NOĆ MUZEJA u CVETKOVIĆU

I ove godine, već tradicionalno, učenici PŠ Cvetković posjetili su manifestaciju Noć muzeja u Cvetkoviću.

Obitelj Ivice Batušića i tamošnji suradnici i ljubitelji starine zajedno s kustosicom Gradskog muzeja Jastrebarsko Jelenom Škrabe odabrali su temu „Fotografija, film i televizija u prošlosti“.

Uz bogatu izložbu predmeta poput starih televizora, fotoaparata i kamera, ove godine izloženi su oldtajmer automobili.

Učenici su bili puni dojmova i pitanja. A pitanje o kojem ćemo još dugo raspravljati bilo je: "Kako će izgledati fotografije u budućnosti?"

Cvetkovačko fuliranje

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, ponovno smo organizirali Cvetkovačko fuliranje.  Hvala učenicima koji su predano radili, a i njihovim roditeljima, bakama i djedovima koji su velikodušno podržali ovo događanje.

170 godina škole u Cvetkoviću

   Škola stara novu povijest stvara bila je glavna misao i ideja vodilja obljetnice  170 godina školstva u školi Cvetković. Školu je u njenim davnim početcima pohađalo oko pedeset učenika što je bilo od velike važnosti za selo u ono vrijeme. Sakupljanjem i analizom podataka, starih 100 godina, fotografija i dokumenata, učiteljice i učenici uz pomoć roditelja, baka i djedova ali i sumještana,  priredili su nadasve zanimljivu izložbu za mještane i roditelje naših učenika. 

   Kako bi današnje generacije bile upoznate sa tradicijom koju Cvetković kao selo nosi već godinama, učenicima su kroz razne radionice približeni tradicija, kulturna baština, ali i običaji. Spomenut ćemo radionicu fanjki u kojoj je učenicima demonstrirana priprema cvetkovačkih fanjki, a glavne uloge preuzele su prabake i bake naših učenika:  Ljubica Šubar, Dragica Batušić, Ljiljana Perlić, Branka Šubar, Nada Dikšić i Biserka Šimanović.


   Predstavljanje narodne nošnje Cvetkovića preuzela je gospođa Marina Klopović koja je svojim anegdotama iz školskih dana uvelike razveselila i zaintrigirala učenike. Nadovezujući se na radionicu o cvetkovačkim nošnjama spomenut ćemo i radionicu o šlinganju koju je održala Gordana Semper i djeci predočila važnost šlinganja u ono vrijeme. Objašnjavajući proces izrade muštra, korištenje indigo papira te ukrašavanje kućanstava šlinganim detaljima u djeci je probudilo interes za istim.

   Kustosica muzeja, Jelena Škrabe, muzejskom zbirkom upotpunila je bogatstvo izložbe te smo uz pomoć iste uspjeli izložiti ispitne krasopisnice, stare školske klupe, pisanke, zlatnu knjigu pohvala, pribor kojim se nekada pisalo i računalo te mnoge druge muzejske predmete koji potječu upravo iz naše škole. Uz trud oko izložbe, Jelena je svojom radionicom o povijesti školstva održala učenicima zanimljivo predavanje koje je obuhvatilo gotovo sve generacijske promjene od davnina pa sve do danas.

   Vrijedne, kulturno osviještene i savjesne učenice koje su nedavno napustile našu školu upriličile su radionicu pod nazivom O cvetkovačkom kraju u kojoj su prikazale život svoga sela nekada te ispričale brojne crtice iz života svojih baka i djedova te su izvele tradicionalnu cvetkovačku pjesmu.

   Ponukani širokim spektrom riječi zavičajnog govora koje ne čujemo u svakidašnjem govoru izradili smo i zavičajni rječnik kojeg možete vidjeti na poveznici. Povijest školstva u Cvetkoviću objedinile smo, uz pomoć Marija Samarina, u brošuru.

   Učenici su snimili i intervju s učiteljicama te smo ga prikazali u videu. Njihova razmišljanja o školi i radu škole te ideje o budućnosti školstva izmamila su brojne osmijehe.

   Dan škole i proslavu 170 godina postojanja i rada škole u Cvetkoviću proslavili smo prigodnom priredbom na kojoj su nastupili učenici naše škole, djeca skupine “Mačkice” iz DV Radost, Puhački orkestar DVD-a Cvetković i pomladak puhačkog orkestra te KUD “Cvijet”.

