Норвешке који су помагали Србима и осталим југословенским антифашистима. Наша жеља се остварује снимањем овог филма.

Амбасада Републике Србије у Ослу и Црквена општина Свети Василије Острошки из Осла су подржале овај пројекат.

Уколико желите да финансијски подржите снимање овог филма, можете то да учините уплатом на посебан рачун Фондације "Култура сећања" 1506.61.78444

Молимо све даваоце у Норвешкој да користе директан банковни трансфер у својој нетбанци, како би што мање новца трошили на непотребне провизије. Такође отворен је и VIPPS број Фондације 715022 За заинтересоване ван Норвешке, отворили смо могућност примања добровољних прилога преко PayPal

Као и до сада, све донације у износу од минимум 500 нок, дају могућност за добијање пореске олакшице.


During World War II, 4,060 prisoners were sent from the former Yugoslavia to Norway as slave laborers. 2398 of them lost their lives. Most died in five prison camps in northern Norway. One of these was in Karasjok. In this camp, over 70% of the prisoners died within a few months.

While the camps were subject to the German SS, unimaginable torment and pure extermination were one

significant side of operations. During this period, a number of Norwegian prison guards also worked there.

Norwegians who did not stand back for the Germans in terms of abuse and cruelty. Over 90 percent of these prisoners were Serbs, and many of them were sent to Norway as part of a genocide.

In our time, Norwegian schoolchildren travel with White Buses to Auschwitz and others clay to learn from history. But we also have a gruesome history in Norway that few know about.

In this movie you will hear eyewitnesses tell what treatment the Serbs the prisoners received in Karasjok, more than 75 years ago.

This is a pilot version of the film about the Serbian prisoners in Norway during World War II.

The film is made by PQX Media AS.

Kjetil Palmquist, photography and audio .

Knut Flovik Thoresen, research in Norway.

Branko Dimeski, research in Serbia.

Jørn Bue Olsen, narrator.

На пријему представника Савеза српских удружења у Норвешкоj, 4. септембра 2021, у Амбасади Републике Србије у Ослу, имали смо велику част да пожелимо добродошлицу новом амбасадору Републике Србије, Драгану Петровићу.

Важно је напоменути да је на личну иницијативу Амбасадора, ово његов први званични састанак, организован непосредно после аудијенције код краља Харалда V.

У неформалној атмосфери причали смо о важним питањима за српску заједницу: биометријским пасошима, возачким дозволама, нострификацији диплома, гласању. Амбасадор је показао велику спремност да се посвети овим и другим питањима од значаја за нашу заједницу. Такође је изразио велико задовољство нивоом активности српске заједнице у Норвешкој, растућим бројем српских допунских школа, раду на очувању српске традиције, културе и језика, промоцији Србије и наше заједнице у Норвешкој.

У више наврата, директно и индиректно,речено је да је његова екселенција, амбасадор Драган Петровић, овде због нас. То је важна порука српској заједници у Норвешкој и обећава почетак лепе сарадње којој се унапред радујемо.


Прва акција Фондације "Култура сећања"


СТРАДАНИЈЕ


Страданије је радни наслов за кратки документарни филм о страдању Срба за вријеме NDH и постојања логора Јасеновац,1941-1945.год. Казивач је преживио ову Голготу. Има 94 године.Бистра је ума и јаког сјећања на то вријеме. Казивање ће пратити архивски снимци, дјечији ликовни радови и играни кадрови. Филм ће радити познати режисер, Симо Брдар.

ГЛАС је радни наслов за драмску представу коју припрема литванска глумица и професорка сценског говора на Универзитету ВДУ у Каунасу(Литванија). Представа својим великим дијелом је испуњена српском културом и историјом, па и временом из филма Страданије. Играју је бивши студенти професорке Чешујко, данас дипломирани глумци. То је њихова прва представа, а глас је универзални језик.

Филм ће живјети као самостално дјело. У представи ГЛАС ће бити њен саставни дио. Приказиваће се и изводити у неколико држава, што је већ договорено.

Врхунац је извођење ГЛАСА на трговима КАУНАСА,2022.године. Каунас је тада Европска пријестолница културе.

Глумица и професорка Чешујко, и режисер Брдар већ годинама свијету представљају српску културу и историју.

У марту ове године проф Чешујко је,заједно са проф. Гидеоном Грајфом и историчарем Кнутом Туресеном била презентант у онлајн Конференцији о Јасеновцу. Брдар је био драгоцен консултант у њеној организацији.


Надамо се да схватате значај пројекта СТРАДАНИЈЕ и ГЛАС! Позивамо вас да финансијски подржимо њихову реализацију.


Непоходни трошкови за снимање филма су процењни на 30.000 нок. Имајући у виду број наших људи у Норвешкој заинтерсованих за очување културе сећања, надамо се да ће овај износ бити могуће прикупити у кратком року. Кратки документарни филмови Симе Брдара, као на пример "Крст од крви" (помогнут од стране Нарвикцентра) и "А Бог је ћутао" су вишеструко награђивани. Уврени смо да ће и овај филм (са преводом на енглески и руски језик) допрети до великог броја људи и допринети очувању сећања на невине жртве, а ово је прилика да наши људи у Норвешкој дају свој допинос.

Кнут Туресен се већ прикључио овој акцији са донацијом својих књига "Til Norge for å dø" Цена књиге је 200 нок + поштарина. Молимо да вашу наруџбину са пуним именом и адресом пошаљете на serbisk.riksforbund@gmail.com


Савез српских удружења у Норвешкој је отворио посебан рачун за Фондацију "Култура сећања" 1506.61.78444

Молимо све даваоце у Норвешкој да користе директан банковни трансфер у својој нетбанци, како би што мање новца трошили на непотребне провизије.

За заинтересоване ван Норвешке, отворили смо могућност примања добровољних прилога преко PayPal


Велико хвала свима који су донирали !

Закључно са 15.04.2021 прикупљено је 23.493 нок.

Исплаћено је 23.381,55 нок за трошкове снимања, монтаже. продукције, тонске обраде, превода и титловања на руском и енглеском језику.


