Stress

Stress är en försvarsreaktion som alltid funnits hos människan. Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.

Om stressen blir långvarig kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt att du tar dig tid att varva ner för att kunna återhämta dig.

Stress är i grunden något bra. Den gör kroppen redo för fysisk aktivitet. Kroppen reagerar med ökad puls, förhöjt blodtryck och häftigare andning. Musklerna blir spända och immunförsvaret aktiveras som ett resultat av att stresshormoner, bland annat adrenalin, pumpas ut.

För stenåldersmänniskan var denna kraftansträngning nödvändig för överlevnaden. Det rörde sig då om kortvariga stresstoppar och när faran var över återgick kroppen till sitt normala tillstånd. Idag är farorna av helt annat slag och stresstopparna varar under längre perioder.

Om stressen blir långvarig sliter den på kroppen – främst genom att kroppens återhämtning blir störd – vilket kan göra att vi blir sjuka. Immunförsvaret kan försämras och vi drabbas lättare av infektioner.

Symtom:

Ett första tecken på stress kan vara att du sover dåligt. Återkommande huvudvärk eller ont i magen är andra varningstecken.

Andra varningssignaler:

Du känner dig trött på på dagen även när du har sovit länge och ostört flera nätter i rad

Du är likgiltig och struntar i vad som händer omkring dig, eller känner dig nedstämd och orolig.

Du reagerar på ett helt nytt sätt på vardagliga händelser.

Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker.

Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning.

Du har svårare att koncentrera dig och glömmer lättare bort saker