JOCS I DINÀMIQUES PER TREBALLAR AMB JOVES
La línea de la vida
És un joc tipus Party&Co., que té l’objectiu de crear una línea de la vida ordenada cronològicament. Hi ha 5 tipus d’activitats diferents:
A. Dibuixar ~ Dibuixar una vivència o un record bonic que es vulgui compartir.
B. Pregunta ~ Agafar una carta de la baralla del «Charlamos» i contestar la pregunta amb una vivència personal. En el cas que no es tingui aquest joc, abans de començar el joc les participants poden escriure les preguntes.
C. Cançó ~ Triar una cançó que va ser important en un moment de la nostra vida o que ens porti records bonics i posar-la. Per afegir-la en la línea de la vida, es pot escriure el nom de la cançó en un paper.
D. Dixit ~ Triar una carta de la baralla del Dixit que es pugui relacionar amb una época, moment o vivència de la nostra vida. Explicar-la a la resta i afegir-la a la línea de la vida.
E. Emocions ~ Agafar una carta de la baralla del ikonikus, interpretar quina és l’emoció del dibuix i explicar una experiència en la qual haguem viscut aquesta emoció. Després situar-la en la línea de la vida.
Caselles especials ~ només es compleixen si no es sap resoldre l’enigma matemàtic (són mooooolt fàcils). Els enigmes matemàtics es poden buscar per internet.
Pou. Un torn sense tirar
Daus. Tornar a tirar
Barret. Triar el tipus d'activitat
Laberint. Dos torns sense tirar
Calavera. Tornar a començar
L’objectiu del joc és tenir una línia de la vida com més complerta millor. Per tant, guanya aquell qui arriba a la casella final amb més items a la seva línia de vida.
Consumisme i consum responsable
Les monitores llegirem les frases exposades a continuació. Els participants (i també les monitores) ens posicionarem per l'espai segons estiguem d'acord o en desacord. A cada pregunta podem obrir un petit debat sobre què és el que pensem sobre aquestes afirmacions i les podem complementar amb les dades que tenim.
Sé quina és la diferència entre "consum responsable" i "consumisme". Durant el debat, llegir l'apartat «consumisme» de la infografia.
Sé explicar què és el comerç just. Llegir els principis del «comerç just».
Quan compro un producte m'informo de les condicions en les quals treballen els treballadors que ho han fabricat.
Quan compro roba, em fixo en quins materials s'han utilitzat per fabricar-la. Durant el debat, llegir l'apartat «fast-fashion».
Compro fast-fashion
Quan compro un producte, em fixo en el lloc on s'ha fabricat.
Crec que unes sabates de 90 euros són millors que unes més barates. Durant el debat, llegir «on van a parar els diners?».
Sé què és l'obsolescència programada. Llegir l'apartat «obsolescència programada».
Llenço moltes coses.
Reciclo tot el que llenço.
Compro aliments km 0 i de temporada.
Sóc conscient del que contamina la indústria de la carn.

Celebrem Nadal
Durant aquesta activitat els joves representaran les escenes del naixement de Jesús en ordre cronològic, i després de cada escena es farà una petita reflexió comentant el que ha passat.
Escena 1: Anunciació a Maria. En aquesta escena un àngel del senyor es presenta a Maria. El text del teatre diu «María se turbó al oír estas palabras. ¿Qué significaba tal saludo?». A partir d’aquí es convidarà als joves a pensar ¿que li preguntaríem a Déu si poguéssim? Un cop ho hagin pensat, ho han d’escriure a l’àngel de paper i ho enganxaran al teló.
Escena 2: Josep, el pare del nadó. En aquesta escena un àngel del senyor es presenta a Josep en somnis i l’anima a acceptar el nadó que vindrà com el seu propi fill. A partir d’aquest text es convidarà als joves a pensar: Josep va ser un exemple de compromís amb les persones que estimava i amb Déu. Quins compromisos ens comprometem a agafar nosaltres aquest Nadal? Un cop ho hagin pensat, ho han d’escriure al cor de paper i ho enganxaran al teló.
Escena 3: Naixement de Jesús. En aquesta escena neix Jesús, però unes línies abans, es llegeix com Maria i Josep busquen un lloc on dormir a una ciutat estrangera i ningú no els ofereix. A partir d’aquest moment es convidarà als joves a pensar sobre els pobres, els immigrants, els perseguits, els refugiats i totes les persones que truquen a les nostres portes demanant ajuda. No hem d’oblidar que cada cop que algú truca a la nostra porta, és el mateix Déu que se’ns presenta. ¿Quines portes de la nostra vida hem d’obrir per poder rebre la llum de Jesús? Un cop ho hagin pensat, ho han d’escriure a la porta de paper i ho enganxaran al teló.
Escena 4: Els pastors. En aquesta escena els pastors reben la notícia que ha nascut el Messies. Quan reben aquesta notícia, un grup d’àngels canta «Glòria a Déu a dalt del cel». Després d’aquesta actuació, tots junts cantarem una cançó de glòria. Un exemple pot ser, «Els àngels de la Glòria».
Escena 5: Els mags d’orient. En aquesta escena els reis busquen a Jesús per adorar-lo i quan el troben, li ofereixen regals. Nosaltres, durant aquesta estona també l’hem buscat i li hem obert el nostre cor: hem conegut la seva història, ens hem ficat a la pell dels protagonistes del dia del seu naixement i hem pensat en com aplicar aquests testimonis en el nostre dia a dia. Després d’aquesta reflexió, llegirem en veu alta les respostes enganxades al teló i convidarem als joves a pensar ¿com podem ser portadors d’esperança, amor i llum?
Farem una estoneta de silenci i acabarem cantant una Nadala.
Memory de memòries
Es col·loquen totes les cartes cap per avall, que per parelles tindran preguntes referents a l’any passat. La primera jugadora aixeca 2 fitxes, si coincideixen i tenen la mateixa pregunta, la persona que l’hagi trobat haurà de contestar la pregunta, quedar-se les cartes i tornar a provar sort amb dues cartes noves. Si no coincideixen, les torna a deixar al mateix lloc de cap per avall i passa el torn al següent jugador. Guanya el que major nombre de parelles formi.

Dones de l'església
¿Quién soy yo? Per jugar a aquest joc cal imprimir uns papers (o fer unes etiquetes) per enganxar en el front de cada jugador. Aquestes etiquetes defineixen “qui és” cada jugador.
Per torns, cada participant fa una pregunta a la resta de participants per intentar descobrir qui és. Les úniques respostes vàlides són “Sí” i “NO”. La primera persona a descobrir quin és el seu personatge guanya el joc.
Quin paper tenen les dones a l’església? Un cop endevinats els personatges, farem la lectura del resum de les vides d’aquests personatges i escriurem en el paper paraules que les defineixen.