Обавештења о току акције и премијери филма биће објављивана на страници Савеза српских удружења у Норвешкој и социјалним медијима.

Као и до сада, све донације у износу од минимум 500 нок, дају могућност за добијање пореске олакшице.

Званична објава Савеза српских удружења из Норвешке поводом прве конференције у знак сећања на све жртве концентрационог логора “Јасеновац”:

"Савез српских удружења у Норвешкој је, као и српски живаљ овде, годинама уназад сведок чувања успомене на српске и југословнеске жртве нацистичких логора у Норвешкој. Kултуру сећања Норвежани негују још од краја другог светског рата. Она је Норвежанима јако важна у знак сећања према настрадалима, али служи као и опомена на прошлост и да се она више никада не понови.

Делимично инспирисани овим неговањем културе сећања у Норвешкој, а једним делом неуморним радом српског документарног режисера, песника и истраживача Јасеновца из Републике Српске, Симе Брдара, у Српском савезу се родила жеља да и ми, за Међународни дан сећања на Холокауст, обележимо и поменемо све жртве које су настрадале у озлоглашеном концентрационом логору Јасеновац.

Није лако било радити припрему за конференцију међународног карактера на тему која је од велике важности за читаво човечанство, а која је деценијама остала непозната међународној публици. Треба наћи прави приступ који сваки човек може да разуме. На том путу су нам једна од смерница биле речи УНЕСЦО-а:

“Kада разумемо како и зашто се Холокауст догодио, моћићемо да разумемо масовно насиље на глобалном нивоу, али и да нагласимо вредност промовисања људских права, етике и друштвеног ангажовања које чувају људску солидарност. Учећи о Холокаусту, започињемо друштвене расправе о оним слојевима било којег друштва које омогућавају постојање прописа које сеју раздор у друштву и омогућавају геноцид. На овај начин подстичемо и студенте да започињу расправе које воде до стварања и унапређивања људских права; о природи и динамици великих злочина као и начину како их предупредити, али исто тако о томе како да се носимо са нашом трауматичном прошлошћу.”

Kао и сваки пут кад се нешто ради у животу, много тога је тешко. Ипак, наш доживљај је да је помен свих невиних жртава, вредан тога труда, и надамо се да ће следећа конференција бити још боља. Холокауст центар из Осла нам је обећао да ће покушати да нам следећи пут помогне својим саветима. Њихово искуство на раду са овом темом је неизмерљиво и незаменљиво, и ми смо им већ унапред захвални на показаној доброј вољи.

Такође се надамо оснивању фонда који би имао само једну сврху – неговање културе сећања на настрадале. На том путу смо најважнији савезници – ми, сами себи. Савез српских удружења у Норвешкој броји данас 9 друштава. Њихова безрезервна подршка је, ипак, била најважнија у читавој припреми, а можемо слободно рећи и одлучујућа. Велико је задовољство видети шта једна група добронамерних српских волонтера, јер сва су наша друштва волонтерска, може да постигне с мало добре воље када се удружи и усредсреди на неки циљ.

Закључујући конференцију изнели смо да се надамо да ће интересовање историчара за ову тему порасти. Исто тако се надамо да ће и многа друга Српска друштва и удружења широм света желети да раде на култури сећања на све невине жртве Јасеновца.

И на крају, бескрајно смо захвални литванској глумици и позоришној редитељки, Kарини Чешуико, норвешком историчару, Kнуту Флувику Туресену, и наравно, проф. Др Гидеону Грајфу, што су представили ову тешку тему на достојанствен начин. Посебно место у припремама заслужује Симо Брдар, са својим мудрим саветима.

Захвални,

Савез српских удружења из Норвешке"

Учешће Савеза српских удружења у Норвешкој (ССУН) у хуманитарној акцији „Банија је наша кућа“

30. децембар 2020. г.


Драги наши,

Као што вероватно већ знате и пратите у медијима, околицу Петриње и Глине у последњих неколико дана погодио је велики број земљотреса.

Поред велике материјалне штете, нажалост има и људских жртава, укључујући и децу.

Позивамо вас да нам се придружите и подржите хуманитарну акцију „Банија је наша кућа“ у организацији Српског националног већа из Хрватске.

Савез српских удружења у Норвешкој, на иницијативу српског удружења „Милош Обилић“, жели да прикупи новчану помоћ која би се преко Српског националног већа у Хрватској делила онима којима је најпотребнија у виду грађевинских и других врста помоћи.

Молимо вас да своје донације уплатите до 10. јануара на рачун хуманитарног фонда српског удружења „Милош Обилић“, бр. рачун: 1506 55 62194 или путем ВИПС апликације на број 649664 ССУН за Српско национално веће.

Како средства стигну, биће уплаћена на рачун у Хрватској због хитности ситуације.

Уједињени кад је најважније!

Савез српских удружења у Норвешкој

Učešće Saveza srpskih udruženja u Norveškoj (SSUN) u humanitarnoj akciji „Banija je naša kuća“

Dragi naši,

Kao što već verovatno znate i pratite u medijima, okolinu Petrinje i Gline pogodio je veći broj zemljotresa u zadnjih par dana .

Pored velike materijalne štete, na žalost ima ljudskih žrtava među kojima i dece.

Pozivamo vas da nam se pridružite i donacijama podržite humanitarnu akciju „Banija je naša kuća“ u organizaciji Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske.

Savez srpskih udruženja u Norveškoj (SSUN), na inicijativu srpskog udruženja „Miloš Obilić“, želi da prikupi novčanu pomoć koja bi preko Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj bila distribuirana onima kojima je to najpotrebnije u vidu građevinske i drugih vrsta pomoći.

Molimo vas da vaše donacije uplatite do 10. januara na račun humanitarnog fonda udruženja „Miloš Obilić“, br. računa: 1506 55 62194 ili preko VIPPS aplikacije na broj 649664 SSUN za Srpsko narodno vijeće.

Kako sredstva budu pristizala tako će biti i uplaćivana na račun u Hrvatskoj zbog hitnosti situacije.

Ujedinjeni kad je najvažnije!

