AMB Berichten

Rijschool AMB houdt u op de hoogte van de veranderingen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

(RVV 1990) en wat er in het nieuws is over het verkeer en de rijschoolbranche.

02Brandstof_poster_A4_LC.pdf

4 november 2019

Door de babyboomgeneratie is er steeds meer vergrijzing te zien. Ieder jaar komen er meer en meer 65-plussers bij. In 2005 waren er 2,3 miljoen 65-plussers en dat steeg naar wel 3,1 miljoen in 2017. De ouderen van nu bezitten meer rijbewijzen dan de ouderen van vroeger. Hierdoor maken de ouderen ook meer kilometers. Het aantal gereden kilometer is van 8,5 miljard kilometer (2005) naar 14,2 miljard kilometer(2015).

Jongeren van 18 tot en met 30 jaar

Het aantal jongeren van 18 tot en met 30 jaar is de afgelopen tien jaar met 8 procent toegenomen. Hoewel zij zijn toegenomen, daalde het aantal bezit aan auto’s per duizend jongeren van 308 auto’s(10 jaar geleden) naar 284 auto’s(vorig jaar).

65-plussers

Één derde van de 65-plussers schaft een nieuwe auto aan, daarmee staan zij op de eerste plaats. Wat ook opvalt is dat 41 % van de senioren voor een grijze auto kiest. Verder kiezen zij het liefst voor kleine auto’s zoals: Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Renault Scénic en Opel Agila. 65-plussers zijn ook steeds vaker betrokken bij verkeersongevallen, een opfriscursus is daardoor noodzakelijk.

Bijscholing

Steeds meer ouderen rijden steeds meer kilometers en zijn daardoor veel op de weg. Ouderen zijn minder scherp op de weg en reageren daarom ook minder snel in (gevaarlijke) verkeerssituaties. Het aantal 65-plussers blijft stijgen de aankomende jaren. De piek zal ongeveer in 2035 bereikt worden. Tot die tijd zullen er steeds meer opfriscursussen verleend moeten worden.


20 september 2019

Het CBR heeft de indeling van het examen aangepast, waardoor het examen straks niet uit twee maar uit drie onderdelen bestaat. Het onderdeel ‘gevaarherkenning’ blijft gelijk, terwijl het onderdeel ‘verkeersregels en –inzicht’ wordt opgesplitst in twee onderdelen: Kennis en Inzicht. Onder de noemer ‘Kennis’ wordt de kandidaat letterlijk getest op de ‘kennis’ van feitjes. Bijvoorbeeld: “Wat betekent dit verkeersbord?” Bij het onderdeel ‘inzicht’ wordt de kandidaat geacht deze kennis toe te passen. Het CBR spreekt ook wel van ‘kennisplus’. Bijvoorbeeld: “Als je dit verkeersbord ziet, wie heeft er dan voorrang?”

Daarnaast krijgt ieder onderdeel zijn eigen slaagnorm. Bij het onderdeel gevaarherkenning moet de kandidaat er 13 van de 25 goed beantwoorden om te slagen. Bij kennis 10 van de 12 en bij inzicht 25 van de 28.

Doorbraak

Chris Verstappen van Verjo (uitgever voor verkeer en vervoer over de weg) is blij met de aanpassingen. Chris: "Deze veranderingen zijn tot stand gekomen na een zeer positief proces; aangestuurd door het CBR, waarbij uitgevers, opleiders, brancheverenigingen en het Ministerie prettig hebben samengewerkt. Wat mij betreft een doorbraak." Chris is met name blij over het gewicht dat nu aan het onderdeel inzicht gehangen wordt: "Feitjes leren kan iedereen. Maar in ons vak is het juist belangrijk om die kennis goed toe te passen. En dat juist die vragen waarbij de kennis toegepast wordt, zwaarder wegen, vind ik erg positief. We zetten hiermee een goede eerste stap in de juiste richting en dit smaakt zeker naar meer."

Nieuwe itemvragen

Dat de aanpassingen in het theorie-examen een stap in de goede richting zijn, beaamt ook Erik Kantelberg van VekaBest Verkeersleermiddelen. Erik: "Dit is inderdaad een goede eerste stap en wij zullen ons hier positief over uitspreken in de branche. Maar we zijn er nog lang niet. Dit gaat alleen over het theorie-examen auto en ook dat examen is er nog niet hiermee. De CBR itembank blijft immers hetzelfde, terwijl veel meer en nieuwe item types noodzakelijk zijn om te borgen dat het theorie-examen daadwerkelijk het niveau van de examenkandidaten toetst en bijdraagt aan de verkeersveiligheid."

Kies een betrouwbare rijschool.

Een op de vijf rijscholen geeft zwart rijles. Het aantal aangevraagde examens strookt niet met het aantal rijlessen. Dat blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Die heeft alle 6000 tot 7000 rijschoolhouders een brief gestuurd, zo bevestigt een woordvoerster vrijdag berichtgeving in het AD.

De dienst gaat niet meteen uit van kwade wil, en wil ook niet stellen dat een rijschool uitsluitend zwart werkt. 'Het kan gebeuren dat rijschoolhouders de verkeerde cijfertjes intikken.'' Alle rijscholen krijgen tot de kerstvakantie de tijd hun juiste omzetgegevens op te sturen aan de Belastingdienst. De woordvoerster: 'Als dan blijkt dat er opzet in het spel is, volgen natuurlijk fikse boetes.'

In de brief roept de dienst de rijschoolhouders op alert te zijn. 'Als rijschoolhouder bent u veel onderweg, maakt u ondertussen afspraken, hebt u wellicht ook klanten die contant betalen. Kortom, door de aard en dynamiek van de onderneming kunnen dan vrij eenvoudig onjuistheden ontstaan in de registratie.'

Vraag daarom altijd om een duidelijke factuur.

Uiteraard hoeft Rijschool AMB zich geen zorgen te maken, Rijschool AMB voldoet aan alle voorwaarden.

BRONVERMELDING: Volkskrant.nl 17-11-2012

Copyright © AMB1202
Laatst bijgewerkt op 1 november 2019