Psicologo Mollet del Valles - Psicologos

TODA LA INFORMACIÓN: www.xavierconesa.com


www.xavierconesa.com

www.psicologosmollet.com

@PsicologoConesa


La depressió segueix estant estigmatitzada, tot i ser la malaltia mental més freqüent. De fet, gairebé la meitat dela població creu que es pot fingir i un de cada sis la relaciona amb una personalitat inestable, mentre que el 49% ho atribueix a la debilitat de caràcter per un sondeix realitzat a Mollet del Vallès i Comarca del Vallès.


Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi fet a Mollet del Vallès , Elaborat per un grup d'experts en salut mental de Mollet del Vallès i presentat avui durant el seminari que s'ha desenvolupat a Mollet del Vallès


El treball, realitzat per Centre Psicològic Conesa-Serrat de Mollet a partir d' enquestes a persones majors 18 anys de totes les poblacions properes a Mollet, entre finals de maig i principis de juny, revela que encara hi ha un 14% dels ciutadans que creu que no és una malaltia.


No obstant això, dos de cada deu diuen que pateixen o han patit aquest trastorn i, paradoxalment, un 35% d'aquests es troben en el grup dels que pensen que es pot fingir.


Una dada "preocupant" que constata una visió "frívola" de la depressió, ha assenyalat el Psucòleg Xavier Conesa coordinador de l'estudi realitzat a Mollet del Vallès, i professor tutor del Practicum de Psicologia de la Universitat de Barcelona.


"Hem de treballar per intentar diferenciar el quadre depressiu del que no és una malaltia. Parlem d'un quadre greu, però part de la població no ho entén com una patologia sinó com una resposta no adaptativa", ha lamentat aquest psicòleg.


Realment la depressió es pot fingir ?. Segons el psicòleg Xavier Conesa, un clínic experimentat no és tan fàcil enganyar, tot i que no hi ha proves diagnòstiques en aquesta malaltia.


Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 2,4 milions de persones pateixen depressió a Espanya: dona, d'entre 60 i 64 anys, mestressa de casa i vídua, és el perfil més habitual. També corroborat a l'àmbit de Mollet del Vallès.


També el Psicòleg Conesa de mMllet ha reconegut que en aquesta malaltia hi ha un sobrediagnòstic i una sobremedicació, però al mateix temps hi ha també "moltes persones amb depressió que tenen grans patiments i no reben un tractament eficaç psicològic i farmacològic ".


"La banalització del terme genera danys", ha subratllat aquest psicòleg, que ha incidit que la depressió ben tractada es pot curar.


En això coincideixen el 93,5% dels enquestats, encara que per al 47% el professional més adequat per tractar els pacients és el psicòleg, seguit del psiquiatre (29%) i del metge de família (7%).


Aquesta dada, segons el Psicòleg de Mollet, evidencia que "el psicològic té millor premsa que el psiquiàtric", una percepció que comporta al fet que el psiquiatre "inverteixi molt temps a convèncer el pacient perquè es prengui la medicació, el que no passa en altres especialitats mèdiques ".
Aquests professionals (psicòlegs i psiquiatres) "ocupen una posició privilegiada" per a la detecció precoç de símptomes, ja que "coneixem al pacient i la seva família al llarg de molts anys"", ha precisat.


I és que els trastorns mentals ocupen el 30% dels problemes de salut atesos en atenció primària; a més, la prevalença de la depressió com a problema de salut mental atès en els centres de salut se situa al voltant del 19,5%.


Apatia (43%) i tristesa (38%) són considerats els principals símptomes de la depressió per als enquestats a Mollet.


Pràcticament poc s'assenyala la dificultat de concentració, d'atenció, de memòria, en la presa de decisions i planificació d'activitats, tot i que aquests símptomes cognitius són "nuclears" i són els que més afecten la vida social i laboral ", ha advertit el Psicòleg de Mollet.


La relació entre depressió i suïcidi és estreta. , és "important" estar alerta davant de qualsevol canvi en l'estat d'ànim, sobretot, en persones amb depressió, que està darrere de més del 60% dels suïcidis ".


El psicòleg de Mollet ha incidit que ajudar suposa donar poder a la persona en el seu sofriment i empatitzar amb ella i, ha advertit que cal evitar paraules d'ànim que poden suposar més pressió per a qui pateix aquest trastorn

Psicólogo Mollet, Psicólogos Mollet del Vallès