Delpersonligheter

När vi är små barn och försöker klara oss med omgivningens all krav så agerar vi olika beroende på situationerna. Vi agerar för att klara av dessa situationer på bästa möjliga sätt som vi då kände till.

Detta sätt som vi agerar eller reagerar till vissa situationer kan verka som ett slags mönster, en strategi eller som en roll du tar. Många av dessa roller skapas under vår uppväxt just för att ta fram egenskaper som du var behov av och vi spelar dem även som vuxen.

Vi brukar säga, ”Jag vet inte varför jag reagerade så?, ”Jag vet inte varför jag gjorde så?” när vi inte känner igen vårt beteende, rollerna kan vara förlegade och ej anpassade till ett vuxet liv.

Dessa roller kallar psykosyntesen för delpersonligheter. De existerar inom oss och utgör en del av oss. De har alla sin egen stil, framtoning och motivation.

Vi kan säga att vi alla har en liten folkhop inom oss. Sätter vi namn på dem finns mängder av personligheter som exempelvis den dömande (domaren), han som är orolig (min delpersonlighet heter Ojoj), den som vill ha kul och fart (min delpersonlighet heter Busan) och många, många fler.

Vi är mer än en delpersonlighet vi är alla delpersonligheter. Istället för att säga ”jag är arg” så säger psykosyntesen ”en del av mig är arg”. Jag har bättre översikt och kontroll över mitt agerande, mina delpersonligheter, med detta distanstagande.

Vi kan säga att Jaget är dirigenten medan delpersonligheterna är instrumenten och för att det skall bli en melodi måste toner kombineras, denna process kallar vi för syntesen.

Enligt psykosyntesen uppstår våra delpersonligheter till största del mellan 3 till 7 års ålder. För att klara av alla krav under uppväxten tar vi till olika strategier för att hantera det på det bästa sätt vi då trodde var möjligt.

Dessa strategier skapar vi för att ta hand om våra otillfredsställda behov. Det är dessa strategier som vi kallar för delpersonligheter med sitt eget beteende, vanor och sätt att uttrycka sig.

Våra delpersonligheter försöker på sina sätt, även om det kännas förlegat i ditt vuxna liv, få sitt behov tillfredsställt och de har alltid en baktanke med vad de gör och vad de säger.

De försöker alltid få sitt behov tillfredsställt och varje delpersonlighet har en motsatt delpersonlighet.

De försöker skydda, försvara, rädda och kämpa för oss på sitt speciella sätt allt för att få sitt behov tillfredsställt.