Info Hrvatske prstenovačke centrale

Znanstveno prstenovanje ptica u Hrvatskoj, u svojstvu Hrvatske prstenovačke centrale, organizira Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Znanstveno prstenovanje na terenu provode suradnici na projektu - prstenovači: educirani volonteri i profesionalni ornitolozi. Status prstenovača ptica obnavlja se svake godine te se dokazuje važećom prstenovačkom dozvolom.

Na ovim stranicama Hrvatska prstenovačka centrala informira prstenovače i zainteresiranu javnost o stanju i novostima u prstenovanju ptica u Hrvatskoj.

Od 1910. godine u Hrvatskoj se provodi znanstveno prstenovanje ptica. Podaci dobiveni prstenovanjem koriste se u istraživanjima migracija, ekologije, morfologije, fenologije i populacijske dinamike ptica te u zaštiti vrsta ptica.

Lov ptica u svrhu znanstvenog prstenovanja dopušten je samo metodama koje ih ne ozljeđuju. Upotreba lijepka i bilo kojih drugih sredstava opasnih za ptice strogo je zabranjena. Lov radi zadržavanja ptica u zatočeništvu strogo je zabranjen. Strogo je zabranjeno koristiti žive ptice kao vabilice. Dozvoljeno je prstenovanje mladih ptica u gnijezdima.

Svaka ptica mora se, nakon označavanja i mjerenja, u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđena pustiti na istom mjestu gdje je i ulovljena.

Više informacija o povijesti prstenovanja ptica u Hrvatskoj te o svrsi i ciljevima znanstvenog prstenovanja ptica u Europi možete doznati u ove dvije publikacije:

Oba izdanja dostupna su besplatno u tiskanom obliku na Zavodu za ornitologiju HAZU.

Publikacije

dostupne u pdf formatu

Atlas selidbe ptica Hrvatske

(2013)

Croatian Bird Migration Atlas

Atlas.pdf (~20MB)

Crvena knjiga ptica Hrvatske

(2013, veza na portal DZZP-a)

Red Data Book of Birds of Croatia

prati vezu na stranici // follow link on the site

EURING brošura

(2011)


EURING brošura

Vanjske poveznice