Savez srpskih udruženja u Norveškoj


Заједничка хуманитарна акција - захвалница и рачун/отпремница за материјал који је дониран

22. јун 2020. г.

Драги наши,

Још једном велико хвала свима који су допринели у прикупљању средстава за заштитну опрему за наше здравствене раднике. Приложена је захвалница коју смо примили од Универзитетске дечјое болнице у Тиршовој и рачун/отпремница за материјал који је дониран.

Укупно је прикупљено 24 153,37 круна. Тачно уплаћена сума износи 23,591.72 круне, а плаћени су и трошкови банкарске трансакције.

Савез српских удружења у Норвешкој

Српско друштво „РАС“, Осло

Српско академско друштво, Осло

Удружење Срба „Косово и Метохија“, Лилехамер

Удружење Срба у Рогаланду „Иво Андрић“, Ставангер

Друштво Срба и пријатеља Србије, Берген

Коло српских сестара „Света Петка“, Осло

Српско културно удружење „Цар Лазар“, Драмен

Српско удружење „Милош Обилић“, Јесхеим

Удружење Срба „Српска круна“ , Пошгрун

Хвала на донацијама

22. мај 2020. г.

Драги наши,

Наша заједничка хуманитарна акција је завршена. Прикупљено је 24 153,37 круна.

Велико хвала свима који су допринели у прикупљању средстава за заштитну опрему за наше здравствене раднике.

Свесни смо да су у овом моменту многи остали без посла и да је великом броју људи будућност неизвесна. Гледано из те перспективе још смо захвалнији на вашим донацијама. Такође је врло битно да смо успели да покажемо да наша заједница постоји и да нисмо заборавили своје корене.

У договору са онима којима је донација намењена, а пошто нисмо успели да прикупимо средства за обе акције, за прикупљена средства ће се набавити трајни заштитни мантили за Универзитетску дечјој болницу у Тиршовој. Ако будемо у прилици и ако за тим буде потребе, на јесен ћемо размотрити да ли је могуће набавити и гермицидне лампе за Општу болницу у Крушевцу.

Најбоље би било када хуманитарна помоћ никоме не би била потребна. Нажалост, ситуација није таква и помоћ је потребна свуда. Зато је доста јасно да хуманитарна делатност мора бити приоритетна делатност наше заједнице.

Ми смо спремни да наставимо са радом и надамо се да у томе имамо и вашу подршку.

Савез српских удружења у Норвешкој

Српско друштво „РАС“, Осло

Српско академско друштво, Осло

Удружење Срба „Косово и Метохија“, Лилехамер

Удружење Срба у Рогаланду „Иво Андрић“, Ставангер

Друштво Срба и пријатеља Србије, Берген

Коло српских сестара „Света Петка“, Осло

Српско културно удружење „Цар Лазар“, Драмен

Српско удружење „Милош Обилић“, Јесхеим

Удружење Срба „Српска круна“ , Пошгрун

***********************************************************************************************************************

Kjære norske venner,

Vi fra Serbisk Riksforbundet har nå avrundet humanitær aksjon for penge innsamling til Corona rammet Serbia. Med deres hjelp samlet vi 24 153,37 Nok som skal sendes til Barnesykehus i Tiršova i Beograd. Pengene skal brukes for kjøp av smittefrakker til sykepleier og leger som jobber med syke barn ved denne kjente Universitets sykehus.

Vi ønsker å takke alle dere som også denne gangen har vært med Serbisk Riksforbundet, uansett at mange dere er permittert eller har veldig usikker jobb situasjon grunnet nettopp Corona pandemien.

Ønsker dere alle god helse og en god sommer .

Serbisk Riksforbundet i Norge

Serbisk forening "RAS", Oslo

Serbiske akademisk forening Norge, Oslo

Serbisk forening "Kosovo og Metohija", Innlandet

Serbisk forening Rogaland- "Ivo Andric", Stavanger

Forening av Serbere og Venner til Serbia, Bergen

Serbiske søstres lag, Oslo

Serbisk kulturforening "Car Lazar", Drammen

Serbisk forening «Miloš Obilić", Jessheim

Serbsk forening «Srpska kruna", Porsgrunn

Обавештење од Амбасаде Републике Србије у Ослу 26. мај 2020. г.


Наставак спровођења изборних радњи - избори за народне посланике Народне скупштине

Председник Републике Србије је 10. маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11. маја о.г. о наставку изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. (до поноћи, локално време у Р. Србији).

Позивамо држављане Републике Србије са боравком у Краљевини Норвешкој да се пријаве Амбасади Републике Србије у Ослу ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. Пријаве ће се примати најкасније до 30. маја 2020. године.

Напомињемо да, с обзиром да се ради о наставку изборних активности, није неопходно поднети нову пријаву уколико је пријава већ поднета.

Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ.

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Ослу поштом, факсом или е-mail-ом.

Адреса:

Еmbassy of the Republic of Serbia, Munkedamsveien 59B, 0244 Oslo, Norway

Факс: (0047) 2283-8314

Е-mail:ambasada@serbianembassy.no,

konzularno@serbianembassy.no

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде Републике Србије у Ослу може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ.

У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.

Амбасада Републике Србије у Ослу ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.

Напомена: гласачко место ће бити отворено под условом да је пријављено минимум 100 гласача.

http://www.oslo.mfa.gov.rs/lat/newstext.php?subaction=showfull&id=1589293745&ucat=118&template=Frontpage3Lat&#disqus_thread

Срдачан поздрав од колектива Амбасаде Републике Србије у Ослу.

GRATULERER MED DAGEN NORGE!

17. maj 2020. g.

Norveška himna, pevačko društvo "Stanković".

Humanitarna akcija Saveza udruženja Srba u Norveškoj

15. maj 2020. g.

Dragi naši,

Hvala svima koji su se do sada odazvali zajedničkoj humantarnoj akciji Srba u Norveškoj i donirali sredstva namenjena Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu (Tiršova) i Opštoj bolnici u Kruševcu.

Pozivamo i vas koji to još uvek niste učinili da nam se pridružite i na taj način podržite akciju, imajući u vidu da još uvek nismo prikupili dovoljno sredstava za kupovinu opreme koja je predmet ove akcije.

