Informații utile

De ce se numește "Proclamația România 2017+"?

 • Numele Proclamația România denotă faptul că proclamația reprezință dorința tuturor și este susținută de toată țara.
 • 2017 este anul în care ea a fost redactată și a fost adăugat în titlu pentru a se distinge de alte cereri similare din trecut.
 • Semnul + semnifică faptul că aceste cerințe sunt și vor fi valabile și de acum încolo; ele nu se limitează doar la anul 2017.

Cine a redactat "Proclamația România 2017+"?

 • Organizatorii protestelor din mai multe orașe din România au adunat timp de câteva săptămâni cereri din rândul celor care au participat la proteste, dar și a celor care au susținut aceste inițiative. Mai apoi toate ideile au fost adunate și dezbătute pe parcursul mai multor ședințe comune.
 • La stabilirea formei actuale au fost consultate și persoane din domeniul juridic cu cunoștințe temeice de drept și constituționalitate.

Care este scopul? Ce se va întâmpla mai departe cu "Proclamația România 2017+"?

 • Scopul final al proclamației este să se elaboreze un pachet de legi care să ducă la implementarea măsurilor cerute de cetățeni, astfel încât să fim cu toții siguri că pe viitor nu vor mai exista niciodată abuzuri din partea oficialităților, așa cum s-a întâmplat de exemplu la adoptarea Ordonaței 13 în data de 31 ianuarie 2017. Și nu este vorba doar de Ordonanța 13. Oamenii își doresc o țară liberă în care în toate instituțiile statului să primeze interesele cetățenilor cinstiți, nu intereselor unor persoane corupte.
 • Proclamația a fost deja înaintată oficialilor printre care și Președintele României. În prezent se strâng semnături pentru ca oamenii să arate că susțin această inițiativă. De asemenea se dezbate conținutul proclamației pentru a fi siguri că ea corespunde cu cerințele tuturor cetățenilor (vedeți secțiunea Dezbatere).

Vreau să semnez proclamația. Cum procedez?

După aceea expediați hârtia la una din adresele dedicate (vedeți lista de adrese mai jos).

Suntem mai multe persoane care dorim să semnăm proclamația. Cum procedăm?

 • La fel ca și în cazul unei semnături individuale, descărcați lista de semnături de pe prima pagină. Tipăriți lista la orice imprimantă, adunați toate semnăturile, apoi completați datele de sub tabel cu datele dvs. ca fiind cel care a adunat semnăturile. În cazul în care sunt mai multe semnături decât rubrici disponibile pe pagină, tipăriți mai multe pagini și procedați similar cu fiecare pagină.

După aceea expediați listele la una din adresele dedicate (vedeți lista de adrese mai jos).

Am semnat proclamația, unde expediez lista?

Vă rugăm să expediați listele cu semnături la una din următoarele adrese:

 1. Timișoara, Oficiul Poștal 1, C.P. 536, jud. Timiș
 2. Oradea, Oficiul Poștal 1, C.P. 19, jud. Bihor

Cine poate semna proclamația?

 • Proclamația poate fi semnată de orice persoană care o susține.
 • La numărarea semnăturilor valide se va ține cont doar de semnăturile cetățenilor români cu drept de vot, conform legislației în vigoare. Acest fapt însă nu anulează susținerea persoanelor care nu îndeplinesc acest criteriu.

Este legal să adun semnături?

 • Conform deciziei 200 din 14 decembrie 2015 a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, adunarea acestor semnături este perfect legală fără a fi necesare alte formalități.
 • Vizualizați decizia ANSPDCP 200/2015 la acest link.

Doresc să trimit și altora proclamația ca și document

Proclamația este disponibilă ca și document PDF, atât în limba română cât și în limba engleză, la următoarele link-uri: