Sexological bodywork

"Vi lär ut genom att du lär dig om dig själv, det är din kropp och det du känner som står i fokus."

Sexological Bodywork™ är en lära som fokuserar på det kroppsliga (somatiska) och erotiska för att stötta individer, par och grupper att komma närmre sig själva. Certifierade Sexological Bodyworkers är utbildade sexualpedagoger vars certification erkändes först i Kalifornien. Det vi lär ut varierar stort. Allt från att arbeta med medveten andning till beröring, erotisk massage, släppa muskelspänningar i kroppen, läka ärrvävnad och att coacha solo-sex.

13 vanliga anledningar till att man träffar en sexualpedagog:

 • Tidig utlösning.
 • Smärtsamma ärr.
 • Erektionsproblem.
 • Svårt att nå orgasm.
 • Muskelspänningar i bäckenet.
 • Par som vill få mer intimitet tillsammans.
 • Att lära sig ge och ta emot njutning.
 • Återfinna sig själv sexuellt efter förlossning, kirurgi eller trauma.
 • Finna acceptans för sig själv och ens kropp, identitet och sexualitet.
 • Förstå njutning och avslappning.
 • Utforska intimitet med sig själv.
 • Lära sig om samtycke.
 • Hänvisad av en terapeut, doktor, socialarbetare eller massageterapeut.

Sexualpedagoger lär ut att fördjupa din lärdom om det sensuella jaget genom att låta kroppen uppleva det. Att uppnå detta kan göras genom att lära sig att andas på olika sätt, att röra sig och vara medveten om vad som händer i ens kropp. Det kan även vara att lära sig hur man sätter gränser och vart ens gränser finns, att lära sig uttrycka och kommunicera vad det är man vill eller få en ny förståelse för ens anatomi. Att lära sig bryta det målorienterade fokuset kring sex och istället fokusera på vad det är man känner och hur man känner det. Det kan även uppnås genom att testa erotisk trans, massage och andra kroppsliga lärdomar kring sex. Vi lär ut beröring på ett sätt som ska hjälpa till att utveckla en närhet och medvetenhet i kroppen få att den kan kännas mer levande.

Sexological bodywork är ett fantasktiskt redskap för att uppmärksamma och bearbeta alla möjliga sexuella utmaningar, allt från tidig utlösning till att inte kunna få orgasm. Både med partner eller själv kan man lära sig utforska nya möjligheter genom att lära sig mer som sin kropp och därefter förstå var dessa utmaningar kommer ifrån. Det kan vara ett trauma eller ett obehag man inte visste fanns.

Det sätt som man lär sig genom sexological bodywork kan också hjälpa dig att förstå det autonoma nervsystem så att fysiologiska och emotionella processer kan hanteras medvetet och utan att skapa nya obehag/trauman i kroppen. Kärlek och rädsla, glädje och sorg, adrenalinpåslag och avslappning, upphetsning och lugn har alla biokemiska och fysiologiska komponenter som genom träning och medveten övning över tid kan regleras. Ett exempel på detta är ärr och ärrvävnad. När ett ärr bildas blir huden ofta stel och hård, detta kan göra att sex eller beröring kan göra ont då huden egentligen ska vara elastisk. Att det då gör ont skapar ett obehag i kroppen vilket gör att det mest troligt kommer fortsätta göra ont. Som sexualpedagog kan jag hjälpa dig att både mjuka upp ärret och lära dig arbeta bort obehaget.

Vi har alla begränsat både hur mycket och hur bra njutning vi kan tillåta oss själva. Att begränsa njutning har varit en del i många kulturer och över så lång tid att det nu är en del av vårt samhälle. Istället för att lära oss om samtycke, njutning och erotik, lär vi oss att skämmas. Vi lär oss att skämmas över vår sexualitet och över våra kroppar. Detta blir sakta en del av oss och bäddas in i våra reaktioner och i kroppens vävnader. Sexualpedagoger arbetar för att vi ska bli fri från detta och återfinna njutning.


Den här texten är kopierad, anpassad och översatt från ASCB och orginaltexten kan hittas här: http://sexologicalbodyworkers.org/what-is/