Molbu za nabavku zaštitnih mantila i UV lampi za sterilizaciju vazduha u bolesničkim sobama smo dobili direktno od naših zdravstvenih radnika.

Ovu neohodnu opremu bi ustanove inače morale da obezbede iz sopstvenih finansijskih izvora koja su značajno smanjena zbog aktuelne pandemije.

Zaštitni mantili i UV lampe nedvosmisleno podižu nivo zaštite zaposlenih i pacijenata ne samo od KOVID-a 19 već i od drugih infekcija.

Molimo vas da vaše donacije uplatite na račun humanitarnog fonda Saveza udruženja Srba u Norveškoj,

br. računa: 1503 16 67779

VIPPS 10241

Sredstva koja se uplate na račun Saveza će biti direktno isplaćena onima od kojih će se oprema nabaviti, a nakon potpisivanja ugovora o donaciji, biće isporučena gore navedenim bolnicama.

Iako sve brojke pokazuju da je opasnost od zaraze manja, stručnjaci i dalje upozoravaju da ozbiljno shvatimo opasnost koja još uvek nije nestala.

Naši zdravstveni radnici će svakako još duže vreme raditi u "vanrednim uslovima" rada, iako za mnoge od nas život počinje da se vraća u normalu.

Филм који баш данас треба погледати....

8. мај 2020. г.

Симо Брдар, Крст од крви

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА САВЕЗА УДРУЖЕЊА СРБА У НОРВЕШКОЈ

8. мај 2020. г.

Драги наши,

Позивамо вас да нам се придружите и донацијама подржите хуманитарну акцију Савеза удружења Срба у Норвешкој кроз коју желимо да допринесемо да наши здравствени радници, који очекују да ће у „ванредним условима“ радити још дуже време, раде адекватно заштићени.

Ова акција је покренута јер у свима нама постоји жеља да будемо уз свој народ када му је најтеже. У исто време, иако скромна, ова акција носи и велику поруку захвалности свим здравственим радницима који стоје у првим редовима и дају све од себе за сваког пацијента.

Помоћ нашим здравственим радницима у висини од 60.000,00 круна ће бити уручена кроз:

 • куповину трајних заштитних мантила за медицинско особље у Универзитетској дечјој болници у Тиршовој 10 и

 • куповину гермицидних лампи за дезинфекцију простора за Општу болницу у Крушевцу

Молимо вас да ваше донације уплатите до 15. маја на рачун хуманитарног фонда Савеза удружења Срба у Норвешкој, бр.рачуна: 1503 16 67779

VIPPS 10241

Уједињени кад је најважније!

Савез удружења Срба у Норвешкој

Српско друштво „РАС“, Осло

Српско академско друштво, Осло

Удружење Срба „Косово и Метохија“, Лилехамер

Удружење Срба у Рогаланду „Иво Андрић“, Ставангер

Друштво Срба и пријатеља Србије, Берген

Коло српских сестара „Света Петка“, Осло

Српско културно удружење „Цар Лазар“, Драмен

Српско удружење „Милош Обилић“, Јесхеим

Удружење Срба „Српска круна“ , Пошгрун

*********************************************************************************************************************************

HUMANITARNA AKCIJA SAVEZA UDRUŽENJA SRBA U NORVEŠKOJ

Dragi naši,

Pozivamo vas da nam se pridružite i donacijama podržite humanitarnu akciju Saveza udruženja Srba u Norveškoj kroz koju želimo da doprinesemo da naši zdravstveni radnici, koji očekuju da će u „vanrednim uslovima“ raditi još duže vreme, rade adekvatno zaštićeni.

Ova akcija je pokrenuta jer u svima nama postoji želja da budemo uz svoj narod kada mu je najteže. U isto vreme, iako skromna, ova akcija nosi i veliku poruku zahvalnosti svim zdravstvenim radnicima koji stoje u prvim redovima i daju sve od sebe za svakog pacijenta.

Pomoć našim zdravstvenim radnicima u visii od 60.000,00 kruna će biti uručena kroz:

 • kupovinu trajnih zaštitnih mantila za medicinsko osoblje u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj 10 i

 • kupovinu germicidnih lampi za dezinfekciju prostora za Opštu bolnicu u Kruševcu

Molimo vas da vaše donacije uplatite do 15.maja na račun humanitarnog fonda Saveza udruženja Srba u Norveškoj,

br. računa: 1503 16 67779

VIPPS 10241

Ujedinjeni kad je najvažnije!

Savez udruženja Srba u Norveškoj

Srpsko društvo „RAS“, Oslo

Srpsko akademsko društvo, Oslo

Udruženje Srba „Kosovo i Metohija“, Lilehamer

Udruženje Srba u Rogalandu „Ivo Andrić“, Stavanger

Društvo Srba i prijatelja Srbije, Bergen

Kolo srpskih sestara „Sveta Petka“, Oslo

Srpsko kulturno udruženje „Car Lazar“, Dramen

Srpsko udruženje „Miloš Obilić“, Jesheim

Udruženje Srba „Srpska kruna“, Pošgrun

*********************************************************************************************************************************

AKSJON TIL INNTEKT FOR SYKEHUS I SERBIA RAMMET AV CORONA KRISEN

Kjære venner,

Den serbiske riksforeningen i Norge inviterer alle til å gi støtte til den humanitære aksjonen i Serbia, som har som mål å bidra til å sikre at helsearbeidere i Serbia blir skikkelig beskyttet. Vi er dypt takknemlige for all den hjelp Norge, spesielt den norske ambassaden i Beograd, allerede har gitt. Vi har satt i gang denne aksjonen både for å skaffe mer penger til utstyr, men også fordi vi har et ønske om å være nær vårt folk i en vanskelig tid. Vi ønsker de skal føle at folk i Norge bryr seg og følger med på alt som skjer. En slik innsamling blir symbolsk i forhold til behovet, men blir samtidig en stor takk til helsepersonellet som daglig står i faresonen

Denne aksjonen blir symbolsk i forhold til behovet, men den framfører en stor takk til det helsepersonell som står i første rekke og gjør sitt beste for hver enkelt pasient. Helt konkret så vil de innsamlede midlene gå uavkortet til to sykehus som har kontaktet oss og bedt om hjelp. Det er smittevernutstyr til Universitetshospitalet i Tirsova, Beograd. Det behandler alle barn smittet av Korona. Det vil gi desinfiseringslamper til sykehuset i Krusevac.