   Na kraju, no ne manje važno, spomenuti ćemo kako naša škola danas ima organiziranu nastavu produženog boravka koji svojim radom djeluje već 15 godina.  Možda naizgled mala, ali srcem velika, naša škola danas broji 86 učenika u 4 razredna odjela u kojima je zaposleno 8 učiteljica. Svojim strpljivim trudom i radom, učenici i učiteljice, i dan danas brinu se da škola bude ono što je nekada i bila - mjesto obrazovanja, odgajanja i odrastanja, ali i mjesto dječjeg smijeha i veselja. 

Međunarodni dan školskih knjižnica

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige obilježili smo i Dan školskih knjižnica. Posjetila nas je naša knjižničarka Sandra. Naučila nas je na koji se način trebamo odnositi prema knjigama i kako bi se trebali ponašati u knjižnici. 

Dan jabuka

U petak, 20. listopada proslavili smo Svjetski dan jabuka. Posjetila nas je nutricionistica Jana Vađina koja je održala radionicu o jabukama i njihovoj važnosti u zdravoj prehrani. Prvi i drugi razred izradili su zdrave grickalice, a treći i četvrti razred su se okušali u izradi domaćeg soka od jabuke i jesenskog smoothija.

Svjetski dan zaštite životinja

U spomen na Franju Asiškog, Svjetski dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada, na dan njegove smrti.  Sveti Franjo Asiški, talijanski redovnik iz 12. stoljeća, bio je jedan od prvih poznatih aktivista za prava životinja. Povodom Svjetskog dana zaštite životinja učenici 3. razreda posjetili su Veterinarsku stanicu Jastrebarsko.  Upoznali su životinje koje su tamo pronašle sklonište te saznali kako i oni mogu udomiti neku životinju.  Tijekom tjedna učenici su vrijedno sakupljali hranu, igračke, vodilice i slične predmete koje su zatim donirali životinjama koje se tamo nalaze. 

Hrvatski olimpijski dan u našoj školi


Hrvatski olimpijski dan obilježili smo nizom aktivnosti kroz cijeli tjedan. Ugostili smo zlatnog olimpijca Josipa Glasnovića koji je učenicima predstavio svoj sport i pokazao medalje. Kineziolog Mario Celić održao nam je predavanje o zdravlju, važnosti tjelovježbe i pravilne prehrane.

Berba grožđa

Vrijedni mali zadrugari išli su u berbu grožđa na OPG Ciban. Dio plodova preradit ćemo u ukusne eko proizvode, a ostatkom su se zasladili ostali učenici PŠ Cvetković

Sok od cvjetova bazge

Bazga je u punom cvatu i na našem igralištu! Učenici su sudjelovali u branju cvjetova te samoj pripremi sirupa za koji nam je još trebao: šećer, limunska kiselina i voda. 

Sutradan su svi uživali u ukusnom osvježavajućem soku!

KNJIŽEVNI SUSRET:

Željka Horvat-Vukelja


U Produženom boravku ugostili smo našu poznatu književnicu. Cijeli tjedan smo istraživali o njezinom stvaralaštvu i životu. Objavila je tristotinjak kratkih priča i dvadesetak igrokaza za djecu, a nama je izvela one koje još nigdje nije zapisala. Pogledajte kako nam je bilo!


DVORAC U DJEČJEM OKU

 Obnova dvorca Erdödy važna je za sve građane Jaske, pa tako i za one najmlađe. Svoje emocije prenijeli su na papir i pokazali cijelom gradu na izložbi dječjih radova održanoj u perivoju. Učenici PŠ Cvetković također su sudjelovali na izložbi sa svojim literarnim radovima.

Dječja mašta uključila je tako brojne želje o budućim sadržajima dvorca, no jedno je svima zajedničko – veselje što će on uskoro svima otvoriti svoja vrata. Više: https://bit.ly/3NGCEPjUskrsna prodaja UZ Grozdek

U utorak, 4. travnja organizirali smo uskrsnu prodajnu izložbu u našoj školi. Hvala svima što su podržali rad Učeničke zadruge Grozdek.

Uskršnja izložba radova učeničkih zadruga

U prostorijama Zagrebačke županije održana je tradicionalna uskršnja izložba radova učeničkih zadruga. Naše učenice Eva i Paula imale su priliku predstaviti rad učeničke zadruge Grozdek.

Maca papučarica

Posjetili smo Gradsko kazalište Zorin dom u Karlovcu i pogledali predstavu Maca papučarica. Učenici su se prisjetili dobro poznate priče Ele Peroci. Saznali su gdje i zašto Maca sakriva razbacane papuče.

MAŠKARE

Mi smo male maske

tu smo blizu Jaske...

100. DAN U ŠKOLI

Obilježili smo 100. dan u ovoj nastavnoj godini. Taj dan je sve bilo u znaku brojke 100. 

