Poppenspel

Reinaert de vos met Kerstmis

Wie in het Waasland rondwandelt of rijdt, komt Reinaert geregeld tegen. We voelen wel sympathie voor die sluwe vos die nagenoeg elk dier kon beetnemen. Het verhaal van Bruin de Beer is ons wel bekend, en ook dat van Tibert de Kater. Ze worden beide genadeloos afgestraft door hun blinde zelfzucht. Courtois het hoofse hondje en de mooie wolvin Hersinde delen eveneens in de klappen. Maar de moord op Koppe de Kip overtreft alle tolerantie. De manier waarop Reinaert, bijna met de strop om zijn hals, zichzelf weet te redden mag wel een huzarenstukje genoemd worden. Koning Nobel wordt slachtoffer van zijn eigen angst en hebzucht.

Hoeveel keer werd het verhaal van Reinaert niet bewerkt in toneelversie, voor massaspelen of in poppenspel? Volkskunstgroep Reintje Vos doet er nog een versie bij. Het wordt een poppenspel waarin het Reinaertverhaal eindigt met Kerstmis. Al maandenlang zijn vlijtige handen en vingers bezig om koppen van dieren te kneden. De koppen moeten gestalte geven aan de stangpoppen die het verhaal tot leven brengen. Het scenario volgt enerzijds het historische Reinaertepos, en anderzijds toch weer niet. Reinaert is aanvankelijk de niets ontziende schelm. Geen dier blijft gespaard, behalve misschien Grimbeert de Das. De dieren lusten Reinaert wel rauw. Grimbeert slaagt erin om Reinaert naar het hof te brengen. Iedereen verwacht gerechtigheid, maar Reinaert weet ook in deze versie zijn hachje te redden. De laatste wrede daad van Reinaert in het originele epos overtreft al de verwachtingen. Uiteindelijk slaan alle stoppen door bij Koning Nobel. Ook hij laat bloed vloeien door Belijn de Ram op te offeren. Vanzelfsprekend neemt Reinaert met heel zijn kroost de biezen. Maar bloed en wraak kunnen niet het einde zijn van een kerstpoppenspel met Reinaert de Vos. We kiezen voor een verrassende ontknoping.

De Vos Reinaert met Kerstmis. Wie wil weten hoe het uiteindelijk afloopt moet zeker komen kijken en luisteren. We voorzien voorstellingen tijdens de eerstkomende kerstvakantie. Plaats van afspraak is het Vossenhol, waar we dichtbij elkaar kunnen genieten van een stuk volksvermaak. Het aantal plaatsen per voorstelling is beperkt tot ongeveer 100. Tijdig reserveren is de boodschap. Meer info volgt.