Bidrag kan innbetales innen 15. mai til konto nr: 1503 16 67779, VIPPS 10241 .

Dette er innsamlingskontoen til Serbisk riksforbund i Norge. Serbiske foreninger i Norge står bak dette oppropet og vi vet all hjelp fra Norge vil både ha en helsemessig og en medmenneskelig side.

Sammen når det betyr mest!

Serbisk riksforbundt i Norge

Serbisk forening „RAS“, Oslo

Serbisk akademisk forening, Oslo

Serbisk forening „Kosovo og Metohija“, Lillehamer

Serbisk forening i Rogaland „Ivo Andrić“, Stavanger

Forening av Serbere og venner til Serbia, Bergen

Serbiske søstres lag, Oslo

Srpsko kulturno udruženje „Car Lazar“, Dramen

Serbisk forening „Miloš Obilić“, Jessheim

Serbisk forening „Srpska kruna“, Porsgrunn

Naučno tehnološki park Beograd

22. des. 2017, 23:42

Naučno tehnološki park Beograd - NTP Beograd osnovan je u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Švajcarske, sa ciljem stvaranja povoljnog okruženja za razvoj novih tehnologija i komercijalizaciju inovacija, razvijanjem veza između nauke i privrede. NTP Beograd trenutno okuplja više od 50 kompanija – startap i rastućih tehnološko-razvojnih kompanija.

NTP Beograd nudi atraktivan paket infrastrukturnih usluga i poslovne podrške svojim korisnicima, a sve u cilju da ove kompanije ubrzaju rast. Osim toga, NTP nudi saradnju, zajedničke projekte, organizaciju naučnih i preduzetničkih konferencija koje otvaraju mogućnosti za zapošljavanje novih kadrova. Veliki uspeh koji je postignut nakon dve godine rada delimično je rezultat prethodne podrške tehnološkog razvoja i preduzetništva u Srbiji od strane srpske dijaspore. Zato pozivamo sve članove srpske dijaspore da učestvuju u jednom ili više NTP programa za buduću uspešnu saradnju.

Ponuda NTP Beograd našoj dijaspori obuhvata:

• Započinjanje sopstvenog start-ap biznisa u Srbiji

• Osnivanje razvojnog centra u Beogradu za strane kompanije

• Podrška start-ap kompanijama za izlazak na inostrana tržišta

• Mogućnosti ulaganja u razvoj novih tehnologija

• Mentoring program za podršku razvoja novih visoko-tehnoloških proizvoda i usluga

• Mogućnost zapošljavanja visoko-kvalifikovanih povratnika iz dijaspore u kompanijama – članicama NTP Beograd

U prilogu na srpskom i engleskom jeziku se nalazi detaljniji opis programa NTP Beograd, kao i iskustva povratnika iz inostranstva koji u okviru NTP Beograd razvijaju svoje start-ap firme ili vode razvojna odeljenja inostranih tehnološko-razvojnih kompanija

https://www.ntpark.rs/


Школе српског језика у Норвешкој почеле са радом

29. aug. 2017, 00:32

Осло

Допунска настава на српском језику у Ослу одржава се трећу годину за редом. Родитељски састанак је одржан 24. августа у просторијама Фриденберг школе у присуству конзула Републике Србије у Норвешкој, Оливере Маринковић.

За наставу је већ уписано преко 110 деце, а учитељица Јелена Диклић је рекла да се и даље пријављују нови ученици. Министарство просвете је одобрило две додатне групе ученика, тако да ће они бити распоређени у пет група: три суботом и две недељом. Први часови у овој школској години су одржани 26. и 27. августа.

Српско академско друштво у Норвешкој је наставило своју подршку настави и обезбедило бесплатне просторије и за ову школску годину. Наставићемо и наше ангажовање да се настава прошири на друге градове у Норвешкој, првенствено на Берген.

Берген

Друштво Срба и пријатеља Србије Берген организује бесплатну наставу за сву школску децу својих чланова.Настава почиње 2 септембра у 11:00 часова у Слетебакен школи Улаз А Вилхеим Бјеркнес веи 15. За све информације контактирајте drustvosrba2008@gmail.com

За сада је пријављено 23 школске деце. Постоји могућност пријављивања и деце предшколског узраста.

Кошаркашко европско првенство српске дијаспоре 2017 Берген - Херцег Нови

19. mai 2017, 20:54

Друштво Срба и пријатеља Србије Берген и кошаркашка екипа "ОТПИСАНИ" организује 21. кошаркашко европско првенство српске дијаспоре од 25-27 маја 2017 у Херцег Новом. Поред "ОТПИСАНИХ" за пехар, који ће од ове године бити прелазан, а обезбедио га је оснивач овог такмичења Миодраг Радомировић, такмичиће се следеће екипе.