Napisali smo 100 pozitivnih poruka.

Tražili riječi koje u sebi sadrže riječ STO.

Napravili 100 tjelovježbi.

Likovno stvarali čudovište "Stotko"

Izradili rječnik od 100 riječi vezanih uz školu... 


Noć muzeja u Cvetkoviću

Ovogodišnja je tema radio i glazba, kao i oldtimer motori. Uz glazbu se veže i lokalni Radio Jaska koji djeluje više desetljeća, ali i glazba legendarnih „Croata“ iz Domagovića osnovanih prije punih 50 godina. 

Učenici PŠ Cvetković i ove su se godine rado odazvali te s puno entuzijazma razgledali izložbu.

Njihove dojmove moći ćete čuti i na Radio Jaski.

Svjetski dan šešira

Obilježili smo Svjetski dan šešira. Učenici su upoznali različite vrste i namjene šešira.  Prikazali su svoje vlastite šešire, čitali slikovnicu, izradili šešire od papira, istraživali i napravili plakate o povijesti šešira, klobučarima i šeširima koji pojavljuju u različitim dijelovima svijeta. 

RE-kreativci

RE-kreativci su sekcija koja djeluje u našoj školi kao dio Učeničke zadruge Grozdek. Učenici su svoju kolekciju imali priliku predstaviti na božićnoj prodaji Plac Mljac.  

Cvetkovačko fuliranje

U našoj smo školi organizirali predbožićno druženje i humanitarnu prodaju. Zahvaljujemo se svim našim vrijednim učenicima na predanom radu, a i roditeljima, bakama i djedovima koji su podržali ovo događanje. 

Večer matematike

U našoj smo školi održali Večer matematike. Večer matematike je skup radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Ove godine uključili su se i roditelji naših učenika te još više obogatili ovu manifestaciju. 

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo svim roditeljima i učenicima na sudjelovanju!

Adventski vijenac

Našim  vrijednim rukama ukrasili smo adventski vijenac koji se već tradicionalno postavlja ispred crkve sv. Emerika u Cvetkoviću.

Međunarodni dan izumitelja

Prisjetili smo se hrvatskih izumitelja (Nikola Tesla, Faust Vrančić, Eduard Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić) koji su svojim inovacijama poboljšali i uljepšali svakodnevicu ljudi iz cijeloga svijeta. 

Prezentacija za Dan grada

Posjetila nas je Jelena Škrabe, voditeljica Gradskog muzeja Jastrebarsko i provela interaktivnu prezentaciju. Naučili smo nešto više o povijesti, ali i budućnosti Gradskog muzeja Jastrebarsko, grada Jastrebarskog i dvorca Erdődy.

Obilježili smo Svjetski dan kravate.

Otiscima dlanova zajednički smo oslikali našu veliku kravatu.


Naš učenik Leon Kelečić oduševio je na Svjetskom prvenstvu u Kickboxingu. Njegov trud, brzina i snaga su nagrađeni srebrnom medaljom!

Svi smo jako ponosni!

Tjedan svemira 

Učenici 3. razreda u Produženom boravku organizirali su znanstveni sajam u sklopu Tjedna svemira. Učenici su imali priliku saznati nešto o planetima koje smo izradili, zaigrati svemirske igre, istražiti kako je astronautima u rukavicama, stvoriti zvjezdanu prašinu i uspomenu u svemirskoj fotkaoni.

Zeleni korak - Akcija prikupljanja starog papira

Pozivamo sve vas da se odazovete i pomognete nam u prikupljanju papira.

Cilj nam je skupiti što veću kilažu papira kako bi osvojili i vrijednu novčanu nagradu od strane Dm - drogerie markta d.o.o. u obliku donacija.

Papir je potrebno sortirati zasebno u dvije klase:  I klasa: udžbenici, školske knjige, bilježnice, bijeli uredski papir. II klasa: novine, časopisi i katalozi.

Papir prikupljamo do 31. 10. 2022.

Obavijest

NENASTAVNI DAN 

Poštovani učenici i roditelji obavještavamo vas da u srijedu 5. listopada, povodom Svjetskog dana učitelja, učenici neće imati nastavu.

Obilježili smo Hrvatski olimpijski dan!

Naš prvi školski dan

Početak škole 

Važne obavijesti za prvi dan škole (za sve učenike):


Raspored dolaska u školu prvi dan (5. rujna 2022.)

Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda u školu dolaze u 8:00 i ostaju do 10:30 sati.

Učenici prvog razreda u školu dolaze u pratnji svojih roditelja u 17:00 sati.Produženi boravak počinje u utorak 6. rujna.