ROD GORJANSKIH TABORNIKOV

Pozdravljeni v galeriji Rodu gorjanskih tabornikov. Spodaj kliknite na izbrano galerijo in poiščite iskane slike.

Smo taborniki Rodu gorjanskih tabornikov iz Novega mesta. Imamo že dolgo tradicijo, saj delujemo že 70 let.

​Rod gorjanskih tabornikov je bil ustanovljen 27. aprila 1952. Takrat je nekaj zanesenjakov na novomeški Gimnaziji ustanovilo Družino gorjanskih tabornikov. Dejavnosti novomeških tabornikov so bile vedno trdno povezane z Gorjanci, zato si je Družina nadela ime po tem dolenjskem gričevju. Člani voda Strela, se še danes dobivajo enkrat mesečno in obujajo spomine na nepozabna taborniška leta. Tako predstavljajo najstarejši delujoči klub grč v ZTS.

Kmalu po ustanovitvi se je Družina preimenovala v Rod gorjanskih tabornikov. Uvodnih akcij se je udeleževalo nekaj deset članov, prvi tabor pa so organizirali avgusta 1952 na prostoru današnjega kampa Otočec. Sledila so izredno aktivna in uspešna leta, ko so si akcije kar sledile ena drugi in ko so novomeški taborniki na slovenskih mnogobojih dosegali neverjetne uspehe. Vod Strela, ki ga lahko v naši taborniški zgodoviniposebej podčrtamo, je bil v tistem času izredno aktiven. Poleg predanega dela in obvladovanja taborniških veščin so aprila leta 1955 izdali prvi taborniški časopis v pokrajini – Tomahawk, ki je sčasoma prešel v časopis Strela in postal januarja 1956 glasilo novomeških tabornikov, kar je ostal vse do današnjih dni.

Konec leta 1956 se je Rod preimenoval v Odred gorjanskih tabornikov in nadaljeval z uspešnim delom. Leta 1959 je štel okoli 220 članov. Sledila so leta, ko je taborništvo v Novem mestu nadaljevalo uspešno pot in se je skozi taborniške vrste zvrstilo mnogo danes uspešnih poslovnežev, univerzitetnih profesorjev in drugih cenjenih posameznikov, ki so se zaradi službenih ali drugih vzrokov nastanili po celi Sloveniji. Večina njih ni nikoli pozabila svojih taborniških let med gorjanskimi taborniki.