1. "Београд"- Минхен

2. "Camden Knights" - Лондон

3. "Косово Книн" - Београд

4. "Баскет 2000" - Бања Лука

5. "4К Приштина" - Београд

6. "АСТ Београд" - Београд

7. "Херцег Нови"

8. "Отписани" Берген

Кошаркашко европско првенство српске дијаспоре (КЕПСД) је годишњи кошаркашки турнир у коме се такмиче српски професионални и аматерски клубови из матице и дијаспоре. Идејни творац овог такмичења је Миодраг Пуре Радомировић. Први турнир је одржан 1997. године у Билефелду, у Немачкој и од тада српски клубови негују ову спортску традицију. Ово такмичење је један од главних спортских догађаја српске дијаспоре у Европи, а разлог оснивања је промоција српске кошарке, неговање традиција и међусобно дружење играча

Са досадашњих такмичења: 2011 2013 2014

Друштво Срба и пријатеља Србије Берген се захваљује

http://www.toppetannklinikk.com/

http://www.arkentannlege.no/hjem и

https://www.facebook.com/SkobutikkenOysteseAs/

на финансијској помоћи неопходној за организацију овог турнира, као и Генералном Конзулату Републике Србије у Херцег Новом на подршци.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2743078/herceg-novi-2017-prvenstvo-srpske-dijaspore-u-kosarci.html

http://kosmagazin.com/evropsko-kosarkasko-prvenstvo-srpske-dijaspore/

Споразум о организовању образовно-васпитног рада на срспком језику

8. okt. 2016, 08:21

Споразум између Министарства просвете, накуке и технолошког развоја и Министарства спољнихпослова потписан 05.10.2016 отвара могућност отварања нових група ученика допунске наставе на српском језику. Потсећамо, настава се од прошле године одржава у Ослу:

Позивамо заинтересована удружења да обавесте Амбасаду Републике Србије у Ослу уколико постоји интересовање у вашем месту боравка. http://www.oslo.mfa.gov.rs/cir/

Интервју са Њ.Е. Сузаном Бошковић-Продановић

2. okt. 2016, 14:38

Спeциjaлни гoст eмисиje Радио Београда, Вечерас заједно 29.09 2016 је била aмбaсaдoркa Србиje у Нoрвeшкoj и нa Ислaнду, сa сeдиштeм у Oслу, Сузaнa Бoшкoвић Прoдaнoвић. У рaзгoвoру сa дoписникoм Сaшoм Димитриjeвићeм говорила је o српскoм рaсejaњу у Нoрвeшкoj и заједницама у Ослу, Бергену, Кристиансанду, Лилехамеру, Пошгруну и Драмену

Целу емисију можете послушати овде: http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2016/09/29/28349199/VZ2909.mp3

Представа Хипертензија - Осло, 24.септембар 2016

20. sep. 2016, 23:34

https://www.facebook.com/events/1060658917380607/

Turnir u malom fudbalu i vecernja zabava

19. sep. 2016, 23:08

Srpsko Udruzenje "Car Lazar" iz Drammena organizuje turnir u malom fudbalu 22.10.2016 god. u Mjøndalenu 3050,Mjøndalshallen ulica Hagatjernveien 19 (gde je i ranije odrzavan turnir).

Prijave ekipa do 15.10.2016 na telefon 47384584 (Savo) i na telefon 91102276 (Goran).

Uplata po ekipi 1.000,- kruna.

Ekipe moraju biti u dvorani u 08,30 h

Molimo sve ekipe da se prijave sto ranije na gore navedene brojeve telefona.

Tokom turnira prodavat ce se jelo sa rostilja,kafa i sokovi.

Turnir ce svecano otvoriti Ambasador Republike Srbije u Norveskoj Suzana Boskovic-Prodanovic.

Sponzor turnira Eiker Hagemaskin Service Hokksund.

U velikoj pauzi turnira nastupice Folklorna Sekcija Srpskog Udruzenja RAS iz Osla.

https://youtu.be.../i9fwBPWVbqc

Nakon turnira sledi nezaboravna zabava daleko u vecernje sate uz SPEKTRUM BEND iz Novog Sada nedaleko od Mjøndalshallen tj. u Krokstadelvi 3055,ulica A.J.Horgensvei 25 (2.2 km od sportske dvorane).

Sluzit ce se prasetina sa raznja za veceru kao i alkoholna i bezalkoholna pica.

Cena karata je 300,- kruna, a za clanove SU "Car Lazar" iz Drammena 200,- kruna.

Deca do 15 godina neplacaju ulaz.

Takodjer tokom vecernje zabave obavestit ce mo vas o specijalnom iznenadjenju tj.muzici koja ce vas zabavljati povodom godisnjice osnivanja Srpskog Udruzenja "Car Lazar" i Srpske Nove Godine 14.januara 2017 god.

Pozivamo sve clanove i prijatelje naseg udruzenja da dodju i podrze nas rad, te da se druzimo tokom celog dana i noci kroz sport i zabavu.

Takodjer pozivamo sve koji zele da budu clanovi naseg udruzenja da se jave na gore navedene telefone.Neustrucavajte se.Javite se.

DOBRO NAM DOSLI !!!

Upravni Odbor SU "Car Lazar" iz Drammena

Språk og kulturfestival 2016 - Serbisk deltakelse

23. mai 2016, 23:52

Radio Beograd 1 večeras, 25. maja, u 21.00 h emituje intervju Saše Dimitrijevića sa koreografom Mladjenom Erićem, najzaslužnijim za veliki uspeh folklora Srpskog društva Rasa, samim tim i Srbije, na Språk og kultur fetivalen koji je prošlog vikenda održan u Oslu.

http://www.radiobeograd.rs/download/mp3s/radiobeograd1.asx

Свесрпски Сабор Норвешке

26. apr. 2016, 20:47

И ове године удружење Срба „Српска Круна“ из Телемарка организује 14. MAJA Свесрпски Сабор више о томе прочитајте овде ...

ПРОГРАМ СВЕСРПСКОГ САБОРА

 • Турнир у малом фудбалу (током читавог дана)

 • Повлачење конопца (у паузама фудбалског турнира)

 • Бацање камена са рамена

 • Забава за жене и децу ( Изненађење)

 • Најтежи и најлакши Србин сабора

 • Турнир се одржава у склопу школе која у своме окружењу поседује мношто активитета за децу(skateboardbanen, fotballbane, lekeplass, osv.)

