Meiweekend

De meiboomplanting

Het meiweekend met de meiboomplanting: één van de hoogtepunten van ons dansjaar! Samen met gastgroepen uit binnen- en buitenland planten we begin mei onze meiboom aan de kerk in Kemzeke of Stekene.

Ons meiweekend start op vrijdagavond. Dan ontvangen we onze buitenlandse gasten en wordt er verbroederd met de leden van Reintje Vos in 't Vossenhol.

Na een gezellig samenzijn worden de gasten verdeeld in gastfamilies, waar ze het hele weekend zullen verblijven.


Nadien staat er nachtwerk op het programma voor de ongehuwde jongens. Zij gaan rond bij de meisjes om hen hun meitak te bezorgen. Elke tak heeft een betekenis waarmee het meisje in kwestie meteen weet wat de jongens van haar vinden.

Zaterdagmorgen start met een ontvangst op het Gemeentehuis.

De gastgroepen geven hierbij al een eerste demonstratie van hun kunnen en hebben vaak een relatiegeschenk bij van hun gemeente voor onze burgemeester. Na het ontvangst is er tijd voor wat ontspanning, zoals een bezoek aan de Stekense markt, het naburige Hulst of Sint-Niklaas of gewoon… wat rust in het gastgezin.


De kandidaat-meigraven hebben echter geen tijd voor rust… Na hun nachtelijke uitstap tonen ze hoe wakker ze al zijn in de meispelen. De verschillende spelletjes testen de handigheid, lenigheid, snelheid, kracht en intelligentie van de jongens Deze ludieke spelen bepalen wie tot meigraaf gekroond zal worden. De jongens spelen 's middags een aantal voorrondes waarna er vier jongens doorgaan naar de halve finale. Hierna gaan uiteindelijk twee jongens door naar de finale 's avonds. Alle ongehuwde mannen, ook van de buitenlandse gastgroepen, kunnen aan deze spelen deelnemen.

Op zaterdagavond is er de eigenlijke meiboomplanting, het gebeuren waar dit hele weekend om draait. We starten traditioneel met het verbranden van de winter, voorgesteld door een stropop. Door hem te verbranden wordt hij definitief verjaagd.

Daarna nodigen we de lente uit door de meiboom, een jonge, door de meisjes versierde berk, te planten en er de lintendans rond te dansen

Verder zijn er optredens van onze kinder-en jeugdgroep en van onze gastgroepen.

De finale van de meispelen bepaalt wie zich gedurende één jaar meigraaf mag noemen. De nieuwe meigraaf kiest zijn meigravin uit de kring van ongehuwde meisjes. In de meiboomdans van Hoogstraten kronen de vorige meigraaf en –gravin het nieuwe meipaar.

Het meipaar wordt ook gehuldigd met een vendelreeks en mag nadien over de vlaggen stappen, een eer die slechts weinigen toekomt.


Na het spektakel aan het kerkplein, is het tijd om terug te keren naar de feestzaal waar, na een lekkere maaltijd, nog optredens zijn van de gastgroepen. We sluiten de avond af met een gratis volksdansbal met samendans. Iedereen is van harte welkom om te komen dansen en genieten!

Het planten van de Meiboom

De Margriet, een lintendans die rond de Meiboom wordt gedanst.

De finale van de Meispelen

De nieuwe Meigraaf kiest zijn Gravin

In de Meiboomdans van Hoogstraten treedt het oude Meipaar af en wordt het nieuwe Meipaar plechtig ingehuldigd.

Het Meipaar van 2017: Jorik & Merel

Het afsluitende volksdansbal