A Rákosmenti Zenebarátok Egyesületének (RÁZENE) céljai: a zenekultúra terjesztése és ápolása, a zenei ismeretek bővítése, amatőr zenészek és zenét szerető emberek együttzenélésének elősegítése, valamint a zenekari utánpótlás biztosítása. Ennek érdekében az egyesület rendszeresen szervez ismeretterjesztő előadásokat, hangversenyeket, egyéb zenei rendezvényeket, valamint fenntartja a RÁZENE Fúvószenekart. 

A zenekar 1974-ben alakult a Budapest XVII. kerületi Bartók Béla Zeneiskola fúvószenekaraként. Tagjai kezdetben a zeneiskola növendékeiből és tanáraiból álltak, az idők során azonban számos volt növendék, konzervatóriumi és zeneakadémiai hallgató, valamint lelkes amatőr zenész is megfordult a zenekarban.

A Rákosmenti Zenebarátok Egyesülete 1986-os megalakulása után a zenekar felvette a 'RÁZENE Fúvószenekar' nevet.

A zenekar évek óta törekszik jó kapcsolatokat kialakítani külföldi zeneiskolákkal és zenekarokkal. Számos külföldi együttes, tehetséges fiatal járt Magyarországon a RÁZENE vendégeként, és a RÁZENE Fúvószenekar is több nagysikerű külföldi koncerten vett részt.

Cserekapcsolatok: Ausztria, Balti államok, Franciaország, Hollandia, Izland, Izrael, Marokkó, Németország, Olaszország, Spanyolország, Skandináv országok, stb.

A zenekar három alkalommal nyert Aranydiplomát az Országos Fúvószenekari Minősítéseken a 'koncert- és szórakoztató zenekari' kategóriában.

Több mint 40 éves aktív közéleti és kulturális tevékenységének eredményeként a zenekarnak 2005-ben 'Városi Fúvószenekar' címet adományozott Budapest XVII. kerület Önkormányzata.

Alapító tagok: Dely Csaba, R. Szabó István

Jelenlegi karnagyok: R. Szabó István, Balogh Lázár

Létszám: 40 fő