 • Штандови са продајом сувенира и презентацијама фирми и удружења

 • Bечерња забава уз "НИЈЕ СВЕЈЕДНО БЕНД" из Ниша

Årsmøte - Годишња скупштина

22. mar. 2016, 00:56

Sted: Wintersgate 10 3921 PORSGRUNN

Tid: 24.April 2016 kl 14:00

Agenda:

 1. Godkjenning av representants stemmerett

 2. Godkjenning av beslutningsdyktighet

 3. Valg av årsmøtet ledelse: ordfører, sekretær, tellekorps

 4. Forbundsstyrets årsmelding for året som er gått

 5. Vedtak om årsplan og budsjett til neste årsmøte

Место: Wintersgate 10 3921 PORSGRUNN

Време: 24.April 2016 kl 14:00

Дневни ред:

 1. Утврђивање права гласа представника

 2. Утврђивање кворума

 3. Избор руководства скупштине : председавајући, секретар, гласачка комисија

 4. Годишњи извештај за претходну годину

 5. Одлука о годишњем плану и буџету за наредни период


Последња шанса у Ослу - 7.новембар 2015

4. okt. 2015, 09:36

ПОСЛЕДЊА ШАНСА

игра Сузана Петричевић, текст Мирјана Бобић Мојсиловић,

режија Велики Братић

https://www.facebook.com/events/1476642289306513/

ДЕЧИЈЕ РАДИОНИЦЕ ОСЛО 23 и 30 Маја, 13 Јуна

22. mai 2015, 18:22

Драга децо, позивамо вас на ДЕЧИЈЕ РАДИОНИЦЕ (за децу која имају пуне четири године и старију) које ће се одржати 23. и 30. маја, као и 13.јуна од 16-18 часова у просторијама цркве.

kss.svetapetka@gmail.com

Дођите да заједно растемо!

https://www.facebook.com/pages/Kolo-Srpskih-Sestara-SVETA-PETKA-Oslo/371168393051456?fref=ts

5. mai 2015, 21:28

Годишња скупштина Савеза српских удружења у Норвешкој

Место: Idrettslaget Tyrving

Kadettangen 12

1337 Sandvika

Време : 16 Maj 2015 14:00

Дневни ред:

1. Допуне и измене статута (предлоге доставити до 14 Маја на serbisk.riksforbund@gmail.com)

2. Финансије, чланарина

3. Статус пројекта историјских предавања

4. Избор нових чланова, (предлоге доставити до 14 Маја на serbisk.riksforbund@gmail.com)

5. Планиране активности, културни календар за нaредни период

Гласање се обавља према одредбама статута

Позивају се сви заинтересовани да присуствују скупштини као и да дају своје предлоге

После скупштине, позивамо вас на дружење уз живу музику и послужење. Да бисмо покрили трошкове сале и послужења, симболичан износ од 100 NOK биће наплаћиван на улазу.

Такође, да би смо знали орјентациони број учесника и обезбедили послужење, молимо потврдите долазак до 10 Маја на serbisk.riksforbund@gmail.com

Добро дошли !


Serbisk Riksforbund i Norge inviterer til Årsmøte

Sted: Idrettslaget Tyrving

Kadettangen 12

1337 Sandvika

Tid: 16 Mai 2015 14:00

Agenda:

1. Statutt endringer (forslag sendes til serbisk.riksforbund@gmail.com tom 14 Mai)

2. Økonomi, medlemskontingent

3. Prosjekt status - historiske foredrag

4. Valg av nye medlemmer (forslag sendes til serbisk.riksforbund@gmail.com tom 14 Mai)

5. Planlagte aktiviteter, kulturell kalender for neste periode

Stemning foregår etter bestemmelsene i statutt

Alle interesserte er velkommen til å delta på årsmøte og gi forslag

Etter årsmøte, vi inviterer til selskap med live musikk og servering. For å dekke utgifter for sal leie og servering, symbolsk beløp 100 NOK samles ved inngangen. Også, for å vite omtrent antall deltakere og sørge for servering, vi ber om deltakers bekreftelse tom 10 Mai til serbisk.riksforbund@gmail.com

Vell mot !

Forelesning 16 Mai 2015 Deichmanske bibliotek

18. apr. 2015, 21:40

Den serbiske ambassaden og Serbiske søstres lag arrangerer forelesning:

"Barnevern, lov og praksis i Norge - litt informasjon til foreldre fra sør-øst Europa"

Forelesere:

Jelica Dimitrijevic, Ambassaderåd Embassy of the Republic of Serbia

Dragana Tosinovic, psykolog og styremedlem Serbiske søstres lag

Скупштина Савеза Срба у Шведској

1. apr. 2015, 00:20

Захваљујемо се на позиву и гостопримству Савеза Срба у Шведској. Г-дин Саво Антић из Drammen-a je представљао Савез српских удружења у Норвешкој.

Надамо се да ћемо имати прилике да узвратимо гостопримство ускоро.

http://svenskserber.se/%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d1%9a%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%88%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b1/

Свесрпски Сабор Норвешке 23.Мај Porsgrunn

22. mar. 2015, 19:49

http://www.srpskakruna.no/vesti/31-svesrpski-sabor-norveske-2015.html

In Memoriam Zeljko Tosinovic 1961-2015

4. feb. 2015, 00:42

Zeljko Tosinovic je rodjen 30.10.1961 u Novom Travniku, zavrsio Saobracajni fakultet u Sarajevu 1984, sa porodicom presao da zivi u Norvesku 1993. Poceo da radi u Statens vegvesen-u 1994 godine. Kao vodeci inzenjer (Overingeniør) bio je sef jednog velikog tima za planiranje i saobracajnu tehniku, koji je prosle godine realizovao oko 300 projekata. Bio je predsednik Crkvenog Odbora Parohije Sv. Vasilije Ostroski u Oslu i jedan od osnivaca Saveza srpskih udruzenja u Norveskoj.

Preminuo je iznenada 31.Januara 2015. Poslodavac je izgubio nezamenljivog radnika, nasa zajednica prijatelja koji nam je nesebicno pomagao.

Delimo tugu i bol sa njegovom porodicom.

Serbiske søstres lag arrangerer

13. nov. 2014, 17:36

https://www.facebook.com/events/720520321377123/?ref=22

STÅLKRIGARINNOR - Kvinnor volontärer i Första världskriget och andra Balkankrigen

av och med Jelena Mila

http://justintp.com/


http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/%D0%92%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/1759983/%D0%A5%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D0%B5+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3+%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0.html


I år är det hundra år sedan Första världskriget bröt ut. Föreställningen Stålkrigarinnor uppmärksammar detta och ställer därför ut unika kvinnliga berättelser från krigstiden.

Mycket material och dokumentation men även kunskap finns från andra världskriget, men överlevarna från första världskriget är bortgångna och dokumentationen mindre och svårare att komma åt.

Monodrama Stålkrigarinnor belyser tider under det Stora kriget, men även före och efter Första världskriget - ur ett kvinnligt perspektiv.

Föreställningen handlar om kvinnoarmé som dyker upp en natt till den 'sömnlösa krigarinna - den moderna kvinnan'. Kvinnliga soldater börjar tala sina historier genom 'autentiska arkiverade ord om Första världskriget och tiden varför deltog de i kriget':

Milunka Savic, sergeant, mest dekorerade kvinna i krigshistoria (1892 - 1973), Serbien Vasilija Vukotic, ordnad (1897 - 1977), Montenegro Milica Marka Miljanova Popovic, soldat (ca 1900), Montenegro Antonija Javornik, Sergeant (1893 -1974), Slovenien Flora Sandes, en sjuksköterska, en infanteri löjtnant (1876 - 1956), England Nadežda Petrovic, målare, sjuksköterska (1873 - 1915), Serbien Delfa Ivanic, grundare av Circle of serbiska Sisters (1881-1972), Makedonien Elsie Inglis, lakare (1868-1917), Engeland Catharina Sturzenegger, publicist, sjuksköterska (1854 - 1929), Schweiz Diana Budisavljevic, biståndsarbetare (1891-1978), Österrike Sarah Zorica Mitič, läkare (1956 -), Serbisk-judinna Sofija Jovanovic, soldat (1895-1979), Serbien Jeanne Merkus, soldat (1837-1897), Holland Mary Geldvin, sjuksköterska, journalist (runt 1900), Amerika Mileva Maric Einstein, forskare - matematiker / fysiker (1875 - 1948), Serbien samt kvinnor från Albanien, Grekland och andra världsdelar.

Концерт на Коларцу - Stefan Ivković, piano (Norway)

10. des. 2013

У организацији Савеза српских удружења у Норвешкој и под покровитељством Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије

Задужбина Илије М. Коларца

27. Децембар 2013 - Велика дворана, 20:00

СТЕФАН ИВКОВИЋ, клавир (Норвешка)

Стефан Ивковић је рођен 3.августа 1989. године у Јагодини. Од 1995. год. живи у Београду и своје музичко образовање започиње у музичкој школи``Станислав Бинички`` на Новом Београду, хармонику у класи проф. Владе Милановића а клавир у класи проф. Љерке Вукеље. Даље музичко школовање на оба инструмента наставља у музичкој школи ``Коста Манојловић`` у Земуну, хармонику у класи проф. Зорана Ракића. Стефан Ивковић је добитник укупно 16 првих награда на такмичењима у Србији на оба инструмента у периоду 1997-2002. год.

На међународном такмичењу клавира у Кошицама у Словачкој је 2001. године освојио 3. место.

Стефан Ивковић се са својим родитељима преселио у Норвешку.

2002.године где наставља своје музичко образовање.

Пошто је положио пријемни испит, добио је место у «Konservatoriklassen» на Barratt Due музичком институту у Ослу као један од 10 најталентованијих младих музичара из целе Норвешке.

Основне студије клавира је завршио 2010. године на Barratt Due музичком институту у класи проф. Helge Kjekshusa и prof. HansaPålssona.

Мастер студије клавира је завршио 2013. године на норвешкој дрзавној музичкој академији у Ослу „Norges Musikkhøgskole `` , класа проф. Jens Harald Bratlie.

Стефан Ивковић је освојио као пијаниста следеће награде:

2005.годинепрво место на норвешком државном такмичењу (Ungdomens Musikkmesterskap).

2006.године је финалиста такмичења Jeunesses Musicales у Букурешту у Румунији.

2007. године осваја четврто место на скандинавском такмичењу до 29 година старости `` Nordic Piano Competition `` у Nyborgu у Данској, као најмлађи учесник ( 17 година).

2008. године осваја друго место на скандинавско-балтичком такмичењу пијаниста до 30 година старости `` Nordic Piano Competition“ у Малмеу у Шведској, поново као најмлађи учесник (19 година).

2009. године је победио на конкурсу Симфонијског оркестра Barratt Due и свирао као солиста са истим оркестром Шопенов концерт еф мол септембра 2009. год. у највећој концертној сали у Ослу - Oslo Konserthus. Са овог концерта снимљен је уживо компакт диск.

На позив професора Кевина Кенера, победника Шопеновог такмичења у Варшави, Стефан Ивковић је био позван у Париз да свира у емисији о Шопену који је емитовала пољска телевизија 2009.године.

Стефан Ивковић се усавршавао код следећих професора и пијаниста:

Соња Радојковић, Арбо Валдма, Анджеј Јасински, Кевин Кенер, Јакутхон Михаиловић.

Паралелно са својим музичким мастер студијама , Стефан Ивковић је успешан студент Природно –математичког факултета (MN-факултетет ) на Универзитету у Ослу где је тренутно на мастер студијама теоријске математике са свим испитима положеним са максималном оценом А.

Један део снимљеног програма Стефана Ивковића налази се на Yоu Тubе-у под: « Stefan Ivkovic pianist.

Програм: Шуберт, Шопен

Den hellige Helena, keiserinne i Norge - Царица Јелена у Норвешкој

1. des. 2013, 07:42

Gostovanjem Jelene Mile sa monodramom Carica Jelena, najavljujemo pocetak saradnje Saveza Srba u Svedskoj i Saveza Srba u Norveskoj

Monodrama je deo programa obelezavanja 1700 godina Milanskog edikta : http://edictofmilan2013.com/en/empress-helena-mother-to-constantine-the-great-ad-300-premiere-in-english/

13. Decembra u 18:30 u Oslu i 14. Decembra u 18:30 u Kristiansandu

Mole se zainteresovani da se prijave na spc.norway@gmail.com - Oslo i odbor@svetidimitrije.no - Kristiansand